Editorial

Top 3 romane despre relații eșuate

Tema eșecului marital în literatură reflectă dinamica complexă a relațiilor interumane și provocările acestora, fiind explorată intens de scriitor. În opere precum „Anna Karenina” de Lev Tolstoi și „Revolutionary Road” de Richard Yates, diferențele ireconciliabile și comunicarea deficitară sunt prezentate ca factori determinanți ai eșecurilor maritale. Infidelitatea, ilustrată în „Madame Bovary” de Gustave Flaubert și „The Great Gatsby” de F. Scott Fitzgerald, apare ca o consecință a nemulțumirii și a aspirațiilor nerealiste. 

Consecințele eșecului marital sunt variate, incluzând alienarea și singurătatea, dar poate fi și un catalizator pentru redescoperirea de sine, exemplificat într-o varietate de lucrări literare. Reflecția și vindecarea sunt posibile prin înțelegerea și acceptarea propriei identități și a celuilalt, astfel încât să obținem o imagine de ansamblu asupra complexităților în relațiile umane și a modului în care indivizii navighează prin provocările căsniciei.

Mă număr printre adepții faptului că relațiile funcționează doar dacă depui suficient timp, energie și suflet, în caz contrar lucrurile o pot lua spre o derivă totală. Cred că respectul și ralierea la unele valori comune reprezintă cheia unei iubiri puternice, care va dăinui mult timp. Uneori, însă, lucrurile se pot prăbuși aidoma unui castel de nisip și, în astfel de cazuri, durerea poate fi puternică, derutantă sau, de ce nu, creatoare. 

Am adunat în acest top trei romane cu și despre relații eșuate sau sortite eșecului, deși, în mod clar, lista ar trebui să fie mult mai lungă. Hai să o luăm cu începutul și tare sper că la final veți obține o listă de titluri care să vă fie pe plac. 

1. „Septembrie în Shiraz”, de Dalia Sofe, Editura Corint

„Septembrie în Shiraz” de Dalia Sofer este, din perspectiva mea, un roman despre o relație care intră încet pe calea eșecului. Isaac, un anticar cu talent, ajunge în închisoare după Revoluția din Iran. Soția sa îl așteaptă și cei doi se regăsesc, dar gustul amar al reproșurilor reciproce și distanța dintre cei doi își croiește drum în relația lor. Poate că nu veți fi de acord cu mine, dar chiar cred că dincolo de finalul cărții, dacă ar exista o continuare, cei doi n-ar fi împreună. E prea multă durere, resemnare și posesivitate în spațiul dintre cei doi. 

2. „Borgo Sud”, de Donatella Di Pietrantonio, Editura Polirom

Al doilea volum este „Borgo sud” de Donatella Di Pietrantonio, un roman despre conveniențe sociale și, mai ales, despre formele cele mai diverse ale eșecului marital. Adriana e „oaia neagră” a familiei și ajunge cu un copil pe brațe, înapoi la familia sa. Sora sa, cu un mariaj în picaj, încearcă să o ajute. nu doar ca pe un colaps personal, ci și ca pe o consecință a factorilor externi și interni. Prin poveștile personajelor sale, romanul evidențiază complexitatea relațiilor de cuplu și modul în care eșecul poate fi o reflectare a comunicării deficitare, infidelității, violenței și presiunilor sociale. „Borgo Sud” devine astfel o oglindă a vulnerabilității umane și a luptei constante pentru a găsi un echilibru între dorințele personale și așteptările societății.

3. „I put a spell on you…”, de Allex Trușcă, Editura Litera

Încheie lista, romanul „I put a spell on you…” a lui Allex Trușcă unde absolut tot o ia la vale. Un mix de trădări și de emoții negative, un adulter cu elemente mistice – credeți-mă, o să o țineți minte mult timp după lectură.

Fiecare dintre cărțile enumerate mai sus sondează adâncimea rateului într-o relație, lăsând loc de meditație și de lecții pe principiul „așa nu”. 

Articole similare

Teatru: ”Milk on Fire” sau Cum mi-am petrecut ziua de 11 decembrie 2017

Delia Marc

7 idei de marketing pentru scriitori

Jovi Ene

„Scriam în bucătărie, care e locul tradițional de scris al femeii române, după 12 noaptea, după ce se culca copilul” (Ema Stere, interviu, FILIT 2021)

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult