Stiri

Un volum esential despre istoria Tarilor Romane, semnat de Bogdan Murgescu, la editura Polirom

In aceasta saptamina, in colectia „Historia”, a aparut Tarile Romane intre Imperiul Otoman si Europa crestina, un volum esential pentru progresul cunoasterii istorice despre istoria Tarilor Romane la sfarsitul Evului Mediu si in epoca moderna timpurie, semnat de Bogdan Murgescu, unul dintre cei mai importanti si mai incitanti istorici romani.

Cartea, publicata si in editie digitala, reprezinta un bilant de etapa, reunind cercetari realizate timp de mai bine de doua decenii si jumatate cu privire la istoria Tarilor Romane la sfarsitul Evului Mediu si in epoca moderna timpurie.

Cele 26 de studii sint grupate in 4 sectiuni tematice, primele trei referindu-se la optiunile politice, la raporturile dintre economie si activitatea politico-militara si la evolutiile comertului, iar cea de-a patra sectiune trateaza perspectivele sintetice, precum modernizarea Tarilor Romane in epoca moderna timpurie si economia romaneasca pina la 1859.
Volumul ofera o imagine complexa a Tarilor Romane, de la situatia politica si evolutia comertului pina la raporturile dintre economie, finante si activitatea militara, valorificind documente ale vremii si avansind unele teze incitante privitoare la istoria acestei regiuni la sfirsitul Evului Mediu si inceputul epocii moderne.

Secolele XV-XVIII au o importanta fundamentala in istoria omenirii: acum se contureaza harta lumii moderne, se definesc mecanismele economice, sociale si culturale ale acesteia si se afirma primatul Europei la scara globala. In Tarile Romane, aceasta perioada este marcata de figurile unor mari domnitori si de rezistenta antiotomana, dar si de probleme economice si sociale.

Din cuprins:
Dimensiunea europeana a domniei lui Stefan cel Mare • Mihai Viteazul – medieval sau modern? • „Fanarioti” si „pǎminteni”. Religie si etnicitate in definirea identitǎtilor in Tǎrile Romane si in Imperiul Otoman • Anul 1711 si filorusismul romanesc in secolul al XVIII-lea • Citeva observatii pe marginea datoriilor domnitorilor Tarii Romanesti si Moldovei in 1594 • Impactul conjuncturii europene asupra comertului romanesc in a doua jumatate a secolului al XVII-lea • Tǎrile Romane in epoca modernǎ timpurie

Bogdan Murgescu, unul dintre cei mai importanti istorici romani de la ora actuala, este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti si din 2011 presedinte al Societatii de Stiinte Istorice din Romania.
In 1998  este distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Romane pentru lucrarea Circulatia monetara in Tarile Romane in secolul al XVI-lea (1996). Alte lucrari publicate: Istorie romaneasca – istorie universala (600-1800) (1994), A fi istoric in anul 2000 (2000), Istoria Romaniei in texte (coord., 2001).
De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut: Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si memorie (coord., 2007) si Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) (2010), volum distins in 2011 cu Premiul „Historia Magistra Vitae”, Premiul „CriticAtac” si Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie.

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (17 – 23 iunie 2019)

Jovi Ene

Editura Polirom la Gaudeamus 2020, ediție exclusiv online. Program de evenimente

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (22 – 28 decembrie 2014)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult