Stiri

Simpozionul de muzicologie „Zwischen Zeiten / Shifting Times” de la Oldenburg îi celebrează pe George Enescu şi Béla Bartók

Institutul Cultural Român din Berlin continuă seria evenimentelor de celebrare a 130 de ani de la naşterea compozitorilor George Enescu şi Bela Bartok cu simpozionul internaţional de muzicologie „Zwischen Zeiten/Shifting Times” de la Oldenburg organizat împreună cu Universitatea „Carl von Ossietzky” Oldenburg şi Hanse-Wissenschaftskolleg Delmenhorst. Aflat la cea de-a şasea ediţie, simpozionul se va desfăşura între 18-20 noiembrie 2011 şi va avea ca tematică opera celor doi compozitori. Din România vor participa personalităţi din lumea muzicii clasice, precum Sherban Lupu (violonist, unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi ai pieselor lui George Enescu), Speranţa Rădulescu (etnomuzicolog), Valentin Timaru (compozitor şi muzicolog), Ruxandra Arzoiu (muzicolog şi critic muzical), Clemensa Firca şi Laura Manolache (Muzeul „George Enescu” Bucureşti), precum şi Gheorghe Firca (muzicolog).

Simpozionul se încheie în data de 20 noiembrie cu un concert în sala mică din Teatrul de Stat din Oldenburg. Cvartetul Veltapane compus din André Saad, Birgit Rabbels, Christoph Rabbels şi Lev Gelbard vor interpreta lucrări de Johann Sebastian Bach, Bela Bartok şi George Enescu, iar violonistul român Sherban Lupu va susţine un recital cu lucrări ale compozitorului George Enescu.

Primul simpozion „Zwischen Zeiten/Shifting Times” a fost organizat în anul 2006, la iniţiativa compozitoarei Violeta Dinescu, originară din România şi profesoară la Universitatea din Oldenburg. De la început, temele celor cinci ediţii anterioare au fost legate de compozitorii români (George Enescu, Pascal Bentoiu, Ştefan Niculescu, Sigismund Toduţă, Paul Constantinescu) şi şcoala componistică românească. Violeta Dinescu a realizat o carieră prestigioasă în Germania. Este profesoară de compoziţie la Universitatea din Oldenburg, unde a organizat cea mai mare bibliotecă de date, partituri, cărţi şi articole scrise de compozitori şi muzicologi români. Prin valoroasa ei operă, Violeta Dinescu face parte din elita componisticii mondiale.

Sherban Lupu

Unul dintre cei mai proeminenţi interpreţi ai muzicii lui George Enescu, Sherban Lupu studiat la Conservatorul din Bucureşti şi la Guildhall School of Music din Londra cu Yfrah Neaman. A participat la sesiuni de masterclass susţinute de violonişti celebri precum Yehudi Menuhin, Henryk Szering şi Nathan Milstein. În prezent este profesor de vioară la University of Illinois şi a fost director artistic al Festivalului Gubbio din Italia şi prim-solist la opera din San Francisco. Din decembrie 2005, Sherban Lupu este directorul artistic al Societăţii Enescu din Statele Unite.

Speranţa Rădulescu, etnomuzicolog, profesor doctor în muzicologie, cercetător principal la Muzeul Ţăranului Român şi profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti.

Valentin Timaru, compozitor şi muzicolog. A fost elev al lui Sigismund Toduţă. Doctor în muzicologie şi profesor la catedra de compoziţie a Academiei de muzică Cluj.

Ruxandra Arzoiu, muzicolog şi critic muzical. Redactor muzical şi realizator la Radiodifuziunea Română din Bucureşti (din 1990). A publicat studii, articole, cronici muzicale şi interviuri în reviste de specialitate.

Clemansa Firca,  muzicolog. Doctor în muzicologie, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istoria Artei. A publicat studii, articole, recenzii, cronici în reviste de specialitate din ţară şi străinătate. A fost distinsă cu Premiul Uniunii Compozitorilor (1971, 1985), premiul Bernier al Académie des Beaux-Arts din Paris (1972), Premiul Academiei Române (1974).

Laura Manolache,  muzicolog, compozitoare şi profesoară. Doctor în muzicologie, redactor muzical la Soc. Rom. de Radiodifuziune din Bucureşti (1984-1994). A publicat studii, articole, cronici, interviuri şi a susţinut comunicări ştiinţifice, conferinţe, emisiuni radiofonice. A fost distinsă cu premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1988) şi cu Marele premiu internaţional de compoziţie Aperto (1999).

Gheorghe FIRCA, compozitor şi muzicolog. Este doctor în muzicologie, cercetător ştiinţific şi coodonator al sectorului muzical din Institutul de Istoria Artei al Academiei Române. A publicat studii, articole, prefeţe, recenzii (unele sub pseudonimul Gheorghe Pascotă) în reviste de specialitate din ţară şi străinătate. A susţinut emisiuni de radio şi televiziune, concerte-lecţii, conferinţe, comunicări ştiinţifice în ţară şi străinătate. Distincţii: Premiul Academiei Române (1966), Premiul Uniunii Compozitorilor (1977).

Articole similare

Nominalizari Globurile de Aur 2012: cel mai bun film de animatie

Jovi Ene

Astra Film Festival 2019 propune o selecție remarcabilă de filme – un tur al lumii din 126 de perspective cinematografice

Jovi Ene

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, ediția a VI-a

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult