Editorial

Top 3 cele mai bune cărți de non-ficțiune din anul care trece

Chiar dacă e abia noiembrie putem începe să tragem unele linii de totalizare, să facem unele liste cu cărți care ne-au plăcut în anul care se duce. Iată de ce, am decis să fac un top  3 cele mai bune cărți de nonficțiune din anul care trece, pentru că 2024 a fost, pentru mine, un an al învățării constante. 

1. „Cum să înfrunți un dictator”, de Maria Ressa

Deschide lista celor mai reușite volume de nonficțiune volumul „Cum să înfrunți un dictator” (traducere de Mona Dîrțu pentru editura Zyx Books), o carte despre provocările verticalității onorabile într-o lume condusă de dictatori, tirani și corupți. Maria Ressa este un fenomen al jurnalismului mondial, o femeie cât un munte. Jurnalistă americană de origine filipineză, scriitoare și CEO al companiei media Rappler, aceasta ne spune o poveste despre parcursul său profesional, o biografie foarte interesantă și pragmatică scrisă cu fler și cu atitudine. Mi-am petrecut în tovărășia acestei cărți câteva zile cu adevărat pline și m-aș bucura să o văd vreodată pe lista obligatorie de lecturi pentru tinerii jurnaliști în devenire. 

2. „Copilul invizibil”, de Gáspár György

A doua carte de nonficțiune pe care am citit-o cu deosebită plăcere și despre care n-am reușit încă să spun suficient este „Copilul invizibil”, volum reeditat la Curtea Veche Publishing. E descoperirea anului în materie de parenting pentru mine și, dincolo de aparențe, este o carte despre cum să ne recâștigăm fericirea de altădată, vindecându-ne copilul interior. O să zic o chestie simplă: citiți cartea asta până să deveniți părinți. Citiți cartea asta chiar dacă nu vreți copii sau dacă încercați de ceva timp să vă găsiți partenerul. Credeți-mă pe cuvânt, o să aveți parte de câteva revelații care ar aranja lucrurile și ar face puzzle-ul complet. Postulatul central se rezumă la o frază: nu poți crește copii fericiți dacă tu nu ți-ai vindecat propriul copil rănit. Gáspár György reușește, prin prisma experienței sale de psihoterapeut, să ne ofere o altă perspectivă asupra parentingului asumat și conștient. 

3. „Monștri fabuloși” de Alberto Manguel

Ultima carte pe listă este volumul „Monștri fabuloși”, tradus la Editura Nemira. Un adevărat regal pentru toți cititorii curioși. Cuprinzând portretele celor mai importante personaje din literatură, cartea este o incursiune în imersivitatea lecturii și în interdisciplinaritate, pentru că actul citirii nu este altceva decât o intercalare dintre experiență și percepție. Am ferma convingere că o astfel de lectură perfectă pentru elevi, dar și studenți de la litere, cei care trebuie să înțeleagă cât de multilaterală este citirea unei cărți.

Fiecare dintre cărțile pe care le-am inclus în acest top e o revelație pentru mine, fiecare reprezintă un motiv suplimentar pentru o discuție sau o dezbatere și fiecare a punctat o parte importantă din anul care pleacă.

Articole similare

Un american la Paris

Cristina-Ionela Grigore

Top vânzări Editura Litera 2016

Jovi Ene

O altfel de normalitate. „Tabachera din Bagombo”, de Kurt Vonnegut

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult