Stiri

Patru capodopere ale literaturii universale, reeditate la Polirom

Apararea Lujin, cel de-al treilea roman al lui Vladimir Nabokov si a douasprezecea aparitie editoriala din cadrul seriei pe care Polirom i-o dedica, din 2008, apreciatului scriitor american de origine rusa – „Un roman uluitor, cu un personaj de o genialitate inspaimintatoare si cu o poveste cum numai Nabokov poate scoate din mineca: diabolic, scinteietor, mai original nici ca se poate…” (Newsweek)
Cu singe rece – cel mai cunoscut roman al lui Truman Capote, cu un succes imens atit la public, cit si la critica, lansind, la vremea sa, un nou gen de roman, „de nonfictiune”, cum l-a numit autorul.
Procesul de creatie a acestei carti constituie si subiectul filmului Capote (2005), cu Philip Seymour Hoffman in rolul scriitorului.
Durabila iubire – una dintre cele patru carti ale lui Ian McEwan care au cunoscut ecranizari (alaturi de Ispasire, Mingiieri straine si Gradina de ciment); romanul a fost transformat intr-un thriller de intensitate maxima, sub regia lui Roger Mitchell, avindu-i pe Daniel Craig, Rhys Ifans si Samantha Morton in rolurile principale.
Ucenicul cel bun de Iris Murdoch, un roman inteligent, plin de spirit, despre imposibilitatea de a fi bun – „Romanul lui Iris Murdoch este o comedie sociala despre si pentru cunoscatori. Nici un alt romancier englez contemporan nu pare sa-i atinga geniul.” (Harold Bloom, The New York Times Book Review)

Vladimir Nabokov
Apararea Lujin

Traducere din limba rusa si note de Adriana Liciu
256 p, 130×200 mm, 32,95 lei

Cel de-al treilea roman al lui Nabokov, Apararea Lujin, este povestea unei nebunii infioratoare. Singuratic si recluziv in copilarie, Lujin este o enigma pentru parinti si o victima a semenilor. Ca sa scape de angoasa cotidiana, ajunge sa se refugieze in jocul de sah, pe care-l stapineste cu virtuozitate; sahul devine insa o obsesie care inlocuieste incet-incet o realitate si asa fragmentata.

Apararea… nu e o reprezentare a unui conflict intre arta si viata. Sahul este un joc ce-si exploreaza la infinit doar propriile posibilitati, pe cind o adevarata opera de arta isi exploreaza mediul pentru a-i gasi limitele in reprezentarea realitatii. Apararea Lujin este un astfel de exemplu de opera implinita.” (Leona Toker)
„Iata un roman uluitor, cu un personaj de o genialitate inspaimintatoare si cu o poveste cum numai Nabokov poate scoate din mineca: diabolic, scinteietor, mai original nici ca se poate…” (Newsweek)
„Nabokov scrie proza chiar asa cum ar trebui scrisa: ea trebuie sa aduca extaz.” (John Updike)
Seria de autor „Vladimir Nabokov”, aici.

Truman Capote
Cu singe rece

Traducere din limba engleza de Constantin Popescu
408 p, 106×180 mm, 34,95 lei

Cu singe rece este cel mai bun reportaj al unei crime din America. Lectura ei iti ingheata singele in vine si iti pune mintea la lucru. Rar am citit o carte mai zguduitoare.” (The New York Review of Books)

Cartea prezinta intr-un stil elegant si bine calibrat o crima multipla ce a facut furori in ziarele de la sfirsitul anului 1959: patru membri ai unei familii prospere din Kansas au fost asasinati in casa lor, de doi escroci marunti, in cautarea unui seif inexistent. Capote reconsti­tuie minutios ultima zi din viata victimelor, trecutul si psihologia complicata a criminalilor, peripetiile si trans­formarile subtile prin care trec acestia dupa savirsirea crimei si pina cind sint prinsi, judecati si executati. Capote patrunde cit se poate de adinc in mintea prota­gonistilor sai, dezvaluindu-le motivatiile, angoasele si iluziile, fara sa-si exprime direct nici o pozitie morala fata de criminali sau condamnarea lor la moarte. Autorul isi mascheaza prezenta prin adoptarea unei priviri ce analizeaza totul cu acelasi interes, construind un hibrid curios, roman realist cu o structura perfect echilibrata si reportaj ultrastilat, imaginativ in acelasi timp.
Cartile lui Truman Capote traduse in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM, aici.


Ian McEwan
Durabila iubire

Traducere din limba engleza de Cornelia Bucur
328 p, 106×180 mm, 29,95 lei

„Un roman remarcabil, original, bine scris, o proza de invidiat pentru orice scriitor.” (Washington Post) /  „O proza impecabil scrisa
McEwan este cel mai lucid dintre scriitorii contemporani, nici un cuvint nu este in plus, nici o fraza nu se clatina.” (New York Review of Books)

Durabila iubire este istoria unei obsesii erotico-religioase careia ii cade victima naratorul intregii povesti, Joe Rose. Un accident declansat de un balon purtat de vint il aduce pe acesta in fata lui Jed Parry, un necunoscut care pare sa faca o fixatie asupra lui si care, incetul cu incetul, ii invadeaza lui Joe intreaga existenta. Joe Rose este convins ca hartuitorul ii pune in pericol nu doar relatia stabila cu frumoasa Clarissa, ci si viata. Pe de alta parte, Clarissa se teme ca hartuitorul exista doar in mintea iubitului ei, Joe, care e de fapt verita­bilul alienat mintal. Astfel povestea evolueaza la limita dintre normalitate si dezechilibru psihologic, strunita cu profesiona­lism de autor pina la deznodamintul logic si, totodata, socant.
Cartile lui Ian McEwan traduse in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM, aici.

.
Iris Murdoch
Ucenicul cel bun

Traducere din limba engleza si note de Anca Dan
648 p, 106×180 mm, 49,95 lei

Ucenicul cel bun este cel mai stralucit roman pe care l-am citit: sofisticat, inteligent si stapinit de o imaginatie demonica pe masura. Iris Murdoch are o indrazneala la care altii doar viseaza.” (Artur Danto, The Philadelphia Inquirer)

Protagonistul romanului Ucenicul cel bun, Edward Baltram, isi drogheaza cel mai bun prieten in gluma si devine astfel, fara sa vrea, cauza mortii sale. Chinuit de vinovatie, Baltram isi cauta linistea in reuniunea cu tatal care l-a abandonat cu mult timp in urma, un pictor care traieste izolat de lume. Ajuns in castelul familiei, Edward se trezeste antrenat in intrigile complicate dintre numeroasele sale rude, in tot felul de legaturi si atractii secrete, spectre si prevestiri rele, ridicind intrebari din ce in ce mai grave: Al cui este chipul pe care Edward il zareste in apa? Oare matusa lui este vinovata de moartea mamei sale? Ucenicul cel bun este un roman sofisticat, abordind cu umor crizele spirituale de tot felul ce bintuie lumea moderna.
Cartile lui Iris Murdoch traduse in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM, aici.

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (11 – 17 ianuarie 2016)

Jovi Ene

Concurs: Câștigă cartea ”Tinerețea lui Anatol Bogdan”, de Rene Duda! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Filme noi pe Netflix în februarie 2023

Jovi Ene

1 comment

Delia Marc 26 ianuarie 2011 at 21:50

„Cu sange rece”, citita undeva prin 1968, m-a impresionat puternic si m-am intors de multe ori la aceasta carte, mai ales dupa ce am aflat mai multe date biografice privindu-l pe Truman Capote (atat de bun Philip Seymour Hoffman)si apoi am vazut si filmul di ’96 al lui Jonathan Kaplan pe scenariul lui Truman Capote si Benedict Fitzgerald
Cine nu a citit-o, cine nu o are in biblioteca, sa nu pregete sa o cumpere!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult