Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (19 – 25 iunie 2017)

Știrile săptămânii: “Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al celei de-a 10-a ediții Sydney Film Festival; Filmul „Prima noapte” se califică în cursa pentru Oscar 2018; Ultimul film al lui Wajda şi Ursul de Aur, la Ceau, Cinema!; Anul acesta la NexT ai cinema în aer liber, la tine în cartier; Filme din cinematografia nordică pentru copii pe 24 iunie la Opera Comică pentru Copii!; Apel pentru inscrieri in cadrul CINETic Hackathon : THE CAVE – experiment și experiență.

Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al celei de-a 10-a ediții Sydney Film Festival, cel mai important festival de film din Australia

Despre trup și suflet” / „On Body and Soul” (r: Ildikó Enyedi) a fost declarat duminică, 18 iunie, marele câștigător al celei de-a 10-a ediții Sydney Film Festival, cel mai important festival de film din Australia. Trofeul Sydney Film Prize și premiul în valoare de 60.000 de euro se oferă anual celui mai “îndrăzneț și curajos film de actualitate”. În competiția din acest an au fost selectate 12 filme, printre care: The Beguiled (filmul Sofiei Coppola, prezentat în avanpremieră anul acesta în competiția de la Cannes), Félicité, câștigătorul Premiului Juriului la Berlinale, Happy End, cel mai recent film al lui Michael Haneke, prezentat tot în competiția de la Cannes, My Happy Family, proaspăt câștigător al Trofeului Transilvania la TIFF 2017 sau The Other Side of Hope, cel mai recent film al lui Aki Kaurismäki.

Anul trecut, trofeul Sydney Film Prize a fost câștigat de Aquarius, filmul lui Kleber Mendonça Filho. Ildikó Enyedi este prima femeie din istoria festivalului care câștigă marele premiu. Prezentă la gala de la Sydney, regizoarea filmului “Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, a declarat: “A fost o competiție foarte puternică. Este minunat că un astfel de film poate cuceri atât de mulți oameni. Asta îmi oferă multă speranță în cinema și în puterea pe care o poate avea comunicarea între oameni”.

Juriul din acest an al Sidney Film Festival a fost format din: Rosemary Blight (producător The Sapphires), Deepak Rauniyar (regizor – Highway, White Sun), Ann Marie Fleming (regizor, scenarist), Margaret Pomeranz (președinte al Asociației Criticilor de Film din Australia) și Kini S. Kim, președintele CJ Entertainment. “Despre trup și suflet este un film care ne demonstrează că, în ciuda faptului că trăim într-o lume divizată, putem împărtăși același vise. În ciuda urâţeniei unui abator, putem găsi bunătate și blândețe. Un film grațios și plin de compasiune.”, a declarant președinta juriului, Margaret Pomeranz.

Despre trup și suflet” (titlu original: „Teströl és lélekröl”) este marele câștigător al trofeului Ursul de Aur la Berlinale 2017. În România, filmul a fost prezentat la Cluj, în două proiecții speciale la TIFF, ambele sold-out. În cinematografele din întreaga țară va rula începând cu data de 30 iunie.

Despre trup și suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte. Endre este directorul financiar al unui abator unde Maria este transferată pentru a se ocupa de controlul calității. Un incident intern îl determină pe Endre să aducă un psiholog care să intervieveze angajații. Află astfel că, în fiecare noapte, ei doi visează același vis. Ceea ce la început părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre emoție și iubire dar, mai ales, despre doi oameni care învață să-și exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși.

YouTube Trailer: https://youtu.be/QetN118X1VY

La Berlinale, acolo unde Despre trup și suflet” a fost primit cu entuziasm atât de către presă și juriu, cât și de către public, filmul a fost premiat cu 4 trofee: Ursul de Aur pentru cel mai bun film, Mențiunea specială a juriului ecumenic pentru un film din competiție, Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiție și Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost.

FB Page: facebook.com/Despretrupsisuflet

Despre trup și suflet” va fi distribuit în cinematografele din România începând cu data de 30 iunie, de Bad Unicorn. Înființată în urmă cu un an, Bad Unicorn oferă servicii de distribuție, marketing și PR în domeniul cinematografiei, consultanță și management în organizarea de evenimente culturale. “Despre trup și suflet” este primul film distribuit de Bad Unicorn în România, dintr-o serie mai lungă ce urmează a fi anunțată.


Filmul „Prima noapte” se califică în cursa pentru Oscar 2018

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol. Premiul Danzante, în valoare de 5.000 de euro, i-a fost acordat filmului pentru „o poveste onestă, complexă și puternică, cu un scenariu foarte bine structurat și interpretări excelente”, potrivit juriului.

Eveniment cu tradiție în lumea cinematografiei, Festival International de Cine de la Huesca se află pe lista festivalurilor validate de Academia Americană de Film, câștigătorul competiției internaționale intrând automat pe lista titlurilor luate în considerare pentru nominalizările la Oscar, categoria Cel mai bun scurtmetraj (Live Action Short Film). În 2012, o altă producție Libra Film, Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), s-a calificat în cursa pentru nominalizările la Oscar, după ce a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune la Aspen Shortfest.

Prima noapte are deja în portofoliu selecții și premii importante: a concurat în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția, 2016, a câștigat marele premiu al Competiției naționale la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest, și a fost inclus în competiția de film scurt la TIFF 2017.

Intriga filmului este scurtă, însă complicațiile ei – multiple. Ziua de naștere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată. În distribuție: Alfredo Minea și Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu și Elvira Deatcu.

Prima noapte este un scurtmetraj independent, realizat fără sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Filmul este co-produs de Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH, Libra Film Productions, Commitet și ARTE/ SWR Germania. În aceeași formulă de co-producție, Andrei Tănase a mai regizat Claudiu și crapii (2014) și Vacanța la țară (2015). Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada).

Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. A regizat scurtmetraje selecționate și premiate în festivaluri: Vacanța la țară (2015), distins cu Premiul Luna la NexT Film Festival și selecționat la TIFF, Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur, Timishort, Filmfest Dresden, Claudiu și crapii (2013), proiectat la Cottbus, TIFF, Namur sau Molodist (Kiev), Kings of the Castle (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), Mc Russia (scurtmetraj documentar, 2008), Love Forever (2006), Myriapod (2004).


Ultimul film al lui Wajda şi Ursul de Aur, la Ceau, Cinema!

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”, şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, „Despre trup şi suflet”, al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

De asemenea, Ceau, Cinema! va organiza un eveniment dedicat împlinirii a 120 de ani de la primele proiecţii de film la Timişoara, va marca 10 ani de la premiul Palme d`Or obţinut de Cristian Mungiu la Cannes cu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi va programa un documentar omagial despre legendarul cineast suedez Ingmar Bergman.

„Imaginea de apoi” („Afterimage”, 2016), ultimul film al lui Andrzej Wajda, va putea fi văzut într-o proiecţie specială la Ceau, Cinema!, în memoria marelui regizor polonez, dispărut în 2016. Filmul are în centru povestea emoţionantă a carismaticului pictor Władysław Strzemińsk, care s-a opus realismului socialist şi a reuşit să îşi păstreze libertatea artistică, în ciuda numeroaselor obstacole de care s-a lovit. Proiecţia este organizată cu susţinerea Institutului Polonez din Bucureşti.

Unul dintre cele mai aşteptate filme din 2017, „Despre trup şi suflet” („On Body and Soul”), al regizoarei maghiare Ildikó Enyedi, câştigătoare a Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin în acest an, va avea de asemenea parte de o proiecţie în cadrul Ceau, Cinema!. „Despre trup şi suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiţi care descoperă, printr-o întâmplare, că au acelaşi vis straniu în fiecare noapte. Proiecţia este organizată cu sprijinul distribuitorului în România al filmului, Bad Unicorn.

În 2017 se împlinesc 120 de ani de la primele spectacole de film din Timişoara. Pentru a marca această aniversare, Ceau, Cinema! va proiecta documentarul „Fraţii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi” (2016), în prezenţa tinerei cineaste Eliza Zdru. Documentarul este un jurnal filmat, al călătoriei regizoarei, pe urmele fraţilor Manakia, pionierii cinematografiei din Balcani.

La 10 ani de la câştigarea celebrului premiu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, Ceau, Cinema! propune o proiecţie aniversară, la Gottlob, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu. Din distribuţia filmului fac parte Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov şi Alexandru Potocean, membru al juriului Ceau, Cinema! în acest an.

La 30 iulie 2017 se împlinesc de asemenea 10 ani de la moartea legendarului cineast suedez Ingmar Bergman. Pentru a marca şi acest moment, Ceau, Cinema! va programa, în parteneriat cu Ambasada Suediei în România, documentarul „Trespassing Bergman” (2013), realizat de Jane Magnusson şi Hynek Pallas. În acest film, numeroşi actori şi regizori, printre care Woody Allen, Francis Ford Coppola, Robert De Niro, Michael Haneke, Martin Scorsese sau Lars von Trier, vorbesc despre moştenirea artistică şi spirituală lăsată de Ingmar Bergman.

Cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală cu cinematograf modernizat din România.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.


Anul acesta la NexT ai cinema în aer liber, la tine în cartier

Scurtmetrajele NexT se văd anul acesta și în Bucureștii Noi, Giulești, Pantelimon, Floreasca, Drumul Taberei și Tineretului. Cele mai prietenoase scurtmetraje din festival pot fi văzute în  secțiunea NexT în cartier, într-o serie de proiecții inedite în  aer liber, în spațile din apropierea fostelor cinematografe, acum închise. Continuând același demers, mult așteptatul Oscars Night revine și la cea de-a 11-a ediție, de această dată proiectat și el tot în aer liber, în Parcul Tineretului. Evenimentul este dedicat întregii familii și este sub conceptul de picnic și cinema sub clar de lună. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.

Deși cele mai multe dintre cinematografele de cartier din București au fost închise, NexT crede cu tărie că dragostea pentru cinema există în continuare și, de aceea, dă întâlnire bucureștenilor cu filmele scurte chiar în cartierul lor, din dorința de a aduce comunitatea împreună.

Programul NexT în Cartier cuprinde o selecție de cinci filme de scurtmetraje adunate din selecția de anul acesta a festivalului:

Regatul | The Kingdom, regizat de Francesco Fanuele, Spune povestea lui Giacomo care, după moartea tatălui său, descoperă că moșia familiei s-a transformat într-un regat autonom cu propriii supuşi, propriile legi și propria monedă și are de luat o decizie importantă: să devină moștenitorul legal sau să fugă din acest regat absurd.

Scurtmetrajul  este inclus în selecția Competiției Internaționale NexT 2017.

Tudor și Ioana au divorțat de șase luni fără a-și anunța fiica plecată la studii. Când aceasta se întoarce acasă, cei doi decid să se mute împreună din nou pentru durata vizitei ei. Ana vine acasă | Ana Is Coming Home regizat de Emilian Floareș.

Scurmetrajul este inclus în selecția Competiției Naționale NexT 2017.

Lesapan | Leshy semnat de Pavel Soukoup: Karel are grijă de pădure şi de vânat cu mare pasiune. Într-o parte îndepărtată a aceleiași păduri, braconierii trezesc o creatură pe care o cheamă Leshy şi care s-ar putea dovedi egalul lui Karel.

Scurtmetrajul este prezentat și în selecția programului NexT Fantasia.

Șase prim-miniştri, șase politicieni greci, care au fost numiţi în această funcţie înaltă în stat, mor cu toţii în decursul aceluiaşi an. Prim-miniştrii | The Prime Ministers este regizat de Stefanos Chachamidis.

Scurtmetrajul este prezentat și în selecția programului Focus: Greece.

Un tată vrea să-şi arate afecţiunea faţă de fiica sa ducând-o la o spălătorie auto, dar sfârșesc amândoi prin a avea o aventură la raftul de igienă feminină. Micile gesturi stângace de trandrețe | Clumsy Little Acts of Tenderness (regizor: Miia Tervo).

Scurtmetrajul este prezentat și selecția programului NexT Is Feminist.

Programul NexT în cartier este organizat de Societatea Culturală NexT în parteneriat cu Arcub și Primăria Muncipiului București. Parteneriatul NexT – ARCUB stă sub semnul implementării Strategiei Culturale a Municipiului București pe următorii 10 ani, ce are în vedere orașul ca ecosistem, prin asigurarea accesului și încurajarea unei participări generalizate și echilibrate a tuturor cetățenilor la sistemul cultural, văzut ca generator de calitate a vieții și ca un conector privilegiat în oraș. Strategia Culturală a Municipiului București poate fi consultată pe https://arcub.ro/strategia-culturala-municipiului-bucuresti.

Filmele din acest program vor fi proiectate în fiecare seară de festival într-un alt cartier, după cum urmează:

  • Sâmbătă, 24 iunie, 21.30 – fostul Cinema Cosmos – Pantelimon
    Adresa: Aleea Pantelimon 357 (lângă Liceul Lucian Blaga)
  • Duminică, 25 iunie – fostul Cinema Floreasca – Floreasca
    Adresa: Str. Serghei Vasilievici Rahmaninov 2 (în parcul Cinematograf Floreasca)
  • Luni, 26 iunie – fostul Cinema Favorit – Drumul Taberei
    Adresa: Drumul Taberei 28

În plus, anul acesta aducem covorul roșu de la Oscaruri în Parcul Tineretului. Cele cinci titluri nominalizate în 2017 la Premiile Academiei Americane de Film la categoria scurtmetraj de ficţiune, inclusiv câștigătorul statuetei pentru Cel mai bun scurtmetraj, Sing (regizat de Kristof Deak),  pot fi văzute în programul Oscars Night, oferit de Shorts TV.

Filmele din program vă vor face cunoștință cu Zsofi din Sing  – o fetiță căreia îi este greu să se adapteze la noua ei şcoală, singura ei consolare fiind cântatul în corul şcolii; cu Elise (The Railroad Lady în regia lui Timo von Gunten) care are un obicei secret: în fiecare dimineaţă şi seară, de mulţi ani de zile, face cu mâna după trenul care trece prin dreptul casei ei și cu Inger, care se îndrăgosteşte în Silent Nights de un imigrant ilegal găzduit în adăpostul pentru refugiaţi la care lucrează. Timecode (regia Juajo Gimenez, scurtmetraj câștigător al Palme d’Or-ului pentru scurtmetraj în 2016) vi-i prezintă pe Luna și pe Diego, doi paznici într-o parcare care dintotdeauna lucrează în ture diferite, iar Ennemies Within (regia Selim Azzazi) vă va pune față în față cu doi bărbați pe care soarta i-a plasat de părți diferite ale aceleiași baricade.

Scurtmetrajele din programul Oscars Night vor putea fi văzute duminică, 25 iunie, începând cu ora 21.30 în Parcul Tineretului în zona din stânga Sălii Polivalente, spre lac, aproape de terenurile de joacă.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu și a regizorului Cristian Nemescu şi este organizat de Societatea Culturală NexT. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 iunie.


Filme din cinematografia nordică pentru copii pe 24 iunie la Opera Comică pentru Copii!

Trei producții de filme pentru copii din cinematografia nordică, elemente de costume și decor din povestea lui Pippi Șosețica – sâmbătă 24 iunie în Sala UnderGrant a Operei Comice pentru Copii.

Vă invităm să le urmăriți!

La ora 11:00 urmărim legenda islandeză a lui THOR DIN VALHALLA

Legenda spune că el este fiul lui Odin, regele zeilor. De aceea consătenii cred că înfricoșătorii Giganți nu-i vor ataca niciodată. Dar se înșală amarnic! O armată de Giganți distruge satul și-i duce pe săteni la Hel, Regina Adâncurilor. Thor e rănit și părăsit pe câmpul de luptă. El se pregătește să-și scape prietenii cu ajutorul ciocanului magic Crusher!

https://www.youtube.com/watch?v=mqkqao2m6xo

La ora 12:30 mergem DUPĂ AUR, ÎN CANADA cu cei 5 frați din Danemarca

Copiii găsesc o fotografie veche cu un bărbat bărbos despre care află că este străbunicul lor care emigrase în Canada cu mulţi ani în urmă pentru a căuta aur. Povestea vieţii acestui străbunic aventurier li se pare fascinantă şi vor să afle cât mai multe despre preocupările lui. Adună indicii şi pornesc în căutarea unei comori care se află ascunsă într-o mină părăsită. Nu sunt singurii care vor să ajungă la ea.

https://www.youtube.com/watch?v=fNTuLVL4HCQ

La ora 14:00 ne întâlnim cu CEI MAI DURI DIN CURTEA ȘCOLII, în film sunt din Norvegia, dar din păcate îi găsim în toate școlile. Un film despre bullying, un fenomen netraductibil în limba română, dar prezent în foarte multe școli din România.

CEI MAI DURI DIN CURTEA ȘCOLII este povestea lui Modulf, de 11 ani, care crede că este un super erou. In fiecare zi el este agresat de cei mai răi băieți din școală. Și asta e bine. Pentru că dacă Modulf este singurul agresat ceilalți copii nu vor fi. Într-o zi, o fată nouă se mută alături, Lise. Lise nu este de acord cu teoriile lui Modulf. Ei îi pasă și creează dezastru în ierarhiile din școală – și dintr-o dată ea este cea din mijlocul furtunii care trebuie salvată. Modulf este forțat să se confrunte cu propria lui situație și să facă ceva în legătură cu aceasta.

https://www.youtube.com/watch?v=r2Up9E8DwDM

La 15:30 ne punem codițe, șosețele, construim o căsuță, ne urcăm pe cai imaginari, stăm în cort și ascultăm aventurile suedezei Pippi Șosețica.

Sâmbătă 24 iunie între orele 11:00 și 17:00 din Sala UnderGrant a Operei Comice pentru Copii plecăm în călătorii cinematografice și literare prin Norvegia, Suedia, Islanda și Danemarca!

Intrarea este liberă!


Apel pentru inscrieri in cadrul CINETic Hackathon : THE CAVE – experiment și experiență

CINETic – organizează un atelier unde sunt invitați să participe programatori și designeri care vor să intre într-un univers interdisciplinar al realității virtuale și tehnologiilor de frontieră. Împreună, aceștia vor avea șansa să experimenteze și să dezvolte un proiect inedit pentru un sistem de proiecție imersiv 3D de tip CAVE (Computer Assisted Virtual Environment) pornind de la teme propuse și stabilite împreună, sub coor-donarea cercetătorilor din cadrul CINETic.

Descriere atelier

Agenda este una simplă: vom aduce la un loc oameni inspirați, inteligenți și cu viziune pentru a lucra în echipă. Noi vă oferim spațiul, tehnologia state of the art care se află în dotarea centrului nostru de cercetare și multă libertate. Veți avea posibilitatea să colaborați și să cunoașteți artiști, designeri, cercetători și programatori pentru a pune în aplicare cele mai îndrăznețe idei. Cercetătorii vor prezenta sistemul și modul de funcționare al echipamentelor, utilitatea si aplicațiile generale ale acestora și vor face o introducere în software-urile ce urmează a fi utilizate. Echipele formate vor avea la dispoziție toate resursele CINETic pentru a experimenta și implementa soluțiile în conformitate cu provocările apărute. Rezultatul final va fi prezentat unui public larg și propus la diverse festivaluri de gen din România și din străinătate.

Inspirația vine de peste tot, dintr-un context nou și prin ruperea barierelor!

De ce să participi:

  1. Vei avea parte de distracție și vei intâlni posibili parteneri și prieteni. Vei cunoaște oameni noi și ambițioși, pasionați de tehnologie și inovație, care împărtășesc aceleași pasiuni.
  2. Înveți, descoperi ceva nou și împărtășești experiențele cu oameni din medii diferite.
  3. Îți valorifici ideile și le îmbunătățești alături de alți experți.
  4. Vei experimenta cu o tehnologie nouă, de ultimă generație.
  5. Vei rupe rutina și vei găsi noi surse de inspirație.

Perioada și locul defășurării

Atelierul se va desfășura în perioada 1-10 iulie 2017 la sediul CINETic, adresa: Strada Tudor Arghezi 3B (în spatele Teatrului Național).

Cine poate participa:

– programatori care vor să încerce ceva nou și să contribuie la dezvoltarea unor experiențe virtuale 3D;

– designeri 3D care vor să intre într-o lume imersivă creată de ei;

– scenografi, animatori, graficieni și arhitecți care doresc să dezvolte proiecte imersive de VR/AR.

Aplicația constă în trimiterea:

– CV-ului;

– Portofoliului;

– Unei succinte prezentari a unei idei /concept/ propuneri pentru un proiect imersiv.

Aplicațiile se trimit la adresa: secretariat.cinetic@unatc.ro până la data de 28 iunie 2017, ora 23.59.

În funcție de aplicații și de idei vor fi aleși 6 programatori și 6 designeri.

CINETic

Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative (CINETic) este un institut de cercetare artistică înființat în anul 2016, in cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” București (UNATC). Proiectul de înființare al Centrului CINETic a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 8 milioane de euro.

Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ – Creative – CINETic găzduiește 6 laboratoare dotate cu 10 linii complexe de echipamente de cercetare științifică și 10 tehnologii inovativ – creative de vârf în domeniul audiovizualului: Laboratorul de Tehnici Creative în Cinematografie, Laboratorul de Interacțiune Digitală Sunet-Lumină, Laboratorul pentru Design Decor Virtual și Realitate Augmentată, Laboratorul de Interacțiune Digitală, Laboratorul de Animație Digitală, Laboratorul pentru Dezvoltare Cognitivă și Psihologie;

Prin proiectul CINETic, UNATC și-a propus să devină un pol de expertiză în domeniul cercetării și producției de proiecte care implică tehnologii creative inovative la nivel național și internațional.

Laboratorul de interacțiune digitală și tehnologii imersive

Laboratorul de Interacțiune Digitală și tehnologii imersive al CINETic este primul laborator din România dedicat studiului interacțiunii între corpuri fizice și corpuri virtuale și implicit între corpul uman și computer.

Cubul este unul dintre cele mai performante sisteme de vizualizare tridimensională care necesită doar o pereche de ochelari 3D. Acesta îmbunătățește semnificativ modul în care utilizatorii pot vizualiza, naviga și interacționa în mediile virtuale. Sistemul oferă numeroase avantaje: o senzației de imersie avansată, obținerea unor imagini stereoscopice de înaltă definiție, câmp de vizualizare larg, posibilitatea de vizualizare individuală sau colectivă. Camera virtuală 3D este un mediu imersiv și interactiv în care participanții sunt înconjurați de imagini generate de calculator și sunet surround. Aceștia au posibilitatea de a manevra și de a atinge obiectele din mediul virtual creat, prin utilizarea echipamentelor de urmărire (tracking) a mișcării și a altor dispozitive precum: controllerul XBOX, sauflystick-ul. Software-ul utilizat, EON Studio, permite integrarea de obiecte dezvoltate în majoritatea programelor de grafică și modelare 3D, iar rezultatul obținut (mediul virtual interactiv) poate fi exportat pentru a fi vizualizat pe o gamă variată de dispozitive ce permit experiențe VR/AR, inclusiv cele mobile.

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: Open Your Eyes, Sex Education, The Witcher: Blood Origin, La Casa De Papel, The Hand of God

Jovi Ene

Comedia romantică „Bună! Ce faci?”, din 4 martie în cinematografe

Jovi Ene

Concurs: Castiga cartea „”Psihoterapie & consiliere cognitiv comportamentala”, oferită de Editura Herald

Jovi Ene

1 comment

carmi meristeanu 4 iulie 2017 at 13:51

Foarte fain scris si structurat articolul. Intr-devar util cuiva care e nehotarat ce sa vizioneze insa care este pasionat de cinematografia romaneasca

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult