„Primul copil din lume”, de Paola Capriolo
Editura Humanitas Junior, București, 2022
Traducător: Cristina Gogianu
Când eram mică, bunica mă ducea de mână la biserică. Stăteam pitită într-un colț și ascultam vocile profunde ale preoților și ale cântăreților din strană. Țin minte că era un amestec de frică, respect și obediență. Știam că-mi voi petrece câteva ore în deplină ascultare, pentru că de sus Dumnezeu mă urmărea. Simțeam că nu am dreptul moral să încalc acea orânduire a lucrurilor. La final, bunica mă lua de mână, se închina icoanelor împreună cu mine și mă ducea acasă, unde deschidea Biblia cea veche, moștenită de la o generație despre care se vorbea în șoaptă (tăcerile bunicii veneau din perioadele când religia era un tabu enorm), și îmi citea din Vechiul sau Noul Testament.
Țin minte că eram hipnotizată de istoriile pe care le rostea cu un glas domol, dar hotărât. Una dintre ele era cea despre Cain și Abel. Dacă mă întrebați pe mine, atunci sigur acest mit biblic este deschiderea spre tot ce înseamnă violență în familie și bullying, doar că într-o formă arhaică, simbolică. Ascultam istoria celor doi frați și mă întrebam, în mintea mea verde, cum e posibil să ridici piatra asupra unui om la care ții.
Ajunsă la maturitate, cu o anume doză de lecturi la activ, am început să disting senzațiile contradictorii pe care le am față de Cain, figura răului pur, un al doilea înger căzut, dacă-mi e permisă această comparație. Mi-am amintit de acest episod din Biblie acum, când am finalizat lectura volumului „Primul copil din lume” de Paola Capriolo, tradus de Cristina Gogianu pentru Editura Humanitas Junior.
„Primul copil din lume” este o repovestire a istoriei celor doi frați antagoniști, a primilor doi urmași ai speței omenești, care au moștenit pământul, imediat după păcatul lui Adam și Eva. Surprinzând momentele de decepție, de ruinare, de regăsire a căii pierdute, romanul ne poartă într-o incursiune prin emoțiile celui care a comis prima omucidere din istoria noastră.
Cain și Abel par a fi doi frați obișnuiți. Unul lucrează pământurile, celălalt – turmele de animale. Totuși, din primele clipe, Cain demonstrează o ură fierbinte față de fratele său. pierzându-și monopolul de fiu unic, acesta începe să guste din poțiunea amară a invidiei, a frustrărilor lăuntrice.
Cartea, destinată copiilor cu vârsta de la 10 ani (deși, eu aș mări această marjă, pentru că mi s-a părut pe alocuri destul de matură), oferă o perspectivă profund umană asupra perioadei de până la și de după comiterea fratricidului. Cain pare să își asume greutatea faptei și pornește în acel periplu blestemat, în care nu-și găsește locul nicăieri pe fața pământului.
„Primul copil din lume” este o lectură pentru cei mici, dar și cei mari, în care vor descoperi călătoria spirituală dintre momentul unei fapte comise sub influența emoțională și înțelegerea deplină a catastrofei provocate, un fel de reinterpretare a efectului fluturelui. Nu în zadar volumul se încheie cu incursiunea în zona Turnului Babel, locul unde omenirea l-a sfidat pe Dumnezeu și cu momentul întâlnirii dintre Cain și unul dintre mulții săi urmași. Este o lectură care sigur le va trezi copiilor pofta de a explora dimensiunea spirituală a istoriei noastre.