Editorial Recomandat

E-book gratuit: ”Hai-hui prin Occident”, de Codruț Constantinescu

coperta-hai_huiColegul nostru de redacție, Codruț Constantinescu, a decis să ofere prima sa carte cititorilor noștri, gratuit. Este vorba de ”Hai-hui prin Occident”, publicată în 2004 la Editura Premier din Ploiești.

Despre carte:

”Scriu aceste rânduri la rugămintea prietenului şi (fostului) meu coleg de Universitate şi ,,exil” Codruţ  Constantinescu. Printr-o bizară coincidenţă, mă găsesc în acest moment într-o cameră dintr-un cămin studenţesc teribil de asemănătoare cu cel descris de autor într-una din povestirile sale, ceea ce cere un efort suplimentar, acela de a mă detaşa emoţional de subiect. Şi vă asigur că este dificil. Vă rog să citiţi cu multă atenţie cartea lui Codruţ Constantinescu. Dincolo de talentul său literar, care pentru mine a constituit din primul moment al lecturii o certitudine, cartea sa mai cuprinde două trăsături importante:

1. Este o formă de manifestare literară a unei generaţii, cea a anilor ’90, o generaţie care «nu a fost să fie», sintagmă atât de dragă nouă românilor, în ciuda faptului că a avut toate trăsăturile constitutive ale unei Generaţii literare şi politice, lipsindu-i însă puterea şi voinţa de a produce «identitatea diferenţială» necesară pentru a se demarca pe scena publică. Din acest punct de vedere, această carte constituie un gest de reparaţie. Codruţ Constantinescu, prin destinul său întortocheat, este reprezentativ pentru miile de tineri care au «făcut» Revoluţia din 1989 (adevăr banal şi uitat în clipa în care citiţi aceste rânduri), care au trăit cu voluptate începutul anilor ’90, ani în care totul ne părea posibil, şi au gustat apoi din cucuta amară a trezirii, din dilema totală a chestiunii «plec sau rămân în România»…

2. Pentru că este o formă de eliberare. Şi numai aceia ce au gustat din fructul dulce-amar, îmbrăcat în culori mincinoase, al exilului intelectual, cei care şi-au revăzut existenţa în ermitajul unei austere camere de cămin studenţesc situate la mii de kilometri depărtare de casă ştiu cât de greu este să aşterni pe hârtie nespusul, visul, dorul de aproapele devenit acum departele tău… Codruţ a reuşit, cred eu, şi încă extrem de bine. Aşadar, o carte extrem de dificil de calificat. Cititi-o şi vă veţi convinge singuri. Aş dori să mai remarc un lucru : dacă un cititor dintr-un viitor dificil de precizat ar vrea să citească o carte din care să înţeleagă cum a funcţionat România anilor ’90 şi cum gândea un tânăr al acelei perioade istorice speciale, cartea lui Codruţ l-ar ajuta foarte mult. Restul este doar deschiderea ochilor către lume, către CELĂLALT.”

(Paul Ianca)

Aventurile unui român prin Elveția, Franța și Danemarca. Multe texte publicate în Dilema, 22 sau Dilema veche.

Puteți descărca cartea în format electronic, gratuit, de pe Filme-cărți.ro.

(Eu personal vă recomand această carte, mi-a plăcut mult.)

Articole similare

Actori/actrite care nu ne plac – leapsa cinefila

Jovi Ene

One World Romania 2011 – 3. 18 Martie (II)

Delia Marc

Eternul feminin: 2. Despre corpul feminin

Tudor Mirică

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult