Editorial Recomandat

10 cărți noi de citit în iulie

Imblanzirea regineiAm început în februarie, am continuat cu martie, aprilie și mai, iar în luna iunie 2016, odată cu suprapunerea cu Bookfest, v-am prezentat, plusând, 15 cărți pe care vi le recomandăm să le cumpărați de la Târgul de carte. M-am gândit ca acum, fiind în concediu, să vă prezint cărți de vacanță, cărți numai bune de citit pe o plajă sau undeva în liniștea pădurii. Nu o fac, tocmai pentru că fiecare are propriile preferințe în concediu: unii citesc Solenoid, alții citesc cărți de dragoste, cărți de 500 de pagini sau de doar 100. Așadar, azi vă prezint cele mai interesante apariții din ultima vreme, iar voi veți alege după cum doriți:

10 cărți noi de citit în iulie 2016

1. ”Îmblânzirea reginei”, de Philippa Gregory, Editura Polirom, o carte recomandată de Filme-cărți.ro. Încep, ca de obicei, cu o carte recomandată de noi, o carte pe care o vor îndrăgi cu siguranță iubitorii de romane istorice:  ”Imblinzirea reginei este povestea frumoasei Kateryn Parr, ultima sotie a regelui Henric al VIII-lea si una dintre cele mai complexe figuri feminine din Anglia secolului al XVI-lea.

Ramasa vaduva pentru a doua oara la doar treizeci de ani, Kateryn este curtata de rege si trebuie sa-l accepte drept sot, caci cine ar refuza un suveran capricios, care are putere de viata si de moarte asupra intregii tari? Noua regina este nevoita sa isi invinga repulsia fata de acest barbat batrin si bolnav, sa faca fata intrigilor de la curte si, in acelasi timp, sa lupte pentru impunerea religiei anglicane. Odata cu trecerea timpului, Kateryn se dovedeste a fi mai puternica si mai inteligenta decit pare, iar personalitatea ei il cucereste treptat pe Henric. Insa ea trebuie sa-si ascunda adevarata iubire, fata de lordul Thomas Seymour, caci descoperirea acestei taine le-ar aduce amindurora moartea. Dragostea, credinta, simtul datoriei, teama si tandretea domina firea reginei erudite, care trebuie sa indure toanele unui rege crud si imprevizibil, inconjurat de curteni vicleni si uneltitori, intr-o epoca in care viata unei femei – fie ea si cea mai importanta femeie din regat – nu inseamna nimic, iar cea mai mica suspiciune poate aduce moartea.”

 

 

Vremuri-second-hand2. ”Vremuri second-hand”, de Svetlana Aleksievici, Editura Humanitas. Svetlana este preferata mea și iată că avem o nouă traducere, de data aceasta la Humanitas: „În societate a apărut «cererea» pentru Uniunea Sovietică. Pentru cultul lui Stalin. Jumătate din tinerii între nouăsprezece şi treizeci de ani consideră că Stalin a fost «cel mai mare om politic». Un nou cult al lui Stalin în ţara în care Stalin a distrus la fel de mulţi oameni ca Hitler?! E din nou la modă tot ce e sovietic… Învie idei demodate: despre marele imperiu, despre «mâna de fier», despre «specificul căii ruseşti»… Au readus la suprafaţă imnul sovietic, există Comsomol, doar că se cheamă «Ai noştri», există partidul puterii, copie a partidului comunist. Preşedintele are aceeaşi putere ca secretarul general. Absolută. În locul marxism-leninismului e ortodoxia… Am întâlnit pe stradă nişte băieţi în tricouri cu secera şi ciocanul şi cu portretul lui Lenin. Ştiu ei oare ce este comunismul?“ (Svetlana ALEKSIEVICI)

 

 

charles-chaplin---viata-mea-23. ”Viața mea”, de Charles Chaplin, Editura Nemira. Greu de spus ce mult îl apreciez pe Charlot, cum i-am văzut și revăzut filmele, cum am căutat informații despre viața și cariera sa prin cărți și documentare. Acum, autobiografia sa: ”In Viata mea, acum tradusa integral in Romania, cititorul va descoperi o poveste nu doar cu lumini, ci si cu multe umbre: de la copilaria petrecuta intr-o saracie lucie la pretul celebritatii. Document inestimabil al unui destin personal si al istoriei artelor, cartea lui Chaplin, geniu al cinematografiei, este totodata cartea unei epoci stralucit evocate.”

„Asa era Londra copilariei mele, Londra toanelor si a diminetilor mele: imi amintesc Lambeth in zilele de primavara; imi amintesc lucruri si incidente marunte; imi amintesc o calatorie impreuna cu mama, sus, in vehiculul tras de cai, incercand sa atingem tufele de liliac pe langa care treceam; imi amintesc nenumaratele bilete de transport colorate, portocalii, albastre, roz si verzi, care se imprastiau pe trotuar cand tramvaiele se opreau; imi amintesc de floraresele rubiconde de la coltul podului Westminster, facand vesele boutonnières, cu degetele lor indemanatice manevrand brocartul si feriga tremuratoare. Imi amintesc de mirosul umed de la trandafirii proaspat stropiti (…) Din astfel de lucruri marunte cred ca s-a nascut sufletul meu.“ Charles Chaplin

 

 

dragostea-moderna-aziz-ansari-eric-klinenberg-editura-publica4. ”Dragostea modernă”, de Aziz Ansari, Eric Klinenberg, Editura Publica. Nu îl știu pe Aziz Ansari, dar am auzit cuvinte frumoase despre carte la prieteni. Așa că vi-o recomand, până voi ajunge și eu în fața ei:  ”De ani de zile Aziz Ansari face glume despre iubirea modernă, dar, odată cu cartea de faţă, Dragostea modernă, a hotărât să ducă lucrurile la un cu totul alt nivel. A făcut echipă cu sociologul Eric Klinenberg de la Universitatea din New York, cu care a elaborat un proiect de cercetare uriaş, în care au fost incluse sute de interviuri şi focus grupuri realizate cam peste tot, de la Tokyo, până la Buenos Aires şi Wichita. În cadrul acestui proiect, cei doi autori au analizat date legate de comportament şi au creat propriul forum online de cercetare pe Reddit, unde oamenii au lăsat sute de mesaje. S-au consultat cu cei mai reputaţi experţi din ştiinţele sociale, ca Andrew Cherlin, Eli Finkel, Helen Fisher, Sheena Iyengar, Barry Schwartz, Sherry Turkle şi Robb Willer. Rezultatul este Dragostea modernă, o îmbinare fericită între cercetare sociologică de ultimă oră şi umor nebun, care ne oferă o perspectivă pe cât de inedită, pe atât de haioasă, despre lumea iubirii de azi.”

 

 

501_locuri_minunate5. ”501 locuri minunate”, Editura Litera. La ora când citiți aceste rânduri, eu sunt într-unul din acele locuri minunate. Dacă vreți să ghiciți, căutați cartea: ”Beneficiile turismului sunt multiple: eliminarea barierelor naționale, înțelegerea obiceiurilor, mentalității și culturii altor popoare, sentimentul de mândrie pentru realizările omenirii. Călătoriile pot fi nu numai interesante și instructive, ci și amuzante. Obiectivul vizitat, oamenii întâlniți, hotelurile, mâncarea, drumurile cu trenul, cu autobuzul, cu taxiul sau pe jos îți vor rămâne în amintire și vor reprezenta o experiență fascinantă. Dacă ești proverbialul călător din fotoliu, care preferă, indiferent din ce motiv, să viziteze lumea cu ochii minții, cartea de față îți va hrăni imaginația. Dar dacă ți-a trecut vreodată prin cap să vezi la fața locului destinațiile din reverii, nu mai șovăi. Ia-ți avânt și mergi acolo! Această experiență îți va îmbogăți și sufletul, și viața.”

 

 

Coperta_Rockstar6. ”Rockstar”, de Cristina Nemerovschi, Editura Herg Benet. Cristina Nemerovschi este unul dintre cei mai de succes prozatori români de astăzi. Nu este receptată la fel de critici, ei știu de ce, dar cărțile sale sunt antrenante și ancorate în realitate. Pe Rockstar l-aș citi: ”Storm are 21 de ani și este solistul unei trupe rock în plină ascensiune. E rebel, adorat de fani, charismatic, invidiat, dar o traumă din trecut îl face să nu se poată bucura pe deplin de viața care, privită din afară, pare perfectă. Când hotărăște, după un concert și un after party dezlănțuit, să plece în căutarea Lolei – The Punk Rock Goddess, idolul său –, speră ca ea să-l ajute să-și regăsească drumul. Dar călătoria alături de Lola se va transforma în ceva neașteptat, care îl face să înțeleagă tot mai multe despre muzică, fani, idoli, moarte, pierderi și mai ales despre lupta cu demonii tăi. Pentru că, la final, „tot ce contează e să rămâi în viață“.”

 

 

romance_vazute_de_straini_17. ”Românce văzute de străini”, de Vasile Panopol, Editura Corint. Colecția Istorie cu blazon mai adaugă un titlu incitant, despre care am scris deja aici. E o carte care va trezi mai mult interesul antropologilor și istoricilor, dar amatorii de picanterii istorice sunt mult mai mulți: ”Editura Corint și colecția Istorie cu blazon vă prezintă un nou volum destinat adulților îndrăgostiți de farmecul de odinioară: Românce văzute de străini de Vasile Panopol. „Descoperite printre volumele publicate, acum aproape trei sferturi de veac, de către Editura Cartea Românească, în rând cu Paştile Blajinilor de Mihail Sadoveanu sau Fata din Zlataust de Ionel Teodoreanu, paginile reunite de Vasile Panopol sub titlul Românce văzute de străini se vor bucura, fără îndoială, de interesul cititorilor de astăzi, aşa cum au beneficiat de atenţia cititorilor din 1943, anul apariţiei lor […]. Vasile Panopol a selectat, acum multe decenii, o temă anume, rezumată de titlul volumului de faţă: româncele văzute de străini. Sau chiar, dacă vreţi, frumoasele românce admirate şi descrise de străini. Aşa cum am spus, natura uneori picantă a detaliilor este comentată cu seriozitate, neocolind, dacă era necesar, şi unele precizări legate de morală şi de sociologie.” MIHAI DIM. STURDZA

 

Acum ne despartim8. ”Acum ne despărțim. Povestiri inedite”, de Truman Capote, Editura Art. De ceva timp, tot îmi spun că ar trebui să încep să citesc proza scurtă a lui Capote, mai ales că mi-au plăcut mult romanele sale. Dar alte titluri tot apar și le dau prioritate, aproape săptămânal îmi schimb preferințele. Dar Capote merită o vară din viața fiecăruia: ”Recent redescoperite în arhivele Truman Capote ale Bibliotecii Publice din New York, cele paisprezece proze scurte au fost reunite şi publicate în volum pentru întâia oară la sfârșitul anului 2015. Toate aceste mici bijuterii fac apel la compasiunea și la emoțiile cititorului. Capote a fost întotdeauna atras de outsideri — femei, copii, afro-americani, săraci — deoarece, înțelegem acum, așa s-a simțit și el încă din copilărie. Detectăm în aceste povestiri semnele precoce ale geniului lui Capote de a crea personaje memorabile, complexe și chinuite. Veți găsi aici povești despre crimă și violență, despre rasism și nedreptate, dar și despre tandrețe și generozitate, despre înțelepciune și miracole. Dar, mai presus de toate, acest volum de povestiri inedite este dovada incontestabilă că autorul ei şi-a găsit propria-i voce foarte devreme și ne ajută să înțelegem cum a fost posibil ca un băiat din Monroeville, Alabama, să devină o legendă a literaturii americane.”

 

 

Jucatorul de sah9. ”Jucătorul de șah”, de Stefan Zweig, Editura Polirom. Poate ăsta e singura carte care poate întruni caracteristica de ”carte de vacanță”, dimensiunea, subiectul fiind printre cauze. Dar este Zweig, care un must-read întotdeauna: ”In anii de inceput ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, la bordul unui pachebot ce se indreapta spre Buenos Aires, calatorii descopera ca printre ei se afla un campion mondial la sah pe nume Czentovic. Talentul de sahist al jucatorului, fiu al unui luntras sarac dintr-un satuc slav, e dublat de o lipsa de educatie apropiata de grosolanie. Printr-un concurs de imprejurari, Czentovic ajunge sa se infrunte pe tabla de sah cu un grup de calatori de pe vas, pe care ii invinge cu usurinta. Atunci insa intra in scena, cu totul surprinzator, un personaj straniu, al carui trecut recent este legat de jocul de sah intr-un mod tulburator si sumbru, ce implica o confruntare cu anchetatorii gestapovisti ai Reichului nazist. Ideea de „joc al mintii” capata astfel o semnificatie mult mai ampla, iar infruntarea ce se prefigureaza pe pachebot e doar ecoul alteia, mult mai teribila.”

 

 

Capitanul RO10. ”Căpitanul RO. Volumul 1. Război în inima Europei?”, de Adrian Cioroianu, Editura Adenium. La final, un proiect inedit: o serie de benzi desenate, având în centru un super-erou român get-beget. Cartea e deja în posesia mea, aștept să o răsfoiesc în zilele viitoare: ”Căpitanul RO. Război în inima Europei? este prima apariție editorială dintr-un proiect care va conține mai multe volume ce îl au în prim-plan pe super-eroul BD Căpitanul RO. Însoțit de cele două simboluri ale Daciei și Romei, ursul și acvila, și ajutat de prietenii săi (Profesorul Decenew, Jeanne D’Orléans, Ana Manola, Căpitanul Trac, Cneazul Igor și Shadow U.S.), Căpitanul RO reușește în acest prim volum să elucideze misterul secării albiei Dunării, deconspirând planurile diabolice ale Baronului M.”

Articole similare

Lansare de carte: Bucuresti – Portret in acuarela

Delia Marc

Între două lumi, de Claudia Moscovici

Jovi Ene

Django Reinhardt

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult