De curând, am aflat de existența unei noi serii la Editura Nemi, cea consacrată animalelor, ființelor, intitulată ”Lumea animalelor”. Am ajuns în posesia primelor patru volume și m-am gândit să le răsfoiesc, să le citesc și să vi le prezint în cele ce urmează. Volumele sunt foarte frumos colorate, cartonate, micuțe și se pot citi cu ușurință, fiind pe înțelesul tuturor.
Recomandarea de pe coperta a patra vine pentru copiii de peste 4 ani, ceea ce este exact în privința informațiilor din aceste volume (deși multe pot fi descoperiri noi și pentru adulți), iar imaginile multe, colorate și inspirate, pot fi arătate, cu sfaturi și explicații potrivite, tuturor copiilor, chiar și de vârste mai fragede.
”Primele ființe”, de Olivia Brookes
Editura Nemi, București, 2017
Traducere de Cristina Nan, ilustrații de Nicki Palin
Volumul pe care l-am citit primul ne vorbește de primele ființe, respectiv de viețuitoarele care au trăit pe Pământ acum sute de milioane de ani și pe care noi le cunoaștem doar din interpretarea fosilelor și din animalele pe care le cunoaștem, evoluate de-a lungul milioanelor de ani din animalele preistorice. Acestea sunt prezentate prietenos, într-un limbaj facil, iar unele dintre ele chiar interacționează, prin dialog, cu cititorii mai mici. Să luăm ca exemplu primul animal prezentat în carte, de acum vreo… 540 de milioane de ani:
”Eu sunt Anomalocaris (numele meu se traduce prin ”crevete ciudat”), cel mai mare și mai feroce prădător al timpurilor mele. Sunt lung cât brațul tău și mănânc mai tot ce se nimerește în imediata mea apropiere. Toate celelalte creaturi marine se tem de mine. Cu brațele mele în formă de clește îmi prind victimele și apoi le bag în gura mea mărginită de țepi. Cu toate astea, prefer să evit creaturile pline de spini de pe fundul mării…” (pag. 7)
Desigur, cunoaștem cu toții că mulți dintre copii, alături de personaje supranaturale gen Superman sau Spiderman, sunt pasionați și de dinozauri, așa că acest prim volum le vin ca o mănușă: imaginile cu dinozauri sunt completate de informații despre felul cum s-au născut și când au apărut primii dinozauri.
Lumea Primelor Ființe este toată populată cu animale fabuloase, alături de dinozauri, atât terestre, cât și marine, și aproape necunoscute azi: Opabinia, Trilobitul, Dunkleosteus, Ichthyostega etc. Ce denumiri complicate, nu?, dar ce informații interesante!
Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi.
”Tigri și alte carnivore”, de Olivia Brookes
Editura Nemi, București, 2017
Traducere de Cristina Nan, ilustrații de Ian Jackson, Mike Lowe (The Art Agency), Andie Peck, Ivan Stalio și David Wright
Pentru mine, felinele sunt cele mai interesante și fascinante animale: mă impresionează și pentru felul în care arată (dacă este să aleg, aș alege cu siguranță un tigru, dar sunt fascinat și de râsul nostru), și pentru felul în care vânează, și pentru modul în care rezistă, aparent leneș și distant, la intervenția omului în natură. Cred că și copiii, dincolo de fascinația lor pentru pisicile domestice, sunt pasionați de feline, pentru că sunt ușor recognoscibile la televizor sau la grădina zoologică, sunt frumos colorate și au fost eroii a numeroase filme sau seriale de animație.
În această carte, nu numai felinele sunt în centrul atenției, ci și alte carnivore mari recunoscute, precum lupii, urșii sau hienele sau carnivore mici, precum ratonii, bursucii, nevăstuicile și mangustele. Multe dintre acestea sunt prezente aici, explicându-se câteva caracteristici ale fiecăruia dintre ele: unde trăiesc, cât de repede pot alerga, cum prind prada și, normal, ce mănâncă. Dar pe alocuri sunt și semnale de alarmă:
”Problema cea mai mare este că oamenii defrișează întruna pădurile în care noi și prada noastră trăim. La fel ca o pisică de casă, și eu vânez și omor alte animale. Nu șoareci și păsări, ci animale mai mari, precum porci mistreți și căprioare. Așa că am nevoie de mult spațiu pentru mine.” (pag. 6)
În plus, cartea, la fel ca și celelalte din serie, este și interactivă, punând întrebări copiilor, așteptându-se ca aceștia să privească foarte atent imaginile și să găsească micile ghicitori din acestea.
Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi.
”Viețuitoare din oceane”, de Olivia Brookes
Editura Nemi, București, 2017
Traducere de Cristina Nan, ilustrații de Ian Jackson (The Art Agency)
Cei mici nu sunt interesați numai de animalele mari de pe uscat, ci și de cele mai mici și mai mari din adâncul oceanelor. Într-o vreme când nu toată lumea își permitea un papagal sau câine sau pisică, mulți dintre noi ne refugiam, în copilărie, în singurul obiect pe care-l puteam aduce în apartamentele noastre mici: acvariul, pe care-l populam cu mici peștișori de toate culorile. Poate că asta fac și acum copiii, mai ales cei de la bloc.
Așa că și pentru cei mici viața din ocean este fascinantă, fie că vorbim de peștișori sau de alte vietăți, cum ar fi caracatițele, meduzele, homarii, balenele sau delfinii. Câteva dintre acestea sunt prezentate în volumul de față, care ne învață multe lucruri interesante despre habitat, viețuitoarele de aici și caracteristicile lor, cum se apără și ce mănâncă, cum supraviețuiesc. Iată, de exemplu, câteva dintre informațiile inedite:
-homarul își leapădă cochilia când devine prea strâmtă, pentru că aceasta nu crește odată cu el;
-gura stelei de mare se află pe burtă și atunci când mănâncă își împinge stomacul afară, prin gură;
-creierul unei caracatițe este destul de mare, astfel încât aceasta este cea mai inteligentă ființă dintre nevertebrate. Tot ea, poate vedea în culori, ceea ce alte animale marine nu reușesc.
Așa este, ”viața din adâncul oceanelor este de-a dreptul fascinantă”.
Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi.
”Furnici și alte insecte”, de Olivia Brookes
Editura Nemi, București, 2017
Traducere de Cristina Nan, ilustrații de Ian Jackson (The Art Agency), Fiammetta Dogi, Sauro Giampaia și David Wright
Raportat la celelalte animale, insectele sunt cele mai apropiate de copii, tocmai pentru că sunt mici, nu sunt de temut (cu mici excepții, desigur) și sunt mereu la îndemână, putând fi atinse, ținute în mână și depozitate în cutii de chibrituri sau alte cutiuțe. De aceea poate, din primii ani de școală, copiilor li se cere un insectar și îmi aduc aminte cu câtă râvnă căutam exemplare cât mai ciudate și rare de fluturi, rădaște și alte furnicuțe, pentru a ne lăuda cu ele la școală, dar și prietenilor.
În volumul de față, vom învăța că, pe Pământ, ”există mai multe specii de insecte decât toate celelalte specii de animale puse la un loc”, descoperind apoi cum trăiesc furnicile (mai multe specii, unele necunoscute pentru noi) sau albinele, de ce trăiasc termitele în mușuroaie, dar și amănunte despre gândacii comuni sau despre gărgărițe.
Poate că nimănui nu-i plac muștele, dar este important să aflăm ce sunt și cum trăiesc: de exemplu, musca pe care o vedem vara prin bucătărie sau pe la țară, musca albastră de carne, spune: ”Îmi place să mă hrănesc cu lucruri găsite prin bucătăria ta și prin gunoaie”. La fel, descoperim și de ce ne mușcă țânțarii sau cum vânează o călugăriță. O mulțime de informații interesante, pentru orice vârstă.
Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi.