Stiri

Lansările editurii Hecate la Gaudeamus 2015

Trupuri subversive, Margot Mifflin - editura HecatePe 19 noiembrie 2015, Editura Hecate își prezintă primul volum, albumul fotografic ”Trupuri subversive”, realizat de Margot Mifflin, prima istorie a artei tatuajului feminin occidental. Cartea, apărută inițial în 1997, este editată de Hecate într-o versiune revizuită și adăugită, care include 50 de imagini noi, color.

Construit ca o incursiune fascinantă într-o subcultură care îşi are originile în secolul al XIX-lea, volumul relatează atât istoria a femeilor tatuate, cât şi cea a artistelor care au realizat tatuaje. Noua ediţie conţine repere istorice inedite şi un capitol suplimentar despre noul mileniu, prezentând zeci de artiste, inclusiv pe faimoasa Kat Von D. Cartea expune și impactul pe care emisiunile de tip reality-show l-au avut asupra femeilor şi culturii tatuajului, felul în care supraviețuitoare ale cancerului de sân au ales tatuajul pentru a-şi ascunde cicatricile rezultate în urma mastectomiei, precum şi utilizările terapeutice ale tatuajului pentru femeile care lasă în urmă bandele de cartier, închisoarea sau situaţiile de abuz conjugal.

Cu aproape 200 de fotografii, Trupuri subversive este un ghid esenţial pentru cultura femeii tatuate.

Astfel, vă așteptăm joi, pe 19 noiembrie, de la ora 18.30, la Târgul Internațional Gaudeamus, să vorbim despre tatuaje, motivații și povești desenate pe piele cu trei dintre cei mai talentați artiști tatuatori din România: Iona de la Pisica Grasă Tattoo, Cristina de la SPUNK – Tattoo, Piercing, Music & Underculture și T’bor Szente de la T’INK Twice.

––

Impartasirea lumii, Luce Irigaray - editura HecatePe 21 noiembrie 2015, Editura Hecate își inaugurează colecția Hecate cu ”Împărtășirea lumii” de Luce Irigaray, un volum în care una dintre marile personalităţi ale gândirii critice europene vorbește despre cum să ne reorganizăm coexistența cu celălalt, în condițiile în care nu se mai poate trăi înăuntrul și prin intermediul unei singure lumi.

Într-o lume fragmentată de diferențe tot mai pregnante, de contexte tot mai variate și de orizonturi tot mai largi, încercările de găsire a unui orizont comun sunt adeseori finalizate în conflict. Sâmbătă, pe 21 noiembrie, de la ora 11, editura Hecate își dorește să găsească noi moduri de relaționare a subiectivităților diferite prin lansarea volumului Împărtășirea lumii de Luce Irigaray. Vă așteptăm la o discuție despre diversitate și teritorii comune cu Miruna Pantel (Centrul Filia), prof. univ. dr. Mihaela Miroiu (Facultatea de Științe Politice, S.N.S.P.A.) și lect. univ. dr. Theodora-Eliza Văcărescu (Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București), în compania traducătorului ediției în limba română, Ovidiu Anemțoaicei (co-fondator Editura Hecate). Întrebările publicului sunt încurajate și binevenite!

Fragment din prefața pentru ediția în limba română, semnată de Luce Irigaray:

„Pentru a-l întâlni pe celălalt, pentru a avea un schimb cu cine locuiește într-o lume diferită de a noastră, trebuie să ne întoarcem la identitatea noastră globală în loc să ne limităm la o construcție culturală care dorește să ne surmonteze ființa vie și sensibilă. Celălalt ne obligă și să ne asumăm negativul, adică să ne dăm limite pentru a-l lăsa pe celălalt să fie în calitate de celălalt. Iar celălalt ne deschide posibilitatea unei alte epoci pentru devenirea noastră subiectivă și pentru cultura noastră. Celălalt ne introduce unei alte logici, în care sunt luate în considerare și cultivate și valorile relaționale, în special de coexistență în diferență, nu doar valorile controlului și ale competenței, cu a lor extindere-expansiune, care sunt în mod necesar acompaniate de competiții, conflictuale și războinice, între semeni. Și este necesar să ne reamintim că celălalt, în tradiția noastră, este mai întâi femeia, începând cu femeia din mamă.”

Fragment din postfața pentru ediția în limba română, semnată de Ovidiu Anemțoaicei:

„Pentru Irigaray, sarcina umanităţii este de a construi o «locuinţă» comună (o «sălăşluire» comună), pornind de la dorinţa reciprocă a bărbatului şi a femeii, prin cultivarea energiei celor doi, ajungând până la constituirea de lumi comune cu un celălalt sau ceilalţi ce aparţin unor lumi diferite cu valori diferite.”

Editura Hecate, un nou hub al respectului pentru diferențe, al gândirii critice și al schimbării, și-a început activitatea în 2015 ca structură de economie socială. În prezent, planul editorial cuprinde lucrări cu profil academic, beletristică, volume SF & Fantasy și albume de fotografie.

În același timp, librăria Hecate susține eforturile editurii prin titluri care se înscriu sub umbrela acelorași principii de egalitate și solidaritate.

Articole similare

Romanele finaliste la Premiul literar „Augustin Frăţilă”- romanul anului 2012, ediţia a II-a

Jovi Ene

15 cărți de ficțiune de cumpărat de la Gaudeamus 2016

Jovi Ene

România participă la Târgul Internaţional de Carte de la Sofia, între 8 şi 13 decembrie

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult