Știrile săptămânii: Proiecție pentru oameni și câini: „White God”, în închiderea Les Films de Cannes à Bucarest; ,,Alt Love Building” se lansează de Crăciun; actrița Jacqueline Bisset, întâlnire cu publicul la Les Films de Cannes à Bucarest; Retrospectivă Pierre Etaix la București.
Proiecție pentru oameni și câini: „White God”, în închiderea Les Films de Cannes à Bucarest
Câinii și stăpânii lor vor fi vedetele serii în închiderea Les Films de Cannes à Bucarest, pe 30 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, la premiera thriller-ului despre o „apocalipsă” a câinilor fără stăpân în Budapesta, White God/ Orașul câinilor. Spectatorii vor avea parte de un eveniment cu totul special: o seară inedită la care vor avea acces împreună cu câinii lor și vor fi fotografiați la panoul festivalului.
Al șaselea și cel mai bun film al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, potrivit „Variety”, Orașul câinilor a câștigat Marele Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes 2014 și este propunerea Ungariei la Oscar. În film apar peste 250 de câini dresați cu 6 luni înainte de începerea filmărilor, iar cei doi din rolul principal (Body și Luke, care au jucat același personaj) au primit neoficialul Palm Dog, echivalentul Palme d’Or-ului pentru protagoniștii canini. Principalul lor rival a fost Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din Adieu au langage.
„O fabulă despre o specie superioară și inferiorii ei căzuți în dizgrație…”, spune sinopsisul filmului, o alegorie impresionantă despre rasism și inegalitate socială, în care câinii fără stăpân se coalizează ca să se răzbune pe oameni. Filmul este inspirat de o știre reală din Ungaria: extrema dreaptă a încercat – fără succes – să voteze o lege prin care stăpânii de câini ar fi fost impozitați diferit: taxe mari pentru metiși, taxe mai mici pentru câinii cu pedigree și scutire de plată pentru rasele ungurești. În film, o fetiță de 13 ani își caută cu disperare câinele lăsat pe stradă de tatăl ei, după impunerea acestei legi.
Titlul White God este un clin d’oeil la un film cult din 1982, White Dog, al lui Sam Fuller, despre un ciobănesc german dresat să atace oameni cu pielea închisă la culoare. Orașul câinilor va fi distribuit în România de Parada Film.
Kornél Mundruczó este una dintre cele mai puternice voci din cinema-ul contemporan. A mai fost selecționat la Cannes cu Johanna (Un Certain Regard, 2005), Delta (Premiul FIPRESCI, competiție 2008) și Tender Son – The Frankenstein Project (Competiție, 2010). Pe acesta din urmă l-a prezentat personal la București, la prima ediție a Les Films de Cannes à Bucarest.
Programul festivalului cuprinde și singurul film românesc selecționat anul acesta la Cannes și recompensat cu Mențiune specială în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs: Trece și prin perete, inspirat de o povestire de Anton Cehov. Acesta va fi proiectat într-un calup de patru scurtmetraje multi-premiate regizate de Radu Jude, alături de Lampa cu căciulă (2006), Alexandra (2008) și O umbră de nor (2013). Acesta din urmă a fost selecționat tot în Quinzaine des Réalisateurs, anul trecut. Scurtmetraje pot fi urmărite vineri, de la 17.30, la Cinema Studio. Radu Jude va fi prezent la proiecție și își va introduce filmele.
Intrarea la proiecțiile de scurtmetraje este liberă.
Programul complet al celei de-a cincea ediții poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete și de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria și Elvira Popescu, și de la casierie, pentru Cinema Studio.
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.
,,Alt Love Building” se lansează de Crăciun
De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.
În regia Iuliei Rugină, cea care semnează şi de această dată scenariul filmului alături de Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, Alt Love Building reprezintă primul lungmetraj realizat de Actoriedefilm.ro în colaborare cu reputatul director de imagine Vivi Drăgan Vasile.
Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă interpretează alături de 23 de absolvenţi ai şcolii Actoriedefilm.ro, una dintre surprizele rezervate publicului de Alt Love Building fiind apariţia actorului britanic Ben Cross, care va putea fi admirat în noua comedie într-un personaj de zile mari.
Acţiunea filmului este amplasată la munte, în plină iarnă, cu câteva zile înainte de Revelion, la șase luni de la prima ediție a taberei de reparat relații, ,,Love Building”. Acum întâlnim nouă cupluri cu probleme şi trei terapeuţi cu probleme şi mai mari, care atunci când nu se şicanează se luptă cu demonii interiori şi problemele trecutului. Acum nu mai e atât de simplu să alerge către mult râvnitul “și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Chiar dacă au ajuns din nou într-un ,,Love Building”, de data acesta va fi altfel.
,,Atmosfera este altfel, senzaţia este alta. Chiar dacă avem de-a face tot cu premisele din ,,Love Building”, acum filmul este unul mult mai apăsător. Alt Love Building nu se ia in serios, ca şi primul, nu schimbă stilistici şi nu schimbă modul de a face filme. Este pur şi simplu o altă latură mai întunecată a primului Love Building.”, argumentează Iulia Rugină, regizorul filmului.
Teaserul filmului Alt Love Building poate fi vizionat accesând linkul de mai jos:
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=o3KUyLKkcHw’]
Actrița Jacqueline Bisset, întâlnire cu publicul la Les Films de Cannes à Bucarest
Actrița Jaqueline Bisset va povesti la București vineri, 24 octombrie, după proiecția de la 22.00, la Cinema Elvira Popescu, despre experiența de a juca alături de Gérard Depardieu în filmul care a făcut vâlvă anul acesta la Cannes și în lumea politicii, Welcome to New York, în regia lui Abel Ferrara. Contestat puternic de cei din viețile cărora se inspiră – fostul șef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, și soția sa, Anne Sinclair – filmul a fost lansat într-un cort pe plajă, la Cannes, iar apoi direct pe VoD, fiind vizionat de peste 120.000 de utilizatori, în primele zile. Welcome to New York are la bază scandalul în care DSK a fost acuzat de abuz sexual de o cameristă a unui hotel din New York și reținut pe aeroport. În urma presiunii publice, acesta a demisionat în 2011.
Depardieu îl interpretează pe Devereaux, un personaj grobian, dependent de sex și de droguri. Simone, soția sa, înfruntă alături de el presiunea politică și o presă extrem de agresivă. „Adevărata revelația a filmului este interpretarea feroce a lui Jacqueline Bisset în rolul soției lui Deveareaux, Simone. Prima ei scenă importantă cu Depardieu, în casa lor luxoasă închiriată în Manhattan, e teatrală și claustrofobică, însă extraordinar de intensă”, consideră „The Guardian”.
Anne Sinclair, o jurnalistă și realizatoare de emisiuni cunoscută în Franța, a atacat dur filmul, iar Dominique Strauss-Kahn a anunțat că-i dă în judecată pe realizatori. Welcome to New York, distribuit de Independența Film, va avea doar alte două proiecții exclusive pe ecranele din România, ambele în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 25 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, și duminică, de la 13.00, la Cinema Studio.
Jacqueline Bisset este una dintre cele mai îndrăgite actrițe britanice. În 2010, a fost distinsă cu ordinul Legiunea de Onoare de către statul francez. A obținut cinci nominalizări la Globurile de Aur și a câștigat trofeul anul trecut, cu rolul secundar din mini-seria BBC Dancing with the Stars. Cariera ei impresionantă cuprinde peste 80 de apariții în filme de cinema şi producţii TV. Star al marelui ecran încă din anii ’60, Bisset a debutat în Cul-de-sac, regizat de Roman Polanski, și a jucat în Bullitt (1968), alături de Steve McQueen, în Noaptea americană (1973), în The Deep (1977), Rich and Famous (1981), Under the Volcano (1984) sau La Cérémonie (1995). I-a avut parteneri de platou pe Paul Newman, Albert Finney, Mickey Rourke, Anthony Perkins sau Michael York și a colaborat cu regizori precum François Truffaut, Claude Chabrol, John Huston, Stanley Donen, Sidney Lumet şi George Cukor.
Retrospectivă Pierre Etaix la București
Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere. În cei 10 ani de colaborare vor realiza 5 lungmetraje și 3 scurtmetraje, ce vor face înconjurul lumii. Cei doi au avut o dispută asupra dreptului de autor al filmelor Le Soupirant, Yoyo, Tant qu’on a la santé, Le Grand Amour și Pays de cocagne. Ele nu au mai putut fi proiectate timp de aproape 20 de ani.
Astăzi, opera sa cinematografică poate fi urmărită din nou, la Festivalul Filmului Francez, în prezența lui Pierre Étaix, în cadrul unui proiect Săptămâna Cahiers du Cinema.
Program retrospectivă Pierre Etaix:
sâmbătă, 1 noiembrie 2014, ora 12:30
Masterclass Pierre Etaix
ora 14:00 – Pretendentul – Le soupirant (1h20)
Cu Pierre Etaix, France Arnell, Laurence Ligneres, Karin Vesely…
Un tânăr de familie bună pleacă în căutarea unei soții. (1962)
duminică, 2 noiembrie 2014, ora 14 :00
Marea dragoste – Le grand amour (1h25)
Cu Pierre Etaix, Annie Fratellini, Nicole Calfan, Louis Maïs… Pierre este căsătorit cu Florence… (1969)
ora 20 :30 – Yoyo (1h36)
Cu Pierre Etaix, Claudine Auger, Luce Klein, Philippe Dionnet… Un castelan este îndrăgostit de o călăreață. (1964)
luni, 3 noiembrie 2014, ora 20 :30
Ruptura – Rupture (11′)
Cu Pierre Etaix, Anne-Marie Royer et Anny Nelsen Un bărbat primește o scrisoare de despărțire de la iubita lui … (1961)
La mulți ani – Heureux anniversaire (12′)
Cu Pierre Etaix, Georges Loriot, Nono Zammit… (1962) O tânără își așteaptă soțul pentru a sărbători aniversarea căsătoriei…
În plină formă – En pleine forme (14′)
Cu Pierre Etaix, Jean Preston, Bocky Randell… Vacanță în aer liber… (1965-1971)
sâmbătă, 8 noiembrie 2014, ora 14 :00
Sănătatea e mai bună decât toate – Tant qu’on a la santé (1h05) Cu Denise Péronne, Simone Fonder, Sabine Sun, Véra Valmont… Coșmaruri, stupoare și frisoane … (1966)
duminică, 9 noiembrie, 2014, ora 14 :00
Unde curge lapte și miere – Pays de Cocagne (1h14) Imediat după mai 1968, francezii pleacă în vacanță… (1969)