”101 lucruri inedite despre Einstein. Sex, știință și misterele universului”, de Cynthia Phillips, Shana Priwer
Editura Meteor Press, București, 2010
Traducere de Liliana Andronache
Moto: ”Imaginația este mai importantă decât cunoștințele” (Albert Einstein)
Trecând peste titlul pompos, care ”dă bine la Google”, peste subtitlul care conține cuvântul special ”sex”, incursiunea autoarelor americane Cynthia Phillips și Shana Priwer în viața și cariera lui Albert Einstein se dovedește o călătorie interesantă pe tărâmul aproape necunoscut al fizicii. Desigur, mulți dintre noi putem să spunem amicilor că știm cu ce se mănâncă fizica, știm ce a făcut Einstein, știm teoria relativității. Puțini însă recunosc că imaginația lor este mare și că Einstein și legile fizicii trebuie studiate îndelung pentru a fi cu adevărat înțelese. Și că, indiferent dacă citim sau nu o carte precum cea de mai sus, tot mai avem nevoie de studiu.
Desigur, nu toate din ”101 lucruri inedite despre Einstein” sunt pe înțelesul tuturor, fiind destule ”lucruri” care depășesc puterea de înțelegere a celor care nu sunt deloc pasionați de fizică (unde mă regăsesc și eu, de altfel). Cu toate acestea, marile teorii și experimente sunt tratate cu atenție și explicate pe înțelesul tuturor, fiind prima mea carte care m-a adus aproape de teoria relativității, cea mai cunoscută formulă din istorie și un mister pentru multă lume, chiar dacă este citată pe toate tricourile:
”Înțelegeți cu adevărat semnificația formulei E=mc2? Nu, nu este teoria relativității. Reprezintă formula conversiei masă-energie și este, probabil, cea mai puțin înțeleasă formulă matematică din istorie. Atât personalitatea lui Einstein, cât și cercetările sale sunt foarte cunoscute, dar nu sunt lesne de înțeles.”
Să nu vă deruteze cuvântul ”sex” de pe copertă, e doar un tertip al autoarelor pentru ca volumul să fie cumpărat mai cu succes. De fapt, nimic nu are legătură cu sexul, abia dacă aflăm câteva lucruri fără folos despre legăturile familiale ale lui Einstein, incluzând aici soțiile sale, reputația sa nedovedită (cel puțin, nu din informațiile din carte) de Don Juan și lucruri interesante despre rolul de tată.
Mult mai importante sunt însă capitolele care tratează, așa cum spuneam, teoriile științifice ale lui Einstein, legăturile sale cu războiul și politica, influența sa asupra viitoarelor generații de oameni de știință (multe dintre teoriile sale au fost scrise doar pe hârtie, fără a putea fi demonstrate în acele vremuri în laboratoare, în cadrul unor experimente. Odată cu progresul tehnologic, după moartea sa, unele dintre acestea au fost demonstrate și adoptate ca fiind definitive, altele își așteaptă încă rezolvarea). Se discută mult despre cele trei lucrări capitale – efectul fotoelectric, mișcarea browniană și relativitatea specială -, despre legea gravitației sau mecanica cuantică, despre călătoria în timp sau istoria formulei E=mc2. Fascinant, chiar dacă sunt chestii de finețe chiar și pentru un fizician.
Apartenența lui inițială la Proiectul Manhattan, cel care a dus în final la fabricarea bombei atomice, l-au dus, pentru o parte a publicului, în rândul celor care susțineau înarmarea și războiul. Pentru alții însă, poziția sa oficială și recunoscută peste ani este aceasta:
”Pe parcursul vieții, Einstein a ținut discursuri despre pacifism și pericolul atitudinii marțiale a guvernelor. El a caracterizat propriul tip de pacifism – ”pacifism militant” și a încercat să se diferențieze în mod clar de perspectiva naivă asupra acestui curent, definit ca fiind slab și pasiv, în comparație cu definiția activă a pacifismului: responsabilitatea educării copiilor împotriva pericolelor induse de războaie. În special după mutarea în Statele Unite, a ținut discursuri elocvente împotriva militarismului, susținând mai degrabă prevenirea războiului decât pregătirea acestuia.”
Albert Einstein a fost/este, în mod sigur, un personaj. Nonconformist, atras de și către public, a reușit să devină un geniu popular, un om care a trecut dincolo de barierele științei pentru a se apropia de oameni, fiind implicat nu numai în experimentele științifice inerente, dar și în multe alte domenii variate, precum matematica, astronomia, inventică, pacifism, caritate, politică. A dus o viață publică implicată, dar în același timp a avut o viață privată tumultoasă, care a ajuns deseori în gura presei și deci a fanilor/partizanilor/dușmanilor săi. De altfel, cuvintele celor două autoare, pe care vi le las în continuare, pentru final, sintetizează viața și opera sa. O personalitate ce merită, cu siguranță, studiată mai atent:
”Renumele obținut i-a adus, cu siguranță, numeroase avantaje. Își putea concentra eforturile asupra cercetării științifice, nefiind nevoit să înfrunte greutățile și obligațiile unei vieți obișnuite. Este explicabil de ce recunoașterea și succesul continuu înregistrate de Einstein i-au permis acestuia să ignore tradițiile sociale specifice – cum ar fi purtatul ciorapilor.”