Recomandat Stiri

Concurs: Câștigă trei cărți semnate de scriitorul Codruț Constantinescu! – ÎNCHEIAT!

Carte CodrutConcursul nostru din această săptămână pune la bătaie trei cărți semnate de scriitorul Codruț Constantinescu. Așadar, un singur câștigător – trei cărți:

E vorba de ”Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS, control și propagandă”, „In labirint sunt umbre si lumini” (apărute la Editura Vremea în 2013, respectiv 2011) și “A trăi pentru a citi. Cărţi, istorii, portrete”, Editura Karta-graphic (2008).

Despre ”Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS, control și propagandă”:

Mirajul utopiei a fascinat intelectualii de la Platon încoace. I-au căzut victime filozofi, regi, scriitori, ziarişti. O utopie a fost şi comunismul, o utopie şi întinderea URSS-istă care l-a pus în practică. Cartea lui Codruţ Constantinescu este o analiză a literaturii de călătorie în acest spaţiu, în perioada dintre cele două războaie mondiale, o analiză a raportului dintre cele două tendinţe  majore existente atunci, cea de relevare a adevărului şi cea de mistificare a realităţilor dure din URSS.

Serge de Chessin, Albert Londres, Édouard Herriot, Joseph Roth, Walter Benjamin, Paul Vaillant-Couturier, Panait Istrati, Theodore Dreiser, Dorothy Thompson, Hergé, Liam O’Flaherty, Pierre Dominique, Malcolm Muggeridge, Arthur Koestler, Alexandru Sahia, Romain Rolland, Louis-Ferdinand Céline, André Gide, Pierre Herbart, Lion Feuchtwanger, Léon Nicole, Constantin Virgil Gheorghiu, George Călinescu, John Steinbeck, Geo Bogza, Nina şi Jean Kéhayan, iată numele, mai mult sau mai puţin ilustre, ale celor care au crezut sau nu au crezut în utopia societăţii comuniste perfecte ilustrate de URSS, ale celor care i-au trecut graniţele în vizite mai lungi sau mai scurte, întorcându-se apoi pentru a scrie elogios, menţinând aşadar utopia, sau pentru a dezvălui adevărul, detronând-o. Lectura cărţii este o bună ocazie de a observa că nu numai sistemul sovietic „de fermecare” a fost vinovat de minciuna răspândită, ci mai ales oamenii de cultură occidentali.

Despre „In labirint sunt umbre si lumini”:

In volumul In labirint sunt umbre si lumini, Codrut Constantinescu surprinde franturi din viata rudelor sale, dar si din copilaria si adolescenta proprii. Autorul transcrie numeroase scrisori, articole sau documente din alte timpuri pentru a reconstitui lumea din vremea strabunicilor, bunicilor si parintilor sai, un trecut catre care priveste cu nostalgie.

coperta labirintDespre “A trăi pentru a citi. Cărţi, istorii, portrete”:

 

”O mulţime din autorii (Llosa, Amos Oz, Revel, Denis de Rougemont, Pavese etc) au făcut parte – majoritatea încă fac! – şi dintre autorii mei preferaţi, la fel şi multe din temele abordate de tînărul autor, de la Europa la libertate, de la democraţia liberală la efectele post-comunismului în societatea în care trăim, de la Rusia istorică şi cea a lui Putin pînă la chestiunile de imagologie. E plăcut să constaţi că, la o distanţă biografică de decenii, te poţi regăsi în opţiunile unui autor.” (Liviu Antonesei)

coperta a traiPentru a castiga cele trei cărți oferite, vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare:

De ce ar trebui să citim?

Condiţii de participare :

  • folosiţi o adresă de e-mail validă;
  • lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, etc.);
  • cel mai inspirat răspuns va fi desemnat câștigător de către autorul cărților, dintre cei care respectă condițiile de participare și răspund la întrebarea formulată.

Asteptam comentariile dvs. pana duminică, 26 octombrie 2014, inclusiv, iar castigatorul vor fi anunțați pe aceasta pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume si adresa postala, unde va primi cele trei volume puse în concurs.

Succes!

Concursuri Online

Later edit (29 octombrie 2014): Câștigătorul a fost desemnat: Eric Victor a publicat cel mai inspirat comentariu, după părerea noastră. Iată-l:

”Cum spunea si Barbara Tuchman:”Cărţile sunt cărăuşii civiizaţiei. Fără cărţi, istoria e mută, literatura nu are glas, ştiinţa paralizată, iar gândirea şi meditaţia suspendate.”, asa consider si eu ca sunt cartile. Iubirea mea pentru citit provine din carti care creste zilnic, ca un copil mic.
Cititul a reprezentat mereu o sursa inepuizabila de cultura , de informatii, de dezvoltare personala. Fara a citi carti, noi, oamenii, am fi incapabili sa creem si sa crestem. Cititul si iubirea pentru carti ne ajuta sa devenim ceea ce suntem astazi. Nu e usor sa ai grija de tine cand lumea de azi parca este intoarsa, totul merge in sens contrar tie, cand simti ca nu iti gasesti spatiu si loc in lume. Cartile sunt salvarea noastra. Sunt multe carti ce reusesc sa te duca dincolo de aparente si realitate reusind sa te fac sa traiesti sentimentele pe care le simte un personaj sau altul. Frumusetea cititului consta in faptul ca mereu exista o sansa in a ne salva de toate lucrurile si informatiile proaste din jurul nostru. Nu poti cere sa ajungi undeva daca nu ai citit nici o carte. Cartile si au fost, sunt si vor fi mereu pentru un colt de rai pe care nimeni nu le poate contesta.
Trebuie sa iubim sa citim deoarece cititul este o parte din noi. Nu te poti numi copil daca n-ai pus mana si n-ai citit o carte a copilariei sau nu te poti numi om matur daca n-ai pus mana sa citesti o carte doar ca sa te relaxezi.
O sa inchei printr-un citat plin de adevar putin adaptat:„Cititul si cărţile sunt albinele care duc polenul însufleţitor de la o minte la alta.”- James Russell Lowell”

Felicitări!

Articole similare

Lansare “Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu” la Festivalul DaKINO 21

Codrut

Concurs: Castiga 3 cărţi “Peripeţiile lui Juha năzdrăvanul”, oferite de Editura Polirom

Jovi Ene

Proiecţii rare la Les Films de Cannes à Bucarest: filme de arhivă selecţionate la Cannes

Jovi Ene

23 comments

Dorina Popa 20 octombrie 2014 at 13:42

De cand eram mica, parintii imi ziceam ca citind ne imbogatim imaginatia si vocabularul. Cu timpul mi-am dat seama ca nu doar din aceste doua motive ar trebui sa citim, ci si pentru ca citind ne cream o lume a noastra, o lume plina de toate sentimentele existente, o lume in care suntem liberi.

alex 20 octombrie 2014 at 14:33

Pentru ca ne imbunatatim vocabularul.

Adrian Florin Cotutiu 20 octombrie 2014 at 18:38

Din vremuri imemoriale omul a fost stapanit de dorinta de a cunoaste lucruri noi. Lectura reprezinta cea mai eficienta metoda de insusire a cunostintelor, din antichitate si pana in momentul de fata. Avand in vedere cele de mai sus, putem afirma ca omul citeste si ar trebui sa citeasca pentru a-si imbogati mereu bagajul de cunostinte, devenind cu timpul mai intelept si mai util semenilor si societatii, intr-un cuvant, mai UMAN.

dannyel89 20 octombrie 2014 at 22:16

Citim de dragul ei, deoarece doar arta ne poate lumina viata ca un intreg, ne ajuta ca sa ne intelegem noi ca oameni, si alegerile pe care le facem in viata de zi cu zi.

vali 21 octombrie 2014 at 14:09

90% vor spune ca vor cartiile pentru a le citi dar nu stiu cat % din ei vor si face asa ceva ,pana prin 2000 cand mergeam in vizita pe la colegi ,prieteni ma minunam de ce carti gaseam la fiecare in biblioteca si ne laudam unul altuia cu ce carti am citit, acum in 2014 nu mai exista blibioteci sau carti in casele romanilor decat la cei care au peste 50 de ani si pentru care orice volum este considerat o avere si nu s-ar despartii de el pentru nimic in lume.
tehnologia din ziua de azi ne-a taiat setea de cultura , ultima carte pe care am citit-o de curand a fost LEGIUNEA BLESTEMATILOR DE SVEN HASSEL un scriitor care m-a cucerit.

