Stiri

Număr record de filme eligibile la Premiile Gopo 2012

Un număr record de filme intră în cursa pentru nominalizările celei de-a șasea ediții a Premiilor Gopo: 98 de titluri, 21 de lungmetraje, 20 de filme eligibile la categoria documentar şi 60 de scurtmetraje, produse sau co-produse de companii româneşti şi lansate pe marile ecrane sau în circuitul festivalier în cursul anului 2011. Alte 36 de producții proiectate pe marile ecrane din România în 2011 concurează la nominalizările categoriei Cel mai Bun Film European. Nominalizările vor fi date publicității marți, 21 februarie 2012.

Titluri care s-au bucurat de apreciere pe plan internațional, fiind recompensate cu distincţii importante, dar și producții cu succes de casă se regăsesc pe lista lungmetrajelor eligibile pentru nominalizări – anul acesta, mai lungă ca niciodată.

Loverboy, semnat de Cătălin Mitulescu, cu nominalizata la Gopo 2011 Ada Condeescu şi câştigătorul statuetei Tânără Speranţă, George Piştereanu; Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, în regia lui Adrian Sitaru, câștigător al Premiului Gopo 2011 pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj (Colivia); comedia romantică semnată de Alexandru Maftei Bună! Ce faci?; Principii de viaţă, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Constantin Popescu, recompensat cu Premiul pentru Cea mai Bună Regie în competiţia TIFF 2011; Periferic, de Bogdan George Apetri, detinător al Marelui Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius precum și al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut la TIFF 2011 sau lungmetrajul de animaţie Crulic – Drumul spre dincolo, în regia Ancăi Damian, care a avut premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno, şi este eligibil și la categoria rezervată filmului documentar, sunt câteva dintre titlurile care vor fi supuse jurizării în vederea nominalizării la categoria lungmetraj.

Pe lângă filmul Ancăi Damian şi producţiile regizate de Radu Gabrea, Căutându-l pe Schwartz, respectiv Şi s-au dus ca vântul…, distribuite în circuitul cinematografic naţional, prin urmare eligibile şi la celelalte categorii ale Premiilor, de pe lista celor 21 de filme documentare eligibile pentru nominalizarea la trofeul câştigat anul trecut de Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu nu lipsesc producţiile marca HBO Europa Centrală, Doina Groparilor (r. Pavel Cuzuioc, producător: Zenobia Film) şi Vorbitor (r. Radu Muntean, Alexandru Baciu, producător: Multimedia Est), nici titluri multipremiate, precum Şcoala noastră (r. Miruna Coca-Cozma, Mona Nicoară, producător: Sat Mic Film), Aproape de cer (r. Titus Faschina, producător: Europolis Film), Valea Corlatului (regia: Stephane Lucon, producător: Domino Film, Ora de vară, Seppia) sau 24 găleți, 7 șoareci, 18 ani (regia: Marius Iacob, producător: Manekino Film).

Lista peliculelor care vor concura pentru nominalizarea între cele mai bune filme scurte ale anului 2011 cuprinde titluri de ficţiune – live action, documentare, dar şi producţii de animaţie, prezentate în premieră în circuitul festivalier naţional sau internaţional pe parcusul anului trecut. Printre 59 de producţii înscrise se regăsesc premiatele Apele Tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), Draft 7 (r. Luiza Pârvu), Film pentru prieteni (r. Radu Jude), Bora Bora (r. Bogdan Mirică), Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), The Scream (r. Sebastian Cosor), dar și unele dintre filmele care au avut premiera la începutul anului trecut și așteaptă ca 2012 să le aducă consacrarea în festivalurile de film din țară și de peste hotare.

Criticii de film din juriul Premiilor Gopo vor alege lungmetrajele nominalizate la categoria Cel mai Bun Film European, dintr-o listă care cuprinde titluri precum Discursul Regelui / The King’s Speech (r. Tom Hooper), Melancholia (r. Lars von Trier), Pielea în care trăiesc / La piel que habito (r. Pedro Almodovar), Pina (r. Wim Wenders) sau Biutiful (r. Alejandro Gonzalez Inarritu)

Nominalizările celei de-a șasea ediţii a Premiilor Gopo vor fi stabilite de un juriu alcătuit  din 11 membri, critici de film, reprezentanţi ai presei de specialitate şi profesionişti din industria cinematografică: regizorul Florin Șerban (câştigătorul Premiilor Gopo 2011 pentru Cea Mai Bună Regie, Cel mai Bun Film de Debut şi Cel mai Bun Film), actrița Ozana Oancea (nominalizată la Premiul pentru Cea mai Bună Actriță Într-un Rol Principal la Gopo 2011), scenograful Cristian Niculescu (câștigător al Premiilor Gopo 2010 şi 2011 pentru Cea mai Bună Scenografie), monteurul Dan Nanoveanu (răsplătit cu Gopo pentru Montaj în 2009), distribuitorul  Radu Nicolau (directorul companiei New Films Romania), scriitoarea Ana Maria Sandu și criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana DumaAndrei Rus și Codruța Crețulescu.

După anunţul nominalizărilor la cea de-a șasea ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în cadrul unei conferințe de presă organizate pe 21 februarie, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care Gala Premiilor Gopo a demarat din 2011 un parteneriat extrem de important.

Articole similare

“Două Poteci” lansează o serie de ateliere de scriere creativă şi fotografie

Jovi Ene

Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim

Delia Marc

Editura Herald la Târgul de carte Gaudeamus 2022

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult