Carti Carti pentru copii

Când aventura continuă: ”Secretul Scorburii Întunecate”, de Kieran Larwood

”Secretul Scorburii Întunecate”, de Kieran Larwood
Editura Paralela 45, București, 2019
Traducere: Viorel Zaicu

Încă de când a apărut primul volum al sagăi lui Podkin cel fără o ureche, am fost fascinat atât de editarea deosebită pe care Editura Paralela 45 a acordat-o acestei epopei atât de simpatice, dar și de conținutul efectiv. Kieran Larwood se dovedește a avea o frumoasă și debordantă imaginație care împletește câte ceva pentru fiecare vârstă – înțelepciunea celor în vârstă de la care cei mici au ce învăța cu vârf și îndesat, un umor subtil pe care poate doar cei mari îl pot sesiza, precum și o sumedenie de lecții de viață pentru copii, părinți și bunici.

Dacă în primul volum dedicat lui Podkin, micii și marii cititori făceau cunoștință cu personajele principale din această Saga a Celor Cinci Tărâmuri (așa cum a intitulat-o însuși autorul), în cel de-al doilea volum suntem aruncați de-a dreptul în tumultul aventurilor micilor urechiați care încearcă cu tot dinadinsul să învingă forțele întunericului și să răzbată din nou la lumină. Interesant este că încă de la începutul epopeii, Larwood subliniază de nenumărate ori pe parcursul romanelor sale importanța balanței, a echilibrului dintre bine și rău. Spre exemplu, dacă uneia din armele cu care pot fi învinse creaturile malefice îi crește puterea, înseamnă că și creaturile însele prind mai multă vigoare, în mod direct proporțional. O lecție admirabilă care poate cu ușurință să rămână în memoria copiilor și care îi învață că nu trebuie niciodată să îmbrățișezi extremele, ci să alegi calea cea de mijloc, pentru a reuși să învingi în orice întreprinzi. De altfel, cred că unul din cele mai valoroase aspecte al literaturii pentru copii de calitate este acela de a reuși să transmiți cititorilor tăi diverse învățături și morale într-un mod cât mai plăcut pentru ei și fără rigiditatea pe care de multe ori o au părinții și educatorii. Adeseori, o carte bună poate face mai mult decât multe ore de educație, mai ales când acea carte este gândită și construită de o minte deschisă la nevoile spirituale ale celor mici.

Traducerea realizată de Viorel Zaicu pune în valoare limbajul ușor de urmărit (fără a fi facil) al lui Kieran Larwood, făcându-l accesibil pentru copiii români care doresc să pășească în lumea minunată a lui Podkin-O-Ureche și a celor Cinci Tărâmuri. Alături de această traducere făcută cu asupra de măsură, ediția publicată de Paralela 45 a însoțit textul lui Larwood cu ilustrațiile originale realizate de David Wyatt. Personal, prefer o asemenea carte fără desene și alte lucruri care îmi pot împiedica imaginația să „zburde liberă”, căci de îndată ce privirea cade pe un anumit desen, devine imposibilă propria imaginare a modului în care arată un personaj sau un loc. Cu toate acestea, ilustrațiile lui Wyatt completează de minune paginile fermecătoare ale lui Larwood și, desigur, îi ajută pe copii să-și plaseze mai bine personajele preferate în spațiu și timp.

Citind din ce în ce mai mult opera lui Kieran Larwood dedicată iepurilor curajoși nu pot să nu-mi stăpânesc ideea că inspirația sa rezidă în două capodopere pentru tineri care îl preced – Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll și Stăpânul inelelor, de J.R.R. Tolkien. Poate părea o combinație cel puțin ciudată. Și cu toate acestea, nu e. Căci dacă din epopeea ce-l are în vedere pe hobbitul Frodo, Larwood preia atmosfera aceea de legendă medievală, plină de dragoni și alte asemenea apariții de-a dreptul mistice, mitice și mitologice, din povestea lui Lewis Carroll împrumută atmosfera aceea specifică Țării Minunilor, atmosferă ce nu poate fi descrisă în cuvinte, care poate fi doar trăită și experimentată. De altfel, cred că acestea au fost două din cele mai convingătoare aspecte care m-au făcut să devorez cele două părți de până acum dedicate iepurelui Podkin. Cu toate că încă păstrez acel colț de copilărie în suflet, care mă face să mă bucur întotdeauna de o poveste frumoasă sau de un film fantasy bun, apreciez cu atât mai mult o scriere pentru copii care are și o valoare literară deosebită, acesta fiind un categoric criteriu de departajare în această mare imensă de publicații care ne înconjoară din ce în ce mai mult.

Așadar, dacă apreciați cu adevărat literatura fantasy de calitate și vă doriți o întoarcere fermecătoare în copilărie și o aventură demnă de cele mai îndrăznețe imaginații, vă îndemn să nu ocoliți epopeea lui Larwood, căci veți avea o revelație plăcută și educativă, în același timp. Și aceasta indiferent de vârstă – atâta timp cât v-ați păstrat candoarea și inocența copilăriei într-un colțișor nu atât de îndepărtat!

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Surse foto: www.edituraparalela45.ro, www.amazon.co.uk, www.kmlarwood.com)

Articole similare

Raymond Queneau și exercițiile sale impecabile de stil și tehnică literară

Jovi Ene

Două cărți despre Crăciun și despre copiii din ”alte colțuri ale lumii”

Jovi Ene

Reîntoarcere în adolescență: „Băieții n-au voie să plângă”, de Gelu Diaconu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult