Prin blogosfera cinefila Recomandat

Prin blogosfera cinefilă (21 – 27 martie 2016)

prin-blogosfera-cinefila-Zootopia este animația momentului în cinematografele românești. Băiatul meu l-a văzut în weekend-ul ce a trecut, eu încă nu, dar am citit recenzia lui Dan Becerescu de pe blogul său: ”Zootopia e o metafora simplista, transparenta si moale pentru gustul meu. N-are curaj cu adevarat, nu reuseste sa surprinda decat marginal. In plus pleaca dintr-un punct cumva stramb: societatea occidentala nu arata asa, ci asa ii place ei sa creada ca va arata intr-o zi. Diferenta asta e majora. Nici rezolvarea facila a conflictului nu ajuta. O sa-mi spuneti ca e doar o animatie pentru copii, sa n-o iau asa in serios. Cu asta pot fi de acord, dar atunci nici nu vad vreun motiv de extaz.”

-Despre un film văzut la Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) și anume ”Francofonia”, regizat de Alexandr Sokurov, scrie Ionuț Mareș pe ZiarulMetropolis.ro: ”Timpul istoric este una din preocupările cineastului rus. Şi nu întâmplător, într-una din secvenţele dinspre final, vocea lui Sokurov însuşi, a autorului-demiurg, vorbeşte cu cele două personaje centrale, cărora le dezvăluie destinul pe care îl vor avea în deceniile de după război. În instantanee de arhivă îi vedem inclusiv pe Tolstoi şi Cehov, adormiţi sau suferinzi în paturile lor, printr-un montaj mai curând al emoţiilor, al stărilor sufleteşti, şi nu al unei logici narative la îndemână. Diverse epoci istorice, precum şi realul şi posibilul se întâlnesc şi se contopesc în „Francofonia”, într-un joc al suprapunerilor sau contrastelor când melancolic, al unui artist romantic grav, contemplativ şi preocupat de soarta artei înalte, când comic şi hâtru, al unui spirit liber care ştie să nu se ia întotdeauna în serios şi care vede mai limpede decât alţii ridicolul, uneori tragic, al istoriei.”

Batman vs SupermanFilmul momentului este, evident, Batman v Superman. Recenzia de pe blogul nostru este semnată de Dana (vezi linkul mai jos) și este plină de laude, dar prin blogosfera românească (și nu numai) sunt și multe critici. Iată ce spune Călin Cărare pe PostModern.ro: ”Batman v Superman – Zorii Dreptății e un exercițiu de promovare pentru alte zece sau cam așa filme care vor fi scoase în următorii ani. Pentru asta, regizorul, scenariștii, actorii et alia compun corporația, care-și prezintă produsul la expoziție. Poate, din cauza asta, pelicula (zic peliculă cu ușurare, căci s-a folosit și o cameră cu rolă de film de 65 mm pentru producție) apare ca un promo elaborat, o condensare a tot ce vrea și poate să facă produsul lor pentru noi, publicul. N-aș vrea să fiu înțeles greșit, în limitele la care au fost supuși creatorii filmului, nu știu cine s-ar fi putut descurca mai bine să composteze menajarea sensibilităților (cum pot eu să traduc „political correctness” în română), captivarea publicului necunoscător, satisfacerea inițiaților în universul extins al benzilor desenate DC Comics, așteptările de profit pentru un „blockbuster” și pavarea terenului pentru pleiada continuărilor. Dar toate aceste straturi dau o densitate greu de digerat.”

-Pe un ton și mai critic se plasează Dragoș Marin pe FilmReporter.ro, care încheie articolul său astfel: ”Batman V Superman: Dawn of Justice e un film interminabil, urât, poticnit și lipsit de momente de inspirație. Iar dacă cei de la Warner și DC  nu învață nimic din reacția pe care sunt sigur că o vor avea fanii, atunci nu văd cum ar putea să continue neperturbați să scoată Justice League-uri pe bandă rulantă, cu Zack Snyder la cârmă. Filmele astea înghit prea mulți bani să își permită să fie atât de proaste.”

-Ioan-Pavel Azap începe o serie de articole despre Lucian Pintilie pe IstoriaFilmului.ro: ”În 1970 vede lumina ecranului Reconstituirea (despre care am scris tot pe acest portal, a se vedea), care a marcat cinematografia română încă de la premieră, dar şi destinul regizorului. Pe de o parte, acesta nu mai are acces pe platouri (iar atunci când i se dă undă verde, filmul – De ce trag clopotele, Mitică? – nu este difuzat), fiind obligat să părăsească ţara, să se autoexileze. Pe de altă parte, întreaga operă ulterioară a lui Lucian Pintilie stă sub semnul Reconstituirii, niciunul din filmele realizate  mai apoi ne mai atingând nivelul de adevăr estetic şi uman al capodoperei.”

Recenzii filme pe Filme-carti.ro în această perioadă:

-”Wolf Totem(2015) – Ultimul lup

Batman v Superman: Dawn of Justice(2016)

Articole similare

Prin blogosfera cinefila (23 – 29 septembrie 2013)

Jovi Ene

Colossal (2016)

Dan Romascanu

Un al doilea sezon solid: Tehran (2022)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult