Bucureşti, 29 noiembrie 2010 – Peste 2.500 de spectatori au participat la proiecţiile de film organizate în cadrul Zilelor Filmului Romanesc. Evenimentul s-a derulat in perioada 5 – 28 noiembrie in Botoşani, Brăila, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Alba-Iulia şi Sighişoara. Manifestarea a pornit de la modelul caravanei 4 3 2, în cadrul căreia filmul regizat de Cristian Mungiu si distins cu Palme d’OR a putut fi văzut în 15 oraşe din ţară. ZFR a adus in atentia spectatorilor cele mai noi si reprezentative productii romanesti ale ultimilor ani, proiecţiile fiind organizate în săli de teatru sau cinema. Filmele incluse în program, printre care şi „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică, „Marţi, după Crăciun”, în regia lui Radu Muntean şi „Francesca”, în regia lui Bobby Păunescu, au fost extrem de apreciate de către public. Mai multe detalii despre programul proiecţiilor sunt disponibile pe www.zilelefilmuluiromanesc.ro sau www.zfr.ro.
Zilele Filmului Romanesc, evenimentul organizat pentru ca publicul sa poata viziona productii romanesti premiate peste hotare, insa insuficient promovate in tara, a luat sfarsit. Peste 2 500 de spectatori au venit sa vada filmele oferite in cadrul manifestarii. Sighisoara a fost ultima oprire. Locuitorii orasului, dar si turistii sositi in weekend s-au bucurat sa vada filme romanesti la Casa de Cultura „Mihai Eminescu” din oras.
Istoria vechiului oras, impreuna cu nota de cultura contemporana adusa de organizatorii evenimentului au insufletit atmosfera unui weekend de inceput de iarna. ZFR îşi propune să reînvie ideea spectacolului de cinema ca eveniment – mai cu seamă în acele oraşe unde fie nu mai există sală de cinematograf, fie obiceiul de a vedea filme pe ecran mare s-a pierdut. Mersul la cinema presupune socializare, schimb de opinii şi interacţiune.
Cinefilii au putut viziona o paletă largă de producţii, de la documentare până la comedii. Tinerii şi vârstnicii s-au bucurat deopotrivă, filmele provocând nostalgii, dar şi râsete. Proiecţiile au avut loc în sali de cinema, teatru, case de cultura si in sali improvizate. Filmele prezentate fac o radiografie realista a vietii din Romania, inainte si dupa decembrie 1989. Spectatorii au avut ocazia sa traiasca impreuna cu personajele o multime de situatii normale din viata fiecaruia dintre noi. Redate, insa, pe marele ecran, momentele capata o incarcatura emotionala extrem de puternica si spectatorii se regasesc deopotriva in situatiile comice, dar si in cele dramatice.
Succesul evenimentului ii incurajeaza pe organizatori sa revina cu cea de a doua editie. Aceasta va avea loc, cel mai probabil, in primavara anului urmator si va pastra acelasi tipic. Reînvierea farmecului spectacolului de cinema ramane unul dintre obiectivele de suflet ale evenimentului. ”Zilele Filmului Romanesc” vor reveni in acelasi spirit, creand evenimente speciale, menite să reapropie publicul în egală măsură de marele ecran, cât şi de producţii ale regizorilor români, recunoscute la nivel internaţional.
„Am incercat prin acest eveniment nu doar să promovam filmul românesc, dar mai cu seamă sa reinviem placerea de a merge la cinema, un obicei care s-a pierdut în timp. Crearea unor evenimente, cum este Zilele Filmului Românesc, care să atragă atenţia asupra filmului, se pare că este reţeta pentru a aduce publicul înapoi în sălile de cinema. Aceasta prima editie a avut un impact imbucurator pentru noi, organizatorii, ceea ce ne incurajeaza pentru a continua” a declarat Nicoleta Talpeş din partea Media Image Factory.
Filmele care au rulat în cadrul Zilelor Filmului Românesc:
* „Marţi, după Crăciun” – regia Radu Muntean
* „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” – regia Andrei Ujica
* „Francesca” – regia Bobby Păunescu
* „Boogie” – regia Radu Muntean
* „Amintiri din Epocă de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţă” – film colectiv
* „Amintiri din Epocă de Aur 2 – Dragoste în timpul liber” – film colectiv
* „Occident” – regia Cristian Mungiu
1 comment