Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (8 – 14 iunie 2015)

Tudor Giurgiu la Gala de inchidere TIFF 2015 Foto Chris NemesȘtirile săptămânii: „Incendiul” câștigă Trofeul Transilvania 2015; Muntele Magic, noul film documentar de animatie semnat de Anca Damian, a fost selectat în Competiția Oficială a Festivalului Internațional de film Karlovy Vary; Program Anim’est Braşov, ediţia a doua; Record de spectatori la TIFF 2015!; Peste 300 de cercetători din 22 de țări la Conferința de Studii Românești de la București-A VII-a ediție se deschide cu proiecții de film la Institutul Cultural Român; Încep înscrierile pentru Filmul de Piatra 2015!

„Incendiul” câștigă Trofeul Transilvania 2015

Filmul argentinian Incendiul / El incendio, în regia lui Juan Schnitman, a câștigat Trofeul Transilvania, sâmbătă seară, la Teatrul Național Cluj, la gala de închidere a celei de-a 14-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Premiul în valoare de 15.000 de euro a fost prezentat pe scenă de actrița Nastassja Kinski, Dennis Lim, membru al juriului competiției, și Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu. Regizorul, care a fost prezent la Cluj la începutul săptămânii, a transmis un mesaj video. Juriul a premiat drama cuplului aflat într-un moment de criză „pentru vitalitate, ambiție și pentru conștientizarea riscurilor unui subiect complex”. Ceremonia de decernare a premiilor va fi difuzată duminică, 7 iunie, de la ora 21.10, pe TVR1.

Alături de Dennis Lim, juriul format din Violeta Bava (selecționer, co-director Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actriță) și Juliette Lepoutre (producător), a decis și Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5000 de euro. Juliette Lepoutre, alături de Alteța Sa Regală, Principesa Maria, au prezentat premiul, care a mers la Kristina Grozeva și Petar Valchanov, pentru cel de-al doilea film al lor, Lecția / The Lesson / Urok. Același film i-a adus actriței Margita Gosheva Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising. Pe scenă, directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a spus că „regizorii celor 12 filme din competiție sunt, în opinia mea, cele mai importante noi voci din cinematografia mondială. Eu le ofer tuturor câte un Trofeu Transilvania simbolic”. Chirilov le-a mulțumit regizorilor Mircea Daneliuc, omagiat printr-o amplă retrospectivă anul acesta, și Cristi Puiu, pentru momentele minunate oferite în festival.

Tudor Giurgiu a declarat pe scenă că „au fost două recorduri la TIFF anul acesta – a fost ediția cu cea mai bună vreme, și cea cu cel mai mult public. S-au vândut cu 27% mai multe bilete ca anul trecut, sunt peste 65.000 de spectatori până în acest moment”.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1500 de euro, oferit de HBO, a mers către Despre oameni și oi / Rams / Hrútar, în regia lui Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca), „un portret social și personal, reflexiv și extrem de cursiv”, conform juriului. Regizorul Grímur Hákonarson a preluat premiul de la actorul Isaach de Bankolé. Același film a fost și favoritul spectatorilor de la TIFF, câștigând Premiul Publicului pentru un film din competiție, oferit de MasterCard. Cel mai popular film din întreaga selecție a fost Operaţiunea Arctic, regizat de Grethe Bøe-Waal, din Norvegia. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui titlu din secțiunea Cuvintele sunt de prisos, i-a fost acordat dramei rusești Test / Ispytanie, regizată de Aleksandr Kott.

Nastassja Kinski la Gala de inchidere TIFF 2015 Foto Chris Nemes

Sute de invitați, spectatori și jurnaliști au urmărit ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Pe covorul roșu – actrița Nastassja Kinski și actorii Isaach de Bankolé și Marin Moraru, Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, Alteța Sa Regală, Principesa Maria, prezentatorii TV Andreea Esca, Amalia Enache și Cătălin Ștefănescu, artistul Adrian Ghenie, Roberto Olla, directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, actrițele Manuela Hărăbor, Maria Popistașu, Crina Semciuc, Cecilia Bârbora, Irina Gărdescu, Rodica Lazăr, Andreea Vasile, actorii Andi Vasluianu, Emilian Oprea, Teodor Corban, Alexandru Bindea, regizorii Mircea Daneliuc, Cristi Puiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Andrei Crețulescu, Dan Chișu, producătoarea Ada Solomon.

Tudor Giurgiu a introdus-o pe invitata de onoare a serii, Nastassja Kinski, distinsă cu Premiul Special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale, rememorând cum văzut filmul Tess al lui Roman Polanski, în anii 80, la actualul cinematograf Florin Piersic din Cluj. Actorul Marin Moraru a fost distins la rândul său cu Premiul de excelență, prezentat de Cătălin Ștefănescu și Andreea Esca. Marin Moraru a mulțumit festivalului și publicului, spunând că „această scenă m-a primit de multe ori prin turneele mele prin țară. Un public cald și iubitor, la fel cum sunteți și dumneavoastră”. Tudor Giurgiu a citit pe scenă o scrisoare trimisă lui Marin Moraru, cu această ocazie, de către Florin Piersic.

Actorul britanic Richard Johnson a fost omagiat post-mortem cu un Premiu pentru întreaga carieră, in memoriam. Johnson a interpretat în 1968 rolul comandantului roman Tiberius în filmul Columna, de Mircea Drăgan, și a putut fi văzut anul acesta în competiția TIFF, în filmul Radiator, de Tom Browne, care a ridicat premiul la gală. Actorul a încetat din viață în noaptea de 5 spre 6 iunie, cu mai puțin de 24 de ore înainte de decernarea premiilor. Richard Johnson s-a născut în 1927, în Londra. A avut peste 130 de apariții pe marele și micul ecran. Debutul său în lungmetraj a avut loc în 1959, când a primit un rol important în producţia MGM Never So Few, alături de Frank Sinatra şi Gina Lollobrigida. A mai jucat în The Haunting (1963, r. Robert Wise), Julius Caesar, alături de Charlton Heston (1970), Zombie (1979, r. Lucio Fulci), Lady Jane (1986), Scoop (2006, r. Woody Allen), The Boy in the Striped Pyjamas (2008).

Pentru al doilea an la rând, Corneliu Porumboiu și-a adjudecat, cu filmul Comoara, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro, constând în servicii de post-producție oferite de Cinelabs România. Anul trecut, a fost distins cu același premiu pentru Al doilea joc. Nicolae Constantin Tănase a fost recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank, pentru Lumea e a mea. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj le-a fost acordat ex aequo filmelor Ramona, de Andrei Crețulescu, și Black Friday, de Roxana Stroe. O Mențiune Specială în aceeași categorie i-a revenit lui Pavel, în regia lui Alexandru Ranța. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV, a mers către El bosque negro, de Michael Spiccia.

A doua ediție a Transilvania Pitch Stop a adus pe scenă tineri regizori români cu proiecte în dezvoltare, premiați în urma sesiunilor de prezentare în fața producătorilor și cineaștilor români și străini. În cadrul TPS, dedicat regizorilor aflați la debut sau la al doilea film, au fost acordate două premii: Transilvania Pitch Stop Development Award, în valoare de 2000 euro, oferit de TIFF și Diferit, a fost câștigat de proiectul Ivanei Mladenovic, Soldații / The Soldiers, iar Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, i-a revenit lui Bogdan Mureșanu, cu 1985.

Actorii din 10 pentru FILM TIFF 2015 Foto Nicu Cherciu

În ideea de a dezvolta producția de film în regiune, TIFF sprijină filmele scurte și documentarele unor cineaști locali: Premiul Competiției Locale, în valoare de 1500 euro, oferit de Allianz-Țiriac, merge la Ridică-te și umblă! / Kelj fel, és jársz!, de Bán József. Mențiunea Specială a aceleiași competiții, în valoare de 300 de euro, oferită de Fabrica de Pensule, i-a fost oferită lui Sorin, de Sofia Iulia Nelega.

Premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului pentru adolescenți Let’s Go Digital!, oferit de UPC, a fost câștigat de Păpușa de cârpă, de Georgiana Barcan, Delia Tărcăoanu și Luca Nicolaescu. Cu Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România și Institutul Francez, a fost distins filmul Viață sălbatică / Vie sauvage, r. Cédric Kahn (Belgia-Franța).

Ținutele actorilor din programul 10 pentru FILM, prezentați pe scenă la gala de închidere, ale lui Tudor Giurgiu și Cristian Hordilă, managerul festivalului, au fost asigurate de Tudor. Personal Tailor.

Muntele Magic poster francezaMuntele Magic a fost selectat în Competiția Oficială a Festivalului Internațional de film Karlovy Vary

Filmul Muntele Magic semnat de Anca Damian va face parte din Selecția Oficială de anul acesta de la Karlovy Vary (3-11 iulie), iar în datele de 17 si 20 iunie, este programat în cadrul proiecțiilor eveniment din selecția oficală a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy (Franța).

La Karlovy Vary, Anca Damian intră în competiție cu importante nume din industria internațională de film precum Dietrich Brüggemann sau Ferdinando Cito Filomarino.

Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este cel mai mare festival de film din Europa de Est și se află anul acesta la cea de-a 50-a ediție. Este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de clasă A din Europa, în fiecare an line-up-ul festivalului numărând peste 200 de filme din toată lumea.

Muntele Magic face parte împreună cu filmul Crulic – drumul spre dincolo dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui ‚cavaler rătăcitor’, pierdut în secolul al XX-lea ale cărui origini sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. A vrut să dea un sens vieţii sale luptând împotriva ‚răului’. Pentru el, moartea este singura măsură pentru faptele eroice.

Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

De-a lungul vieții sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deși el însuși şi-a distrus marea majoritate a operelor create. Desenele și picturile naive care i-au supravieţuit ne oferă o lectură inedită asupra existenței sale. Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuși în Afganistan au fost o mare sursă de inspirație pentru Muntele Magic. O mare parte dintre ele au fost utilizate în film.

Muntele Magic still 1
Muntele Magic este, la fel ca viaţa lui Adam Jaceck Winkler, un film comic, poetic, cinic, amuzant şi tragic oferind o serie de emoţii complexe şi valori arhetipale care se regăsesc în esenţa umanităţii.

Părțile animate din film au fost lucrate în două studiouri din România, DSG și Abis, și într-un studio în Polonia echipele fiind formate din Theodore Ushev, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Sergiu Negulici, Dragoș Ștefan, Tomek Ducki. Muzica originală este semnată de Alexandru Bălănescu.
Filmul este o coproducţie România (Aparte Film) – Franța (Arizona Production) – Polonia (Filmograf) și se bucură de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Polish Film Institute având un buget de producție de 865.366 euro.

În 2014 proiectul a fost prezentat în cadrul sesiunii de Proiecte în producție din cadrul Cartoon Movie Lyon, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animație din întreaga lume, unde originalitatea producției a fost primită cu entuziasm.

Muntele Magic vine după marele succes pe care l-a avut Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 35 premii și un număr impresionant de participări internaţionale (140), la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România precum şi Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.

Premiera în România a filmului de animatie Muntele Magic este programată pentru data de 9 octombrie 2015.

Trailer internațional: https://vimeo.com/126502888

Pagina de facebook a filmului: https://www.facebook.com/MunteleMagic

Program Anim’est Braşov, ediţia a doua

Anim’est, festivalul internaţional al filmului de animaţie, se întoarce în Braşov. Între 25 şi 28 iunie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta (strada Apollonia Hirscher 8), braşovenii vor avea ocazia să se delecteze cu cele mai bune producţii animate ale ultimilor ani.

Selecţia cuprinde titluri semnate de nume cunoscute precum Hayao Miyazaki, Bill Plympton, Sylvain Chomet, studiourile Laika şi Aardman. Între lungmetrajele din program îşi fac loc şi calupurile de scurtmetraje Best of Anim’est, animaţii scurte, simpatice, favoritele publicului festivalului din Bucureşti. Romanian Re:Animation continuă demersul de a sprijini animaţia autohtonă şi prezintă cele mai bune scurtmetraje, aduse direct de la standul românesc de la Annecy, din cadrul celui mai mare festival de gen din lume.

Programul este următorul:

JOI 25 IUNIE

Piața Sfatului

21:30 JACQUES ȘI MECANICA INIMII / JACQUES ET LA MÉCANIQUE DU COEUR (15+)

Regia: Mathias Malzieu, Stéphane Berla

VINERI 26 IUNIE

Centrul Cultural Reduta

12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 1 (6+)

14.00 Minuscule (6+)

Regia: Thomas Szabo, Hélène Giraud

16.00 Best of Anim’est 1 (10+)

18:00 Manieggs – Răzbunarea oului tare / Manieggs – Revenge of the Hard Egg (15+)

Regia: Zoltán Miklósy

20:00 Boxtroli / The Boxtrolls (15+)

Regia: Anthony Stacchi, Graham Annable (Studioul Laika)

the-boxtrolls-movie24:00 CREEPY ANIMATION NIGHT (18+)

Piața Sfatului

21:00 Warm-up video clips

22:00 MIELUL SHAWN / SHAWN THE SHEEP (6+)

Regia: Mark Burton, Richard Starzak (Studioul Aardman)

Mielul_Shaun_FilmulSÂMBĂTĂ 27 IUNIE

Centrul Cultural Reduta

12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 2 (6+)

14:00 Mielul Shaun / Shaun the Sheep (6+)

Regia: Mark Burton, Richard Starzak (Studioul Aardman)

16:00 Best of Anim’est 2 (10+)

19:00 Se-nalță vântul / The Wind Rises (15+)

Regia: Hayao Miyazaki

23:30 TRIPPY ANIMATION NIGHT (+18)

Piața Sfatului

21:00 Warm-up video clips

22:00 TRIPLETELE DIN BELLEVILLE / LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE (10+)

Regia: Sylvain Chomet

DUMINICĂ 28 IUNIE

Centrul Cultural Reduta

12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 3 (6+)

14:00 Mama mea este în America și l-a întâlnit pe Buffalo Bill / Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill / (6+)

Regia: Marc Boréal, Thibaut Chatel

16:00 Romanian Re:Animation (14+)

18:00 Cheatin’ / Amanții electrici / (15+)

Regia: Bill Plympton

20:00 Lisa Limone și Maroc Orange: O idilă furtunoasă / Lisa Limone & Maroc Orange: A Rapid Love Story / (9+)

Regia: Mait Laas

Piața Sfatului

21:00 Warm-up video clips

22:00 MINUSCULE (6+)

Regia: Thomas Szabo, Hélène Giraud

Accesul este liber la proiecţiile din Piaţa Sfatului. Preţul unui bilet general la proiecţiile de la Centrul Cultural Reduta este de 5 lei. Accesul este liber pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari la toate proiecţiile, cu excepţia evenimentelor nocturne.

Bilet Creepy Animation Night: 15 lei

Bilet Trippy Animation Night: 10 lei

Record de spectatori la TIFF 2015!

Ediția cu numărul 14 a marcat un record în istoria celui mai mare festival de film din România: cele 223 filme din 60 de țări selecționate la această ediție au avut parte de circa 400 de proiecții și au adus un număr record de peste 73.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema – o creștere importantă, cu peste 10.000, față de anul trecut. Lor li se adaugă cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber din Mănăștur, TIFF Campus sau Depozitul de Filme, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau proiecțiile de film și concertele gratuite din cadrul NORWAVE, numărul participanților depășind cifra de 110.000 – de toate vârstele și din toată țara – în cele 10 zile. Circa 850 de invitați – regizori, producători, actori, profesioniști din industrie – și jurnaliști români și străini au luat parte la proiecții și evenimente.

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF s-a încheiat spectaculos pe 7 iunie, cu filmul Trash, în regia lui Stephen Daldry – multiplu nominalizat la Oscar -, la proiecția căruia au asistat 2.189 de spectatori, în Piața Unirii din Cluj. Acesta a fost al doilea cel mai de succes film al festivalului, fiind depășit doar de cel proiectat în deschidere, cu 2.366 de spectatori – Povești trăsnite / Wild Tales, care va avea premiera în cinema vineri, pe 12 iunie. Pe locurile trei și patru în top, tot cu peste 2.000 de bilete vândute, s-au clasat filmele românești Comoara (r. Corneliu Porumboiu) și De ce eu? (r. Tudor Giurgiu). Numărul spectatorilor care au urmărit filme în Piața Unirii Open Air a fost cu 133% mai mare decât anul trecut.

Comoara in Piata Unirii TIFF 2015 Foto Chris Nemes

Site-ul www.tiff.ro, actualizat zilnic în timpul festivalului și conținând ample galerii foto și video, a avut 47.706 de vizitatori unici, 90.510 de vizite și 637.012 de vizualizări de pagini în cele 10 zile, cu aproape 20% mai mult ca anul trecut. 92% dintre utilizatori au accesat platforma din România, urmați în top de Marea Britanie, Germania, SUA, Franța. 43% dintre vizitatori au intrat pentru prima dată pe www.tiff.ro. Blogul oficial blog.tiff.ro a avut peste 24.179 de afișări, printre cele mai populare articole fiind live blogging-ul de la Gala de închidere TIFF și două concursuri pentru fanii festivalului.

Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a câștigat 9.000 de fani de la ediția precedentă și are în prezent aproape 52.000. Postările au ajuns la 472.219 de utilizatori, dintre care peste 55.300 au interacționat cu pagina. Fanii au dat peste 32.000 de like-uri la postări, și au postat peste 800 de comentarii – numere duble față de anul trecut. Video-urile festivalului au avut pe Facebook o medie de reach de 42.111.

Spotul oficial al festivalului a ajuns la 207.000 de utilizatori pe Facebook și a fost vizualizat de 57.577 dintre ei. În plus, pe canalul Youtube al TIFF-ului, a fost văzut de alte 4.682 de persoane. Canalul de YouTube a avut în total 57.402 de vizualizări. Aplicația TIFF, dezvoltată de Greppy Systems, a fost descărcată de 3.224 de utilizatori, care au folosit-o de 45.994 ori.

Anul acesta, 320 de voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor în locațiile TIFF. Patru dintre ei au fost selecționați în programul de Volunteer Exchange la festivalurile de film de la Vilnius și Sarajevo. Cel mai în vârstă voluntar păstrează recordul obținut anul trecut, are 53 de ani și a făcut parte din echipa de la Mănăștur Open Air.

Comoara la Vlaha TIFF 2015 Foto Chris NemesInvitații străini, printre care actrița Nastassja Kinski și actorul Isaach de Bankolé, regizorul George Ovashvili, producătoarea Juliette Lepoutre, selecționerul Film Society of Lincoln Center – Dennis Lim, co-directorul Buenos Aires International Film Festival – Violeta Bava, membrul comitetului de selecție al Festivalului de la San Sebastian – Roberto Cueto, directorul de program al Festivalului de Film de la Chicago – Mimi Plauché, sau directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, Roberto Olla, au fost impresionați de selecția TIFF și de calitatea organizării.

„Am fost surprinși în fiecare zi. Am găsit în selecție filme neașteptate, e întotdeauna un lucru foarte bun să fii surprins. Nu e bine pentru un festival să fie previzibil. Iar faptul că în oraș există atât de mulți studenți și tineri, precum și perioada anului în care se întâmplă TIFF-ul duc la o combinație de factori care îl fac să fie foarte special”. Dennis Lim: „Cinema-ul românesc a fost extrem de important în ultimii 10-12 ani, deci cred că un festival românesc era absolut necesar. Este foarte important să existe o competiție națională și o promovare a industriei românești de film. De aceea, TIFF este un festival extraordinar”. Isaach de Bankolé a fost încântat de oraș și de festival și a declarat că își dorește să revină.

Au fost apreciate și programele dedicate industriei la TIFF. Rebecca Garrido, directorul artistic al Connecting Cottbus și unul dintre oamenii din spatele proiectului #FEEDback, a spus: „Piața pe care o aveți aici e grozavă. Sunt multe workshop-uri, panel-uri și o selecție foarte bună de proiecte românești”. Martina Bleis (Berlinale Co-Production Market): „Sunt o mare admiratoare a festivalului și întotdeauna i-am sfătuit pe prietenii mei să vină în Cluj pentru atmosfera grozavă”. Sirka Moller (Berlinale Talent Campus): „Iubesc spiritul din jurul TIFF-ului și e cu siguranţă festivalul meu favorit din timpul verii”.

Muziciana de origine franceză Christine Ott, care a susținut cine-concertul Tabu, a declarat: „Este pentru prima dată când sunt la acest festival. Programul este foarte complex și e greu de ales dintre atâtea filme pentru că sunt foarte multe lucruri interesante de văzut”.

image002Peste 300 de cercetători din 22 de țări la Conferința de Studii Românești de la București-A VII-a ediție se deschide cu proiecții de film la Institutul Cultural Român

Prezintă România interes pentru cercetători? Răspunsul este DA!

În perioada 16-19 iunie 2015, va avea loc la București cea de-a VII-a ediție a Conferinței de Studii Românești, eveniment organizat de Societatea de Studii Românești (SRS – Society for Romanian Studies) și Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universității Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Școala Naţională de Studii Politice și Administrative.

Având tema „Linking Past, Present and Future”, conferința marchează împlinirea a 25 de ani de la schimbările de regim petrecute în România şi Republica Moldova, este găzduită de Facultatea de Ştiinţe Politice a Universității din București (Str. Spiru Haret nr. 8) și reunește peste 300 de participanţi din SUA, Marea Britanie, Ungaria, Elveţia, Danemarca, Canada, Austria, Franţa, Italia, Germania, Israel, Serbia, Olanda, Belgia, Irlanda, Cehia, China, Finlanda, Hong Kong, Suedia, Republica Moldova şi România.

Temele abordate sunt extrem de variate, trecând prin sociologie, ştiinţe politice, antropologie, literatură, economie, istorie, filosofie, relaţii internaţionale, film, arhitectură şi urbanism, studii culturale. Comitetul de organizare a selectat pentru această ediţie peste 200 de lucrări (în limbile engleză şi franceză), grupate în 90 de paneluri. Printre subiectele meselor rotunde, lansărilor de carte și panelurilor se numără istoria recentă a României şi Moldovei, modernizarea statului român, mişcări politice, comportamente electorale, politici ale memoriei, construcţia  statală, justiţia în perioade de tranziţie, artă, film şi literatură de la anvangardă la post-comunism, minoritati etnice, migraţie, reprezentări politice şi populism, feminism şi democraţie, capital social şi educaţie, Republica Moldova între est şi vest. Key-note speakers sunt istoricul Dennis Deletant, cu o prelegere pe tema „Romania’s Commitment to Reform” şi Mihaela Miroiu, sociolog, cu prelegerea „On Women, Feminism, and Democracy in Romania”.

În deschiderea Conferinței de Studii Românești, Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) va găzdui marţi, 16 iunie 2015, ora 16.00, proiecția documentarului Searching for Maxy (În căutarea lui Maxy), regia Lee Dragu, și a lungmetrajului Poarta Albă, regia Nicolae Mărgineanu. Proiecția filmelor va fi urmată de discuții cu publicul, moderate de prof. univ. Irina Livezeanu (Universitatea din Pittsburgh). Regizorul Nicolae Mărgineanu va fi prezent la ICR pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri. Accesul publicului este liber.

Detalii despre cele două filme proiectate: www.icr.ro/conferinta_studii_romanesti_2015

Fondată la Washington DC, în 1972, SRS este cea mai importantă organizaţie internaţională de studii româneşti, cu sediul în SUA, reunind cercetători şi specialişti din ştiinţele umane, din SUA şi Europa, printre care se numără și foști bursieri sau cursanți ai ICR. Este singura organizație care reunește cercetători din întreaga lume care au ca obiect de studiu România și, mai nou, Moldova. SRS a organizat primul său Congres, sub preşedinţia profesorului Ştefan Fischer-Galaţi, în anul 1974. În prezent, SRS este condusă de un comitet director sub preşedinţia prof. univ. Lavinia Stan (Xavier University, Canada). SRS publică un buletin informativ semestrial on-line destinat celor interesați de resurse de cercetare, burse și evenimentele academice în domeniul studiilor românești, şi conținând și informații despre evoluția economică, politică și socială din România şi Moldova.

Programul complet al Conferinței de Studii Românești poate fi consultat aici: society4romanianstudies

Lucrările din cadrul Conferinței se vor desfășura în limbile engleză şi franceză.

Încep înscrierile pentru Filmul de Piatra 2015!

Festivalul Filmul de Piatra invită prietenii, cineaștii, cinefilii și voluntarii să își deschidă caledarele și să marcheze câteva date importante pentru starea de bine din această vară

Joi, 11 iunie, se deschid apelurile pentru scurt-metraje și pentru voluntari, cu termen limită în data de 2 iulie.

Timp de trei săptămani, cineaștii își pot înscrie scurt-metrajele într-una din cele cinci categorii competiționale: ficțiune, documentar, animație, experimental, videoclip. Înscrierile se fac online, pe site-ul www.filmuldepiatra.ro

Filmul de Piatra este singurul festival de film dedicat exclusiv autorilor din România și Republica Moldova, cu sau fără background academic specific.

FdP_EvenimenteFestivalul își continuă și în acest an demersul de a susține și promova voluntariatul, inițiativele independente și implicarea comunității și încurajează voluntarii să vină cu idei, să organizeze propriile acțiuni și evenimente, să experimenteze și să învețe. Cei care își doresc să facă parte din această echipă sunt invitați să se înscrie ca voluntari pe site-ul festivalului.

“Cu Filmul de Piatra urmărim trei scopuri principale: primul, să oferim tinerilor un eveniment pe care noi ni l-am fi dorit când eram adolescenți, o platformă în care să se implice ca voluntari, să vină cu propriile proiecte, în final să învețe lucruri noi și să li se deschidă noi perspective de viitor; al doilea, să oferim tinerilor cineaști un festival-experiență, un puzzle de evenimente și activități care să le inspire creativitatea și să le lărgească orizonturile profesionale; iar al treilea, să reînviem publicul de cinema în Piatra Neamț, dar și să atragem cât mai mulți cinefili din toată țara, cu un eveniment complex într-un oraș cu mult potențial, adesea insuficient exploatat.” – Andrei Dăscălescu, directorul festivalului

FdP_ProiectiiPiataFilmul de Piatra va avea loc în acest an între 27 și 30 august la Piatra Neamț și între 5 și 8 septembrie, la Piatra Fântânele, în campusul Tășuleasa Social. Festivalul își așteaptă spectatorii în centrul orașului, în vechiul cinematograf, dar și pe vârf de munte și în mijlocul naturii, la foc de tabără, cu un mix de concerte, petreceri, workshopuri și, mai ales, scurt-metraje!

În perioada de înscrieri (11 iunie – 2 iulie), Filmul de Piatra organizeaza un mini-turneu de evenimente cu proiecții și concerte: București (11 iunie), Timișoara (19 iunie), Cluj (21 iunie) și un eveniment special, care marchează finalul perioadei de înscrieri, la București, pe 2 iulie.

Mai multe detalii pe site-ul festivalului www.filmuldepiatra.ro și pe pagina Facebook https://www.facebook.com/filmuldepiatra

Un after-movie al ediției trecute puteți urmări aici: https://youtu.be/EMLT7F0JWh0

Articole similare

Spuneti NU timbrului literar!

Jovi Ene

Nouă apariție la Editura Meteor Press: Paine neagra, de Emili Teixidor

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 5 – 7 octombrie 2012

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult