Editorial

Top 10 filme cu și despre toamnă

‘Niciodată toamna nu fu mai ciudată’. Aceasta este probail parafraza cea mai potrivită pentru toamna lui 2020. Căci da, inevitabil, a venit octombrie. Mulți dintre noi suntem încă izolați în case, mai de voie, mai de nevoie. Sălile de cinematografe pe unde s-au deschis sunt încă puțin populate, dar Internetul și opțiunile de streaming oferă cinefililor alternative bogate și diverse. Am ales pentru acest început de anotimp 10 filme în care toamna este nu numai decor ci și subiect, sau în care vremea căderii frunzelor, a ploilor și a vânturilor reci are un rol determinant în atmosferă. Căci trebuie să recunoaștem, toamna cu culorile sale fermecate și schimbătoare este și cel mai frumos anotimp din punct de vedere vizual.

1. Höstsonaten (Sonata de toamnă) – Ingmar Bergman, 1978

Toamna este fundal și metaforă pentru ‘Sonata de toamnă’, una dintre capodoperele târzii ale lui Ingmar Bergman. Filmul le aduce împreună pe ecran pe Liv Ulman și pe Ingrid Bergman. După o absență de șapte ani, Charlotte Andergast (Ingrid Bergman) călătorește în Suedia pentru a se revedea cu fiica ei Eva (Liv Ullmann). Între mamă și fiică există o relație complicată: Charlotte a abandonat responsabilitățile maternității pentru o carieră de pianistă. Într-o noapte plină de emoții și tensiune, cele doua femei redeschid rănile din trecut. A fost singura colaborare dintre cei doi mari Bergman (care nu erau rude) ai cinematografiei suedeze și mondiale, și penultimul rol al lui Ingrid.  

2. The Bridges of Madison County – Clint Eastwood, 1995

‘The Bridges of Madison County’ a fost filmul care m-a convins acum 25 de ani de talentul real de regizor și de actor în roluri fară pistol al lui Clint Eastwood. Toamna este de departe cel mai romantic anotimp, iar Clintwood știa asta. Toamna și peisajele rurale din statul Iowa (și, da, numeroase poduri) servesc drept fundal ideal pentru povestea fermecătoare și tragică a doi iubiți care ar fi trebuit să fie împreună, dar al căror roman nu durează mai mult decât patru zile. Lui Eastwood îi da replica Meryl Streep, într-unul din rolurile în care radiază frumusețe interioara.

3. Spring, Summer, Fall, Winter … and Spring – Kim Ki-duk, 2003

Toamna joaca un rol de anotimp-pivot în ‘Spring, Summer, Fall, Winter … and Spring’, poate cel mai frumos film al maestrului coreean Kim Ki-duk. Este un poem și o meditație despre trecerea timpului și despre natura în care anotimpurile se succed, o poveste care se petrece într-o mănăstire budistă plutitoare în care un băiat își trăiește maturizarea alaturi de un călugăr și învață de la acesta despre armonia naturii și a sufletelor. Anotimpurile calendarului și anotimpurile vieții se contopesc într-o frumoasă metaforă. Este un film seducător și fascinant, inclus cam în toate clasamentele celor mai bune filme coreene, asiatice, sau din întreaga lume pentru începutul acestui mileniu.

4. The Blair Witch Project – Daniel Myrick, Eduardo Sanchez, 1999

Toamna este și anotimpul Halloween-ului și al vrăjitoarelor. Acestora li se cuvin topuri separate, dar în ‘The Blair Witch Project’ peisajul pădurii în toamnă joacă un rol important, deci cred că filmul își căștigă un loc meritat și în clasamentul nostru. Celor care au uitat sau erau prea tineri pentru a cunoaște povestea filmului le menționez că este vorba despre o producție independentă, un pseudo-documentar care relatează despre un film descoperit de cei plecați pe urmele unei expediții într-o pădure din Maine, în care cei trei studenți porniți în căutarea vrăjitoarei din Blair dispăruseră fară urme. Producția inițială a costat intre 35 și 60 de mii de dolari, o fracțiune infimă din costul producțiilor de gen de la Hollywood, și a lansat moda producțiilor horror independente, generatoare de sequels și de imitații în anii care au urmat.

5. Visages, Villages – Agnes Varda, JR, 2017

Tot toamna este anotimpul în care are loc cea mai mare parte a călătoriei pe care regizoarea Agnes Varda și artistul vizual JR au făcut-o împreună pe drumurile Franței. Este un road movie emoționant care face parte din perechea de filme de rămas bun ale regizoarei care ne-a părăsit cu un an și jumătate în urma. Cei doi artiști despărțiți de câteva generații de vârstă se cunosc, se împrietenesc, și călătoresc în căutarea oamenilor din Franța secolului 21, dar și a amintirilor și personalităților cu care destinul regizoarei Noului Val se încrucișase în aproape 90 de ani de viață și 60 de ani de carieră.

6. October Sky – Joe Johnston, 1999

Cu exact 63 de ani în urmă, la 4 octombrie 1957, ochii întregii lumi dar mai ales cei dintr-o Americă surprinsă și stupefiată erau îndreptați spre cerul de octombrie, care acolo unde era senin, permitea observarea în orbită a primului satelit artificial al Pământului, Sputnikul sovietic. Este începutul unei pasiuni care va transforma viața tânărului licean jucat de Jake Gyllenhaal și a grupului său de prieteni visând construirea unei rachete care să ajungă să zboare spre astre. Visul se va transforma în realitate cu sprijinul profesoarei entuziaste întruchipate de Laura Denn, iar adolescentul din orășelul minier va ajunge la NASA. Inspirat dintr-o poveste adevărată.  

7. When Harry Met Sally… – Rob Reiner, 1989

Unii consideră ‘When Harry Met Sally …’ drept ‘cea mai bună comedie romantică’ a tuturor timpurilor. Nu voi comenta eticheta, nu sunt un mare adept al superlativelor absolute. Desigur, acțiunea filmului are loc în mare parte în timpul toamnei. Este probabil cel mai cunoscut film scris de Nora Ephron care ar merita includerea în această listă doar datorită puloverelor, dar și a frunzele de neuitat, faimosul ‘folliage’ din nord-estul american, aici din Central Park, care pune în evidență legătura romantica dintre Harry și Sally, respectiv Billy Cristal și Meg Ryan. Oh da, și acea scenă a cinei!

8. Hannah and Her Sisters – Woody Allen, 1986

Toamna new-yorkeză este și fundalul unuia dintre cele mai bune filme ale lui Woody Allen, ‘Hannah and Her Sisters’, film în care Allen sintetizează propria sa biografie de cetățean al metropolei dar și influențe din Bergman și Visconti. A fost succesul de casă cel mai spectaculos din cariera sa, în mare parte și din cauza distribuției care îi include alaturi de Allen însuși pe Mia Farrow, Dianne West, Max von Sydow, Michael Caine, Carrie Fischer. Filmul se încheie la o masă de Thanksgiving, sărbătoarea care marchează în Statele Unite finalul toamnei și apropierea iernii. În filmografia lui Allen a urmat în anul următor, 1987, un alt film cu tema și titlul tomnatice – ‘September’.

9. Samna no aji (O după-amiază de toamnă) – Yasujiro Ozu, 1962

‘O după-amiază de toamnă’ este o comoară cinematografică precum mai toate filmele maestrului cinematografiei clasice japoneze, Yasujiro Ozu. Și aici toamna este o metaforă a vârstelor vieții umane dar și un sentiment care învăluie personajele și întreaga poveste. Este o dramă de familie, povestea unui bărbat înaintând în vârstă, rămas văduv în timpul războiului, confruntat de relațiile cu cei trei copii ai săi pe care îi crescuse singur, dar care aparțin deja unei alte generații a societății și culturii japoneze. În rolul principal apare Chishu Ryu, unul dintre actorii preferați ai regizorului, protagonist al multora dintre filmele sale. Considerat unul dintre cele mai bune filme ale lui Ozu, ‘O după-amiază de toamnă’ avea să fie și ultimul din prețioasa sa filmografie. Marele regizor avea să moară în anul următor producției și premierei, în ziua când împlinea 60 de ani.

10. Septembrie – Timotei Ursu, 1978

Lista acestor filme frumoase cu și despre toamnă se încheie firesc cu un film românesc astăzi aproape uitat, un film din 1978 pe care mi-l aminteam cu mare placere pentru frumusețea, sensibilitatea, jocul actoricesc și mesajul neconformist de protest. Este vorba despre ‘Septembrie’ al lui Timotei Ursu, al doilea dintre cele trei filme pe care regizorul timișorean avea să le facă în România înainte de a pleca în exil în 1986. Din păcate, se pare că în Statele Unite el a abandonat regia de film și s-a dedicat jurnalisticii și istoriei. Filmul este povestea unei evadări imposibile și a unei iubiri ad-hoc înfiripată în condiții neobișnuite pe plajele golite de oameni ale litoralului romanesc la început de toamnă. În rolurile principale apar Geo Costiniu și Anda Onesa, care se afla atunci, la 18 ani, la debutul său pe ecrane. În roluri secundare apar alți actori cunoscuți (Ștefan Bănică tatăl, Jean Constantin, Nicu Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Mircea Anghelescu, Horațiu Mălăele) iar muzica este compusă de Adrian Enescu. Poate fi (re)văzut pe YouTube.

(Sursă fotografii: IMDb.com, Adevărul.ro)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (24 – 30 noiembrie 2014)

Jovi Ene

Top 5 cărți care ar merita să fie reeditate

Corina Moisei-Dabija

Nou la Editura Humanitas Fiction. Fragment din Matteo Strukul, „Dante. Enigma”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult