Stiri

Marele Ecran in Epoca de Aur. Afise de Film Romanesc 1965 – 1989

NOI Media Print are plăcerea de a anunța lansarea volumului MARELE ECRAN ÎN EPOCA DE AUR. Realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, acest album ilustrează istoria cinematografiei române prin afișele sale de film. Sute de imagini cu variante de afișe din întreaga lume alcătuiesc un tablou captivant și diversificat al culturii cinematografice romănești, din 1965 până în 1989, așa-zisa Epocă de Aur a comunismului. Eseuri ale celor mai marcanți regizori ai erei completează fascinanta privire în interiorul lumii producției de film sub regimul opresiv al lui Nicolae Ceaușescu.

Urmăriți drumul filmului românesc de la începuturile unui studio national aflat sub control sovietic până la renașterea explozivă a independentului Nou Val în prim-planul cinematografiei mondiale a secolului XXI. MARELE ECRAN ÎN EPOCA DE AUR este o sărbătoare dedicată celor mai bune filme românești.

Afișele de film prezintă un interes deosebit. Datorită nenumăratelor cărți și websiteuri dedicate afișului de film – specializate pe toate categoriile, de la Bollywood și Spaghetti Western până la cinematograful mut rusesc și Noul Val francez – și actualei reveniri a popularității cinematografiei românești, interesul față de filmul românesc și afișul de film românesc este mai mare ca oricând. MARELE ECRAN ÎN EPOCA DE AUR este un album de artă de calitate, reunind imagini din întreaga lume cu afișe de filme românești. Deseori umbrit de stilurile grafice vecine ale Poloniei și Cehiei, afișul de film românesc nu a fost mai putin creativ sau demn de merit artistic. Pe lângă afișele create autohton, albumul include și imaginile unor postere pentru filme românești realizate în Europa de Est și de Vest, America de Nord și America Latină, Asia și Orientul Mijlociu. Afișele sunt organizate după tipul de film, fiecare secțiune având o introducere făcută de un regizor important al genului respectiv.

Albumul oferă totodată o privire asupra comercializării filmului străin prezentat în România în respectiva perioada și o examinare a afișelor de film românesc contemporan. Albumul îmbracă în coperta cartonată 208 pagini cu aproape 300 de imagini ale afișelor de film românesc din 1965 până în 1989, iar textul este redactat atât în română cât și în engleză. Formatul mărit de 24 x 34 cm, va ilustra cel mai bine imaginile la rezoluție mare, multe dintre ele văzute pentru prima dată de la prezentarea originală a filmelor. Majoritatea afișelor fac parte din colecția privată a autorului0 și au fost obținute de la arhive și comercianți din întreaga lume.

MARELE ECRAN ÎN EPOCA DE AUR este mai mult decât un album ilustrat. Volumul include și articole care tratează producția de film și cenzura în perioada comunismului, promovarea și distribuirea filmelor românești în jurul lumii și o serie de portrete ale artiștilor realizatori de afișe din acea perioadă.

Christopher Landry este un producător de origine americană și regizor secund pentru aproape 100 de filme. De asemenea, cerceteaza activ și scrie despre istoria filmului, a produs numeroase albume de coloane sonore de film și restaurări de muzica originală de film. Christopher aduce producții de lung metraj și reclame în România încă din 1995. Originar din Springfield, Massachusetts (SUA), în present, el și familia sa locuiesc în București.

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (6 – 12 august 2018)

Jovi Ene

Top Nemira si Nemi la Bookfest 2018

Jovi Ene

Concert Lupii lui Calancea la Buzău International Arts Festival. Un spectacol de neratat

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult