Știrile săptămânii: Ultima rundă de proiecții Kinedok powered by One World Romania din 2016; Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, ediţia a 20-a; “Colentina”, prima expoziție de fotografie a actriței Ada Condeescu; Agerpres prezintă documentarul Descoperă România cu Peter Hurley la Cinema Muzeul Țăranului.
Ultima rundă de proiecții Kinedok powered by One World Romania din 2016
Ultima lună a anului aduce și ultimele proiecții Kinedok din 2016. Am călătorit în 25 de orașe din țară, în 28 de locații partenere, fără ajutorul cărora nu ar fi existat cele 270 de proiecții organizate din martie 2016 până la sfârșitul lunii decembrie. Orașele în care ajung proiecțiile Kinedok luna aceasta sunt Arad, București, Târgoviște, Oradea, Comănești, Târgu Jiu și Hunedoara.
Invitații speciali ai acestei luni sunt realizatorii și protagoniștii documentarului „Roboțelul de aur”. Pe 13 decembrie la proiecția organizată la Centrul 5 din Comănești vor fi prezenți protagoniștii filmului – Steluța Duță și Constantin Voicilaș. Iar pe 15 decembrie, la Make a Point București vor fi prezenți regizorii Mihai Dragolea și Radu Mocanu.
„Roboțelul de aur” prezintă povestea impresionantă a Steluței Duță, o boxeriță în vârstă de 32 de ani, de 13 ori campioană națională, de 3 ori campioană europeană și de 3 ori vicecampioană mondială. Crescută într-un orfelinat și ducând o viață plină de violență, Steluța a descoperit boxul la 20 de ani, alături de antrenorul său Constantin Voicilaș, care îi este și tată adoptiv.
Pe lângă „Roboțelul de aur”, în decembrie mai puteți vedea în cadrul Kinedok documentarele „6 grade”, „Frați de cântec”, „Efectul Domino-ului”, „Tatăl meu bancherul” și „Îmi place asta super mult, cel mai tare”. Detalii despre toate filmele sunt disponibile aici: Catalog filme
Programul ultimelor proiecții din 2016 în cadrul Kinedok powered by One World Romania este următorul:
București
15 decembrie | 20:00 | Roboțelul de Aur | Make a Point
Comănești,
13 decembrie | 17:00 | Roboțelul de Aur | Centrul 5 – Europe Direct Comănești
Hunedoara
18 decembrie | 20:00 | Îmi place asta super mult, cel mai tare | CAFE d’ART
Kinedok powered by One World Romania este un program internațional de distribuție de filme documentare creative în spații neconvenționale organizat de Asociația One World Romania. Până la sfârșitul anului peste 270 de proiecții sunt organizate în 28 de locații din 25 de orașe din țară.
Le mulțumim tuturor partenerilor locali care au făcut posibile toate proiecțiile organizate din martie până în decembrie 2016: Asociația CitiZenit – Arad; Liber în Teleorman – Alexandria; Muzeul Vasile Pârvan – Bârlad; Asociația Artburg și HOF CAFE – Brașov; Hecate, Make a Point și Spaţiul Public European – București; Asociatia COLORERIA și The Music Pub – Brăila; Asociația BA DA și Irish Pub – Caracal; Casa TIFF – Cluj Napoca; Europe Direct Comanești – Comănești; SOHO PUB – Focșani; Muzeul de Artă Vizuală – Galați; CAFE dART – Hunedoara; Meru – Iaşi; Muzeul Secuiesc al Ciucului – Miercurea Ciuc; Moszkva Kávézó – Oradea; Biblioteca Municipală – Odorheiu Secuiesc; Ceainăria TEAZ – Piatra Neamț; Info Podu Iloaiei – Podu Iloaiei; Asociația SamStudia și Muzeul de Artă „Aurel Popp” – Satu Mare; Aethernativ – Timișoara; Asociația Refugiul Urban și Irish Pub – Târgu Jiu; Centrul Europe Direct și Biblioteca Județeană Vâlcea – Râmnicu Vâlcea; J’ai Bistrot – Târgu Mureș; Europe Direct Târgovişte și Biblioteca Județeană „Ion Heliade Radulescu” Dâmbovița – Târgoviște; Noa Events și Salina Turda – Turda;
ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania
Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, ediţia a 20-a
A 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, o ediție jubiliară, care marchează o continuitate devenită tradiție, va debuta pe 7 decembrie, la Cinema Elvire Popesco din București.
Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘’I.L.Caragiale’’ București (UNATC), Primăria Municipiului București, Arcub și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și al Institutului Francez din București.
Fiind cel mai important festival internaţional de film studenţesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, și-au făcut lansarea la public mulţi dintre cineaştii români, azi unanim recunoscuți.
Deschiderea va avea loc miercuri, 7 decembrie, ora 19:00 la Cinema Elvire Popesco, iar în următoarele patru zile publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre țările participante în acest an se numără, în afară de România: Israel, Polonia, Turcia, SUA, Germania, Belgia, China, Italia, Spania, unele dintre cele mai prestigioase școli de cinema din lume având filme în competițiile festivalului.
Miza competiției este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care menționăm: Premiul de regie „Cristian Nemescu”, Premiul special al juriului, Premiul Președintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet „Andrei (Otto) Toncu” sau tradiționalul Premiu al criticii oferit de Asociația criticilor de film din UCIN.
Cele trei secțiuni principale ale festivalului sunt ficțiune, documentar și animație/experimental, iar spectatorii pot fi siguri că vor vedea pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice, din zone culturale diferite.
CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurt-metraj, pentru fotografie şi afiş de film.
Juriul internațional al festivalului reuneşte personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate. Componența Juriului Mare al festivalului este: Gyorgy Baron – critic și istoric de film din Ungaria, Dragan Milinkovic – regizor, producător, dramaturg din Serbia, Wang Yao – critic de film în China și autorul singurei cărți dedicate filmului românesc din Asia, Rodica Lazăr binecunoscuta actriță a Teatrului Bulandra, cu roluri remarcabile în cinema și în seriale de televiziune, Bogdan Mustață, regizor laureat cu Ursul de Aur pentru scurtmetraj, Cătălin Cristuțiu monteur de film și Marius Panduru, cel mai titrat director de fotografie român din ultimii ani.
Juriul secțiunii documentar îi reunește pe: Janka Barkcoczi – critic de film din Ungaria, Isabela Țenț – dublă laureată a competiției de documentar a festivalului nostru și câștigătoare a Premiului Gopo și pe Florin Iepan – remarcabil regizor de film documentar.
Juriul secțiunii animație-experimental este compus din regizorii de animație Constantina Mihăilă și Octavian Frecea și criticul de cinema Laurențiu Brătan.
În plus, sub umbrela festivalului va avea loc a cincea ediție a workshopului intensiv de scenaristică de scurmetraj MiniMidpoint, unde echipe de studenți cineaști vor lucra sub îndrumarea lui Csaba Bollok.
De asemenea, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) se vor desfășura două workshopuri, primul dedicat filmului de animație și efectelor vizuale, iar cel de-al doilea efectelor speciale de machiaj.
Festivalul are și o proiecție specială a unui program în care UNATC participă pentru al doilea an consecutiv: LOOKING CHINA. Filme documentare realizate de studenți din întreaga lume în China vor fi proiectate sâmbătă, 10 decembrie ora 13:00 la Cinema Elvire Popesco.
Intrarea la toate proiecțiile festivalului este liberă pentru studenți și elevi.
CineMAiubit îşi aşteaptă și în acest an oaspeţii cu entuziasm, filme diverse și valoroase în care se pot vedea vocile cinemaului de mâine și cu spiritul inconfundabil care îl definește deja încă din 1996.
Vă invităm, la CineMAiubit, între 7 şi 11 decembrie!
“Colentina”, prima expoziție de fotografie a actriței Ada Condeescu
Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.
Delicate și profunde, un exercițiu de explorare a lumii pornind de la sofisticate resorturi interioare, fotografiile incluse în această expoziție cu vânzare constituie un mix contrastant, pornind de la discrepanța dintre griul unui cartier pierdut la marginea Bucureștiului și poetica subtilă a imaginilor, de la geometria urbană, la sălbăticia impredictibilă a naturii. Momente de inspirație într-un sezon plin, fotografiile au fost realizate în timpul filmărilor pentru „Dincolo de calea ferată“, cea mai recentă producție a regizorului Cătălin Mitulescu, o poveste misterioasă şi tensionată de dragoste, la rândul ei împărțită între scene dramatice și nuanţe comice, film selecționat anul acesta în competiția pentru Globul de Cristal la Festivalul Internațional de la Karlovy Vary. “Fac fotografie de multă vreme, încă dinainte de vremea studenției. Este vorba de o moștenire de la tata, el mi-a dăruit primul aparat foto pe film, iar în anul doi de facultate am luat premiuL pentru imagine la Festivalul “Cinemaiubit” organizat de UNATC. De altfel, profesorii și oamenii de meserie m-au încurajat mereu și asta a fost foarte important ”, spune Ada Condeescu.
Vernisajul expoziției cu vânzare “Colentina” va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din strada Constantin Esarcu nr. 1. Expoziția va fi prezentată de domnii Sever Voinescu, redactor șef al publicației Dilema Veche, Pavel Șușară, critic de artă și Mihail Rotenberg, co-fondator al galeriei Rotenberg-Uzunov.
Vă așteptăm cu vin fiert și bunătăți de iarnă!
“O vom reprezenta pe Ada Condeescu pe termen lung și suntem fericiți că putem sprijini, ca întotdeauna, tineri artiști mai mult sau mai puțin cunoscuți marelui public. Această expoziție este doar începutul colaborarii cu Ada Condeescu, urmând ca în viitor să participăm la târguri și expoziții internationale de artă”, spune Eduard Uzunov, co-fondator al galeriei de artă Rotenberg-Uzunov.
“Compoziția este elementul care mă intrigă cel mai mult și care îmi conduce privirea într-o imagine, dinamica pe care o poți recrea și senzația pe care o ai ca spectator, mă incită. Nu mă limitez la un subiect, încerc să compun cât mai mult în interiorul unei imagini, să fac din asta un exercițiu vizual din care instinctul redă imaginea finală. Mă las în voia lui, și îmi place asta. Văd lucrurile în mintea mea într-o anumită așezare și din asta se naște și nevoia de a fotografia. Fac asta de mult timp, însă abia acum am simțit că e momentul să împărtășesc. E o zona deocamdată neexpusă a mea și mi-a plăcut perioada de mister, acum cred că trebuie să eliberez aceste imagini, să aibă drumul lor”, spune Ada Condeescu.
O ACTRIȚĂ DE AVENGURĂ EUROPEANĂ. Absolventă a Universității de Artă Teatrală și Cinematgrafică din București, Ada Condeescu a preluat roluri în filme bine cotate încă de la debutul său în lungmetraj, în filmul “Eu când vreau să fluier, fluier”, producție cu care regizorul Florin Șerban a câștigat Ursul de Argint la Berlinală. Colaborarea cu Cătălin Mitulescu a început încă din anul 2011, cu filmul “Loverboy”, care i-a adus Adei Condeescu premiul The Heart of Sarajevo, trofeul pentru cea mai bună actriţă al Festivalului de Film de la Sarajevo. La gala de premiere, trofeul i-a fost înmânat de actorul Michael Fassbender și, cu această ocazie, Ada Condeescu a fost felicitată de personalități ale lumii cinematografice mondiale, printre care și Angelina Jolie. În anul 2013, a fost selecţionată pentru cea de-a 16-a ediție a programului Shooting Stars la Festivalului de Film de la Berlin, o inițiativă având ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora li se facilitează astfel întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting). Printre rolurile importante de film ale Adei Condeescu se numără şi cele din „Lupu“ (2013), al regizorului Bogdan Mustață, sau „Love Island“ (2014), al regizorului croat Jasmila Zbanic. A fost distribuită în filmul „Fraţii“, care va avea premiera internațională în 2017. La începutul anului 2015, Ada Condeescu a acceptat și un proiect în teatru, spectacolul „Jocul vieţii şi al morţii“, în care îi dă replica lui Horaţiu Mălăele, care semnează, de altfel, şi regia spectacolului.
GALERIA ROTENBERG-UZUNOV. Inițiativa a colecționarilor de artă Mihail Rotenberg și Eduard Uzunov, Galeria de artă Rotenberg – Uzunov este un omagiu adus artei romanești, găzduind opere de mare valoare din arta românească a secolului trecut, dar și remarcabile lucrări de artă contemporană. Situată pe strada Constantin Esarcu, lângă Ateneul Român, Galeria Rotenberg – Uzunov pune la dispoziția colecționarilor și iubitorilor de artă excepționale lucrări semnate de Camil Ressu, Gheorghe Petrascu, Theodor Aman, Oscar Han, Octav Băncilă sau Samuel Muetzner. Galeria este o operă de artă în sine, cu o fațadă unică, ce răspunde criteriilor de siguranță, dar și celor estetice și practice, un prețios obiect de design urban, care se integrează minunat în contextul arhitectonic în care este amplasat.
Agerpres prezintă documentarul Descoperă România cu Peter Hurley la Cinema Muzeul Țăranului
Documentarul „Descoperă România cu Peter Hurley”, realizat de redacția Video a AGERPRES, va fi difuzat la Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, la data de 12 decembrie, ora 19:30 și la data de 13 decembrie, ora 17:30.
După 15 ani lucrați în publicitate, timp în care a promovat tot felul de bunuri către români, irlandezul Peter Hurley, stabilit în țara noastră, a hotărât să promoveze românilor bunul numit România. Nu e doar o călătorie, nu e doar o aventură, așa cum el nu e doar un străin venit pe meleaguri românești. Un irlandez, care iubește această țară, a plecat în 2012, pe jos, de la Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din Capitală. A scris mai apoi o carte despre oamenii care l-au primit fără să-i ceară nimic în schimb. În drumul său, pas cu pas, Peter Hurley descoperă ce înseamnă România reală, țara care l-a primit cu brațele deschise.
La finalul proiecției de luni, 12 decembrie, publicul va avea ocazia să participe la o sesiune de Q&A cu Peter Hurley, precum și cu producătorul documentarului, Camelia Moise. Intrarea este liberă.
Muzeul Național al Țăranului Român este partener al Agenției Naționale de Presă AGERPRES.