Stiri

Interpretări ale realității #5

Seria de întâlniri “Interpretări ale realității” continuă cu o discuție care pornește de la volumul „Frontierele cunoașteriii”, de A. C. Grayling, apărut în 2023, la Editura Trei, în traducerea lui Bogdan Ghiurco. Câteva dintre temele abordate vor fi: relevanța dezvoltării tehnologice și a interpretării istorice pentru înțelegerea lumii în care trăim, stimularea gândirii critice și etica contemporană, analiza modurilor în care societatea și valorile ei influențează procesul de acumulare și interpretare a cunoștințelor.

Invitați:

🎙Andrei Mărășoiu, lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București, după un doctorat despre înțelegere (o temă la intersecția dintre minte, limbaj și cunoaștere). Preocupările lui includ filosofia științei, epistemologia, filosofia minții și a științelor cogniției.

🎙Alina Pavelescu, istoric și arhivist, director adjunct la Arhivele Naţionale ale României. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București și are un doctorat în științe politice obținut în anul 2009 la Institut d’Etudes Politiques din Paris. Titluri publicate recent: Martha Bibescu și vocile Europei (editor, 2017); Anna Lahovary, Nebiruita flacără a vieții (trad. din franceză, note și studiu introductiv, 2018), Louis Basset, Războiul unui slujitor devotat. Jurnalul inedit al secretarului regilor Carol I și Ferdinand (traducere din franceză și studiu introductiv, 2019).

🎙Vasile Decu, jurnalist de știință, colaborator PressOne, traducător și autor al newsletterului Biblioteca Exploratorilor, dedicat nonficțiunii.

Moderator:

🎙Dan Petre, doctor în sociologie şi specialist în ştiinţele comunicării, conferenţiar universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA.

🖥️ A. C. Grayling adoptă o abordare interdisciplinară unică în acest volum, aducând împreună domenii aparent diferite precum știința, istoria și psihologia și oferă o perspectivă comprehensivă asupra cunoașterii umane și a procesului său de dezvoltare și se angajează și în explorarea limitelor acestora.

Cartea oferă o privire în profunzime asupra modului în care societatea și valorile ei influențează procesul de acumulare și interpretare a cunoștințelor, iar prin intermediul analizelor detaliate și a provocărilor aduse cititorului, încurajează dezvoltarea gândirii critice. Cartea poate servi ca un ghid util pentru cei interesați să-și extindă perspectiva asupra lumii și să-și pună în discuție propriile convingeri.

📍 A. C. Grayling, cunoscut și ca Anthony Grayling, este filosof, scriitor și academician britanic renumit pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul filosofiei și al gândirii critice. A studiat la Universitatea din Oxford și a obținut doctoratul în filosofie la Universitatea din Oxford. Este autorul a numeroase cărți care acoperă o gamă largă de subiecte, de la filosofie și etică la istorie și literatură și este cunoscut publicului pentru stilul său accesibil și capacitatea sa de a explora concepte complexe într-o manieră provocatoare. Pe lângă activitatea sa de scriitor, a fost implicat și în educație, fiind fondatorul și fostul director al New College of the Humanities din Londra.

📽 Evenimentul va fi transmis live pe pagina Cărturești Carusel și accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Despre seria Interpretări ale realității

💡Cum va arăta viitorul într-o lume hyper conectată și super tehnologizată? În explorarea răspunsurilor la această întrebare lansăm seria “Interpretări ale realității”, un program de evenimente care își propune să clarifice anumite idei și concepte din știința contemporană care influențează modul în care ne proiectăm viitorul și ne pregătim pentru el.

💡În cadrul acestor întâlniri lunare grupate sub titlul Interpretări ale realității ne propunem să aducem împreună pasionații de știință, inginerie, biologie, biodiversitate, astrofizică, neuroplasticitate, neuroștiință, filosofia, științei chimie – indiferent dacă sunt amatori sau profesioniști în domeniu. Cu această ocazie, vrem să oferim o șansă în plus cărților valoroase din librărie care tratează aceste teme, dar sunt mai puțin cunoscute publicului. Sperăm ca seria să angajeze în dezbatere cât mai mulți cititori și să aducă în prim-plan poveștile uimitoare de la granița științei contemporane. – Carmen Florea, coordonatoare proiect.

📍Întâlnirile sunt organizate cu sprijinul editurilor Corint, Polirom, Paralela 45, Litera, Curtea Veche, Trei, Publica, Vellant, Nemira și Humanitas.

📍Parteneri media: Revista Golan, Reading is cool, Filme-cărți.ro, Observator Cultural, Matca, Media Hub, ASUR.

Link eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/336811955718814/

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 9 – 11 noiembrie 2012

Delia Marc

Alexandra Gulea şi Thomas Ciulei, la KINObservator-ul de la Union

Jovi Ene

Studenţi români în cadrul Kinneret Regional Project (Krp)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult