Luni, 28 octombrie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, a avut loc lansarea cărții lui Teodor Bordeianu, ,,Kurt„, apărută, în 2019, în colecția ,,Avanpost” a Editurii Paralela 45. In fata publicului – coordonatorul colecției, scriitorul Cosmin Perța, criticul Maria Alexe, poeta Iulia Modiga si, bineinteles, autorul – Teodor Bordeianu.
Un public divers, si persoane in varsta, dar si multi tineri, o treaba care pe mine ma bucura intotdeauna.
Cosmin Perța face o scurta prezentare a autorului si a celui de-al doilea volum al sau, Kurt cel de fata (despre care am scris aici), subliniind faptul ca intregul material al prozei scurte semnate T.B. are in obiectiv ”relatarea imediata a realitatii”. Si se declara tare interesat sa il asculte pe autor citind cateva pagini din acest volum.
Urmeaza la atac criticul Maria Alexa si cuvintele acesteia sunt apreciative, simtind acest volum ca o carte unitara, circumscrisa in sfera fenomenului cultural al cautarii unui loc sub soare, pentru migrantul timpurilor noastre. Penduland intre dezamagiri si sperante, personajele lui Bordeianu fac parte dintr-o lume vie, deschisa, diversa, o realitate pe care trebuie sa o invete si sa si-o traiasca adaptandu-se la ea. De la omul mic si modest in pregatire si asteptari, pana la omul complex, cu studii si cu capacitatea de a lupta. Maria Alexa remarca ironia fina si detaliul semnificativ care strabat dincolo de suprafata concentrata a prozei scurte a lui T.B., contracarand amaraciunea inevitabila a trairilor unora dintre personajele acestuia. Si mai remarca si acele sfarsituri deschise ale unora dintre povestiri si o alegere posibila a fiecaruia dintre cititori catre punctul final. Cuvinte speciale privind povestirile Kurt si Multitasking!
Poeta Iulia Modiga considera ca Teodor Bordeianu se afla cu scriitura sa undeva intre proza scurta si schita, practicand situatia frusta, miniaturialul, observatia scurta, dar adanca precum urma unui pumnal ascutit, exacerband placerea de a scotoci in banalitatea cotidiana. Totul – cu o mare empatie pentru personajele sale.
Si remarca Iulia Modiga aceea ca ea insasi fiind din Chisinau, i-au mers la suflet si i-au priit aceste povestiri, constructia lor estetica mergand pana la incarcatura lor istorica si pe alocuri mistica.
M-a bucurat faptul ca Iulia Modiga a apreciat, ca si Maria Alexa de altfel, schita Artistul, aceea cu nea Tigran care toarna beton si viseaza sa isi rezolve toate necazurile si nemultumirile impotriva tuturor, prin suvoaie de beton cenusiu. 🙂 🙂 🙂
”Lansatorii” volumului, Iulia Modiga si Cosmin Perța, continua cu cateva intrebari privind modalitatea constructiva la care apeleaza sciitorul, de la ce porneste, catre ce tinta merge… iar T.B. raspunde că de obicei declicul il face o imagine inspiratoare, care se instaleaza intr-un context si se rezuma la a spune doar ce conteaza cu adevarat, fara floricele pe campii si descrieri lungi si inutile.
Se fac trimiteri la schitele caragialiene, la panza freatica imbibata de influente mistice, strabatand aceste povestiri, se vorbeste – se intreaba si se raspunde – despre tensiunea creata de ciocnirea dintre culturi in spatiul vest-european al migratiei, despre adaptarea culturala a migrantului, despre morala povestirilor, despre rolul sciitorului in societate: observator sau judecator? Ei – aici a venit T.B. cu un raspuns la fel de scurt ca si proza sa si la fel de precis-inteligent-sincer: ”Scriitorul nu are nicio datorie, el nu da sfaturi, el isi poate doar exprima parerea despre realitate, societate, umanitate!”
Si alte intrebari si recomandari legate de drumul in viitor catre dramaturgie al scriitorului. Si in final o intrebare dificila din punctul meu de vedere, referitoare la Romania si Republica Moldova, care ar fi diferentele dintre o parte si cealalta, iar Teodor Bordeianu a vorbit despre faptul ca in 200 de ani istorici, doar vreo 20 au unit cele doua entitati si ca istoric – bineinteles ca au existat influente pozitive, insa el personal, ca structura intelectuala, este si ramane puternic atasat de literatura rusa de mare valoare.
Teodor Bordeianu a citit publicului prezent doua dintre prozele sale scurte, bineinteles Kurt, mai intai, si apoi Multitasking, Asa dupa cum scrie autorul, scurt, concis si repede (probabil), asa si citeste, astfel ca pentru mine nu a fost usor, in graba cuvintelor rostite in dulcele grai moldovenesc, sa ii urmaresc lectura.
Si ca o gluma, mi-am amintit de secvente din filmul Il Traditore, unde unul dintre incriminati, membru al Cosei Nostra, in timpul depozitiei sale in instanta, debitate intr-un ritm nebun si in dialect sicilian, e rugat sa vorbeasca in italiana, pentru ca italienii din sala nu inteleg nimic.
A urmat sesiunea de autografe si ma bucur pentru cuvintele frumoase scrise de catre Teodor Bordeianu pe volumul meu, cuvinte pe care, iata, le impartasesc cu cititorii acestui blog.
Fotografii: Delia Marc.