Carti Eseuri

Cum să devii cel mai sănătos om din lume, cu A.J. Jacobs

”Cel mai sănătos om din lume”, de A.J. Jacobs
Editura Philobia, București, 2014
Traducere din limba engleză de Liviu Dascălu

 Acum ceva timp, vă spuneam câteva cuvinte despre A.J. Jacobs, atunci când vă prezentam volumul ”Anul în care am trăit după Biblie”: un jurnalist american atipic, care caută senzaționalul, dar într-o formă total inedită, încercând experiențe ciudate și foarte documentate pe propria piele, pentru a scrie apoi cărți pe baza celor învățate sau, mai bine zis, pățite. Prima sa încercare a fost citirea întregii Enciclopedii Britanica, din care să învețe cât mai multe (din păcate, această carte nu a fost tradusă la noi); a doua încercare, felul în care a trăit un an, literal, după Biblie, rezultând cartea despre care v-am povestit deja; a treia încercare este cea de față, ilustrată de această carte, subintitulată sugestiv: ”Prea-umila încercare a unui jurnalist de a dobândi un corp mai mult ca perfect”.

Ce și-a propus el aici? Întrucât se vedeau primele urme ale unei creșteri în greutate, mai ales în zona burții, a decis ca, într-un răstimp de doi ani, să aibă grijă de corpul său, să devină cel mai sănătos om din lume, experimentând diete mai mult sau mai puțin fanteziste, întâlnind doctori și citind foarte multe informații despre sănătate și îngrijirea corpului, făcând mai multă mișcare etc. A reușit astfel să-și schimbe complet stilul de viață, ajutat și de familia sa, care a fost alături sau chiar a participat la anumite experimente. Rezultatul nu este însă, așa cum ne-a obișnuit A.J. Jacobs, o carte plictisitoare și plină de diete care promit marea cu sarea, ci un jurnal amuzant și foarte bine documentat, în care sănătatea e pusă pe primul plan. Nu poți urma calea sa, este absolut imposibil și este făcută doar în scop jurnalistic, dar poți alege câteva sfaturi și poți rămâne cu ceva învățăminte:

”Vreau să fac tot ce am trecut în listă fiindcă obiectivul pe care mi l-am propus nu este să devin doar un pic mai sănătos și nici să dau jos câteva kilograme. Scopul meu este să-mi transform corpul – o masă amorfă, flască, moderat predispusă la boli – într-o întruchipare a sănătății și condiției fizice. Să devin atât de sănătos pe cât e omenește posibil.” (pag. 6)

Cum se pot realiza toate astea? Cum poți slăbi câteva kilograme în mod sănătos, cum poți duce o viață mai echilibrată, care este calea de a mânca mai sănătos și de a face mișcare mai multă? Cartea urmărește toate aceste idei, încercând să dea cât mai multe răspunsuri, într-un limbaj cât mai comun, direct și plin de umor. Iată câteva sfaturi:

-să te eliberezi de orice formă de stres;

-să faci minim patruzeci de minute de mișcare în fiecare zi;

-să cânți (previne răceala);

-să menții temperatura din casă la 16,5 grade Celsius, pentru că astfel se ard mai multe calorii;

-să cumperi un palmier Areca (crește nivelul de oxigen);

-să dormi după-amiaza (e bine pentru creier și pentru inimă);

-să te uiți la meciuri de baseball (scade presiunea arterială);

-să mânânci legume cu frunze verzi;

-să mănânci ciocolată neagră, care este plină de antioxidanți;

-să bei cafea (maximum două cești pe zi), pentru că reduce riscul de cancer și de Alzheimer;

-să-ți găsești sufletul pereche și să te căsătorești (de preferat cu aceeași persoană);

-să mângâi un cățel;

-să nu vă tăiați niciodată cuticulele de la unghii, ele au scopul de a vă proteja corpul de bacterii;

-să nu fii sedentar, să nu stai prea mult la birou. Drept pentru care mare parte din volumului lui A.J. Jacobs a fost scris la un birou improvizat, în picioare, în timp ce mergea pe stepper.

Desigur, unele dintre aceste sfaturi par complet raționale, altele ne fac să zâmbesc. Autorul le încearcă însă pe toate, comentându-le, analizându-le și urmărind transformările și efectele asupra corpului său, expunând teorii, demontându-le pe cele care nu merită eforturile noastre. Fiecare organ al omului este analizat în capitole distincte, în timp ce sunt prezentate riscurile și bolile pe care le poate avea fiecare în parte. Inclusiv căștile de mers pe stradă (nu numai cele pentru bicicletă) sunt prezentate atent, cu umor și chiar experimentate pe străzile din New York:

”Ideea e că degeaba mănânci nuci de Brazilia, meditezi ca un iluminat și alergi 8 km pe zi, pentru că nimeni n-o să te ajute la nimic dacă te împiedici pe trotuar și-ți crăpi capul.” (pag. 401)

Sunt enorm de multe sfaturi și informații în acest volum, dar el trebuie citit pe îndelete și s-ar putea ca multe dintre certitudinile voastre să fie zdruncinate (legumele bio nu sunt chiar bio, multe dintre ele conțin pesticide; legumele bio încă nu au efecte pozitive dovedite asupra sănătății etc.) Dacă nu ajungeți la această carte, vă recomand măcar anexele la ea, care conțin câteva sfaturi și, mai ales, exerciții utile, cum ar fi ”exercițiul de tip gherilă”, pe care îl puteți citi, în engleză, aici.

Concluzia: mare parte din problemele care au legătură cu menținerea sănătății se învârt în jurul motivației. Ai motivația să slăbești, să mănânci mai puțin, să faci mai multă mișcare? Atunci ai foarte mari șanse să devii sau să rămâi un om sănătos. În lipsa acestei motivații, corpul tău va da semne din ce în ce mai mari de uzură. Cât despre volumul lui A.J. Jacobs, el nu se ridică la nivelul celei anterioare, poate și din cauza subiectelor atinse: în vreme ce religia este un domeniu foarte extins, plin de documente cu valoare istorică și care este mult mai ”prizat” de public, măcar în privința controverselor, sănătatea este un domeniu foarte capricios, pentru că există o multitudine de teorii privind menținerea ei, privind dietele și calea de a combate stresul etc. și, paradoxal, atrage mai puțin publicul. Însă, măcar pentru adepții unor diete, supoziții, tratamente, volumului de față este foarte interesant.

Puteți cumpăra cartea: Cartepedia.ro.

Articole similare

O schimbare de paradigmă: „Nu sunt la birou!”, de Charlie Warzel și Anne Helen Petersen

Carmen Florea

Prin blogosfera cinefilă (16 – 22 februarie 2015)

Jovi Ene

Omar cel orb, de Daniela Zeca

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult