Carti Carti pentru copii

Dincolo de orizontul cunoscut: Povestea lupului hoinar, de Rosanne Parry

”Povestea lupului hoinar”, de Rosanne Parry
Editura Paralela 45, Pitești, 2019

Traducere Adriana Ciorbaru

”Călătoresc prin noapte cu sunetul tunetului din toate părțile.Nu mai sunt acasă”

Rosanne Parry, scriitoare americană stabilită în Portland, a semnat mai multe romane pentru copii și adolescenți care au încântat cititorii din întreaga lume. Cel mai nou roman al său, A Wolf Called Wander (Povestea lupului hoinar), a fost publicat de Greenwillow Books în mai 2019. Parry a predat scrierea în școli, a ținut conferințe și face parte din organizații nonprofit educaționale. Locuiește cu familia într-o veche fermă din Oregon și scrie într-o casă dintr-un copac aflat în grădina sa.

Povestea Lupului hoinar este inspirată dintr-un caz real și reprezintă drumul spre găsirea propriului destin, spre maturizare a unui lup tânăr atunci când este separat de haita sa. Scrisă pe un ton cald, cu emoție și empatie, prezintă o serie de aventuri în care cititorii au ocazia să descopere prietenia, importanța familiei, dorința de autodepășire, sondarea propriilor abilități și comunicarea cu cei de lângă noi. Într-un periplu care cuprinde zone necunoscute și pericole la tot pasul, micul lup trebuie să se descurce singur, cu resurse zero, într-o lume în care fiecare luptă pentru sine. Dincolo de foame, sete și frica de necunoscut, care este comună tuturor, fie animal, fie oameni, lupușorul trebuie să țină piept și singurătății care îl macină și care îl face mult mai vulnerabil în fața celorlalți membrii ai regnului animal și mai ales în fața oamenilor.

”Mă abat spre un iaz înconjurat de trestie și tufișuri. Miros vântul în căutarea primejdiei, dar nu simt nimic. În timp ce beau, nimicul pe care-l miros și aud mă îngreunează ca un bolovan. Tata s-a dus. Mâr la fel. Dar ce s-a întâmplat cu restul? A găsit Cald un ascunziș? Dar Mama și puii? S-au împrăștiat supraviețuitorii? Ar putea fi oriunde.” (pg. 33)

Oregon 7 este numele lupului după care a fost scrisă povestea lui Rosanne Parry, acesta a mers 1600 de km dincolo de teritoriul unde s-a născut, în estul Americii de Nord, în Munții Wallowa, pe când avea numai doi ani. I-a fost montat un emițător de către o echipă de cercetători, pentru a putea fi urmărit, el și-a găsit o femelă și a pus bazele unei haite într-o zonă în care nu mai trăiseră lupi de foarte multă vreme. O poveste fascinantă despre supraviețuire și puterea instinctului. Despre cazul real care a inspirat-o povestește la finalul cărții pe larg autoarea și notează detalii despre traiul și obiceiurile lupilor.

”Bezna se risipește ca o ceață care se ridică. Durerea vine din adâncul osului, din umăr. Ridic capul și iarba preriei sclipește în jurul meu ca apa. Capul îmi cade înapoi la pământ și întunericul mă înghite din nou. În vis mă lupt cu o haită dușmană pe care nu o văd, dar când mă eliberez și deschid ochii sunt singur. […]

Stau neclintit și urmăresc stelele. Se mișcă pe cer încet și fără oprire, ca elanii care pasc pe prerie. Mirosul de lup slăbește. Când e dus, complet dus, scâncesc după fratele meu ca un pui nou-născut.” (pg. 45)

Iute trăiește în munți, cu haita lui: Mama si Tata, Ager, Navala, Codita si Cald, însă la un moment dat o haită rivală le invadează teritoriul și Iute se trezește singur și este nevoit să plece pentru a-și căuta un nou acasă. Va urma o călătorie lungă, plină de primejdii, va supraviețui unor incendii, vânători și va trebui să îndure lipsa familiei. Își va găsi un nou prieten, un corb, alături de care va trece prin experiențe noi, își va ascuți instinctele și se va transforma într-un viitor lider de haită. Povestea imaginată de Rosanne Parry este aventuroasă, emoționantă, dură pe alocuri, descrie cu minuțiozitate aspecte ale vieții reale și este o delicatesă literară pentru copiii și părinții pasionați de viața animalelor. Ilustrațiile realizate de Monica Armino sunt un mix între realitate și poveste, excelent construite, și completează perfect textul.

”Un val de groază mă străbate de la nas la coadă. Îmi îngheață labele pe pământ cât timp caut o cale de scăpare. […] Simt gustul amar al fricii în gât. Sunt lucruri cu care un lup se poate lupta și lucruri cu care nu.” (pg. 125)

Stilul îmbină foarte bine realul cu imaginarul, există pasaje lirice foarte frumoase, bine dozate, din care se simte atașamentul față de micul lup, dar și dorința de a împărtăși o experiență veritabilă. Cei mici pot extrage informații prețioase nu numai despre viața animalelor, ci și despre viață în general. Interesant este că acțiunile lupului și ale haitei sunt înfățișate fără a face apel la bestialitate, în ciuda vânătorii, viața se împarte astfel încât să ajungă tuturor animalelor și păsărilor; animalele au propriul cod de supraviețuire. Deși există și părți triste, comunicarea și emoția cu care este spusă mica istorie a lui Iute rămân în inima cititorului la fel ca faimosul Colț Alb, de care cu siguranță au auzit chiar și cei mai mici dintre iubitorii de cărți. O lectură interesantă și educativă.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Sursă fotografii: EdituraParalela45.ro, MailTribune.com)

Articole similare

Prețul capriciilor: „Așa începe răul”, de Javier Marías

Carmen Florea

Scrisoarea pentru rege, cartea și filmul

Jovi Ene

Caruselul dependențelor: Dolor y Gloria (2019)

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult