Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (2 – 8 martie 2015)

Statueta Gopo_foto Adi MarineciȘtirile săptămânii: Nominalizările celei de a 9-a ediţii a Premiilor GOPO; Pe 5 iunie se lansează filmul Phoenix; Concursul The Pitch revine la NexT: 5.000 de euro pentru un scurtmetraj; „Cel ales”, selectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Tiburon; Noi chipuri ale filmului documentar la One World Romania 2015.

Nominalizările celei de a 9-a ediţii a Premiilor GOPO

Trei lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo: un documentar – Al doilea joc (r. Corneliu Porumboiu), și două filme de ficțiune – Closer to the Moon (r. Nae Caranfil) și Q.E.D. (r. Andrei Gruzsniczki). Autorii celor trei filme concurează și la categoria Cea mai bună regie. Nae Caranfil și Andrei Gruzsniczki sunt nominalizați și la categorie Cel mai bun scenariu, de această dată alături de Oana Maria Cajal și Nicolae Mărgineanu (pentru lungmetrajul Poarta Albă).

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo, ce va avea loc pe 30 martie.                          

Toate cele patru categorii interpretative au cumulat maximul de câte cinci nominalizări. Astfel, la categoria Cea mai bună actriță în rol principal concurează Vera Farmiga (Closer to the Moon), Victoria Cociaș (O poveste de dragoste, Lindenfeld), Olimpia Melinte (Planșa), Ofelia Popii (Q.E.D.) și Crina Semciuc (#Selfie). La categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, nominalizate sunt Iulia Ciochină (Love Bus – Cinci povești de dragoste din București), Monica Ghiuță (O poveste de dragoste, Lindenfeld), Alina Berzunțeanu (Q.E.D.), Tora Vasilescu (Q.E.D.) și Alina Chivulescu (#Selfie).

În paralel, la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal concurează doi actori din Closer to the Moon – Mark Strong și Harry lloyd, doi din Q.E.D.Florin Piersic Jr. și Sorin Leoveanu, și Serge Riaboukine pentru Cripta. Tot două nominalizări are filmul Q.E.D. și la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar – Dorian Boguță și Virgil Ogășanu. Alături de ei, la aceeași categorie, au mai fost nominalizați Marian Adochiței (Planșa), Bogdan Nechifor (Poarta Albă) și Răzvan Vasilescu (#Selfie).

La această ediție, Q.E.D., cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a strâns un număr record de 17  nominalizări și este urmat în clasament de Closer to the Moon cu 12 nominalizări, Poarta Albă cu 6 nominalizări și O poveste de dragoste, Lindenfeld cu 5 nominalizări.

Al doilea joc se regăsește și pe lista de nominalizări la categoria Cel mai bun film documentar, de această dată concurând pentru statueta Gopo alături de filmele În numele primarului (r. Anca Hirte), Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu), Toto și surorile lui (r. Alexander Nanău) și Un ultim an în 114 minute (r. Daniel Nicolae Djamo).

Cei cinci critici de film din juriul Premiilor Gopo au nominalizat tot cinci titluri și la categoria Cel mai bun film europeanNymphomaniac: Volume 1 & 2 / Nimfomana Vol. I & II (r. Lars von Trier), La grande bellezza / Marea frumuseţe (r. Paolo Sorrentino), Kraftidioten / În ordinea dispariţiei (r. Hans Petter Moland), Stations of the Cross / Patimile Mariei (r. Dietrich Brüggemann) și Ida (r. Pawel Pawlikowski).

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014 va fi acordat filmulului #Selfie (r. Cristina Iacob), care a înregistrat 102.026 de spectatori și cele mai mari încasări, 1.147.487 lei.

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe site-ul Premiilor Gopo.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai ChirilovMagda Mihăilescu, Iulia BlagaFlorin Barbu şi Ada Maria Ichim.

După anunţul nominalizărilor, peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor vota pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC Romania, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat încă din 2011 un parteneriat extrem de important.

phoenix-posterPe 5 iunie se lansează filmul Phoenix

Pe 5 iunie 2015, se lansează, în România, un film extrem de emoţionant: Phoenix.

Sinopsis:

Phoenix este o poveste cutremurătoare despre puterea iubirii, despre identitate şi renaştere.

Nelly este o supravieţuitoare a Holocaustului care se întoarce din propria „cenuşă” în oraşul natal, Berlin, precum pasărea mitologică, Phoenix. După ce un doctor i-a refăcut chipul complet desfigurat, ea îl caută pe Johnny, soţul ei, despre care nu mai are nicio veste. Între timp, Johnny o crede moartă şi caută o modalitate de a-i moşteni averea. Nelly intră în viaţa lui sub o altă identitate pentru a descoperi dacă este sau nu un trădător.

