Stiri

Premiera săptămânii pe Cinepub.ro: Baloane de curcubeu (1982)

După mulți ani de așteptare, suntem entuziasmați de faptul că un film uitat, precum „Baloane de curcubeu” și-a găsit locul în una dintre cele mai importante arhive de film românesc – colecția CINEPUB.

Pelicula care a avut parte de 18 runde de ciopârțire, la ordinele cenzorilor, și, în cele din urmă, a fost proiectată pentru câteva zile într-un cinematograf de cartier, după care a fost aruncată într-un dulap uitat de lume. În următorii trei ani, Demian a regizat alte trei filme, iar în 1985 a reușit să fugă din țară împreună cu soția lui, Erika Józsa, cu care colaborase pentru coloana sonoră a câtorva filme.

SINOPSIS

Povestea unui haios președinte de CAP, dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiția unei cooperative de succes și iubirea pentru o tânără femeie, este subiectul acestui film burlesc. Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, la două zile după nuntă, conștiinciosul președinte de CAP este preocupat de problema iubirii lui neîmpărtășite, care cuprinde tot satul.

Mai multe detalii

„Baloane de curcubeu” este o radiografie a satului românesc, un carnaval în stil cehoslovac pe ulițe pline de noroi și animale, cu portocale care defilează și sar când dintr-un coș, când în altul.

În film joacă, printre alții, Magda Catone, care debutase cu un an în urmă în „De ce trag clopotele, Mitică?” al lui Lucian Pintilie, și Dorel Vișan, cu care Demian lucrase și în ’80, la „O lacrimă de fată”, selecționat la Cannes și premiat de Uniunea Cineaștilor pentru regie.

Deși peticit – tot felul de ajustări la nivel de dialog, tăieturi nefirești –, filmul lui Iosif Demian aduce o gură de aer fresh în peisajul cinematografic românesc de atunci, îmbâcsit de povești și viziuni edulcorate asupra realității, impuse de partidul suveran.

Filmul are la bază un limbaj cinematografic jucăuș, ludic, caracterizat prin tot felul de gag-uri vizuale, dialoguri spumoase, situații absurde și personaje stranii. Povestea este un dezmăț delirant și evocă absurdul realității prin intermediul ficțiunii.

Puteți vedea filmul pe Cinepub.ro.

Articole similare

Vreme bună, vreme rea? E bine pe canapea. Titluri noi pe Netflix în iulie

Jovi Ene

26 de titluri in cursa pentru Trofeul NexT 2011

Jovi Ene

O noua aparitie la Editura Herald: Mintea Zen, Mintea Incepatorului, de Shunryu Suzuki

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult