Editorial Recomandat

Piesă de teatru: Trăiește-ți fanteziile

Coperta Fantezii”Trăiește-ți fanteziile”

O piesa a lui John Tobias si Un spectacol produs de Teatrul InDArt cu viziunea regizorului Bogdan Gagu
Distributie: Adriana Gulutanu, Cristi Martin, Catalin Stelian, Alin Brancu si Silvia Gagu
Director Teatru InDArt: Dan Simion

Mai inainte de orice, cine este acest John Tobias?

Printre altele, dramaturg si scenarist. Piesele sale de teatru se joaca deja in toata lumea, lume din care Romania nu poate lipsi. In Bucuresti si Brasov “My Husband’s Wild Desires Almost Drove Me Mad”, la Teatrul Mic (2010) si la Teatrul Sica Alexandrescu (2008) si acum, in 2013, piesa este repusa in scena (intr-o noua distributie) de Teatrul InDArt (intr-o noua distributie), in viziunea regizorului Bogdan Gagu.

10629660John Tobias este un fin observator al societatii contemporane, al stereotipiilor, maniilor si comportamentului uman in general, invaluindu-si textele cu accente de satira sociala ascutita si daruindu-si personajele cu mult nerv, umor si “intelepciunea cea de pe urma”. Experiente de viata prin care trecem zilnic, probleme de casnicie, de sex, de moralitate… psihotice in mare masura, induse de persuasiunea atacurilor “cliseelor” contemporane   sau produse de lupta interioara a individului de a se adapta cu sinele sau si de a rezista presiunii exterioare.

Comedia “Traieste-ti fanteziile” este o explozie a acumularilor produse intr-un cuplu supus presiunilor de ordin profesional, carora fiecare individ trebuie sa le faca fata pentru a accede ierarhic si social si mai presus de acestea, ba chiar basca, a presiunilor legate de resuscitarea “fluturilor” din stomacul casniciei. Pentru ca, nu-i asa, in orice casnicie apare tiptil-tiptil,  acel moment al rutinei, pe care o putem numi …“moartea pasiunii” :).

Ei … si cum cum poate fi reinviata pasiunea? Cum poate fi resuscitata placerea (si posibilitatea in fapt) a sexului in casnicie?

Nicio grija, traim in epoca “cartilor motivationale” pe orice tema a umanitatii, fixate pentru “a fixa” (aici in sens “de a repara”) orice nu merge bine, sau asa cum ne-am dori in viata noastra. << De exemplu: „Ce puteţi face pentru a avea o viaţă perfectă“… „Cum puteţi avea un cuplu perfect”… „Cum puteţi deveni o femeie perfectă”… sau „un bărbat perfect”… şi multe alte forme ale perfecţiunii pe care, cu siguranţă, nu le poate atinge nimeni niciodată>>.

DSC05699

Aceste « instructaje » nu prea sunt pe gustul meu, le ocolesc dintr-un soi de autoaparare gen fronda … adica ”cum sa-mi spuna mie, cineva care nu ma cunoaste si nu-mi stie radacina/samburele nemultumirilor, ce am de facut!” 🙂 Corect sau gresit, nu stiu, realitatea este insa, ca astfel de carti au mare cautare, cu atat mai mare cu cat oamenii sunt din ce in ce mai supusi nebuniei vietii de zi cu zi. Totusi, doua astfel de carti stau la loc de cinste in biblioteca mea si daca le veti citi, veti intelege – poate – de ce! Este vorba despre “Cine mi-a luat cascavalul” de Spencer Johnson si “Cartea asta se vinde precum painea calda” de Ariel Constantinof :).

In cazul cuplului adus pe scena de perechea John Tobias (autorul piesei) si Bogdan Gagu (adaptare piesa,  regie), salvarea vine dinspre partea  <<Cartii doctorului Leopold Baumgartner: „Trăieşte-ţi fanteziile – o carte utilă pentru sănătate şi fericire“>>.

DSC05737

Si sala de spectacol a Centrului Comunitar Evreiesc, gazda premierei, a rasunat de hohote de ras si de aplauze. Ritmul antrenant impus de regizor si implicarea cu talent si pofta de joc a celor cinci actori, a condus la dezinhibitia audientei, care a gustat fiecare poanta, fiecare situatie creata, fiecare “imaginatie” plina de haz a celor doi soti hotarati sa reinvie atractie sexuala dintre ei. Sigur ca nu puteau lipsi picanteriile cu nuante de modernitate, poate dezagreabile pudibonzilor, dar publicul, repet, a apreciat cu multa deschidere si receptivitate fiecare replica, fiecare miscare, fiecare rasturnare de situatie … comic si acid … ritm si talent actoricesc maxim .. echilibru si … viata reala.

Adaptarea numelor personajelor in neaosa nominare romaneasca este foarte inspirata: familia Cucu, domnul Stefan – instalatorul-vecin-voyerist, “Mihaita” – hotul suferind de ulcer, este plina de umor. La fel si introducerea orasului Baia Mare drept posibila destinatie a deplasarii sotului Andrei Cucu pentru a-si plasa “bilele” :), adica rulmentii :), este savuroasa.

971928_3212845616982_447916177_n

Important pentru mine, ca spectator, este faptul ca am avut si ocazia sa asist la nasterea acestui spectacol pe scena de la JCC, aceasta insemnand munca laborioasa pentru montarea decorurilor (vii, graitoare, inventive si slujind perfect scopului) si cizelarea in repetitii istovitoare a replicilor, a impostarii lor si a miscarii in scena).

“Traieste-ti fanteziile” este al doilea spectacol pe care Teatrul InDArt il joaca pe scena de la JCC (dupa “Tango, Monsieur?”) si sunt tare bucuroasa (ca si spectatorii nostri) de aceasta colaborare, pe care o doresc cat mai indelungata.

253208_3212849617082_947770979_n

Va poftesc sa urmariti in media anunturile privind urmatoarele spectacole cu “Traieste-ti fanteziile” si sa nu ocoliti acest proiect de succes. Luati in considerare faptul ca aceasta piesa a fost declarata Comedia anului 2001 la Buenos Aires (distinsa cu Premiul Carlos) si luati in considerare, cu incredere, si recomandarea mea calduroasa.

Scenografia: Razvan Plaiasu / Costume: Catalina Tabacaru
Ilustratie muzicala: Dan Simion / Foto: Stefan Cociorvei
Make-up: Raluca Craciun / PR: Cristina Pipias

Articole similare

FILIT 2017 Ziua 2: Între foști și viitori câștigători ai Nobelului pentru Literatură

Jovi Ene

Avanpremieră editorială: Pe jos de-a lungul Nilului, de Levison Wood

Jovi Ene

Faster (2010)

Delia Marc

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult