Stiri

O noua traducere din opera lui Aleksandar Hemon – „noul Nabokov”

Aleksandar Hemon pare a intruchipa realizarea visului american: plecat in Chicago, in 1992, fara intentia de a-si parasi definitiv tara de origine, Bosnia, este obligat sa ramina acolo, din pricina conflictelor izbucnite in Sarajevo. Fara a cunoaste limba engleza, ajunge sa exceleze din punct de vedere stilistic, devenind unul dintre cei mai apreciati scriitori americani din noua generartie, comparat adesea cu Vladimir Nabokov, pentru subtilitatea si expresivitatea limbii engleze in care scrie (desi nu e limba sa natala).
Aleksandar Hemon, recompensat cu premiul MacArthur «Genius» Grant si finalist al National Book Critics Circle Award, si-a cistigat notorietatea prin romanele sale scrise intr-o limba engleza plina de originalitate si intr-un stil dintre cele mai atragatoare. Cu Proiectul Lazarus, Hemon ne ofera un roman ce imbina o atmosfera apasatoare cu povestirea detaliata a unor stari cind umorale, cind pline de umor.
In urma cu doi ani, Aleksandar Hemon a initiat proiectul Best European Fiction, o antologie care include, anual, o selectie a celor mai interesante voci ale literaturii europene de astazi, prezentate publicului, editorilor ai agentilor de peste Ocean.

Incepind din aceasta saptamina, colectia „Biblioteca Polirom” le propune iubitorilor de literatura straina editia in limba romana a celei de-a doua carti a lui Aleksandar Hemon. Este vorba despre Proiectul Lazarus (traducere din limba engleza de Dan Sociu), un roman ce imbina o atmosfera apasatoare cu povestirea detaliata a unor stari cind umorale, cind pline de umor.

Aleksandar Hemon

Tulburatorul roman al lui Aleksandar Hemon este construit in jurul unui eveniment istoric ambiguu: in dimineata zilei de 2 martie 1908, Lazarus Averbuch, un tinar evreu  supravietuior al pogromului din Chisinau, se prezinta la usa casei lui George Shippy, seful politiei din Chicago. Motivul vizitei ramine insa necunoscut, fiindca in numai citeva minute, din pricina trasaturilor sale de imigrant si a uniformei de lucru, Lazarus este luat drept anarhist si impuscat mortal. Ca urmare, presa locala provoaca o adevarata isterie cu conotatii xenofobe, acuzind deopotriva anarhistii reali si inchipuiti, considerati cu totii adepti ai conjuratiei lui Lazarus, asasinul fara arma. Dupa mai bine de un secol, scriitorul bosniac Vladimir Brik, stabilit in America, e fascinat de poveste si, cu ajutorul unei burse, incepe sa lucreze la Proiectul Lazarus. In ideea de a reface traseul personajului sau de la Chisinau la Chicago, Brik calatoreste in Ucraina, Moldova si Bosnia-Hertegovina, calatorie cu puternice accente autobiografice, in urma careia scriitorul est-european isi reevalueaza propriul statut de imigrant intr-o tara la fel de absurda precum e si  aceea in care s-a nascut. Si in tot acest rastimp, prietenul sau din copilarie, fotograful Rora, il invaluie intr-o insiruire postmoderna de istorii misterioase si neverosimile.

„Structura Proiectului Lazarus este de o ingeniozitate rara. Succesiunea capitolelor insira povestea uciderii lui Lazarus spusa de Brik, si calatoria lui Brik in cautarea lui Lazarus. Apoi, pe masura ce romanul se desfasoara, cele doua povesti se leaga intr-un amestec uneori trist si plin de confuzii, alteori amuzant si ironic.” (The Washington Post)

„Proiectul… are o miza inalta, fascinanta si cu adevarat indrazneata. El reuseste sa faca in spatiul a patru sute de pagini ceea ce face doar fictiunea de inalta clasa: ii dezvaluie cititorului cele mai ascunse cotloane ale constiintei sale.” (Chicago Tribune)

Aleksandar Hemon s-a nascut in 1964 la Sarajevo, a absolvit Universitatea din Sarajevo si a inceput sa publice in fosta Iugoslavie, inainte de implinirea virstei de 26 de ani. In 1992, a plecat la Chicago, cu intentia de a petrece citeva luni acolo. Asediul orasului Sarajevo i-a facut insa reintoarcerea imposibila. Hemon este autorul romanelor Proiectul Lazarus si Omul de nicaieri (Polirom, 2010) – primul nominalizat in 2008 la National Book Award, al doilea la National Book Critics Circle Award – si a doua volume de povestiri, The Question of Bruno si Love and Obstacles, care s-au bucurat de aprecierea criticii si a publicului. In 2003 si 2004 i s-au acordat doua burse de creatie de catre fundatiile Guggenheim si MacArthur. In prezent, Aleksandar Hemon traieste la Chicago, cu sotia si fiica sa.

Articole similare

Mișcarea romantică a lui Alain de Botton – romanul „Sex, shopping şi un roman”, în premieră la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Andreea Andrusca

Dezbatere – Film “Fondane Cineast”

Delia Marc

Fragment: ”Jimmy”, de Mihai Buzea

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult