Luni, 16 aprilie 2018, pe scena Teatrului Odeon au fost premiate cele mai importante reușite ale literaturii române. Pentru câteva ore, teatrul Odeon a devenit locul de întâlnire a valorilor din spațiul cultural românesc; iată modul în care, deși simțind plânsul uscat al unei societăți care uneori pare că nu își cunoaște punctele de reper, Observator Cultural a reușit să deschidă porțile literelor care se fac spre a oglindi realitatea prezentului și lumea gândurilor.
Nominalizări și laureați
Critică/ Istorie literară/ Teorie literară
Gelu Ionescu, Cartea lui Prospero. Eseuri despre douăsprezece piese de William Shakespeare, Editura Humanitas
Alexandru Matei, Roland Barthes, mitologii românești, urmate de Fîntîna bartheshiană, Editura Art
Ioan Simuț, Literaturile române postbelice, Editura Școala Ardeleană
Oana Soare, Ceilalți moderni, Antimodernii. Cazul românesc, Editura Muzeului Național al Literaturii Române
Bogdan Ștefănescu, Patrii din cuvinte. O tropologie a discursurilor identității naționale, Editura Universității din București
Gelu Ionescu: Convingerea mea este că literatura română de astăzi este cel mai aproape de momentul în care se deschide larg spre lume. Niciodată scriitorul și literatura română nu au fost atât de aproape să intre în circulația lumii decât astăzi. Convingerea mea este că literatura română va intra direct în lume.
Eseistică/ Publicistică
Dorian Branea, Statele Unite ale românilor. Cărțile călătoriilor românești în America în secolul XX, Editura Humanitas
Viorel Marineasa, Prozator din silă. Viorel Marineasa în dialog cu Robert Șerban, Editura Casa de pariuri literare
Vintilă Mihăilescu, Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană, Editura Polirom
Victor-Ieronim Stoichiță, Imaginea Celuilalt. Negri, evrei, musulmani și țigani în arta occidentală în zorii epocii moderne, 1453-1800, Editura Humanitas
Claudiu Turcuș, Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc, Editura Eikon
Claudiu Turcuș: Aș vrea să dedic acest premiu generației de critici din care fac parte. Cred că această generație a contribuit în mod realmente fundamental la modul în care se citește literatura română astăzi.
Debut
Ovidiu Anemțoaicei, O propunere de corpo-etică feministă: masculinități și filozofia diferenței sexuale, Editura Tracus Arte
Cosmin Ciotloș, Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă(critică), Editura Humanitas
Raul Popescu, Ioan Petru Culianu. Ipostazele unui eretic(critică), Editura Eikon
Bogdan Răileanu, Tot spațiul dintre gîndurile mele(proză) Editura Polirom
Adriana Stan, Bastionul lingvistic. O istorie comparată a structuralismului în România(critică), Editura Muzeului Național al Literaturii Române
Mara Wagner, În spatele blocului(proză), Editura Nemira
Adriana Stan: În literatura noastră, din păcate, critica jurnalistică și critica științifică prea adesea s-au bătut cap în cap, probabil din cauza unor clișee existente decât din pricina naturii lor. Cred că cele două ar trebui să se pună cap la cap și să închege o imagine cât mai coerentă asupra mersului literaturii. Mai am o grămadă de mers până să am o astfel de imagine clară, mai ales că sunt mioapă. Premiul acesta îmi dă toată încrederea că sunt pe drumul cel bun.
Memorialistică
Nicolae Breban, Viața mea, Editura Polirom
Ioan-Florin Florescu, Jurnal scoțian, Editura Polirom
Elena Stancu, Cosmin Bumbuț, acasă, pe drum. 4 ani teleleu, Editura Humanitas
Mihaela Miroiu, Cu mintea mea de femeie, Editura Cartea Românească
Alexandru Uiuiu, Iustin, Editura Charmides
Radu Vancu, Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015, Editura Humanitas
Autorii, prin intermediul fiului lui Cosmin Bumbuț: Ne onorează acest premiu. Cea mai mare realizare pentru o echipă de jurnaliști ar fi dacă poveștile noastre ar schimba realitatea în care trăim. Ne-am dori ca rromii să aibă acces la educație și sănătate, am vrea ca tinerii din comunitățile sărace să aibă șansele altor perspective, am vrea să nu mai auzim de femei ucise în bătaie și sperăm ca într-o bună zi, îi vom convinge pe politicieni să se ocupe de cei mai vulnerabili dintre români.
Poezie
Dan Coman, Insectarul Coman, Editura Charmides
Teodor Dună, Kirilă, Editura Tracus Arte
Ștefan Manasia, Gustul cireșelor, Editura Charmides
Vlad Moldovan, Glitch, Editura Charmides
Elena Vlădăreanu, bani. muncă. timp liber, Editura Nemira
Dan Coman: Venind aici, mi-am adus aminte de o vorbă spusă de Gelu Naum care se aplică poeziei: poezia e floare la ureche. Exact așa este.
Vlad Moldovan (în lipsă): Premiul pentru poezie al Observatorului Cultural este unul prestigios și mă simt onorat să îl accept. Mulțumesc juriului, revistei, Editurii Charmides și amicilor din lumea literară. Mă bucur că poetica mea de psihonaut a ajuns să fie apreciată și că poezia a pășit în 2018 în virtualul inevitabil.
Proză
Diana Adamek, Adio, Margot, Editura Univers
Florin Chirculescu, Greva păcătoșilor, Editura Nemira
Ioana Nicolaie, Pelinul negru, Editura Humanitas
Răzvan Petrescu, Mandarina, Editura Cartea Veche
Mihai Radu, Extraconjugal, Editura Polirom
Tatiana Țîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi, Editura Cartier
Tatiana Țîbuleac: Un premiu foarte special, nu mă pot simți altfel printre atâția scriitori ”mai bogați” decât mine. Peste două săptămâni voi pleca la Chișinău cu acest premiu și i-l voi lăsa tatei, care a vrut o viață întreagă să poată ajunge în România, fără să trebuiască să treacă prin vămi. Iar pentru că acest lucru nu a fost posibil, el s-a răzbunat altfel, învățându-mă să scriu și să citesc în limba română înaintea oricărei limbi. Cred că acest premiu este al lui.
Tatiana Țîbuleac a primit un al doilea premiu, Observator Lyceum, acordat de elevii de la nouă licee de elită din București, care au votat cartea și prozatorul lor preferat.
Răzvan Petrescu: Sala în care ne aflăm seamănă cu o alveolă ferită de impostura, vulgaritatea, ignoranța sau lipsa de caracter cu care plouă torențial în fiecare zi. Mă bucur enorm pentru premiul acesta.
Premiul „Gheorge Crăciun” pentru opera omnia a fost acordat Gabrielei Adameșteanu.
Gabriela Adameșteanu, în fața unui alt public și a unui alt tip de receptare:
Premiul acesta este extrem de onorant. Mulțumesc celor care au realizat revista și premiul, celor care au creat această instituție, care susține cultura într-un stat în care cultura nu e susținută. Cred în generozitatea și solidaritatea lumii scriitorilor, mă bucur de fluxul de entuziasm și tinerețe care sper că va schimba imaginea deprimantă a instituției scriitorilor.
Premiul special al revistei Observator Cultural:
Radu Călin Cristea- Împăratul cu șapcă, Editura Rao
Premiul pentru Traducere a fost acordat traducătoarei Tudora Șandru Mehedinți.
Juriul care a decis premiile acordate în această ediție a fost alcătuit din: Carmen Mușat (președinta juriului), Bianca Burța-Cernat, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuș, Iulia Popovici și Bogdan-Alexandru-Stănescu.
Trofeele laureaților au fost realizate de Elena Dumitrescu.
Trofeul Observator Lyceum a fost realizat de Mircea Roman.
Invitați speciali: Teodora Enache, Călin Grigoriu (chitarist).
(Fotografiile sunt preluate de pe pagina de Facebook a Observatorului cultural.)
2 comments
Pentru care an s-au dat premiile? Romanul Tatianei Țâbuleac a apărut în 2016, iar celelalte cărți premiate, în 2017. Ce zic ceilalți nominalizați?
Premiile s-au acordat pentru anul 2017, iar nominalizările aparțin celor de la Observator Cultural.