Stiri

Doua lucrari monumentale, traduse de curind in colectia PLURAL

O noua traducere din opera lui Moshe Idel, intelectualul recunoscut in lumea academica internationala drept cel mai important hermeneut al cabalei: Fiul lui Dumnezeu si mistica evreiasca – prima incercare de abordare a temei filiatiei divine asa cum este ea tratata in ansamblul misticii evreiesti; volumul a fost recompensat in 2007 cu National Jewish Book Award in Scholarship
„Sper ca, prin acest studiu si prin multiplele distinctii pe care le sugereaza, sa poata fi intelese mai bine nu numai formele mistice ale Fiului lui Dumnezeu in iudaism, ci chiar conceptul de Fiu al lui Dumnezeu in religie in general sã fie imbogatit intr-o oarecare masura.” (Moshe Idel)

Istoria popoarelor arabe de Albert Hourani, intelectualul pentru care celebra Univeristate Oxford a decis sa infiinteze Catedra de Istorie Moderna a Orientului Apropiat. Prin activitatea profesorala si publicistica, Albert Hourani a adus o contributie importanta la intelegerea nationalismului arab si a relatiilor complexe dintre lumea islamica si cea occidenta.
„Sper ca aceasta carte sa demonstreze ca intre diferitele regiuni la care se refera exista o unitate a experientei istorice care face posibile conceperea si studierea lor intr-un cadru unitar.” (Albert Hourani)
• Plural: o colectie interdisciplinara, care, prin cele peste doua sute de titluri publicate – autori consacrati, carti de referinta, traduceri ale unor lucrari celebre –, si-a cistigat pozitia de bibliografie selectiva pentru cele mai importante domenii ale cunoasterii umane: filosofie, religie, antropologie, sociologie, filologie, istorie, politologie, istoria ideilor si a mentalitatilor.

Moshe Idel
Fiul lui Dumnezeu si mistica evreiasca

Traducere de Maria Magdalena Anghelescu
Editie cartonata
720 pagini / pret: 69,50 lei

Prima incercare de abordare a temei filiatiei divine asa cum este ea tratata in ansamblul misticii evreiesti, volumul analizeaza o categorie religioasa ce a precedat perceperea lui Isus ca Fiu al lui Dumnezeu, precum si modul cum a fost imbogatita aceasta categorie si cum au aparut diferitele modele, uneori independent de formele specifice pe care ea le-a asumat in crestinism. Pornind de la ipoteza ca teoria lui Filon a avut un impact asupra formelor de filiatie din crestinism, autorul discuta o serie de texte iudaice medievale aparute in urma intilnirilor cu mostenirea speculativa greaca, din punctul de vedere al creativitatii iudaice pe care aceste intilniri au declansat-o.

„Cu o eruditie impresionanta si o intelegere patrunzatoare, Moshe Idel a cercetat o dimensiune mult timp neglijata a misticismului evreiesc: tema filiatiei divine. Mergind de la Biblia ebraica la Freud si dincolo de el, opera monumentala a lui Idel analizeaza caracterul distinctiv al ideilor de filiatie din mistica iudaica, precum si relatia lor cu perspectiva crestina asupra lui Isus ca Fiu intrupat al lui Dumnezeu. Volumul lui Moshe Idel este un tur de forta al istoriei intelectuale, o realizare importanta atit pentru misticismul evreiesc, cit si pentru dialogul interreligios.” (Bernard McGinn)

Moshe Idel (n. 1947, Tirgu-Neamt), profesor de gindire iudaica la Universitatea Ebraica din Ierusalim si cercetator la Institutul Shalom Hartman, este doctor in filosofie cu specializarea Cabala. In 1999 a primit prestigiosul „Israel Prize” pentru excelenta in domeniul filosofiei iudaice. Numeroasele lucrari publicate includ titluri de referinta precum: Kabbalah: New Perspectives (1988), The Mystical Experience in Abraham Abulafia (1988), Golem: Jewish Magical and Mystical Traditions on the Artificial Anthropoid (1990), Hasidism: Between Ecstasy and Magic (1995), Messianic Mystics (1998), Absorbing Perfections: Kabbalah and Interpretation (2002), Kabbalah and Eros (2005), Enchanted Chains: Techniques and Rituals in Jewish Mysticism (2005). La Editura Polirom au aparut: Perfectiuni care absorb. Cabala si interpretare (2004), Ceea ce ne uneste. Istorii, biografii, idei (Sorin Antohi in dialog cu Moshe Idel, 2006), Ascensiuni la cer in mistica evreiasca. Stilpi, linii, scari (2008).

Albert Hourani
Istoria popoarelor arabe
Traducere de Irina Vainovski Mihai
576 pagini / pret: 59,50 lei

Rezultat al cercetarilor sistematice si al unei profunde intelegeri a unor regiuni framintate de razboaie, lucrarea lui Albert Hourani expune istoria popoarelor arabe incepind din secolul al VII-lea, cind nou aparuta religie islamica a inceput sa se extinda spre vest din Peninsula Arabica, pina astazi. Adresata studentilor, profesorilor si specialistilor in domeniu, dar si tuturor celor interesati de subiect, Istoria popoarelor arabe valorifica lucrarile anterioare, sintetizindu-le intr-o perspectiva ce dovedeste ca intre diferitele regiuni analizate exista o unitate a experientei istorice care face posibile conceperea si studierea lor intr-un cadru unitar.
Din cuprins:
O noua putere intr-o lume veche • Formarea unui imperiu • Cristalizarea islamului • Lumea arabo-musulmana • Orasele si conducatorii lor • Cai ale islamului • ‘Ulama si cultura lor • Cultura de la palat si cultura populara • Imperiul Otoman • Puterea europeana si guvernele reformiste • Apogeul arabismului

Albert Hourani (1915-1993) s-a nascut la Manchester din parinti de origine libaneza, a urmat studii de filosofie, politica si economie la Oxford, a fost profesor la Universitatea Americana din Beirut, analist politic la Cairo si a activat ca expert pentru Anglo-American Committee of Inquiry on Palestine. Dupa infiintarea statului Israel, in 1948, s-a intors la Oxford, la Magdalen College, unde se infiintase pentru el catedra de Istorie moderna a Orientului Apropiat. In 1958 devine primul director al Centrului Orientului Mijlociu de la St Antony’s College, care va face din Oxford unul dintre principalele centre de studiu al Orientului Mijlociu. A condus acest centru pina in 1979, fiind in acelasi timp profesor invitat la importante universitati europene, americane si din lumea araba. Prin activitatea profesorala si publicistica a adus o contributie importanta la intelegerea nationalismului arab si a relatiilor complexe dintre lumea islamica si cea occidentala. A fost coordonatorul mai multor volume si autorul a numeroase articole de specialitate. Dintre lucrarile publicate amintim: Syria and Lebanon (1946), Minorities in the Arab World (1947) si Arabic Thought in the Liberal Age 1789-1939 (1962).

Articole similare

Proiecție Film Surpriză La Un Ceai

Jovi Ene

Filme, circ și muzicoterapie, pe Faleza Cazino, în ultimul weekend de Filme în aer liber

Jovi Ene

Primul weekend la Anim’est 2011

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult