Știrile săptămânii: „Secretul Fericirii” se vede sâmbătă, 1 septembrie, la ARCUB; Postul AMC începe luna septembrie cu o premieră: noua emisiune „Hello Hollywood”; A 13-a ediție a Festivalului Anim’est, dedicată explorării limitelor în animație. Lungmetrajul ”Another Day of Life”, proiectat în deschiderea festivalului; Programele „Midnight Specials”, o selecție de filme românești de arhivă, și „A Museum (Theatre)”, expoziție participativă, la BIDFF 2018; KineDok powered by One World Romania: în septembrie ne întoarcem din vacanță și mergem la film.
„Secretul Fericirii” se vede sâmbătă, 1 septembrie, la ARCUB
Filmul regizat de Vlad Zamfirescu „Secretul Fericirii” poate fi vizionat sâmbătă, 1 septembrie 2018, la Sala ARCUB din București, de la ora 20:30. Proiecția face parte din programul Retrospectiva ANONIMUL 15, Festivalul Internațional de Film Independent care a avut loc în perioada 6-12 august, în Delta Dunării – Sfântul Gheorghe.
ANONIMUL 15 prezintă o parte din filmele proiectate în cadrul Festivalului în perioada 31 august- 2 septembrie la Cinema Muzeul Țăranului și la Sala ARCUB. Programul complet este disponibil pe site-ul ANONIMUL: http://www.festival-anonimul.ro, iar biletele sunt disponibile online pe www.eventbook.ro, la prețul de 10 RON, respectiv 15 RON. Biletele vor putea fi achiziționate de asemenea de la săli, cu o oră înainte de începerea fiecărei proiecții din cadrul Retrospectivei.
„Secretul fericirii”, selecționat în Competiția de Lungmetraj a Festivalului ANONIMUL IFF 2018, prezintă o seară între prieteni, în care Tom (Vlad Zamfirescu) îşi împinge soţia (Irina Velcescu) şi amicul (Theo Marton) în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.
Trailer oficial „Secretul Fericirii”: https://youtu.be/4WAskWmJt-U
Mai multe detalii despre filmul „Secretul Fericirii” se găsesc și pe Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filmul.secretulfericirii/
„Secretul fericirii” este o producție Movie Production Entertainment, iar producător este Cristina Dobrițoiu.
Filmul a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018 (Selecție oficială, secțiunea Zilele filmului românesc, clasat pe locul 2 în preferințele publicului, după „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu, 2017) și a fost declarat câștigător la mai multe festivaluri internaționale de film, după cum urmează: Los Angeles Film Awards, SUA, 2018 (Best Duo: Vlad Zamfirescu & Theo Marton; Honorable Mention: Narrative Feature), Virgin Spring Cinefest, India, 2018 (Silver Award: Best Debut: Vlad Zamfirescu), Burgas International Film Festival, Bulgaria, 2018 (Selectat în competiția oficială, cu proiecție specială pe 23.07.2018), Calcutta International Cult Film Festival, India, 2018 (Outstanding Achievement Award – Debut Filmmaker). „Secretul Fericirii” a fost selectat și în Competiția de Lungmetraj a Festivalului ANONIMUL IFF 2018.
Parteneri media: Revista FILM, Revista Femeia, Cosmopolitan, marieclaire.ro, menshealth.ro, Observatorul Cultural, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Cațavencii, cinemagia.ro, filme-carti.ro, movienews.ro, aarc.ro, dinfilme.ro, eva.ro, playu.ro, natgeo.ro, atelieruldestiri.ro, blogatu.ro, click.ro, monicapetrovici.ro, matricea.ro, harperbazaar.ro, frumusetefaralimite.ro, Ultima Ora, eveliepauna.ro, life.ro, literaturadeazi.ro, dolcevitamagazine.ro, iqool.ro, europunkt.ro, ralucauluiteanu.eu, capet.ro, sensyblog.ro, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, rockhouseevents.ro, andreeagiuroiu.com, calendarevenimente.ro, raftulcuidei.ro, libertatea.ro, thesocialite.ro, simoneciel.ro, agerpres.ro
Postul AMC începe luna septembrie cu o premieră: noua emisiune „Hello Hollywood”
Postul AMC începe luna septembrie cu o premieră: noua emisiune „Hello Hollywood”, în care pătrundem în culisele Cetății Filmului. De la interviuri cu cele mai mari vedete ale marelui și micului ecran, la știri despre festivaluri, filme și seriale (mai ales producțiile originale AMC), „Hello Hollywood” le are pe toate!
Gazda formatului este Anikó Návai, jurnalistă de origine maghiară, care locuiește de 20 de ani la Los Angeles, este membră a Asociației Presei Străine de la Hollywood (organizația care acordă anual Globurile de Aur) și știe tot ce mișcă în Cetatea Filmului american. Noua emisiune săptămânală axată pe cele mai noi producții cinematografice și universul starurilor hollywoodiene va avea premiera pe 2 septembrie, la ora 14:00, și va fi difuzată în fiecare duminică, la aceeași oră.
În primul episod, „Hello Hollywood” va include un interviu exclusiv cu actrița Kim Dickens, care a părăsit serialul AMC „Fear the Walking Dead” în prima jumătate a sezonului 4. A doua parte a seriei este difuzată acum pe AMC în fiecare luni, de la ora 22:00. „E atât de trist. A fost incredibil să o joc pe Madison. Simt că întreaga mea carieră m-a condus spre acest rol. A fost o onoare”, declara Dickens post-eveniment, în emisiunea „The Talking Dead”. Printre celelalte vedete pe care le vom vedea pe micul ecran, în primele episoade ale emisiunii „Hello Hollywood”, se numără: actrițele din „Ocean’s 8: Jaf cu clasă” (2018), Dwayne Johnson, Tom Cruise, Cher, Colin Firth, Tom Hanks și Blake Lively.
A 13-a ediție a Festivalului Anim’est, dedicată explorării limitelor în animație. Lungmetrajul ”Another Day of Life”, proiectat în deschiderea festivalului
Pentru a treisprezecea toamnă la rând, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est aduce un suflu proaspăt de energie în cinematografe și pe străzile capitalei. Ediția din acest an, care va avea loc între 28 septembrie și 7 octombrie, este dedicată animației experimentale și de avangardă, adunând la un loc câteva dintre cele mai neconvenționale și inovatoare experimente vizuale animate din anii ’20 și până astăzi, producții emblematice care au marcat istoria cinematografiei și în special pe cea a filmului de animație.
Unul dintre cele mai spectaculoase lungmetraje de animație ale anului deschide ediția cu numărul 13: ”Another Day of Life”, o producție a multipremiatului studio polonez Platige Image, co-regizată de spaniolul Raúl de la Fuente și polonezul Damian Nenow. Un start de festival puternic, relevant pentru tematica de anul acesta, filmul anulează granițele narative tradiționale, îmbinând animația CG de ultimă oră cu scene de live-action, imagini de arhivă și interviuri actuale.
Adaptată după cartea cu același nume, scrisă de jurnalistul polonez Ryszard Kapuściński, animația redă experiențele reale, captivante și tulburătoare ale lui Kapuściński în timpul Războiului Civil Angolez, declanșat în 1975 și care a continuat timp de 27 de ani, devenind unul dintre cele mai sângeroase războaie civile din istorie.
Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes și a fost proiectat în afara competiției la cea mai recentă ediție a Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy – cel mai mare festival al industriei de animație.
Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.eventbook.ro și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.
Anim’est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câștigătorul Trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, votată de membrii Academiei Americane de Film®.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, partener EMILE Awards – Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animație, este organizat de Asociaţia Este’n’est și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România și Institutul Cultural Român.
Programele „Midnight Specials”, o selecție de filme românești de arhivă, și „A Museum (Theatre)”, expoziție participativă, la BIDFF 2018
„Midnight Specials”, o selecție de filme românești de arhivă, și „A Museum (Theatre)”, expoziție participativă creată de regizoarea Clyde Chabot și compania „La Communauté Inavouable”, fac parte din programul celei de-a patra ediții a Bucharest International Dance Film Festival, care va avea loc între 6 și 9 septembrie.
În anul Centenarului, festivalul pune în valoare felul în care societatea a reacționat la schimbare în ultimii 100 de ani, prin dans și film. Ediția de anul acesta este dedicată [re]contextualizării și [re]gândirii unor principii care ne guvernează viața, prin prezentarea unor manifestări artistice în care trecutul este văzut prin filtre diferite.
În prima zi de festival BIDFF propune un itinerariu inedit în timpuri și spații coregrafice creative, care oferă o imagine dinamică a avangardei dansului și filmului românesc prin proiecția „Midnight Specials | O selecție de filme românești de arhivă”, un program curatoriat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, The Resource Cube#Mediateca și Arhiva CNDB. Selecția de 8 lucrări cinematografice și de televiziune, produse între 1926 și 1971, va fi proiectată la Centrul Național al Dansului din București, pe 6 septembrie, între orele 21.00 – 22.30.
Contextul în care aceste filme au fost realizate vorbește despre modul în care dansul românesc s-a dezvoltat de la stadiul de „divertisment coregrafic” la cel de eveniment artistic de sine stătător.
Primul dintre cele opt filme prezentate este un fragment de două minute în care coregrafa Lizica Codreanu interpretează dansul de avangardă cu discurile în filmul francez „Le P’tit Parigot” (1926), purtând o ținută nonconformistă semnată de Sonia Delaunay. „Divertisment de dansuri” (1934) o prezintă pe Leria Niki-Cucu, caracterizată de presa perioadei interbelice drept o „maestră a dansului”.
În anii 1960, studioul Sahia – în principal, secția de documentar artistic a studioului – oferea artiștilor posibilitatea de a experimenta metode de creație, într-o perioadă în care exista cenzura. Între 1964 și 1971, regizorul Mirel Ilieșiu a colaborat intens cu coregrafa Miriam Răducanu, Sergiu Nicolaescu a realizat un eseu experimental cu dansatori și parașutiști, iar Gigi Căciuleanu se afirma ca unul dintre cei mai creativi dansatori ai epocii.
Bazată pe celebra piesă de teatru „Hamletmachine” a lui Heiner Müller, expoziția participativă „A Museum (Theatre)”, creată de regizoarea Clyde Chabot și Compania La Communauté Inavouable, ne poartă printr-un atlas al visului comunismului și al colapsului său. Instalația aflată la granița dintre teatru și arta vizuală încurajează spectatorii să își dezvăluie generozitatea și sensibilitatea.
Prezentată în numeroase țări, „A Museum (Theatre)” face o analiză artistică a istoriei comunismului în România, dar mai ales a formelor de rezistență umană. Alături de doi performeri ai colectivului Tangaj Dance (Denis Bolborea și Alexandra Bălășoiu), Clyde Chabot va dezvolta la București un act performativ în care textul, mișcarea și prelucrarea digitală a sunetului se împletesc.
Manifestarea, care va fi cuprinsă în Sezonul România – Franța 2019, va fi prezentată în festival la DESCHIS Atelier, pe 8 și 9 septembrie. Expoziția va putea fi vizitată între orele 12.00 și 18.00, iar performance-ul va avea loc în intervalul orar 15.00 și 15.30.
În cadrul BIDFF va fi proiectat și lungmetrajul de ficțiune 3D „My Life Rehearsed in One Leg” (2018, România), regizat de Bogdan Mustață, cu aportul coregrafei Iulia Weiss. Filmul va fi proiectat pe 7, 8 și 9 septembrie, la CINETic.
Documentarul fantezist „Hail the New Puritan” (1987, Marea Britanie), de Charles Atlas, se alătură peliculelor programate să ruleze în festival. Lungmetrajul simulează o zi din viața celebrului dansator britanic Michael Clark și este o evocare a decadenței subculturii post-punk din Londra anilor 1980. Filmul va fi prezentat, la Cinema „Elvire Popesco”, duminică, 9 septembrie, de la ora 20.30, de artista, scriitoarea și conferențiarul Claudia Kappenberg.
Bucharest International Dance Film Festival 2018 va avea loc la Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez din România), Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, LINOTIP-Centru Independent Coregrafic, DESCHIS Atelier, DESCHIS Gastrobar, Qreator, CINETIc.
KineDok powered by One World Romania: în septembrie ne întoarcem din vacanță și mergem la film
Cu 25 proiecții de film documentar în 14 orașe din țară, KineDok powered by One World Romaniaîncepe anul școlar mai conștiincios ca niciodată. Reîmprospătați-vă cunoștințele de geografie și verificați harta KineDok a lunii septembrie.
Una dintre locațiile care încep seria de proiecții în această toamnă este Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad,unde puteți viziona luna aceasta Țara Moartă și Daliborek și lumea lui albă. În același timp în București ni se alătură și Spațiul Public European cu alte două documentare îndrăgite – Hotel Răsărit și Mulțumesc pentru ploaie, și continuăm proiecțiile la Galeria Artera și Hidden the Social Space unde ni se pregătesc mai multe surprize. Nu în ultimul rând, Galați, Miercurea Ciuc și Timișoara revin din vacanță cu forțe noi, gata să-și înceapă cel de al doilea sezon de documentare KineDok.
Invitații anunțați luna aceasta sunt Daniel Botgros – purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, care ne va vorbi despre metode de prevenție și tratament la proiecția filmului Dum Spiro Spero de la Reșița, și doamna psihopedagog Loredana Ioniță cu care vom discuta despre vârsta turbulentă a adolescenței la proiecția documentarului Tren spre maturitate de la Curtea de Argeș.
Înainte de toate însă începem luna cu unul din filmele noastre preferate – Campionul din Balcani, ce va fi proiectat la Salina Turda în prezența protagonistului Kincses Előd, care a stat în mijlocul conflictului interetnic de la Târgu Mureș din martie 1990. Proiecțiile în impresionanta și răcoroasa sală de cinema de la salină vor continua până la sfârșitul lunii, așa că nu ratați această ocazie unică de a vedea filme documentare în cel mai frumos loc din subteran.
Asociația One World Romania a lansat campania Prietenii OWR. Dacă doriți să susțineți misiunea și proiectele noastre prin donații, noi vă primim cu bucurie în familia noastră. Aflați mai multe detalii aici.
Despre KineDok:
Alba Iulia
21 septembrie – Mulțumesc pentru ploaie – Casa Forum – Asociația Forum Apulum
Arad
12 septembrie – Luna din tine – Asociația CitiZenit
proiecția va avea loc în curtea Liceului Pedagogic „Dimitrie Țichindeal”
Bârlad
22 septembrie – Țara Moartă – Muzeul „Vasile Pârvan”
29 septembrie – Daliborek și lumea lui albă – Muzeul „Vasile Pârvan”
București
6 septembrie – Hotel Răsărit – Spațiul Public European
12 septembrie – Nimic nu va mai fi ca înainte – Hidden the Social Space – Green Floreasca
13 septembrie – Mulțumesc pentru ploaie – Spațiul Public European
20 septembrie – Ultra – Galeria Artera
26 septembrie – Varză, cartofi și alți demoni – Hidden the Social Space – Green Floreasca
Cluj-Napoca
22 septembrie – Luna din tine – Fabrica de Pensule
Curtea de Argeș
3 septembrie – Tren spre maturitate – Asociația pentru dezvoltare GHEPart – Centrul de Cultură şi Arte ,,George Topârceanu”
Invitat: psihopedagog Loredana Ioniță
Galați
20 septembrie – Țara Moartă – Muzeul de Artă Vizuală Galați
27 septembrie – Daliborek și lumea lui albă – Muzeul de Artă Vizuală Galați
Iași
18 septembrie – Varză, cartofi și alți demoni – MERU
Miercurea Ciuc
17 septembrie – Prima Împărtășanie – Centrul Cultural Județean Harghita
24 septembrie – Luna din tine – Centrul Cultural Județean Harghita
Odorheiu Secuiesc
11 septembrie – Nicăieri unde să te ascunzi – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc – Fundația Bibliofil
Reșița
7 septembrie – Dum Spiro Spero – Muzeul Cineastului Amator
Invitat: Daniel Botgros – purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin
Satu Mare
12 septembrie – Mulțumesc pentru ploaie – Zeppelin Pub
Timișoara
17 septembrie – Tren spre maturitate – Aethernativ
Turda
1 septembrie – Campionul din Balcani – Salina Turda, Noa Events Turda
Invitat: Kincses Előd, protagonistul filmului
8 septembrie – Prima Împărtășanie – Salina Turda, Noa Events Turda
15 septembrie –Țara Moartă – Salina Turda, Noa Events Turda
22 septembrie – Daliborek și lumea lui albă – Salina Turda, Noa Events Turda
29 septembrie – Nicăieri unde să te ascunzi – Salina Turda, Noa Events Turda