Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (29 august – 4 septembrie 2016)

poster divan ffȘtirile săptămânii: S-a încheiat cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival; Peste 6000 de spectatori la Caravana Filmelor NexT 2016; “Aristoteles Workshop este peste așteptări”; De luni, 5 septembrie, #selfie69 își întâlnește publicul la avanpremierele cu actorii și echipa; KineDok în Septembrie, alte 3 locații se alătura programului; Au început înscrierile pentru profesori la Éducation à l’image 2016-2017; Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu, omagiați la Noaptea Albă a Filmului Românesc; „Shelley”, cu Cosmina Stratan, a câștigat Trofeul „Lună Plină”; Afise de film spaniol din anii ’50 – ’70 și portret de regizor Luis García Berlanga.

S-a încheiat cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival

Duminică, 28 august, în Portul Cultural Cetate, s-a încheiat cea de-a șaptea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, unicul festival de film balcanic din România, a cărui temă anul acesta a fost “Povești urbane din Balcani”. De-a lungul celor 8 zile de festival au avut loc proiecții de film, demonstrații culinare, concerte și workshop-uri. Peste 70 de invitați, cineaști din balcani, critici de film și specialiști în film de la mai multe universități europene au fost prezenți la această ediție a festivalului, atât la proiecțiile din Craiova, cât și la cele din Portul Cultural Cetate.

Din selecția Divan Film Festival 2016 au făcut parte 10 filme de lungmetraj, 3 de mediumetraj și 26 de scurtmetraje balcanice. În deschidere a fost proiectată, în avanpremieră în România, drama lui Danis Tanović, dublu premiată la Festivalul de Film de la Berlin cu trofeul Ursul de Argint și Premiul criticilor de film, Moarte în Sarajevo / Death In Sarajevo.

Anul acesta, festivalul a găzduit și 4 tineri regizori din Grecia (Neritan Zinxhiria), Macedonia (Lidija Mojsovska), Muntenegru (Ivan Bakrač) și România (Raluca Răcean Gorgos), care au realizat câte un scurtmetraj în care au surprins atmosfera din Portul Cultural Cetate.

Colaborarea Divan Film Festival cu Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis a adus la această ediție, în Portul Cultural Cetate, 24 de liceeni din  trupa Atelierul de Teatru, care au participat la ateliere coordonate de actorii Liviu Romanescu și Denisa Nicolau.

Celebri artiști Maria Răducanu și Marius Mihalache au susținut câte un concert în cadrul Divan FF, care s-a încheiat, ca în fiecare an, cu tradiționala cântare Mambo Siria, spre marea încântare a publicului.

Cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival a fost prezentată de actrița Aida Economu, împreună Adrian Teleșpan, fost producător TV și autor al romanului “Cimitirul”.

Divan Film Festival a avut loc în perioada 20 – 28 august, în Craiova (20 și 21 august) și în Portul Cultural Cetate (22 – 28 august).

NexT_ClujPeste 6000 de spectatori la Caravana Filmelor NexT 2016

Caravana Filmelor NexT și-a încheiat aventura prin țară, după 3.000 de kilometri parcurși si 19 seri cu filme sub clar de lună în 10 orașe din țară. Peste 6.000 de oameni din orașele de pe traseul Caravanei au răspuns invitației la picnic și cinema și s-au bucurat de unele dintre cele mai bune scurtmetraje văzute la  Festivalului Internațional de Film NexT din București.

Cea de-a treia ediție a evenimentului a continuat misiunea Caravanei de a aduce filmele NexT mai aproape de un public nou, din afara Bucureștiului, în orașe unde filmele de scurtmetraj sunt rareori difuzate, iar opțiunea cinematografelor în aer liber lipsește. Îmbinând conceptele de picnic pe pajiști din centrul orașelor și cinematograf în aer liber, evenimentul a reușit, și anul acesta, să strângă un public numeros.

Cu 24 de scurtmetraje în bagaj, Caravana NexT a pornit din Piatra Neamț, pe 30 iulie, și s-a încheiat la Oradea, pe 23 august, trecând prin Piatra Neamț, Iași, Vatra Dornei, Cluj Napoca, Brașov, Sfântu Gheorghe, Sinaia, Timișoara și Arad.

Scurtmetrajele NexT au fost grupate în patru programe speciale – Best of NexT, Oscars Night, NexT Out in Space și NexT Romanian Shorts. În fiecare oraș, Caravana a prezentat câte două seri de proiecții sub cerul liber.

Caravana Filmelor NexT a apărut ca o completare firească a Festivalului Internațional de Film NexT, a cărui misiune este să promoveze la nivel local, național și internațional cele mai inovative și creative producții de scurtmetraj.

Caravana Filmelor NexT este un proiect organizat de Societatea Culturala NexT

AW2016“Aristoteles Workshop este peste așteptări

Ediția a unsprezecea a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop (AW) a început de o săptămână în satul Șurdești, din Maramureș. În primele două zile, participanții și-au vizionat filmele și au discutat despre ele împreună cu expertul Thierry Garrel, o bună modalitate de a se cunoaște din punct de vedere artistic și un prim pas în decizia alcătuirii echipelor. A treia zi a fost dedicată unei scurte incursiuni în istoria filmului documentar iar serile au fost ocupate cu vizionări de documentare, printre care L’argent du charbon/Coal Money, de Wang Bing (Franța 2008) și Dix-sept and/Seventeen de Didier Nion (Franța 2003). La finalul celei de-a treia zi, Thierry Garrel, împreună cu producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, au decis echipele, iar din ziua patru, participanții au pornit în căutare de subiecte.

Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE France, cu peste 40 de ani de experiență în domeniu,  spune despre cea de-a cincea întâlnire cu Aristoteles Workshop: „Să alcătuiești echipe formate din regizor, director de imagine și editor, fiecare cu referințe culturale, nivel de cunoștințe și ambiții diferite, naște un amestec foarte special. Desigur că există tensiuni, dar ai nevoie de tensiune pentru a forma o echipă puternică, care funcționează. Acum sunt la mijlocul perioadei de prospecție, deci destul de speriați pentru că nu știu încă care va fi abordarea, tema, strategia de filmare. Timpul e scurt, dar totuși mai e destul timp, și asta e tare frumos, pentru că odată ce au găsit, înțeles și căzut de acord asupra conceptului, vor reuși să facă un documentar scurt foarte rapid. Mâine este ultima mea zi, voi preda ștafeta către Nino Kirtadze și John Appel. Dar, așa cum le-am spus și studenților acum două zile: mi-aș dori să fiu unul dintre ei.”

Care sunt echipele și ce spun participanții despre primele zile de Aristoteles Workshop:

  • Echipa 1

Regizor: Alexandru Badea (31 de ani, România) “Voiam să mă îndepărtez de ficțiune. Am venit la AW să capăt mai multă spontaneitate, să-mi antrenez privirea. In astea patru zile, Thierry a  reușit să ne insufle și mai tare dorința de a face documentar, să ne focuseze și să ne facă să ne dăm seama că e foarte serios ce se întâmplă aici, nu ne jucăm cu păpuși.”

Director de imagine: Ivan Koroman (30 de ani, Bosnia și Herzegovina) „Prima zi nu m-a convins, însă după ziua trei eram al dracului de fericit că sunt aici. Cursurile cu Thierry au fost printre cele mai bune lecții de film pe care le-am primit vreodată.“

Editor: Delia Oniga (30 de ani, România) “E a treia oară când aplic la AW. Înainte nu aveam destulă experiență. Abia anul trecut am absolvit UNATC-ul, secția multimedia. În primele zile de workshop am văzut filme pe care nu le știam și probabil nu le-aș fi găsit altfel.“

  • Echipa 2

Regizor: Sakari Suuronen (33 de ani, Finlanda) “Mi-a plăcut ideea să merg într-o tară străină, a cărei limbă nu o cunosc, și să fac un film într-un timp atât de scurt. Peisajul și împrejurimile sunt fantastice, iar vizionările din primele zile au fost o experiență excelentă. Am văzut documentare despre care habar nu aveam că există.”

Director de imagine: Diana Rusu (37 de ani, România, Marea Britanie)  “Am ales AW pentru că nu am făcut o școală de film și până acum eu am filmat, eu am editat, eu am făcut sunet. Îmi doream să lucrez într-o echipă.  După primele zile pot spune că experienta de a avea acces la enciclopedia de filme a lui Thierry și la al lui „insight” în arta documentarului este de neegalat.”

Editor: Ruxandra Pintilie (24 de ani, România) “Știam de AW de la Adina Pintilie, sora mea (regizoarea filmului “Nu te supăra, dar…”, ediția 2006). Am venit aici să găsesc un subiect interesant și să fac un film bun. Imi place mai mult să editez documentar decât fictiune, e mai provocator pentru că nu montezi filmul după un scenariu iar povestea se construiește în timpul montajului.”

  • Echipa 3

Regizor: Dragoș Hanciu (23 de ani, România) “Am venit la AW pentru că e un pariu bun să faci un film într-o lună, cu oameni pe care nu-i cunoști, într-un loc pe care nu-l cunoști. Eu clar aveam nevoie de o ieșire dintr-o zonă de confort în care intrasem. Cursurile m-au ajutat, am văzut mai multe abordări, am văzut ce au mai făcut ceilalți, filme pe care nu le știam și probabil nu aș fi ajuns la ele altfel.”

Director de imagine: Ileana Szasz (32 de ani, România) “Primele zile de AW au fost o experiență foarte faină. Eu am această frustrare legată de faptul că e de multe ori muncă de one-man-show să faci film documentar. Trebuie să fii autodidact. Ori aici îți dai timp să înveți de la cineva, nu furi meserie, e o oportunitate excelentă.”

Editor: Maria Bălănean (24 de ani, România/Germania)  “Toată lumea vine aici cu gândul că face un film, dar mie mi se pare important mai ales procesul: lucrurile pe care le înveți, faptul că primești feedback oricând. Până acum, Aristoteles Workshop mi-a depășit așteptările.”

  • Echipa 4

Regizor: Liliana Constantin (36 de ani, România/Marea Britanie) “Am aflat de AW de la Mara Trifu (regizoarea filmului Gutuiul japonez, ediția 2011). Ea zicea că, chiar după ce a terminat UNATC si NFTS (National Film and Television School, UK), cea mai faină experiență a fost workshopul ăsta. Și o cred. După primele zile, mă bucură întâlnirea cu Thierry Garrel.”

Director de imagine: Piero di Silvero (30 de ani, Italia) “Îmi place să fac filme și am vrut să învăț și despre documentare. Nu am urmat o școală de film și eram curios cum funcționează mediul ăsta și ce abordare vor avea tutorii. Până acum, cursurile cu Thierry au fost revelatorii.”

Editor: Marina-Evelina Cracana (27 de ani, România) “AW este un exercițiu foarte bun în care un documentarist la început de drum își poate forma ochiul pentru orice fel de experiență umană. Acum vedem filme, schimbăm păreri, ne confruntăm cu propriile limite, exersăm empatia și vom încerca să folosim toată energia rezultată din asta într-un documentar de impact.”

Ediția a 11-a a Aristoteles Workshop se desfășoară între 23 august și 24 septembrie în satul Șurdești, Maramureș, cu baza la pensiunea Amethyst. Timp de aproape cinci săptămâni, un grup de 12 participanți trec prin toate etapele realizării unui film documentar scurt, de la idee, la filmare, montaj și prezentarea produsului finit în fața unui juriu de profesioniști. Participanții sunt grupați în patru echipe de regizor, cameraman și editor, iar documentarul câștigător va primi un premiu de 2000 de euro, oferit de Farmexim.

Program inițiat în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfășoară cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitală Culturala Europeană 2021 si al Centrului Național al Cinematografiei.

Selfie69_foto avanpremiereDe luni, 5 septembrie, #selfie69 își întâlnește publicul la avanpremierele cu actorii și echipa

Cea mai așteptată comedie românească a anului, #selfie69, intră pe marile ecrane din 16 septembrie. În întâmpinarea evenimentului, protagoniștii filmului și regizoarea Cristina Iacob se vor întâlni cu publicul din țară într-o serie de spectacole de avanpremieră, unde fanii fenomenului #selfie vor avea ocazia să urmărească în premieră cea de-a doua parte a poveștii cu cel mai mare succes românesc de box-office în 2014.

Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Sali Levent, Flavia Hojda, Alex Călin, Alina Chivulescu și Codin Maticiuc, precum și vedete din showbiz care susțin filmul se vor întâlni cu publicul în prima săptămână de avanpremiere în țară.

Avanpremierele de gală vor avea loc în Constanța (Cinema City/City Park), în 5 septembrie, la Brăila (Cinema City) și Galați (Cinema 3D), în 6 septembrie, apoi la Iași (Cinema City), în 7 septembrie, la București (Cinema City AFI), în 8 septembrie, la Ploiești (Cinema City), în 9 septembrie. Sâmbătă, 10 septembrie, echipa va aduce #selfie69 la București (Grand Cinema Digiplex), iar în 11 septembrie, la Brașov (Cinema One).

Spectatorii pot cumpăra deja biletele pentru avanpremierele de la Cinema City, din orașele Constanța, Brăila și Iași. (pentru bilete, click pe fiecare din orașele menționate).

”Abia așteptăm întâlnirea cu spectatorii și suntem nerăbdători să vedem reacțiile voastre. Este un film făcut pentru voi și este foarte important pentru noi să vă întâlnim”, spune regizoarea Cristina Iacob, care nu va lipsi de la evenimentele din țară.

#selfie69. It’s a fucking love story

#selfie69 (2016) este sequel-ul succesului de public #selfie (2014), cel mai bine vândut film românesc al anului 2014 și va fi lansat în cinematografe în 16 septembrie, distribuit de ZAZU Film.

După aventura din #selfie, de dinainte de bacalaureat, #selfie69 spulberă mitul urban potrivit căruia căsnicia nu aduce fericirea… Ba dimpotrivă! Dar, pentru a ajunge la această concluzie, cele trei grații bune și nebune din #selfie, Roxi (Olimpia Melinte), Yasmine (Crina Semciuc) și Ana (Flavia Hojda) trebuie să treacă prin capcanele, tentațiile și pericolele ce apar în urma unui pariu total ”prăjit”, ce devine viral pe facebook: care dintre ele se marită prima în trei zile?! Așa că, plecate-de-acasă, atât la propriu cât și la figurat, ele caută cu înverșunare inelul mult visat de fiecare mireasă latentă. După câteva preludii și tentative absolut imprevizibile, cele trei vor descoperi iubirea acolo unde nici nu se așteptau!

Din distribuție fac parte: Olimpia Melinte (Roxi), Vlad Logigan (Magi), Crina Semciuc (Yasmine), Flavia Hojda (Ana), Alex Călin (Brain), Levent Sali (Mihai), alături de Alina Chivulescu (Cecilia) și Răzvan Vasilescu (Nea Ceaușu). Roluri inedite au Maia Morgenstern, Dorina Chiriac, Silvia Busuioc, Marian Râlea, Alex Bogdan, Andrei Huțuleac, alături de actori consacrați sau debutanți, printre care Maria Dinulescu, Mihaela Mihuț, Radu Gabriel, Emilian Oprea, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Sergiu Costache, George Piștereanu, Rudi Rosenfeld, Camelia Zorlescu, Con Horgan.

Loredana Groza, Antonia, Răzvan Fodor, Lidia Buble, Adela Popescu, Radu Vâlcan, Virgil Ianțu, Speak, Codin Maticiuc sunt câțiva dintre invitații speciali ai filmului.

Scenariul este semnat de Cristina Iacob, Maria Spirache și Tudor Potra, iar imaginea îi aparține lui Barbu Bălășoiu. #selfie69 este produs si distribuit de Zazu Film.

KinedokKineDok în Septembrie, alte 3 locații se alătura programului

Proiecțiile de film documentar marca KineDok powered by One World Romania continuă în septembrie, în mai multe orașe din România. KineDok funcționează ca o platformă de distribuție alternativă de film documentar în medii informale. Alături de cineaști, protagoniști și de experți din domeniu, fiecare proiecție invită participanții la discuții libere, lejere, pe teme de actualitate.

LOCAȚII NOI:

În a doua jumătate a lunii septembrie încep proiecțiile în trei spații noi, fiecare proiectând săptămânal câte un film din seria de 15 documentare participante în program.

Joi, pe 8 septembrie, încep proiecțiile la Make a Point, București (str. Morarilor, nr. 1). Make a Point a fost partener al programului și în 2015 și este unul dintre spațiile alternative reprezentative din Bucureștiul ultimilor ani.
Website: https://www.makeapoint.ro
Facebook: https://www.facebook.com/makeapointpantelimon

Joi 15 septembrie, are loc prima proiecție din Râmnicu Vâlcea, oraș recent alăturat programului. Aici proiecțiile au loc în sala de conferințe a Bibliotecii Județene Vâlcea (Str. Carol I, nr..26) și sunt organizate de Centrul Europe Direct Vâlcea.
Website: http://cicvalcea.ro
Facebook: https://www.facebook.com/europedirectvl

Pe 17 sepembrie, KineDok powered by One World Romania, reîncepe la Bârlad la Muzeul Vasile Pârvan (str. Vasile Pârvan, nr. 1), proiecțiile având loc sâmbăta de la ora 12:00.
Website: https://www.muzeuparvan.ro
Facebook: https://www.facebook.com/Muzeul-Vasile-Parvan

Programul proiecțiilor KineDok powered by One World Romania în perioada 04-30 septembrie:

4 septembrie | 18:30 | Bear Island | Meru Iaşi | Iași
6 septembrie | 22:00 | Bear Island | Ceainăria Teaz | Piatra Neamț
7 septembrie | 17:00 | Bear Island | Biblioteca Județeană „Ion Heliade Radulescu” Dâmbovița – Europe Direct Târgovişte | Târgoviște
7 septembrie | 20:00 | Miss Roma la școală | SOHO PUB | Focșani
7 septembrie | 18:00 | Efectul Domino-ului | Irish Pub – Asociația BA DA | Caracal
7 septembrie | 21:00 | Bear Island | Fabrica Teba – Asociația CitiZenit | Arad
8 septembrie | 19:00 | Bear Island | Spaţiul Public European | București
8 septembrie | 20:00 | America | Make a point| București
8 septembrie | 20:00 | Atât de departe, atât de aproape | Muzeul Secuiesc al Ciucului | Miercurea Ciuc
9 septembrie | 17:00 | Căminul meu | Centrul 5 – Europe Direct Comanesti | Comănești, jud. Bacău
11 septembrie | 18:00 | Efectul Domino-ului | Irish Pub – Refugiul Urban | Târgu Jiu
11 septembrie | 20:00 | Efectul Domino-ului | CAFE dART | Hunedoara
11 septembrie | 20:00 | Miss Roma la școală | Moszkva Kávézó | Oradea
12 septembrie | 20:00 | Efectul Domino-ului | Piața Sfatului | Brașov
13 septembrie | 20:00 | Tatăl meu, bancherul | The Music PubAsociatia COLORERIA | Brăila
13 septembrie | 20:00 | Miss Roma, la școală | J’ai Bistrot | Târgu Mureș
13 septembrie | 20:00 | Frați pe vecie | CASA TIFF | Cluj Napoca
14 septembrie | 18:00 | Căminul meu | Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc – Fundația Bibliofil | Odorheiul Secuiesc
15 septembrie | 20:00 | Căminul meu | Make a point | București
15 septembrie | 18:00 | Tatăl meu, bancherul | Muzeul de Arta Vizuala Galati | Galați
15 septembrie | 20:00 | Căminul meu |  Muzeul Secuiesc al Ciucului | Miercurea Ciuc
15 septembrie | 19:00 | Căminul meu | Biblioteca Județeană Vâlcea – Centrul Europe Direct | Râmnicu Vâlcea
17 septembrie | 12:00| Efectul Domino-ului | Amfiteatrul Salina Turda – NOA Events | Turda
17 septembrie | 12:00 | Toto și surorile lui | Muzeul Vasile Pârvan | Bârlad
20 septembrie | 20:00 | Roboțelul de Aur | CASA TIFF | Cluj Napoca
22 septembrie | 19:00 | Frați de cântec | Spaţiul Public European | București
22 septembrie | 20:00 | Îmi place asta super, mult, cel mai tare | Make a point | București
22 septembrie | 18:00 | Frați de cântec | Muzeul de Arta Vizuala Galati | Galați
22 septembrie | 19:00 | Roboțelul de aur | Biblioteca Județeană Vâlcea – Centrul Europe Direct | Râmnicu Vâlcea
22 septembrie | 19:00 | 6 grade | Muzeul de Artă Satu Mare – Asociația SamStudia | Satu Mare
23 septembrie | 20:00 | Drifter | Info Podu Iloaiei | Podul Iloaiei
24 septembrie | 12:00 | Căminul meu | Amfiteatrul Salina Turda – NOA Events | Turda
24 septembrie | 12:00 | Bear Island | Muzeul Vasile Pârvan | Bârlad
25 septembrie | 18:30 | Drifter | Meru Iaşi |Iași
25 septembrie | 20:00 | Frați de cântec | Aethernativ | Timișoara
25 septembrie | 20:00 | Efectul Domino-ului | Moszkva Kávézó | Oradea
26 septembrie | 20:00 | Căminul meu | HOF CAFE | Brașov
29 septembrie | 20:00 | Tatăl meu, bancherul | CASA TIFF | Cluj Napoca
29 septembrie | 20:00 | Miss Roma la școală | Make a point | București
29 septembrie | 18:00 | Efectul Domino-ului | Muzeul de Arta Vizuala Galati | Galați
29 septembrie | 19:00 | America | Biblioteca Județeană Vâlcea – Centrul Europe Direct | Râmnicu Vâlcea
29 septembrie | 20:00 | Efectul Domino-ului | Muzeul Secuiesc al Ciucului | Miercurea Ciuc
30 septembrie | 18:00 | Miss Roma la școală | Restaurant Unicom – Liber în Teleorman | Alexandria

Au început înscrierile pentru profesori la Éducation à l’image 2016-2017

Programul de educație cinematografică pentru liceeni Éducation à l’image revine de săptămâna viitoare cu o nouă ediție și se află în căutare de profesori pasionați de cinema, dornici să afle alături de elevii lor cât mai multe lucruri de filme și felul în care se fac ele.

Éducation à l’image este un program de educație cinematografică care se adresează profesorilor și elevilor de liceu din zona municipiului București, inițiat în 2009 de către Ambasada Franței la București de care au beneficiat până în acest moment peste 6000 de elevi.

Programul presupune sesiuni de formare  pe teme de limbaj cinematografic pentru profesori, proiecții de film de artă la cinema pe tot parcursul anului școlar, discuții cu cineaști invitați și ateliere practice legate de profesiile din  domeniul cinematografiei, În plus, profesorii au la dispoziție  materiale pedagogice dedicate fiecăruia dintre filmele studiate.

Misiunea programului estea aceea de a promova filmele de autor și cinematografia ca artă în rândul elevilor de liceu și de a le oferi acestora instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific cinematografiei (atât din punct de vedere artistic, cât și tehnic), cu scopul de a le activa și cultiva spiritul critic față de produsele audiovizuale și de a le  dezvolta cunoștințelor despre cinema.

Filmele propuse anul acesta sunt Domnișoarele din Rochefort (regia Jacques Demy, Franța, 1967), Oslo, 31 august (regia Joachim Trier, Norvegia, 2011), O vară de neuitat (regia Lucian Pintilie, România-Franța, 1994).

Sesiunile de formare pentru profesori vor fi susținute de către criticii de film Andrei Gorzo și Ionuț Mareș și regizorul Tudor Cristian Jurgiu și vor avea loc  în datele de  7, 8 și 9 septembrie la Cinema Elvire Popesco.

Organizat sub umbrela NexT Film Education de catre Societatea Culturală NexT, programul Éducation à l’image se bucură de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Istitutului Francez din București și al Inspectoratului Școlar București.

Pentru mai multe detalii și înscrieri, vă rugăm să ne scrieți   pe adresa de mail oana@nextproject.ro sau să ne telefonați la numărul de telefon 0732 909 024.

Dupa-amiaza unui tortionarRadu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu, omagiați la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Trei dintre cei mai iubiți actori români, Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu, vor fi omagiați la Noaptea Albă a Filmului Românesc, care va avea loc pe 16 septembrie, în zece locații din București. Spectatorii îi vor (re)vedea pe regretații mari actori în câteva dintre cele mai bune roluri ale lor, iar un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa.

Ajuns la a șaptea ediție, maratonul Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce pe ecrane, pe 16 septembrie, filme de ficțiune și documentare premiate în marile festivaluri sau cu succes la public, drame, comedii și thrillere în proiecții speciale sau în avanpremieră. Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural „Casa Artelor”, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).

Pe marele actor Radu Beligan, care a încetat din viață în iulie anul acesta, la 97 de ani, publicul va avea ocazia să-l vadă în După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), alături de Gheorghe Dinică, Ioana Ana Macaria, Coca Bloos și Dorina Chiriac. Beligan joacă rolul unui fost deţinut politic care, împreună cu o jurnalistă, se întâlnește cu un fost torționar pregătit să-şi mărturisească crimele. Filmul, inspirat de cartea „Drumul Damascului”, de Doina Jela, a fost prezentat în selecţia oficială a Festivalului de la Veneţia. Cel mai longeviv actor român, Beligan a fost celebrat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo, în 2014.

Marin Moraru are un rol memorabil în Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976), una dintre cele mai populare comedii românești din toate timpurile, cu peste 1,6 milioane de spectatori înainte de 1989. Un grup de cinci bărbaţi pleacă, fără ştirea nevestelor, într-o expediţie în Deltă, cu un ţel categoric: prinderea „monstrului”, un somn gigantic care ar fi mândria oricărui pescar din ţară. Doi dintre ceilalți aventurieri sunt Toma Caragiu și Octavian Cotescu. Regretatul actor Marin Moraru s-a stins pe 21 august, la 79 de ani. Anul trecut, a fost distins cu Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Inconfundabil, Mircea Albulescu face unul dintre rolurile carierei lui în filmul La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982). Doi bărbaţi eliberați din închisoare călătoresc împreună prin ţară, încercând să se reintegreze în societate. În distribuție: Dan Condurache, Ioana Crăciunescu, Paul Lavric. Pentru performanța sa, actorul a câștigat Premiul pentru interpretare masculină la Costinești, în 1983. După o carieră impresionantă, cu sute de roluri în cinema și teatru, Mircea Albulescu s-a stins în aprilie, anul acesta, la 81 de ani.

La 10 ani de la dispariția sa neașteptată, la doar 50 de ani, regizorul Ovidiu Bose Paștina va fi comemorat printr-o proiecție-tribut a câtorva dintre cele mai valoroase scurtmetraje ale sale: Arta apărării individuale, Atelier cu călăuza, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc. Cineastul a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, a lucrat ca documentarist la Sahia Film şi a realizat scurtmetraje de ficţiune. A fost unul dintre primii regizori de spoturi publicitare după 1989, iar de la mijlocul anilor ’90 a lucrat în televiziune.

Pe 16 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme românești recente, precum Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), București NonStop (r. Dan Chișu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), dar și o selecție de documentare și scurtmetraje noi de la TIFF 2016.

Celelalte filme din program, invitații speciali și programul vor fi anunțate în curând. Pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba

Trofeele Luna Plina_foto Sergiu Serj„Shelley”, cu Cosmina Stratan, a câștigat Trofeul „Lună Plină”

Filmul danez „Shelley”, în regia lui Ali Abbasi, cu actrița Cosmina Stratan în distribuție, a câștigat Trofeul „Lună Plină” la cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină” de la Biertan (Sibiu). În competiția de scurtmetraje, Premiul Publicului i-a revenit filmului ceh „Leshy”, de Pavel Soukup, un exercițiu de stil și teroare à la Guillermo del Toro, inspirat de o legendă din folclorul slav.

Evenimentul, primul de acest gen din România, s-a încheiat duminică, 28 august, după patru zile cu filme horror & fantasy în Grădina Méliès, Cinema Vertigo și Sala Karloff,  ateliere fantastice în campingul festivalului, vânători de fantome și petreceri. A fost ediția cu cel mai mare număr de spectatori, peste 4500, numărul abonamentelor vândute triplându-se față de anul trecut.

În debutul „Shelley”, unul dintre cele șase lungmetraje care au concurat pentru Trofeul „Lună Plină”, o tânără româncă acceptă să fie mamă surogat pentru un cuplu care nu poate avea copii, dar lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Printre favoritele publicului s-au aflat și „Mi Gran Noche”, cel mai recent film al lui Álex de la Iglesia, dar și debutul românesc „Vizitatorul”, proiectat sâmbătă, într-o sală arhiplină, în prezența regizorului Jamil Hendi și a actriței Oana Irina-Duțu.

Sute de fani ai genului a adunat, la Cinema Vertigo, și proiecția specială a filmului Labyrinth (r. Jim Henson, 1986), cu David Bowie și Jennifer Connelly, la 30 de ani de la lansare. La închidere, fanii s-au delectat din nou, ca în fiecare an, cu imbatabilul „Rocky Horror Picture Show”, musicalul lui Jim Sharman din 1975.

poster_expozitieAfise de film spaniol din anii ’50 – ’70 și portret de regizor Luis García Berlanga

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti vă propun o incursiune în designul grafic și filmul spaniol, ce include o serie de reproduceri de afişe din perioada 1950-1980, create de principalii  ilustratori şi desenatori care au marcat arta grafică spaniolă din acea epoca și a căror moștenire artistică dăinuie încă. Selecţia cuprinde o parte dintre cele mai cunoscute şi reprezentative lucrări ale unor ilustratori cum ar fi Francisco Fernández-Zarza „Jano”, Macario Gómez „Mac”, José María Cruz Novillo sau Iván Zulueta.

Deși afișul de film a fost considerat la început o artă minoră, în slujba cinematografiei, timpul a revendicat  valoarea artistică a multora dintre aceste creații. În vremuri în care comunicarea digitală nu exista, un afiș reușit trebuia să condenseze într-o singură imagine mesajul și personalitatea filmului, transmițându-le publicului. Totuși, unele dintre aceste lucrări au depășit intenția comercială și estetică inițială. Impregnate de mesajul plin de originalitate al desenatorilor, au reușit să devină uneori adevărate simboluri culturale ale epocii în care au fost concepute.

Expoziţia va putea fi vizitatã la Instituto Cervantes din Bucureşti, în perioada 6 septembrie – 15 octombrie 2016, de luni pânã vineri, de la 09:00 la 19:00.

Sâmbãtã: 09:00 – 15:00 (doar în octombrie)

Duminicã: închis.

Intrarea este liberã.

În paralel și începând din seara de marți, 6 septembrie, ora 19.00, vă propunem și o incursiune în lumea filmelor regizorului spaniol Luis García Berlanga, una dintre cele mai emblematice figuri ale cinematografiei spaniole a secolului XX.

Luis García Berlanga (1921 – 2010) a urmat studii de Drept, Filozofie și Litere, însă adevărata lui vocație l-a condus ulterior, în 1947, către Institutul de Cercetări și Experiențe Cinematografice din Madrid. Acest magnific regizor, alături de Antonio Bardem, este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai celei de-a șaptea arte în Spania. Filmele lui, pline de ironie, sunt adesea o  satiră la adresa societăţii, pe care, de altfel, în filmele sale, Berlanga o abordează, în același timp, cu umanism și simplitate. În 1961, Luis García Berlanga a fost nominalizat la Oscar pentru filmul ”Plácido”.

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti vã invitã sã vizionaţi, în fiecare zi de marţi a lunii septembrie, începând din data de 6 septembrie, unele dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului, în v.o. spaniolă și subtitrare în limba română. Cele 5 lungmetraje care alcătuiesc seria  de proiecții de film sunt programate după cum urmează:

Programul filmelor

¡Bienvenido, Mr. Marshall!-Marți, 6 septembrie, ora 19.00

Plácido-Marți, 13 septembrie, ora 19.00

El verdugo-Marți, 20 septembrie, ora 19.00

La Escopeta Nacional-Marți, 27 septembrie, ora 19.00

La Vaquilla-Marți, 4 octombrie, ora 19.00

Proiecțiile vor avea loc la Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38). Intrarea liberă în limita locurilor disponibile, rezervări la email cultbuc@cervantes.es

Articole similare

Maria Manolescu în încheierea Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin (FILB) 2011

Delia Marc

Câteva știri din lumea culturală românească (12 – 18 februarie 2018)

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: The Sandman, Pinocchio, Blonde

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult