Editorial

Sezoane noi pentru Lost si 24

Serialele mele favorite (si, de fapt, singurele pe care le urmaresc) sunt din nou pe ecrane cu noile sezoane. Televiziunea israeliana prin cablu Hot 3 transmite episoadele la una sau doua zile dupa ce acestea au premiera in Statele Unite. Care sunt principalele caracteristici ale acestor sezoane ale “Lost” si “24″?

Este ultimul sezon pentru “Lost” sau cel putin asa se spune. Parea sa fie un “Survivor” mai dramatizat in primul sezon, cu incursiuni in trecut, in viata fiecarui personaj principal pentru a evolua spre o combinatie intre un SF si o poveste horror in sezoanele 2 si 3. Apoi sezoanele 4 si 5 au vazut linia de poveste devenind din ce in ce mai complicata, cu fire multiple. Greva scenaristilor a schilodit unul din ultimele sezoane, numarul de episoade a fost redus la jumatate si totul a inceput sa para din ce in ce mai complicat, salturile in trecut au inceput sa alterneze cu salturile in viitor, in acelasi timp cu prezentul paralel generat de calatoriile in timp.

Sigur, am devenit atasati, unii dintre noi dependenti de anumite personaje si am simtit ca pierderi personale atunci cand unii dintre ei au murit, dar in unele momente liniile povestii pareau ca au devenit prea multe si prea amestecate. Pentru acest sezon, consider ca ideea producatorilor serialului de a incepe sezonul cu o privire inapoi spre sezoanele trecute a fost foarte buna. Prologul a fost chiar excelent, multe dintre detaliile confuze ale sezonului 5 s-au clarificat si au devenit mai evidente, cateva dintre personajele misterioase si-au gasit locul in acest puzzle.

Primele doua episoade ce au avut premiera pe data de 2 februarie 2010 încep construirea spre confruntarea finala care va determina soarta eroilor nostri, a insulei si poate a intregii planete. Vestea buna este ca viata paralela si calatoria in timp sunt mult mai bine construite in logica scenariului, toate personajele au o a doua sau a treia sansa – chiar si aceia pe care i-am vazut murind in sezoanele precedente. La nivelul sau, “Lost” este unul dintre cele mai bune seriale pe care le-am vazut vreodata, apropiindu-se de miticul “X-files”. Emotia marilor aventuri care curg pe langa science-fiction-ul de calitate de la Jules Verne la Spielberg este prezenta aici. Speram ca marile asteptari nu vor fi urmate de o mare dezamagire.

“24” are o istorie destul de diferita. Cele mai bune sezoane au fost primele doua dupa parerea mea, conceptul a 24 de episoade, care relateaza in timp real cate o ora fiecare dintr-o poveste care se intampla intr-o zi, a fost proaspata. Prima echipa de actori au fost binecuvantati cu personaje puternice si intrigile din salile unei unitati de combatere a terorismului combinate cu conflictele de la cel mai inalt nivel politic au determinat o combinatie interesanta.

In timp ce show-ul a avansat in urmatoarele sezoane, formula a ramas aceeasi, asa ca noi amanunte interesante au trebuit sa fie gasite, noi amenintari, noi raufacatori, noi cai de tradare. Exista totusi o limita in cate feluri poate fi o lume salvata in 24 de ore si, dupa ce am vazut bombe atomice cazand pe Los Angeles, rachete balistice lansate din Orientul Mijlociu, bombe murdare contaminand Washington-ul, atacuri chimice asupra New York-ului, ostatici la Casa Alba si presedinti americani vinovati de tradare, nu au mai ramas multe lucruri de imaginat.

Problema cu ultimele sezoane ale serialului este ca putem prezice de la inceput si cu o precizie de jumatate de minut criminalii, minciunile, ascunzatorile, momentul inca care Jack Bauer va tortura si cand va fi el torturat. Daca nu se intampla ceva special si nu sunt semne ca se va intampla asta dupa primele patru episoade ale celui de-al optulea sezon, este vremea ca “24” sa  fie lasat sa se odihneasca.

Articole similare

Prin blogosfera cinefila (18 – 24 februarie 2013)

Jovi Ene

Horatiu Malaele – Sunt un orb

Dan Romascanu

Recomandări Bookfest 2023 – autori români

Jovi Ene

3 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult