Carti Carti de fictiune Recomandat

Castelul din nori s-a sfărâmat, de Stieg Larsson

11066castelul_din_nori_s-a_sfaramat-_millennium_3_de_stieg_larsson_-_carturesti”Castelul din nori s-a sfărâmat”, de Stieg Larsson

Editura Trei, București, 2009
Traducere de Elena-Maria Morogan

„Castelul din nori s-a sfaramat” este ultima parte a trilogiei „Millennium”, pe care Stieg Larsson a lasat-o mostenire iubitorilor de mistere, drama, crime, spionaj si personaje de neuitat. Rareori se intampla ca 2100 de pagini bine scrise sa te tina cu sufletul la gura, sa regreti fiecare final doar cateva minute pentru a te abandona apoi cartii urmatoare, si din nou ultimei parti la finalul careia sentimentele vor fi contradictorii.

Ii vei ascunde pe Mikael Blomkvist si pe Lisbeth Salander in coltisorul inimii dedicat figurilor de neuitat si vei incerca sa treci peste parerea de rau care te incearca pentru ca viata s-a dovedit nemiloasa cu cititorii rapindu-l pe Stieg Larsson la 50 de ani, inainte chiar de a-si vedea publicat nici macar unul din romane. Si daca luam in considerare planul pe care il facuse si anume ca seria „Millennium” sa contina 10 sau 12 volume, disparitia sa este cu atat mai regretabila si mai nedreapta pentru iubitorii seriei.

Fiecare din cele trei parti poate fi considerat un roman de sine statator si poate fi citit ca atare, fara a intampina dificultati la intelegerea actiunii sau a personajelor, insa la fel de bine putem defini „Millennium”  ca un intreg, o intriga unitara transpusa in trei parti.

Prima parte, „Barbati care urasc femeile„, este un mister despre disparitia unei fete tinere, despre secrete de familie bine ascunse, practicile si standardele internationale de afaceri, sistemul bancar international, practicile de afaceri suedeze si anchete jurnalistice fara odihna.

Stieg Larsson
Stieg Larsson

Cea de-a doua parte, „Fata care s-a jucat cu focul„, vorbeste despre procesele informatice, hackeri, crima organizata si coruptie politica. „Millennium” este publicatia imaginara, trustul de presa in care isi desfasoara activitatea principalii ziaristi, care devin eroi ai povestilor pe care le investigheaza: jurnalistul de investigatie Mikael Blomkvist si redactorul – sef Ericka Berger.

Cu ultima si cea de-a treia parte, Larsson rascoleste viata politica din Suedia, serviciile secrete trecute si actuale, conflictele pe care le zugraveste, desi sunt specifice locatiei alese, sunt usor de inteles de acceptat, inteles si judecat de cititorii de pretutindeni.

„Castelul din nori s-a sfaramat” este o poveste care, dincolo de politica, spionaj si conspiratii secrete, vorbeste despre violenta impotriva femeilor si despre oameni care permit ca aceasta sa se intample. Subiectul se invarte din nou in jurul personajelor consecrate in precedentele carti: Lisbeth Salander si Mikael Blomkvist. Salander este in spital, recuperandu-se dupa intalnirea dura, sangeroasa avuta cu tatal ei, acuzata fiind, din nou, de crime odioase. Lisbeth Salander nu este insa o victima, ea este femeia care lupta sa se realizeze, este femeia care nu accepta diagnosticul pus de societate – lesbiana nebuna, cu tendinte criminale si suicidale si dovedeste ca poate depasi orice obstacol in calea unei vieti aproape normale.

Mikael Blomkvist este eroul, creierul si muschiul din spatele anchetelor, principalul sprijin pe care Lisbeth Salander se bazeaza pentru a deveni ceea ce-si doreste, nu ceea ce o catalogheaza societatea prin membrii ei corupti. El se lupta sa-i dovedeasca nevinovatia evitand cu succes capcanele politiei secrete suedeze si demascand comploturi cu ramificatii in partea corupta a guvernului suedez .

Aproape toate personajele din precedentele carti apar in aceasta ultima parte a trilogiei, alaturi de altele noi, cu toate acestea nu este dificil de urmarit firul epic central al povestii. Chiar daca uneori subiectul pare a se imparti in 4, 5 sau 6 intrigi independente, geniul autorului le uneste intr-un final, fara efort si fara fortari care sa ingreuneze lectura. De asemenea, desi Salander si Blomkvist sunt eroii principali in jurul carora se invarte subiectul, nici celelalte personaje din Millennium nu sunt neglijate, sunt bine conturate, se confrunta cu situatii imprevizibile, antrenante si greu de evaluat si care captiveaza cititorul.

Daca sunteti in cautarea unei lecturi care sa va acapareze, daca doriti o carte pe care sa nu puteti s-o lasati din mana, daca va doriti o poveste pe care savurand-o sa nu mai simtiti diferenta intre noapte si zi… alegeti trilogia “Millennium”, sigur nu veti regreta.

Cat despre voi, Mikael si Lisbeth, va zic doar la revedere si nu adio, imi va fi dor de voi si sper sa zvonul existentei partii a patra sa se transforme in certitudine si sa va reintalnesc, fie doar si pentru inca 500-600 de pagini…

Puteți cumpăra cartea: Libris.ro.

Articole similare

Bolt (2008)

Mihaela

„Păcat că am ajuns în situația asta, a zis el”: Prime Time, de Liza Marklund

Tudor Mirică

Campul cu iarba neagra, de Belinda Bauer

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult