Editorial Recomandat

‘O, ce veste minunata!’ – Angela Gheorghiu: Săptămâna Filme-cărți.ro de Crăciun

Digipack_desfasurare [Converted]O bucurie in plus a acestui sezon de sarbatori este aparitia la casa de discuri MediaPro Music a CD-ului cu colinde romanesti ‘O, ce veste minunata!‘ al Angelei Gheorghiu. Este un eveniment muzical de prima importanta nu numai pentru diva noastra nationala, ci si pentru genul foarte bine reprezentat in magazinele de muzica si cadouri de sezon din toata lumea al cantecelor de Craciun, eveniment care nu a trecut neobservat de criticii lumii, o cronica foarte favorabila aparand in cea mai prestigioasa revista a iubitorilor de muzica ‘Gramophone’ sub semnatura lui Jon Tolanski – link aici.

Este genul de cronica care poate asigura o lansare si o frumoasa cariera internationala a CD-ului. In Romania, el deja a obtinut Discul de Aur la o luna dupa lansare, si un Concert Festiv de Craciun la Sala Radio, precum si transmisiile la Radio Romania ii pot numai spori popularitatea. Am avut sansa sa cumpar discul la Carturesti in vizita mea la Bucuresti de la sfarsitul lui noiembrie si sa mi-l adaug colectiei de muzica apropiata sufletului meu.

Inregistrarile au fost facute in septembrie 2013 in Sala Radio din Bucuresti si in Studioul ISV. Angela Gheorghiu este acompaniata de Orchestra Nationala Radio dirijata de Tiberiu Soare, de corul Madrigal (care a sarbatorit in acest an 50 de ani de activitate) si de Corul Accoustic. Aranjamentele muzicale ale cantecelor populare sau apartinand unor compozitori romani din diferite perioade apartin lui Dan Dediu, Cristian Lolea si Constantin Arvinte.

333045-angela-gheorghiuBuna dimineata cu Mos Ajun si Mos Craciun al lui Dimitrie G. Kiriac ne introduc in atmosfera de sarbatoare. Trei crai de la rasarit este primul din cele sase cantece traditionale, repovestind in frumosul limbaj al satului romanesc povestea Bunei Vestiri. Urmeaza Leganelul lui Iisus (sau Florile Dalbe a lui Valentin Teodorian) si Inchinarea pastorilor (traditional) care dezvolta aceeasi tema. Steaua sus rasare si O, ce veste minunata sunt slagare eterne din repertoriul de sezon al traditiei romanesti. Inca o versiune din Florile Dalbe, cea a lui Tiberiu Popovici, incepe cu o frumoasa tema rapsodica imbinata cu sunet de clopot si este poate cea mai frumoasa  orchestratie a discului. Nasterea Domnului (Minune prea mare) de Paul Constantinescu este cea mai lunga si mai complexa piesa de pe disc si totusi se incadreaza bine melodic cu ansamblul. La Vitleem colo-n jos (traditional, dar cu o orchestratie sofisticata si interesanta) si scurta Colindita de Emil Montia incheie regalul intr-o atmosfera exuberanta si sarbatoreasca.

Despre calitatile vocale exceptionale ale Angelei Gheorghiu nu este nevoie sa scriu. Ceea ce vreau sa remarc este respectul si vibratia sincera cu care artista abordeaza repertoriul traditional. In niciun moment nu se simte diva, ceea ce auzim este o cantareata intr-o forma de zile mari care lucreaza in perfecta armonie cu o orchestra si cu corurile, si care adauga fiecaruia dintre cantece vibratie si sentiment. Cu acest CD, traditia romaneasca are o sansa sa intre si sa o ocupe un loc de cinste alaturi de alte reusite ale genului, sa incalzeasca caminele nu numai ale romanilor, ci si ale iubitorilor de muzica de sarbatoare din intreaga lume.

Succes si Sarbatori Fericite!

Articole similare

Prin blogosfera literara (17 – 24 aprilie 2011)

Dan Romascanu

5 seriale Netflix cu personaje feminine puternice

Iulia Dromereschi

Cum să (re)devenim europeni

Tudor Mirică

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult