„Arta de a-ți crea amintiri. Cum să colecționezi și să-ți amintești momentele fericite”, de Meik Wiking
Editura Litera, București, 2019
Traducere din limba engleză de Valentina Georgescu
Sunt cât de cât familiarizată cu conceptele hygge și lykke care au devenit foarte cunoscute în urma studiilor celor de la Institutul de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, ideea novatoare a unei cărți asemănătoare despre amintiri stârnindu-mi curiozitatea. Meik Wiking asociază, în „Arta de a-ți crea amintiri”, momente semnificative ale existenței sale cu diferite studii, statistici și experimente care facilitează înțelegerea și îți conferă o imagine subiectivă a unor evenimente prin care cu toții trecem (experiențele tatonărilor din adolescență, primul job, episoade importante din istorie etc.) Titlul și capitolele acestei cărți sunt îndeajuns de sugestive pentru a realiza care este rolul substanțial al amintirilor și ne oferă „ponturi” pentru a le valorifica mai mult în viața noastră de zi cu zi, pentru a le aprecia și fructifica: „Investiți atenție”, „Creați momente cu sens”, „Condimentați totul cu multă emoție”, „Zădărniciți uitarea cu ajutorul poveștilor”. Astfel, Meik Wiking ne sfătuiește să ne creăm momente de neuitat, să le trecem prin forul nostru interior, să le analizăm și rememorăm pentru a rămâne cât mai vii în sufletul nostru.
„O teorie din spatele reculului reminiscențelor este că anii adolescenței și ai începuturilor de maturitate sunt anii noștri definitorii, anii formatori. Identitatea noastră și sentimentul de sine se dezvoltă în această perioadă și unele studii sugerează că experiențele care au legătură cu felul în care ne percepem sunt mai frecvent repovestite când explicâm cine suntem, fiind, prin urmare, mai bine rememorate mai târziu în viață.” (pag. 44)
Memoria senzorială, selectivă și fotografică, nostalgia, fluxul memoriei involuntare, reculul reminiscențelor, amintirile false, valorificarea relațiilor cu cei dragi reprezintă doar cîteva teme pe care Meik Wiking le dezvoltă pe parcursul cărții, multitudinea imaginilor și animațiilor accentuând ideea prețuirii și punerii în valoare a amintirilor care ne reprezintă și care ne contruiesc perspectiva asupra noastră și asupra celorlalți.
„Legătura dintre senzații și memoria noastră este o temă des întâlnită în literatură. Gabriel Garcia Marquez își deschide capodopera Dragostea în vremea holerei afirmând că mirosule de migdale amare îi amintea mereu doctorului Juvenal Urbino de dragostea neîmpărtășită. Fenomenul este adesea numit fenomenul Proust sau momentul madeleinei. În căutarea timpului pierdut este considerată opera cea mai bună a lui Marcel Proust. Cele șapte volume ale sale cuprind un total de 3000 de pagini. În primul volum, personajul Marcel gustă o prăjiturică madeleine, înmuiată în ceai, și este năpădit deodată de un șuvoi de amintiri din copilărie. ” (pag. 63)
De asemenea, autorul susține includerea acestor teorii în cadrul relației cu natura, cu propriile trupuri și cu societatea, care conduc spre un grad mai înalt de satisfacere a prezentului, de împăcare cu trecutul și de speranță pentru viitor.
Un alt concept ilustrat de către M. Wiking în cartea sa este memoria externă, reprezentată de jurnale, păpuși, scrisori, albume, casete muzicale care stochează amintiri. În lumea contemporană însă, instantaneele fotografice sunt păstrate pe internet, iar oamenii devin arhitecți ai propriilor memorii. Rezultanta acestei acțiuni ar putea fi amnezia digitală prin pierderea fotografiilor, amintirile pierzându-și valoarea afectivă deoarece oamenii se bizuie pe faptul că le pot regăsi oricând pe telefon sau alt device, neîncercând să le rememoreze.
„Arta de a-ți crea amintiri. Cum să colecționezi și să-ți amintești momentele fericite”, de Meik Wiking, este o carte care pune în discuție o reîntoarcere pe firul timpului și o autoanaliză a traseului nostru existențial, este o colecție de idei și sfaturi care ne invită să ne regăsim pe noi și să apreciem mai mult ce se întâmplă în jurul nostru, demonstrînd forța conservatoare a trecutului.
Puteți cumpăra cartea: Editura Litera/Libris.ro/Elefant.ro.
(Sursă fotografii: Litera.ro, https://www.zeny.cz/)