Remi 21 octombrie 2014 at 14:19

Deoarece doar arta ne poate lumina viata ca un intreg

vasile 21 octombrie 2014 at 14:21

ne trece timpul mai usor

Oana Marilena Marin 21 octombrie 2014 at 14:38

De ce ar trebui sa citim?Pentru cunoastere,dezvoltare,imbunatatirea cunostintelor.Citind ne dezvoltam multe alte abilitati.Eu una…citesc din placere,imi face placere pentru ca in acel moment efectiv ma deconectez de tot ce inseamna pamantesc, devin una cu povestea,si imi imaginez ca sunt acolo in mijlocul actiunii.Aceste momente sunt de nepretuit!

costas123 21 octombrie 2014 at 14:59

pentru a ne reinventa.

Radulescu Vlad 21 octombrie 2014 at 15:04

Î: De ce ar trebui să citim?

R: Trăim într-o societate unde suntem nevoiţi să citim, să scriem şi să comunicăm. Majoritatea citim, fie că e un ziar, o revistă, o carte, subtitrarea de la un film, mesajul de pe telefonul mobil, etc.
Ca să răspund mai sec, eu citesc ca să scriu. Cu cât citesc mai mult cu atât scriu mai bine.

ursu george 21 octombrie 2014 at 23:14

Unul dintre profesorii mei, pe care il respect enorm de mult”citim ca sa nu murim si mai citim ca sa nu moara cei ce au scris”.

Antone Ioana 22 octombrie 2014 at 13:40

Pentru a ne imbunatati cunostintele si vocabularul, pentru a invata sa gandim. Se spune ca o peroana care citeste traieste mai multe vieti, nu doar una singura. Eu citesc din placere, lectura ma relaxeaza si imi largeste orizonturile.

Andra T. 22 octombrie 2014 at 19:31

Trebuie sa citim pentru ca astfel descoperim noi lumi, atingem noi orizonturi, incercam noi perspective. Trebuie sa citim caci cititul e un mod de viata care iti imogateste, nu vocabularul, ci sufletul. Iti imbogateste sufletul cu personajele fictive sau reale din carti, dar si cu autorii acestora. E interesant sa afli cum vad si altii lumea si cat de imposibil li se pare lor imposibilul. Si e bine sa stii ca orice ar fi, ai acasa un prieten care te asteapta pe birou. Eu citesc si nu o regret. Oamenii care nu sunt indragostiti de transpunerea sentimentelor in carti ale autorilor nu stiu ce pierd.

alex 22 octombrie 2014 at 19:40

Te ajuta sa experimentezi lucruri pe care in viata ta de zi cu zi nu le poti experimenta, te ajuta sa traiesti mult mai mult decat ai tu ocazia sa o faci intr-o viata.

Alex 22 octombrie 2014 at 22:55

Trebuie sa citim pentru ca lectura îți îmbogățește limbajul, cu cât ai un limbaj mai extins cu atât îți este mai ușor să îți exprimi gândurile. Când citești mult, știi mai multe și ai despre ce vorbi. Astfel, se îmbogățesc și relațiile sociale.

Teodora Gaina 23 octombrie 2014 at 13:52

In primul rand cititul reprezinta pentru mine un mod de relaxare. Ma las cuprinsa de o alta realitate si uit de griji. Este foarte intresant si placut sa discut cu un coleg sau amic despre o carte pe care amandoi am citit-o si in care fiecare a gasit altceva. Poate sfasitul cartii semnifica altceva, sau judecam in mod diferit personajele. Dar ce tot scriu?
Va amintiti rolul pe care il aveau poetii in epocile de trecute? Indemnau inclusiv la revolte sau sustineau idealuri politice. Sau mai recent: scandalurile starnite de operele de fictiune precum romanul lui Dan Brown, Codul lui daVinci sau Versurile satanice ale lui Salman Rushdie.
Cititi si daruiti carti! Cartile nu sunt facute sa stea in biblioteca!

Beni 24 octombrie 2014 at 16:27

Noi ar trebui sa citim, deoarece cartea ne invata, ne dezvolta, si ne educa.

Marina Mihai 26 octombrie 2014 at 20:05

intrebare fara rost …

Jovi 26 octombrie 2014 at 20:20

Si comentariu la fel!

Nona 26 octombrie 2014 at 20:53

Citim pt că vrem să aflăm mai multe; citim pt că nu le putem face noi pe toate; citim pt că ne dorim gândurile celuilalt; citim pt că avem nevoie de altceva. Mereu altceva.

Eric Victor 26 octombrie 2014 at 21:36

Cum spunea si Barbara Tuchman:”Cărţile sunt cărăuşii civiizaţiei. Fără cărţi, istoria e mută, literatura nu are glas, ştiinţa paralizată, iar gândirea şi meditaţia suspendate.”, asa consider si eu ca sunt cartile. Iubirea mea pentru citit provine din carti care creste zilnic, ca un copil mic.
Cititul a reprezentat mereu o sursa inepuizabila de cultura , de informatii, de dezvoltare personala. Fara a citi carti, noi, oamenii, am fi incapabili sa creem si sa crestem. Cititul si iubirea pentru carti ne ajuta sa devenim ceea ce suntem astazi. Nu e usor sa ai grija de tine cand lumea de azi parca este intoarsa, totul merge in sens contrar tie, cand simti ca nu iti gasesti spatiu si loc in lume. Cartile sunt salvarea noastra. Sunt multe carti ce reusesc sa te duca dincolo de aparente si realitate reusind sa te fac sa traiesti sentimentele pe care le simte un personaj sau altul. Frumusetea cititului consta in faptul ca mereu exista o sansa in a ne salva de toate lucrurile si informatiile proaste din jurul nostru. Nu poti cere sa ajungi undeva daca nu ai citit nici o carte. Cartile si au fost, sunt si vor fi mereu pentru un colt de rai pe care nimeni nu le poate contesta.
Trebuie sa iubim sa citim deoarece cititul este o parte din noi. Nu te poti numi copil daca n-ai pus mana si n-ai citit o carte a copilariei sau nu te poti numi om matur daca n-ai pus mana sa citesti o carte doar ca sa te relaxezi.
O sa inchei printr-un citat plin de adevar putin adaptat:„Cititul si cărţile sunt albinele care duc polenul însufleţitor de la o minte la alta.”- James Russell Lowell

horade 26 octombrie 2014 at 21:39

Coperta cartii despre Mirajul, dar si iluziile spatiului ex-sovietic, ma duce cu gandul la Vasile „cel nascut in URSS”, Vasile Ernu, bineinteles.
Sincer, doresc autorului un succes comparabil cu cel cunoscut de cartea lui Ernu, in Romania, Spania, Italia sau Rusia.
Cat despre Luminile si umbrele labirintului, desi peronul garii de pe coperta nu cred ca este cel de la Helsingor sau Geneva, ci chiar mi se pare ca-l vad pe domnul Gherea acolo, in fata restaurantului sau prahovean si chiar daca ilustratiile nu sunt semnate de globetrotterul Perjovschi (ca in Enervarile romanesti), ci au patina vremii, toate acestea mi-au starnit curiozitatea…Sau poate chiar patina aceasta m-a atras.
Inchei cu speranta ca zicala „Unde-s trei, puterea creste” se va adeveri si in cazul meu, caci toate trei cartile ma atrag.

Manase Cristian 26 octombrie 2014 at 23:28

Degeaba stim sa citim, daca nu folosim acest dar pe care Dumnezeu l-a pus in noi! Cititul ne dezvolta ca oameni si trecem la un nivel superior, la nivelul in care incepem sa distingem diferenta dintre bine si rau, dintre adevar si minciuna! Cartile ne sunt o lumina ce ne ajuta sa nu ne impiedicam de obstacolele prostiei si ignorantei! Incurajati-i pe cei de langa voi sa citeasca! Doar astfel putem face o schimbare in tara asta!

Comments are closed.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult