Carti

“Binele nu există decât dacă îl faci”: Codul autovindecării, de Tobias Esch

”Codul autovindecării. Neurobiologia sănătăţii şi a satisfacţiei”, de Dr. med. Tobias Esch
Editura Paralela 45, Pitești, 2020
Traducere din limba germană de  Steliana Huhulescu

Binele nu există decât dacă îl faci”, acesta este motto-ul volumului, semnat de Erich Kästner, si l-am ales de la bun inceput ca motto si al acestei recenzii, in amintirea semnatarului, care mi-a incantat copilaria cu cartea sa “Emil si detectivii”.

Am avut un interes personal alegandu-mi spre lectura acest volum, pentru ca acum cativa ani am ascultat o prima prezentare privind “autovindecarea”, insotita si de un material bibliografic bogat. Prezentatorul a revenit cativa ani la rand cu expuneri pe tema, imbogatite si insufletite de o credinta puternica in practicarea acestei autoterapii, in joc pentru el fiind vindecarea unei persoane foarte dragi. De aceea, la aparitia editiei romanesti a volumului de fata, m-am hotarat sa ma aplec asupra acestei probleme.

Iar faptul ca autorul are un parcurs profesional de exceptie, a contribuit la aceasta hotarare.  Nascut in anul 1970 la Bremen, in Germania, “Esch a studiat medicina la Gottingen, in Malaezia si in Elvetia, are un doctorat la Gottingen, pe un model de stress celular in cercetare experimentala in domeniul sanatatii, a fost profesor asociat in domeniul neurostiintei la Universitatea de Stat din New York, din anul 2013 a fost visiting-professor la Harvard Medical School, este membru pe viata al Asociației Postuniversitare Harvard, membru al  Societatii Germane de Fiziologie Muzicală și Medicină a Muzicienilor, este președinte al Comitetului științific consultativ al Institutului de medicină pentru Mind-Body Medecine din Potsdam și în consiliul de administrație al Conservatorului Long Island, vicepreședinte in consiliul de administrație al competiției internaționale pentru tineri din domeniul științei. (New York) și în alte alte comisii consultative de specialitate. De asemenea, este co-redactor al mai multor reviste internaționale.

Are o experienta in domeniu de peste 20 de ani si se numara printre putinii specialisti in medicina minte-corp recunoscuti pe plan mondial”.

Cuvantul-inainte la acest volum ii apartine Dr. med. Eckart von Hirshhausen, la randul sau profesionist de elita in domeniul medical, avand si o cariera in jurnalism si in televiziune, drept gazda unui talkshow de renume la ZDF.  Si in acelasi timp, von Hirshhausen este si un comediant foarte apreciat, el subliniind ca „UMORUL AJUTA LA VINDECARE”. El ne recomanda ca datorita aceastei carti‚ „veti afla ce puteti face pentru dumneavoastra insiva, pentru corp si suflet, si de ce este un nonsens sa distingi intre trup si suflet.” Si ca aceasta carte „este un tezaur de idei sanatoase, despre cum pot fi antrenate fericirea si satisfactia”.  Si ca aceasta carte este „o carte pe care fiecare o poate intelege si utiliza”.

Date fiind aceste recomandari, am pornit cu dreptul inainte si de la primul capitol, numit „Acordare”, am realizat atat umorul, cat si sinceritatea autorului, care isi avertizeaza cititorul ca „as dori sa va <dez-amagesc> – da, stiu, iata ca incepe bine! Dar chiar as dori sa previn orice forma de amagire sau falsa asteptare, care, mai devreme sau mai tarziu, ar duce la frustrare. Ar fi nesanatoasa – tocmai in sensul autovindecarii -, si de aceea as vrea sa va spun mai intai ce nu este aceasta carte”.

 Aceasta introducere  este sincera si perfect lamuritoare pentru cititorul constient de faptul ca nu exista “un panaceu universal pentru orice boala imaginabila” si ca asa cum spune autorul “Daca ceva merita cumva termenul de <miracol>, atunci mai degarba acel ceva este corpul uman (si spiritul din el), adica: voi insiva sunteti miracolul, respectiv locuiti de mult timp in el”.

Din pacate, atunci cand primim viata in corpul nostru, nu primim si un manual amanuntit de folosire, astfel incat trebuie sa invatam ca  “fiecare dintre noi dispune de abilitati de autovindecare” si ca “In ciuda complexitatii, autovindecarea nu este o vrajitorie”.

Acesti primi pasi fiind facuti, autorul ne propune “sa incepem calatoria”catre cunoastere, intelegere si aplicare, printr-un capitol la ordinea zilelor contemporane, dedicat stresului si numit “Autovindecarea si stresul – o pereche nepotrivita”.

Personal, am inteles multe stari pe care le-am trait si le traiesc, legate de notiunea de stres, notiune pe care am dezghiocat-o in doua… stresul rau si stresul bun. Cum actioneaza fiecare, cat de complexa este autovindecarea in cazul stresului rau, ce inseamna de fapt stresul, care sunt cauzele acestuia, cat este vorba despre “un fenomen de moda”, cat trebuie sa ne intelegem si sa ne cunoastem pe noi insine si mai ales sa intelegem ca “doza face otrava” (in cazul stresului). Si mai ales.. cat de dificil este sa determinam obiectiv stresul, “pentru ca depinde de perceptia personala si de resursele de adaptare”.

Suntem unicate, fiecare dintre noi este un unicat, insa “fara stres nu exista viata”, iar stresul este ”un motor al vietii, <al progresului> in sine”. “Lupta sau fugi”- ca “proces biologic evolutiv” reprezinta alegerea atitudinii in fata stresului. In fata stresarilor negative sau pozitive.

Acest vast capitol al cartii ne explica si “Cum apare stresul – si ce declanseaza el profund in corpul nostru”, un subcapitol care imbina biologia, psihologia, chimia, anatomia, multe specialitati care isi dau mana pentru functionarea sanatoasa a organismului uman, constient si aubconstient, a tuturor sistemelor care il compun.

Ajungem intr-un urmator subcapitol si la “calugarii budisti”, si cum “au contribuit ei la gestionarea stresului”, pentru ca “Reactia de relaxare este contraponderea fiziologica a reactiei de stres”.

Aflam in continuare “Cum functioneaza un raspuns sanatos la stres – si ce-i sta uneori in cale”, deoarece “pentru sistemul nostru imunitar raspunsul organismului la stress este important”.

Si de ce nu? “Asteptarile realiste ne pot fortifica(…) caci este posibil sa ne intarim punctele forte, acolo unde multi inca nu cred ca se poate”.

Capitolul urmator al lucrarii ne duce la faptul ca “Toate drumurile duc la creier – si dincolo”, pentru ca “mintea conteaza cel mai mult” prin “potentialele sale uluitoare de actiune”. Prin vointa noastra, prin maturizarea intelegerii nevoilor noastre si a mecanismelor corpului, putem interveni asupra binelui propriu.

Prin  capitolul “Deschideti mintea – conexiunea activa a corpului si a mintii”, ni se vorbeste despre faptul ca “mintea conteaza cel mai mult”. Hopa, pai tocmai am aflat despre rolul suprem al creierului, deci… de ce capitolul nu se numeste “deschide-ti creierul”? Autorul ne explica faptul ca “termenul mind/minte este mult mai larg si descrie mai mult decat activitatea pura a creierului”. “Minte/ activitate mentala”.

Pentru mine, acest capitol vast al lucrarii a fost cel mai important, pentru ca raspunde intrebarilor mele privind “cum poate capul sa vindece corpul” sau “deschide-ti mintea si fii atent la corp!

(Open your mind – and mind your body!). Este capitolul care explica “Emotiile, <memoria sentimentelor> si <puterea inconstientului>”, emotiile avand un rol crucial in supravietuire, avand si o legatura cu asteptarile noastre, iar “optimismul, fercirea si satisfactia au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar”.

Si in acest capitol, ca in cele precedente, suntem intorsi si atentionati “Inapoi la respiratie – iar si iar”. Pare cunoscut indemnul, nu? Si explicatia este ca: “folosirea respiratiei ca instrument si ajutor pentru mai multa atentie este atat de adecvata si de neegalat, deoarece este in esenta autonoma, dar si controlabila, formand astfel un set de elemente comune ambelor parti, celor fizice si celor psihice, inconstiente si constiente”. Iar “fara atentie, nu exista codul autovindecarii.”

Dar pentru ca “cunoasterea singura nu este suficienta – treceti la fapte”.

Dupa ce am asimilat si cunostintele din Capitolul “Sa asezam in centru intregul om – nu doar corpul lui”, raspunzand intrebarilor, “sanatate – de fapt ce inseamna asta”, intelegand ca “toata lumea are vulnerabilitati – si fiecare vulnerabilitate are ceva bun”, “sa ascultam, chiar daca doare, ce vrea sa ne spuna durerea”, ce este Placebo (ganduri pozitive) si Nocebo (ganduri negative), judecand “medicina minte-corp – interdisciplinarea, stimulant si exigenta” ajungem spre capatul drumului trasat de aceasta lucrare.

Capitolul numit “BERN – o abordare holistica pe patru piloni” reprezinta o sinteza a celor anterioare, o metodologie de lucru cu instrumentele prezentate anterior. Primul pilon numit “comportamentul de reducere a stresului”. Al doilea fiind ”suficienta miscare”, al treilea “retragere interioara periodica si relaxare”, al patrulea pilon fiind “delectare constienta si alimentatie sanatoasa”.

Un capitol substantial, care trece ceva mai lejer prin informatiile tehniciste prezentate anterior, oferind punctual, cum spuneam, caile si metodele de urmat pentru atingerea telului – autovindecarea.

Si aproape ultimul pas al acestei carti, un pas normal pentru o minte atenta! Capitolul “Limite si pericole – pastrarea unui ochi critic”, care ne atentioneaza ca “autovindecarea nu este un program pe termen scurt” si foarte important, ne vorbeste si ne intreaba despre “autovindecare si etica – e nevoie de asta?” – ridicand probleme legate de “responsabilitatea in caz de boala”, cu indemnul “Contribuiti activ la sanatatea dumneavoastra, dar nu va lasati intimidati”.

Suntem la capatul calatoriei propuse de autor, o calatorie complicata, care solicita cititorului o oarecare cultura generala… anatomie, chimie, biologie, psihologie, istorie, sociologie si multe alte cunostinte. Dar ii solicita si ceva open-mind, care sa primeasca, filtreze, prelucreze si accepte informatiile. Ii cere si mult simt al umorului, cel putin atata cat dovedeste si autorul. Ii cere si buna credinta, in fata prezentului si in perspectiva viitorului, pentru a intelege si accepta “deschiderea catre o medicina holistica, in sensul medicinei minte-corp”.

O calatorie care concluzioneaza ca “fiecare moment perceput sau trait cu atentie ne face bine, Aici si acum, dar si pentru viitor. Dimpotriva, fiecare moment de nepasare va fi trecut pentru totdeauna”. Il sfatuieste pe cititor: “acordati atentie propriei bunastari prin oprirea autopilotului in viata de zi cu zi cat mai des posibil. Mentineti relatii pozitive si intampinati-va semenii cu deschidere (…) Implicati-va! Acesta este exact mesajul codului autovindecarii: aveti incredere in voi! Actionati, faceti-o! Poate sa fie nevoie de putin curaj pentru a va trezi entuziasmul si a creste increderea intr-o imagine de sine pozitiva. Dar veti fi rasplatiti cu sanatate si satisfactie. (…) Ascultati-va mintea si corpul si aveti incredere in <medicul vostru interior>! El se bazeaza pe voi!

In conditiile in care societatea in ansamblul ei se confrunta cu grave probleme de sanatate, de igiena, dar si de o dureroasa nestiinta si inconstienta in fata acestora, cititorii au posibilitatea consultarii unei lucrari valoroase, complexe, dar si accesibile, bineinteles cu open-mind, despre mind-body medicine.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Sursă fotografii: EdituraParalela45.ro, Beltz.de, Rowohlt.de)

Articole similare

Harold and Maude (1971)

Delia Marc

Irrational Man (2015) – În lipsa rațiunii

Delia Marc

Puterea lui Don Quijote, de Florin Dochia

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult