Doua dintre institutiile mele culturale favorite isi celebreaza in luna octombrie cea de-a douazecea aniversare.
Am descoperit Internet Movie Database (sau IMDb) acum vreo zece ani. A devenit imediat sursa mea principala de informatie despre arta realizarii si vizionarii filmelor. M-am transformat curand dintr-un consumator singur intr-un contributor, scriind scurte recenzii despre filmele pe care le vedeam, ajutand alte persoane cu informatii, participand la discutii si chiar contribuind cu informatii noi sau reparand unele erori (acest lucru se intampla destul de rar, ca sa fiu precis). Ma apropii de recenzia cu numarul 900, prag pe care ar trebui sa il trec undeva in urmatoarele luni. Pentru mine, IMDb reprezinta nu numai o referinta permanenta pentru browser-ul meu de Internet, ci si o confirmare a puterii internetului care devine depozitul si mijlocul pentru schimbul de informatii pentru oamenii de pe intreg globul uniti intr-o pasiune comuna.
Canalul european ARTE este canalul meu favorit de televiziune. Daca mi s-ar cere sa renunt la toate posturile TV si sa pastrez doar unul, as pastra ARTE. In afara programelor sale culturale, care includ filme, seriale de televiziune, arta, muzica, activitati culturale, muzicale si experiente in toate formele de arta, ARTE este remarcabil sub doua aspecte – el continua sa inoveze televiziunea pana la punctul in a o transforma in arta si el reprezinta prin textura nationala a echipei sale un simbol al sperantei – oameni de televiziune germani si francezi muncesc si creeaza impreuna, intr-un mod care face ca ostilitatile trecutului sa fie privite doar ca simpla istorie. Eu pot doar spera si visa ca, intr-o zi, acelasi spirit al reconcilierii va prevala si in zona in care locuiesc.
Nu este nicio coincidenta, dupa parerea mea, ca cele doua institutii s-au nascut aproape in acelasi timp acum doua decenii. Era timpul cand revolutia tehnica in comunicatii reprezentata de internet si de televiziunea prin cablu si prin satelit au intalnit revolutia politica reprezentata de caderea comunismului in Europa si disparitia barierelor de comunicare si a cenzurii. Cand tehnologia si libertatea se intalnesc, nimic nu poate opri accesul persoanelor la comunicare si la cultura, iar nasterea si persistenta celor doua institutii dovedesc ca accesul la comunicare si la calitate pot aparea cu siguranta impreuna.
La multi ani, IMDb!
La multi ani, ARTE TV!