Phoenix atinge şi tema nedreptăţilor şi suferinţele prin care au trecut evreii, în timpul Germaniei naziste. Deşi acţiunea se petrece într-o perioadă atât de des ecranizată, regizorul Christian Petzold reuşeşte să descopere o perspectivă nouă.

Trailer:
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=LZjTQuLnp4A’]

Concursul The Pitch revine la NexT: 5.000 de euro pentru un scurtmetraj

Concursul The Pitch, unul dintre cele mai populare proiecte la ediția de anul trecut, revine la Festivalul Internațional de Film NexT (15 – 19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO). Cineaștii aflați la început de drum se pot înscrie, pentru al doilea an consecutiv, în cursa pentru un premiu de 5.000 de euro, bani acordați pentru producția unui scurtmetraj. Competiția este organizată de ShortsTV, canalul dedicat scurtmetrajelor, și are loc în cadrul mai multor festivaluri, inclusiv cel de la Cannes.

În 2014, juriul și producătorii străini au fost impresionați de calitatea celor 14 proiecte selectate la The Pitch și cea a prezentărilor echipelor. Câştigătorii concursului au fost Raluca Răcean-Gorgos și Ion Aramă, cu 4 and ½ Senses.

Echipa castigatoare The Pitch_2014_foto Gilda ComarzanCandidații trebuie să fi regizat sau produs cel puțin un film scurt. Proiectul de scurtmetraj depus trebuie să aibă un buget mai mic de 10.000 de euro și o durată maximă de 12 minute. Înscrierile încep pe 5 martie și se vor încheia pe 20 martie, la ora 23.59, ora României. Candidaturile vor conține un sinopsis al filmului, concepția regizorală, bio-filmografia regizorului și un showreel de 45 de secunde din lucrările anterioare.

Numărul maxim de proiecte admise în concurs este 15. Candidații acceptați vor fi invitați la The Pitch, care va avea loc pe 15 aprilie, în cadrul Festivalului NexT. Fiecare participant va avea exact 2 minute și 15 secunde ca să își vândă ideea în fața camerei de filmat, în limba engleză, dintr-o singură încercare. Toate prezentările vor fi postate pe pagina de Facebook a ShortsTV, în dimineața de după susținerea lor, pe 16 aprilie.

Cele cinci prezentări care adună cele mai multe „Like”-uri, prin intermediul unei aplicații speciale, până sâmbătă, 18 aprilie, vor ajunge pe lista scurtă The Pitch. Doar acestea cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialiști, care va decide câștigătorul. Acesta va fi anunțat la gala de închidere a NexT, duminică, pe 19 aprilie.

Pentru al doilea an, festivalul organizează și NexT Short Film Market, în completarea concursului The Pitch. Cei 15 tineri cineaști selecționați pentru The Pitch vor avea, în plus, posibilitatea de a discuta aplicat pe scenariile lor cu un script doctor și de a-și prezenta proiectele în fața producătorilor români și străini, în întâlniri individuale de 10 minute, timp în care cineaștii trebuie să-i convingă de valoarea propunerilor lor. Pentru participarea la NexT Short Film Market, candidații trebuie să trimită, pe lângă aplicația pentru The Pitch, o variantă a scenariului în limba engleză, precum și un plan de buget.

Detalii despre înscrierea la concursul The Pitch și participarea la NexT Short Film Market pot fi consultate pe www.nextfilmfestival.ro. În curând, vor fi disponibile informații despre invitații și programul NexT Short Film Market.

Regulamentul complet al concursului The Pitch poate fi consultat pe site-ul www.shorts.tv.

ShortsTV este primul canal global în HD dedicat scurtmetrajelor, fiind disponibil în peste 40 de milioane de case din Statele Unite și Europa. ShortsTV achiziționează anual producții de calitate – animații, live action și documentare – de la cele mai importante festivaluri din lume. În România, canalul este disponibil în rețelele Telekom, UPC și NexTGen.

Cel ales„Cel ales”, selectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Tiburon

Cel ales” a fost selectat pentru a participa la a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Tiburon, care va avea loc în orașul de pe malul Golfului San Francisco în intervalul 9-17 aprilie. Regizat de Cristian Comeagă si avându-i în rolurile principale pe Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu și Olimpia Melinte, “Cel ales” urmează a fi lansat în cinematografele din România pe 24 aprilie.

Film de acțiune cu multe momente dramatice, cu tentă polițistă dar și cu accente comice, “Cel ales” povestește într-o manieră surprinzătoare duelul peste decenii între un transfug devenit asasin și cel care l-a recrutat, lupta unui individ cu sistemul diabolic care i-a confiscat și i-a demolat metodic existența.

Regizorul, scenaristul și producătorul Cristian Comeagă își descrie filmul ca fiind “în egală măsură brutal și delicat, agreabil și tulburător. Nu e povestea adevărată a unui individ, ci un mozaic din cioburi de povești, toate adevărate. Sper să aducă un nod în gât celor care-l vor vedea.”

Povestea filmului începe în anii ’80, când domnul X (Bogdan Stanoevici) a fost ajutat să fugă din țară tocmai de cei care erau puși să-l țină în ea cu orice preț. Ani mai târziu, i-au cerut un favor, la schimb: o crimă. S-a împotrivit întâi, apoi s-a conformat, dar ezitarea l-a costat scump: l-au declarat mort, în timp ce el a trebuit să părăsească țara de adopție, renunțând la identitate, la familie, la toată viața sa. Credea că a pierdut totul, dar a descoperit recent că mai are încă mult de pierdut.

În prezent, domnul X conduce, alături de o tânără necunoscută (Laura Cosoi), o mașină printr-o țară care nu mai e a lui, în căutarea ieșirii din labirintul în care a intrat cu treizeci de ani în urmă.

Produs de Domino Film, companie “răspunzătoare” pentru trei din filmele lui Nae Caranfil: “Asfalt tango”, “Filantropica” și “Restul e tăcere”, dar și pentru comediile “Tache” și “La bani, la cap, la oase” și distribuit de InterComFilm Distribution, “Cel ales” va fi lansat în România pe 24 aprilie, pe 50 de ecrane din întreaga țară.

Noi chipuri ale filmului documentar la One World Romania 2015

Festivalul international de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania va propune o serie de programe paralele care vor avea loc la Bucuresti in perioada 17-22 martie 2015.

Evenimentul intitulat „New Narratives for Europe” va avea loc joi, 19 martie, incepand cu ora 17:00 la Journey Pub. Invitatii acestei dezbateri sunt Mikael Opstrup (Head of Studies, European Documentary Network), Oliver Sertic (producator, Restart – Croatia) si Hannah Horner (distribuitor, Doc&Film International). Invitatii vor incerca sa raspunda – intr-o discutie moderata de Cristian Lupsa (editor, Decat o Revista) – la o serie intreaga de intrebari legate de felul in care Europa se repovesteste prin documentar. Cum circula aceste povesti dincolo de granitele fiecarei tari? Ce aduce in plus documentarul in peisajul mediatic european? In ce fel trebuie documentarul sa se schimbe pentru a ramane actual? Vom discuta si despre modul in care documentarul poate deveni un mediator intre ONG-uri si public, comunicand si absorbind problemele politice, sociale si de drepturi ale omului cu care se confrunta Europa zilelor noastre.
Acest eveniment este organizat cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Institutului Francez din Romania, Ambasadei Frantei in Romania si Ambasadei Regale a Danemarcei. 

Tot joi, 19 martie, la ora 12:00 la Frontline Club Bucharest, Mikael Opstrup va prezenta „Ghidul de co-productie European Documentary Network”. Producator cu o vasta experienta internationala, Opstrup colaboreaza cu EDN de zece ani, iar anul trecut a editat si lansat acest ghid, care contine informatii relevante despre posibilitatile de finantare a filmului documentar din 30 de tari. Pe baza acestui ghid, Opstrup va oferi o imagine de ansamblu a peisajului european in ceea ce priveste posibilitatile si obstacolele pentru co-productiile de film documentar in Europa.
Acest eveniment este organizat cu sprijinul Ambasadei Regale a Danemarcei.

Pentru ca genul documentar este unul in continua schimbare, am invitat anul acesta doi reprezentanti ai Oficiului National de Film din Canada, unul dintre cei mai inovatori producatori de documentar interactiv. Dominic Desjardins (producator executiv) si Marie-Pier Gauthier (director de productie) vor sustine vineri, 20 martie, de la ora 12:00 la Cinema Elvire Popesco, o prezentare despre Webdoc. Documentarul interactiv reprezinta o directie relativ noua, experimentala a practicii documentare, aparuta la intersectia productiei de documentar cu Internetul. Asa-numitul „webdoc” este unul dintre hibrizii semnificativi ai unui prezent in care, din ce in ce mai mult, produsele media si publicul lor migreaza catre platforme online.

Fondat la sfarsitul anilor ‘30, National Film Board of Canada (NFB) este o institutie legata de traditia documentarului international si de o serie de revolutii tehnologice si creative in domeniul animatiei si al stereoscopiei. In ultimii ani, departamentul Interactive al NFB a pozitionat Canada in fruntea tarilor cele mai semnificative pe harta globala a „storytelling”-ului digital.

Pentru mai multe informatii despre evenimentele organizate pe „kino-maidan”-ul One World Romania, vizitati pagina: www.oneworld.ro/2015/l/ro/evenimente/.

Articole similare

Premierele lunii august – ICR Tel Aviv

Delia Marc

Filme noi pe Netflix în martie 2024

Jovi Ene

CE a aprobat o schema de sprijinire a productiei cinematografice din Romania, in valoare de 80 milioane euro

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult