Recomandat Stiri

Concurs: Câștigă cinci cărți ”Rusia în secolul XX”, de David R. Marples, oferite de Editura Meteor Press! – ÎNCHEIAT!

Rusia in secolul XX_coperta 1Concursul nostru din această săptămână pune la bătaie cinci cărți de la Editura Meteor Press:

Este vorba de cinci exemplare din recenta apariție,Rusia în secolul XX”, de David R. Marples. Cartea va fi lansată vineri, 30 mai, la ora 17:00 la Bookfest 2014 – standul Meteor Press, pavilion C2. Participă: Dl General (rz) Constantin Degeratu, fost Consilier Prezindenţial pentru Securitate Naţională, fost Şef al Statului Major al Armatei Române, dl Armand Goşu, Redactor-şef al Revistei 22, dl Bedros Horasangian, Scriitor.

Despre carte:

Rusia a avut parte de un secol XX violent şi tumultuos, marcat de invazii, ridicarea şi prăbuşirea unui regim totalitarist şi tulburări interne. De la Nicolae al II‑lea şi până la Vladimir Putin, Rusia în secolul XX, scrisă într-un stil accesibil şi penetrant, reprezintă o incursiune într-un secol de frământări din interiorul Rusiei, dar şi privite într-un context global.

Acoperind perioada 1894–2008 şi încorporând biografiile unor personaje importante, David R. Marples utilizează noi descoperiri din arhive şi rezultatele unor cercetări recente pentru a zugrăvi un tablou complet al perioadei, inclusiv:

  • Revoluţia din Octombrie;
  • Noua Politică Economică şi ascensiunea lui Stalin;
  • Marea Epurare şi Marele Război pentru Apărarea Patriei;
  • Reformele şi politica externă ale lui Hruşciov;
  • Regimul Brejnev;
  • Gorbaciov, glasnost şi perestroika;
  • Declinul economic şi revenirea Rusiei postsovietice;
  • Problemele culturale, cu accent deosebit asupra realismului socialist.

Rusia în secolul XX este un ghid complet şi actualizat pentru toţi cei care doresc să descopere complexităţile trecutului fascinant al Rusiei.

Pentru a castiga una dintre cele cinci cărți oferite, vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare:

Despre ce eveniment din istoria Rusiei ați dori să citiți în această carte și de ce?

Condiţii de participare :

  • folosiţi o adresă de e-mail validă;
  • lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, etc.);
  • caştigătorii vor fi desemnați astfel: doi prin tragere la sorti prin intermediul Random.org și trei pentru cele mai inspirate/pertinente răspunsuri alese de către echipa Filme-cărți.ro, dintre cei care respectă condițiile de participare și răspund la întrebarea formulată.

Asteptam comentariile dvs. pana duminică, 1 iunie 2014, inclusiv, iar castigatorii vor fi anunțați pe aceasta pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume si adresa postala, unde vor primi volumul Rusia în secolul XX”, de David R. Marples.

Succes!

Concursuri Online

Later edit (2 iunie 2014): Tragerea la sorti a avut loc astazi, doi castigatori fiind alesi prin intermediul site-ului www.random.org. Am generat o secventa de la 1 la 55 (numarul comentariilor de la acest concurs), cu precizarea ca am asezat comentariile în ordinea cronologică, iar castigatoare sunt comentariile care au respectat condițiile de participare.

Castigatorii alesi prin Random.org sunt:

123comentatorul – Remi – ”Destramarea URSSS-ului”;

comentatorul – Beatrice – ”As dori sa aflu mai multe informatii despre Gorbaciov pentru ca ma fascineaza personalitatea acestui om de stat care a avut un rol important in caderea comunismului.”

Alesii echipei Filme-carti.ro au fost:

-comentatorul Radu Cirligeanu – ”Un moment de rascruce in istoria Rusiei si a planetei in general a fost aparitia, dezvoltarea si implementarea ideologiei comuniste, ce a dus la prabusirea imperiuslui tarist si la dezvoltarea unui stat cladit pe cu totul alte baze sociale, insa care raspundea acelorlasi tendinte expansioniste. Prin urmare, ma intereseaza in mod special mecanismul prin care regimul comunist a luat nastere in Rusia si care au fost metodele prin care milioane de oameni au fost “convertite” la acest nou curent. Paradoxal, aceleasi metode de manipulare a gandirii colective se pare ca sunt folosite in Romania anului 2014, insa intr-un mod mai subtil. Principiul insa imi pare a fi similar. Un studiu al perioadei pre-post 1917 in Rusia m-ar ajuta sa percep situatia politica actuala de la noi. Poate aceasta alaturare socheaza la prima vedere insa am convingerea ca sunt multe aspecte comune.”

-comentatorul  – Andreea Apostu – ”Ceea ce ma intereseaza in acest volum este imaginea regimului sovietic, indeosebi in perioada Marii Epurari si masura in care autorul pune in evidenta dimensiunea totalitara a comunismului. De obicei autorii occidentali au tendinta de a considera doar nazismul drept un regim criminal, nu si stalinismul. Cele doua ar trebui sa fie situate pe aceeasi treapta a violentei prin crimele lor nenumarate impotriva umanitatii.Sperca Marples sa nu fie un astfel de autor.”

-comentatorul – Rodica Vilceleanu”Mereu m-au fascinat aspectele culturale legate de un regim si cu atat mai mult comunismul.Ideea aceea de a crea un om nou,impunerea fortata a unei ideologii de masa cu ajutorul unui urias aparat propagandisdistic, nebunia cultului personalitatii unde imaginea ,,tatucului,, este exportata si la noi in Romania m-au fascinat.Ideea de a rescrie istoria ignorand adevarurile verificate,dovedite si creind fortat altele noi, tavalugul cultural, transformarea culturii intr-un sector de activitate in care activistul avea o norma de realizat ca orice strungar sau lacatus sunt fascinante.incercarea de uniformizare,stahanovismul,negarea unor elemente definitorii pentru o etnie au fost dureroase si tocmai de aceea nu trebuie sa uitam trecutul care ne ofera invataminte pentru viitor.”

Felicitari!

Articole similare

Primăvara literară 2021 la Editura Meteor Press (interviu cu Mirela Neagu)

Jovi Ene

Magic Library la Noaptea Cărților Deschise!

Jovi Ene

Romanul Mr. Peanut de Adam Ross, din nou, pe lista celor mai bune carti ale anului 2010

Jovi Ene

54 comments

Oana Mosteanu 26 mai 2014 at 11:40

Declinul economic şi revenirea Rusiei postsovietice
Pentru a descoperi cat mai multe date despre trecutului fascinant al Rusiei.

Beatrice 26 mai 2014 at 11:45

As dori sa aflu mai multe informatii despre Gorbaciov pentru ca ma fascineaza personalitatea acestui om de stat care a avut un rol important in caderea comunismului.

mami de rares 26 mai 2014 at 12:02

Pe mine ma intereseaza Revoluția din Octombrie si masurile represive ale guvernului provizoriu cum ar fi decizia guvernului de a trimite garnizoanele capitalei pe front.

alex 26 mai 2014 at 12:11

Invadarea Rusiei de catre Romania, pentru ca prea ameninta Romania fara motiv.

ursu george 26 mai 2014 at 12:56

Despre marea foamete din spatiul URSS desi nu vad sa fie descris in sumarul de mai sus. Eveniment colosal pentru intregul continent si care e trecut in registrul si altele, uneori in istoria tarilor foste membre ale blocului sovietic. Din punctul meu de vedere, epurarea a fost ceva nociv sistemului politic si plina de grandomania si nebunia lui Stalin dar foametea a fost un proces de epurarea putin altfel, recurgand la nevoile fiziologice umane. In Ucraina desi nici acum nu se stie numarul exact al mortilor se preconizeaza ca acestia ar fi trecut de 20 de milioane daca sunt eu informat corect. Astfel ne putem explica de ce intinse parti estice ale Ucrainei sunt astazi majoritar ruse si rusofone… ucrainienii fiind trecuti la numarul decese. Ceea ce se intampla acum in Ucraina are legatura din punctul meu de vedere cu foametea de atunci, au fost inlocuite populatiile alogene decedate cu rusi iar procesul a nascut acum revoltele de strada.

vasile 26 mai 2014 at 13:16

Revoluţia din Octombrie, poate aflu mai multe amanunte despre cine a fost cu adevarat Lenin.

Razvan van Firescu 26 mai 2014 at 13:27

Ma intereseaza in special problemele culturale, cu accent deosebit asupra realismului socialist pentru ca vreau sa vad cum prezinta autorul impactul propagandei si a regimului comunist asupra culturii si modul de reactie al societatii actuale – impact care la noi inca se mai resimte, de exemplu.

Anton Traian 26 mai 2014 at 13:27

As dori sa aflu modalitatea de a administra Nordul Rusiei, regiunea Siberia

Nona 26 mai 2014 at 13:44

Marea epurare. E unul din cele mai intunecate episoade ale istoriei spatiul rusesc.

Edwin Hobor 26 mai 2014 at 15:39

Declinul economic şi revenirea Rusiei postsovietice – Pentru a descoperi cat mai multe date despre trecutului Rusiei.

Veronica Sanda 26 mai 2014 at 16:26

As vrea sa citesc mai multe despre exilul in Siberia din 1951 a multor grupuri de oameni nevinovati deoarece doresc sa-mi imbogatesc cultura generala si sa trag invataminte din ce s-a intamplat in trecut.

Cuc Maria 26 mai 2014 at 16:42

As dori sa citesc despre inchisorile rusesti si conditiile de viata ale incarceratilor, de drept comun sau prizonieri politic si tratamentul pe care il primeau.

parasca 26 mai 2014 at 18:06

Noua Politică Economică şi ascensiunea lui Stalin, poate aflu cum au putut fi exterminati milioane de oameni.

Gabi007 26 mai 2014 at 18:41

Implicarea KGB in Revolutia Romana din 1989.

Vasilescu Ionel Cornel 26 mai 2014 at 20:59

disparitia Rusiei ca mare putere si ca stat federal.

Corina Stanculescu 26 mai 2014 at 21:05

Despre regimul Brejnev… l-am vazut si urmarit de n ori la tv ….asteptand sa inceapa filmul (pe vremea lui Ceausescu).Pe atunci imi inchipuiam ca daca moare Brejnev -comunismul lui Ceausescu va fi mai acceptabil,pentru romani 😀 . La revolutie aveam 28 de ani.

Alina S 26 mai 2014 at 21:11

As dori sa citesc despre regimul Brejnev pentru a afla de ce a stagnat viata economica si sociala in vremea cat a fost el sef al statului.

Ionescu Aneta 26 mai 2014 at 21:13

As vrea sa aflu mai mullte despre perioada in care a trait Ecaterina cea Mare.A fost o perioada tulbure in istoria Rusiei,cu multe rasturnariu de situatie,

ony 26 mai 2014 at 23:08

despre anii in care Rasputin a servit la curtea regala, mi se pare o perioada foarte plina de mister

Ciprian Onet 27 mai 2014 at 00:44

As dori sa citesc despre istoria de la Revolutia din Octombrie si pana in 2008, multe controverse, intrigi, etc, acestea sunt doar cateva motive pentru care imi doresc aceasta carte

Radu Cirligeanu 27 mai 2014 at 00:54

Un moment de rascruce in istoria Rusiei si a planetei in general a fost aparitia, dezvoltarea si implementarea ideologiei comuniste, ce a dus la prabusirea imperiuslui tarist si la dezvoltarea unui stat cladit pe cu totul alte baze sociale, insa care raspundea acelorlasi tendinte expansioniste. Prin urmare, ma intereseaza in mod special mecanismul prin care regimul comunist a luat nastere in Rusia si care au fost metodele prin care milioane de oameni au fost „convertite” la acest nou curent. Paradoxal, aceleasi metode de manipulare a gandirii colective se pare ca sunt folosite in Romania anului 2014, insa intr-un mod mai subtil. Principiul insa imi pare a fi similar. Un studiu al perioadei pre-post 1917 in Rusia m-ar ajuta sa percep situatia politica actuala de la noi. Poate aceasta alaturare socheaza la prima vedere insa am convingerea ca sunt multe aspecte comune.

Maciuca Felicia 27 mai 2014 at 05:43

Despre persestroika si glasnost-ul lui Gorbaciov,despre decesul unui sistem totalitar impus cu forta.Rusia care se voia detinatoarea ,,adevaratului,,comunism plecand de la ideologia lui Marx ajunsese probabil la crearea unui organism monstruos, greu de controlat si strunit.Reformele lui Gorbaciov au incercat o resuscitare tardiva a sistemului dar cred ca nici el nu intelegea adevarata dimensiune a carentelor sistemului

Rodica Vilceleanu 27 mai 2014 at 05:51

Mereu m-au fascinat aspectele culturale legate de un regim si cu atat mai mult comunismul.Ideea aceea de a crea un om nou,impunerea fortata a unei ideologii de masa cu ajutorul unui urias aparat propagandisdistic, nebunia cultului personalitatii unde imaginea ,,tatucului,, este exportata si la noi in Romania m-au fascinat.Ideea de a rescrie istoria ignorand adevarurile verificate,dovedite si creind fortat altele noi, tavalugul cultural, transformarea culturii intr-un sector de activitate in care activistul avea o norma de realizat ca orice strungar sau lacatus sunt fascinante.incercarea de uniformizare,stahanovismul,negarea unor elemente definitorii pentru o etnie au fost dureroase si tocmai de aceea nu trebuie sa uitam trecutul care ne ofera invataminte pentru viitor

raduti anca maria 27 mai 2014 at 06:27

Marea revolutie socialista din Octombrie.

Marin Gabriel 27 mai 2014 at 07:07

as dori sa citesc ceva despre fortele/trupele speciale ruse

Cotutiu Adrian Florin 27 mai 2014 at 08:40

Ma intereseaza in mod special cum este reliefata in aceasta carte soarta tragica a familiei ultimului tar, Nicolae al II-lea Romanov.

Balan Adrian 27 mai 2014 at 10:57

As dori sa citesc despre perioada premergatoare caderii comunismului si sa aflu de unde au izvorat ideile reformatoare ale lui Gorbaciov.

Balan Adrian 27 mai 2014 at 10:57

As dori sa citesc despre perioada premergatoare caderii comunismului si sa aflu de unde au izvorat ideile reformatoare ale lui Gorbaciov.

rosca raluca daniela 27 mai 2014 at 14:16

Declinul economic şi revenirea Rusiei postsovietice
Pentru a descoperi cat mai multe date despre trecutului fascinant al Rusiei.

virgil 27 mai 2014 at 14:35

As dori sa stiu despre „Kremlin”

Simona Bucur 27 mai 2014 at 15:14

Mi-ar placea sa citesc despre catastrofa de la Cernobil care si astazi isi mai lasa amprente asupra vietii noastre

Ioana Gheorghisan 27 mai 2014 at 18:36

Marea Epurare şi Marele Război pentru Apărarea Patriei

PIROS AUREL 27 mai 2014 at 19:07

Revolutia din februarie 1917 pentru ca este mai putin tratata.

Maria Giurgiu 28 mai 2014 at 05:46

In galeria celor mai sangerosi dictatori un loc central il ocupa Stalin si ale sale politici.In cele aproape 3 decenii in care a condus URSS -ul datorita masurilor sale peste 30 de milioane de rusi au devenit victime.Masuri ca NOul plan economic a vlaguit taranimea rezistenta la actiunile sale de colectivizare,a trimis in Siberia milioane si milioane de rusi pentru acuze reale sau imaginare impotriva regimului.Tot masurile lui Stalin se regasesc apoi la o scara mai mica in Romania ele fiind sursa de inspiratie pentru comunistii romani. Ascensiunea la putere a lui Stalin a fost o tipica pentru orice viitor dictator:a speculat o conjunctura chiar daca testamentul politic a lui Lenin il indica drept un candidat nepotrivit la conducere datorita temperamentului sau,si-a eliminat rand pe rand toti potentiali contracandidati ( Trotki,Zinoviev) asa cum va face Dej si Ceusescu mai tarziu.A inceput o industrializare fortata a URSS-ului fara sa tina cont de costurile umane si materiale.

Bleotu Macrina 28 mai 2014 at 10:08

Despre Gorbaciov si rolul lui in caderea lui Ceausescu>

Surugiu Alina 28 mai 2014 at 14:15

As vrea sa stiu mai multe detalii necunsocute despre Revolutia din octombrie

Mihai Tanasie 28 mai 2014 at 16:09

M-ar interesa evenimentul: Noua Politică Economică şi ascensiunea lui Stalin, pentru ca doresc sa stiu ce a stat la baza noii politici economice a Rusiei si in acelas timp, imi pot imbogati cunostintele despre ascensiunea lui Stalin.

Ivan Tiberiu 28 mai 2014 at 16:26

As dori sa citesc despre Revolutia din Octombrie doarece as vrea sa descopar mai multe informatii despre ceea ce a cauzat teroarea de dupa acest eveniment.

Monica Negoita 28 mai 2014 at 22:29

Mi-ar place sa citesc,sa stiu mai multe despre perioada lui Hrusciov.Stiu ca el este cel care a inceput o relativ timida destalinizare,a condamnat excesivul cult al personaliatii lui Stalin, a reabilitat partial victime ale epurarilor cumplite din timpul lui Stalin.Tot despre el stiu ca a creat Pactul de la Varsovia care a inregimentat tarile din Europa estica, a ordonat inabusirea revoultiei anticomuniste din Ungaria,a avut relatii tensionate cu Tito al Iygoslaviei.Tot el este cel care dupa 14 ani decide retagera ultimelor divizii ale Armatei Rosii din Romania permitand instalarea la noi a unui timid comunism cu aspecte nationaliste.Vechiul si noul…..

Ana 29 mai 2014 at 15:01

Ma intereseaza Perestroika adoptata de Mihail Gorbaciov în vederea reformării economiei și societății sovietice.

Remi 29 mai 2014 at 17:23

Destramarea URSSS-ului

Suhov Valentin 29 mai 2014 at 19:47

Marea epurare. E unul din cele mai intunecate episoade ale istoriei spatiul rusesc.

andreea t 29 mai 2014 at 23:03

Gorbaciov, glasnost si perestroika, mi se are interesant modu; in care a repornit motoarele economiei

Csoka Eugen 30 mai 2014 at 11:25

Gorbaciov,glasnost si perestroica-Mai ales dedesubturile actiunilor sale ma intereseaza.Ma gandesc ca mai sunt inca multe necunoscute in acest capitol.

Benea Simion 30 mai 2014 at 17:47

Ar fi interesant daca in aceasta carte as descoperi aspecte din politica expansionista ce a caracterizat Rusia inca din secolul al XVII-lea. Cum regimul comunist la decaderea lui a reusit sa distruga aparent acest tip de-a privi in exterior? Ori daca a evoluat intr-un stadiu mai putin agresiv, fiind trezit constant de vecinii sai nesupusi?

vasilica46 31 mai 2014 at 07:41

As dori sa citesc indeosebi despre problemele culturale, cu accent deosebit asupra realismului socialist, pentru corelatiile ce le voi putea face cu cultura din Romania.

George Georgescu 31 mai 2014 at 07:56

Un subiect interesant „Marea Epurare şi Marele Război pentru Apărarea Patriei”

STEFAN NADIA IRINA 31 mai 2014 at 20:16

Declinul economic şi revenirea Rusiei postsovietice pt o informare mai ampla

Raina 31 mai 2014 at 23:34

Ceea ce m-ar interesa din cuprinsul acestui volum este :Gorbaciov, glasnost şi perestroika, declinul economic şi revenirea Rusiei postsovietice, dar mai presus de acestea 2 problemele culturale, cu accent deosebit asupra realismului socialist. Acestea constituie pentru mine niste lectii interesante ce mi-ar placea sa le cunosc mai bine.

dana71 1 iunie 2014 at 18:00

As fi curioasa sa citesc despre „era” Gorbaciov, pentru ca prin politica sa de perestroika, a facut sa dispara toate guvernele comuniste din tarile socialiste si sa lase aparitia democratiei.

Andreea Apostu 1 iunie 2014 at 19:53

Ceea ce ma intereseaza in acest volum este imaginea regimului sovietic, indeosebi in perioada Marii Epurari si masura in care autorul pune in evidenta dimensiunea totalitara a comunismului. De obicei autorii occidentali au tendinta de a considera doar nazismul drept un regim criminal, nu si stalinismul. Cele doua ar trebui sa fie situate pe aceeasi treapta a violentei prin crimele lor nenumarate impotriva umanitatii.Sperca Marples sa nu fie un astfel de autor.

Maria 1 iunie 2014 at 21:32

In primul rand tin sa precizez ca, din punctul meu de vedere, volumul este o comoara pentru orice iubitor al istoriei.

Cel mai mult as dori sa citesc despre ascensiunea lui Stalin deoarece luarea puterii de catre acesta a reprezentat inceputul uneia dintre cele mai negre perioade ale comunismului in adevaratul sens al cuvantului. Tenebrele crime asupra populatiei au fost resimtite nu doar de rusi, ci mai tarziu (chiar daca nu in aceeasi masura in toate statele) si de catre chinezi, romani, polonezi etc si inca sunt resimtite de popoare precum cel nord-coreean.

horade 1 iunie 2014 at 23:10

Mi-as dori sa aflu despre cea mai „intunecata” perioada din istoria Rusiei si ma refer la perioada pogromurilor instaurate de Stalin impotriva tuturor populatiilor neruse si impltriva cultelor religioase neortodoxe considerate „secte”, pentru ca vreau sa inteleg daca prin aceste nenorociri aduse oamenilor, comunismul nu a mai reprezentat ideologia promovata de Marx si Engels.

Comments are closed.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult