Știrile săptămânii: Primul premiu acordat unui regizor român la Cannes-Alexander Nanau, Prix France Culture Cinéma, pentru Toto și surorile lui; Convenția de cooperare între Centrul Național al Cinematografiei din România și Le Centre national du cinéma et de l’image animeé, semnată la Cannes; Actorii selectați în programul 10 pentru FILM la TIFF 2016; TIFF la ediția a 15-a; „4:15 PM Sfârșitul lumii” – prima proiecție la Cannes; Seri cu proiecţii de film românesc în parcurile din Bucureşti, oferite de Cinemateca festCo & Caravana filmului românesc; Lituania, în centrul atenției la cea de-a 15-a ediție TIFF; Liban și Croația – țări invitate la TIFF 2016; Campania de imagine TIFF 2016.
Primul premiu acordat unui regizor român la Cannes-Alexander Nanau, Prix France Culture Cinéma, pentru Toto și surorile lui
Filmul documentar TOTO ȘI SURORILE LUI / TOTO ET SES SOEURS, în regia lui Alexander Nanau (Lumea văzută de Ion B.), a mai trecut astăzi în palmares un premiu, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes: Prix France Culture Cinéma 2016. Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat în cinematografele franceze în ultimul an. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai, la Pavillion Unifrance din cadrul festivalului.
În cadrul aceleiași ceremonii, cineastul american Frederick Wiseman a fost onorat cu Prix France Culture Cinéma Consécration.
Laureații Alexander Nanau și Frederick Wiseman vor fi intervievați împreună în emisiunea Projection Privée, de la ora 15.00 la 16.00, la Radio France Culture, emisiune realizată de Michel Ciment în direct de la Palais des Festivals.
Pentru premiul primit de Alexander Nanau, Prix France Culture Cinéma des Etudiants 2016, zeci de studenți care studiază pentru a deveni critici de film au ales documentarul Toto și surorile lui din cinci filme nominalizate. Celelalte patru producții intrate în selecție au fost: Janis Joplin, de Amy J. Berg, Une jeunesse allemande, regizat de Jean-Gabriel Périot, Je suis le people, de Anna Rousillon și Les Ogres, regizat de Léa Fehner.
Toto și surorile lui va fi lansat pe DVD în Franța în data de 17 mai, distribuit de companiile Wide și JHR.
Alexander Nanau reprezintă Ministerul Culturii, începând cu luna aprilie 2016, în Adunarea Generală a Acționarilor (A.G.A.) a Studioului Cinematografic SahiaFilm SA, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Culturii din România. Din noua A.G.A. mai fac parte Boglarka Nagy și Anca Drăgoi.
Totodată, cineastul a fost de curând desemnat să facă parte din Juriul de film documentar din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.
”Toto şi surorile lui este un remarcabil documentar observaţional (…) filmat pe parcursul a 15 luni din vieţile a trei fraţi, două fete (de 17, respectiv 14 ani) şi un băiat (10 ani) de etnie romă, care în prima parte a perioadei documentate împart un apartament din Ferentari. Tată n-au, iar mama lor e în tot acest timp la închisoare, ispăşind o pedeapsă pentru trafic de droguri”, spunea Andrei Gorzo în Dilema Veche.
Trailer-ul românesc (YouTube link)
Filmul a avut premiera în septembrie 2014, la Festivalul de la San Sebastian.
În 2015, Toto şi surorile lui a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards și a câștigat Cinema Eye Honors’ Spotlight Award 2016, în Statele Unite ale Americii.
Într-un an și jumătate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii de festivaluri precum Sarajevo Film Festival, Varșovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc.
Toto şi surorile lui a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar anul trecut, și a fost nominalizat la TIFF pentru Cel mai bun film românesc.
În 2010, documentarul Lumea văzută de Ion B., produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria Arts Programming, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy. De asemenea, Lumea văzută de Ion B. a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.
Alexander Nanau s-a născut în România în 1979, a trăit în Germania, din copilărie, și s-a întors în țară pentru a produce filmele Lumea văzută de Ion B. și Toto şi surorile lui. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin.
Toto și surorile lui este produs de Strada Film și HBO Europe, în co-producție cu Alexander Nanau Production, și poate fi vizionat în România pe HBO și pe platforma HBO GO.
Convenția de cooperare între Centrul Național al Cinematografiei din România și Le Centre national du cinéma et de l’image animeé, semnată la Cannes
Convenția de cooperare între Centrul Național al Cinematografiei din România (CNC) și Le Centre national du cinéma et de l’image animeé (Centrul Național al Cinematografiei din Franța), prin care se va pune în aplicare o politică comună în domeniul cinematografiei a fost semnată pe 15 mai, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, de către Ministrul Culturii din România, Dna Corina Șuteu și Ministru Culturii și Comunicării din Franța, Dna Audrey Azoulay, alături de Directorul General al Centrului Național al Cinematografiei din România, Dna Anca Mitran, și de Directorul General al Le Centre national du cinéma et de l’image animeé, Dnul Christophe Tardieu. Evenimentul a fost onorat de prezența Excelenței Sale, Ambasadorul României în Franța, Domnul Luca Niculescu.
Convenția stabilește cadrul necesar schimburilor de bune practici în relația cu instituțiile europene, elaborarea de instrumente fiscale în scopul diversificării surselor de finanțare ale producțiilor cinematografice românești, implementarea programelor de educație prin imagine, cât și de dezvoltare de public (programe care își propun aducerea publicului în cinematografe), precum și conservarea patrimoniului cinematografic și circulația operelor dintre cele două state.
România va beneficia în mod excepțional în urma acestui acord prin expertiza furnizată de CNC-ul francez, expertiză care va permite industriei cinematografice o dezvoltare în acord cu calitatea filmelor produse de cineaștii români.
La finalul primului weekend de festival, a avut loc recepția dată în cinstea cineaștilor români de la Cannes, eveniment onorat cu prezența Excelenței Sale, Ambasadorul României în Franța, Domnul Luca Niculescu, a Doamnei Corina Șuteu, Ministrul Economiei, a Domnilor Peter van Santen, Consulul onorific al Țărilor de Jos și Stefan de Fay, Consulul Onorific al României la Nisa, alături de regizorii Bogdan Mirică (lungmetrajul său, Câini, a avut premiera ieri la Cannes, în cadrul Un Certain Regard), Anca Damian (invitată în cadrul programului Talents Adami Cannes), Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru (regizorii filmului 4:15 sfârșitul lumii, din Competiţia oficială de scurtmetraje, la Cannes împreună cu toată echipa filmului), alături de regizorii, producătorii sau directorii de imagine Bobby Păunescu, Dan Chișu, Viorel Sergovici, Andrei Butică, Anamaria Antoci (la Cannes în cadrul Producers on the Move), Daniel Mitulescu, Oana Iancu (co-producător Albüm, din Semaine de la Critique), Dan Drăghicescu, Eduard Schneider, Iuliana Ștefan, Mihai Trancă (Short Film Corner), sau de invitații Marco Müller (fostul director al festivalurilor de film de la Veneția și de la Roma), Mirsad Purivatra (directorul festivalului Sarajevo), regizorul Jesus del Cerro, producătorul Guillaume de Seille etc.
Seara României la Cannes a fost organizată cu ajutorul BRD Groupe Société Générale și al publicației culturale Scena9.
–
Cinematografia românească este reprezentată anul acesta la Festivalul de film de la Cannes (11 – 22 mai) și în cadrul Marché du Film. Standul românesc este organizat de Centrul Național al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii. Standul are ca scop principal promovarea cinematografiei și a cineaștilor români pe plan internațional.
Actorii selectați în programul 10 pentru FILM la TIFF 2016
10 actori talentați din teatrele din România vor fi prezentați publicului, presei și profesioniștilor din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în cea de-a cincea ediție a programului 10 pentru FILM. Între 2 și 4 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri, premiere de film și dezbateri și vor fi introduși regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor.
40 de actori de diferite vârste, din toate colțurile țării, care s-au afirmat în teatru, dar nu au avut roluri majore pe marele ecran, au fost promovați în cele patru ediții de până acum ale programului 10 pentru FILM. După fiecare ediție, actorii au fost remarcați de regizori și producători, iar unii au fost distribuiți în filme. Printre aceștia, Maria Obretin, Fülöp Erzsébet, Elena Ivanca, Alina Ilea, Lucian Teodor Rus, Alex Ion. Ca în fiecare an, actorii beneficiază de broșuri dedicate, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist.
Cei zece actori sunt: Alina Petrică (Godot Café-Teatru, În Culise, Teatrelli – București), Andi Gherghe (Teatrul Ariel din Târgu Mureș), Cătălina Bălălău (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț), Cezar Grumăzescu (Teatrul Excelsior din București, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Comedie), Ciprian Scurtea (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu), Cristian Rigman (Teatrul Național din Cluj Napoca), Ioana-Florentina Manciu (Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova), Nicholas Cațianis (Teatrul Excelsior din București, Teatrul Național I.L.Caragiale), Richard Balint (Teatrul de Stat Oradea), Sânziana Tarță (Teatrul Național din Cluj-Napoca).
Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă, Domnica Cârciumaru (director de casting), Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet) și Ileana Cecanu (publicist, coordonatorul proiectului).
TIFF la ediția a 15-a
Cel mai mare festival de film din România începe peste 10 zile la Cluj-Napoca. Între 27 mai și 5 iunie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania va aduce o selecție de filme unul și unul, concerte cu trupele momentului, expoziții, dezbateri și petreceri. 248 de producții – dintre care 216 lungmetraje și 32 de scurtmetraje – din 64 de țări vor rula pe ecrane și circa 850 de invitați români și străini vor ajunge la Cluj în timpul festivalului. 20 de locații vor găzdui proiecții și evenimente speciale, iar mai mult de 300 de voluntari vor asigura buna lor desfășurare, alături de echipa TIFF.
Vor sosi la Cluj, special pentru TIFF, Iain Smith, unul dintre cei mai influenți și prolifici producători de film europeni, omul din spatele unor blockbustere ca Mad Max: Drumul Furiei, Al cincilea element sau Șapte ani în Tibet. Acesta va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale. Vor fi celebrate pentru întreaga carieră și actrițele Carmen Galin, care va fi distinsă cu Premiul de Excelență, și Lujza Orosz, căreia îi va fi înmânat Premiul pentru întreaga activitate. Regizorul japonez Sion Sono, „copilul teribil” al cinema-ului independent japonez, căruia TIFF îi dedică o retrospectivă amplă, va fi însoțit de actrița Megumi Kagurazaka. Cel mai cunoscut cineast lituanian, Šarūnas Bartas, se va întâlni cu publicul în cadrul Focus Lituania, alături de fiica sa, actrița Ina Marija Bartaite. Regizorul turc Zeki Demirkubuz va fi omagiat în secțiunea 3×3.
Un invitat aparte este Richard Peña, mare iubitor de cinema românesc, profesor la Columbia University și fost director de program al Film Society of Lincoln Center, care a curatoriat secțiunea Midnight Delirium și va juriza competiția din Zilele Filmului Românesc. Printre personalitățile influente în lumea filmului se numără și Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, și Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival. Vor sosi la Cluj și actrița bulgară Margita Gosheva, premiată pentru The Lesson la TIFF 2015, regizorul Tomasz Wasilewski (United States of Love), cineaștii Dietrich Brüggemann (Heil), Pablo Agüero (Eva Doesn’t Sleep), Sergio Machado (The Violin Teacher), Tomer Heymann (Mr. Gaga), Manolo Cruz (Between Sea and Land), Fekete Ibolya (Mom and Other Loonies in the Family), actrița Jurga Jutaitė (Vanishing Waves). Delegații importante din țările invitate la TIFF 2016, în cadrul secțiunii Focus – Lituania, Croația, Liban – vor ajunge în oraș în perioada festivalului.
Cătălin Cristuțiu, membru al juriului competiției, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Vlad Ivanov, Dragoș Bucur, Tudor Chirilă, Pavel Bartoș, Monica Bîrlădeanu, Maria Popistașu, Cosmina Stratan, Olimpia Melinte, Diana Cavaliotti, Cuzin Toma, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Gabriel Achim, Paul Negoescu, Bogdan Mirică, Dan Chișu, Dorian Boguță sunt câțiva dintre invitații români așteptați la TIFF.
SECȚIUNI
Două secțiuni tematice îi vor încânta pe cinefili anul acesta: #Animal, cu filme în care animalele joacă un rol central, și Cinema, Mon Amour – documentare cu și despre cinema. Midnight Delirium va anima sălile TIFF la miezul nopții, cu filme horror din America Latină. Secțiunile obișnuite Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Suspecți de serviciu, Ziua Maghiară, EcoTIFF, EducaTIFF revin în programul festivalului, alături de Ziua HBO, partenerul tradițional al TIFF-ului. În secțiunea 3X3, alături de Šarūnas Bartas și Zeki Demirkubuz, vor fi aduse în atenția cinefililor filmele regizoarei Chantal Akerman. Zilele Diversității vor aduce în prim plan, ca în fiecare an, filme dedicate minorităților etnice.
Festivalul se va deschide în Piața Unirii pe 27 mai, de la 20.45, cu premiera mondială a 6,9 pe scara Richter, în prezența lui Nae Caranfil, un spectacol stradal cu acrobați al francezilor Transe Express și alte surprize. Tot în Piața Unirii, pe 3 iunie, producătorul Iain Smith se va întâlni cu publicul la proiecția blockbusterului pe care l-a produs, Mad Max: Drumul Furiei. Carmen Galin va povesti despre rolul său memorabil din Faleze de nisip (1982) sâmbătă, 4 iunie, de la 15.00, la Cinema Victoria, iar actrița Luija Orosz va lua parte la proiecția peliculei Urgia (1978) vineri, 3 iunie, ora 14.30, la Cinema Arta.
Un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștină va marca 10 ani de la dispariția sa, pe 4 iunie, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineaști și apropiați vor participa la proiecția câtorva dintre filmele sale scurte. În parteneriat cu Discovery România, TIFF îi va dedica o proiecție specială primului cosmonaut român care a zburat în spațiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiecția filmului Operation Avalanche (SUA), precedat de scurtmetrajul Opt zile în cosmos (arhiva Sahia Film), sâmbătă, 28 mai, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților.
La 10 ani de la lansare, echipa Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat și în varianta pentru persoane cu deficiențe de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Mărăști. În spectaculosul Archai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări comedia Două Lozuri (r. Paul Negoescu), cu Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță.
CONCERTE & EVENIMENTE SPECIALE
TIFF inaugurează anul acesta o nouă locație de concerte – Urania Palace (str. Horea, nr. 4), fostul cinematograf Favorit. Serile, de la 21.00, la TIFF Music Nights vor cânta live The Mono Jacks (28 mai), Byron (29 mai), Baasch (Polonia) și Baba Dochia (31 mai), Șuie Paparude (1 iunie) cu Orkid în deschidere, Omul cu Șobolani (2 iunie), Urma (3 iunie) și Vița de Vie (4 iunie).
O nouă locație pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic și Bagossy Brothers Company, și proiecția filmului Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, de la 19.00. O altă locație neconvențională va fi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” (Str. Universității, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety (Franța) pe 30 mai, de la 20.30.
Casa de Cultură a Studenților va fi gazda câtorva dintre cele mai spectaculoase evenimente de anul acesta: Zone Libre Revisite 2001, cu muzică originală pe o versiune remontată a capodoperei 2001: O odisee spațială (29 mai), concertul excepționalului artist finlandez Kimmo Pohjonen (30 mai), acompaniamentul live al americanilor de la A Hawk and a Hacksaw pentru Umbrele strămoșilor uitați, de Sergei Paradjanov (31 mai), concertul aniversar Alexandrina, care celebrează 10 ani de scenă (1 iunie) și cine-concertul renumitei trupe britanice British Sea Power, care va acompania documentarul From the Sea to the Land Beyond (4 iunie).
La Casa TIFF, concertele vor începe la 22.00. Vor anima atmosfera Garbanotas Bosistas, o trupă de rock neo-psihedelic din Vilnius, Coma (acustic), islandezul Bardi Johannsson, cu un DJ set memorabil, trio-ul olandez-begian De Beren Gieren, americanii de la A Hawk and a Hacksaw, melodiile „Rough Romanian Soul” ale celor de la Zmei3 și muzica celor de la Zum.
Week-end la Castel îi așteaptă pe copii și părinți cu jocuri, activități și surprize, pe 28 și 29 mai, între 11.00 și 19.00. O paradă a toboșarilor, cu artificii și efecte pirotehnice a trupei Transe Express și un documentar fascinant despre lumea circului, The Show of Shows, vor anima Castelul Banffy de la Bonțida în seara de 28 mai, în timp ce pe, 29 mai, muzica islandezului Bardi Johannsson, interpretată de Orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Simona Strungaru, va însoți imaginile bizare din Häxan: Witchcraft Through the Ages, un controversat horror mut suedez din anii 20.
Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, și a restaurantului său. Noma, My Perfect Storm va fi proiectat la Cercul Militar marți, 31 mai, de la 18.30, și va fi urmat de o petrecere gastronomică întreținută de chef D’Artagnan. Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare liberă, de la 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneză cu zombie Juan de los Muertos va fi urmată de o petrecere cu tematică horror, iar pe 2 iunie, clujenii sunt așteptați cu animalele lor de companie la Truman, o odă adusă prieteniei și dragostei, în care un câine are un rol important în viața stăpânului său.
PROIECTE
A 8-a ediție de EducaTIFF, programul de educație media și cinematografică, îi va implica pe elevi în vizionări de film, ateliere speciale și seminarii de critică de film. Continuă și Let’s Go Digital, ajuns la a 14-a ediție și adresat tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani. LGD a avut anul acesta un număr record de 100 de înscriși eligibili – 89 de juniori și 11 seniori.
În al cincilea său an, Transilvania Talent Lab se adresează de această dată managerilor de săli de cinema sau celor ce îşi doresc să urmeze această carieră în România și Republica Moldova. Programul vine în sprijinul celor care conduc puţinele săli rămase deschise sau al celor care îşi doresc să pornească pe acest drum, oferindu-le accesul la un training profesionist, cu experţi internaţionali.
Continuă și Transilvania Pitch Stop (TPS), platforma prin care cineaști aflați la început de drum au șansa de a-și dezvolta și prezenta proiectele de lungmetraj în fața unor potențiali producători și finanțatori români și străini. The Pitch, concurs demarat de Shorts TV, e dedicat cineaștilor din Transilvania și oferă un premiu de 5.000 euro pentru producția celei mai bune idei de scurtmetraj din concurs. În Competiția locală, adresată realizatorilor de film din Cluj, au fost înscrise 23 de producții.
În programul 10 pentru FILM, zece dintre cei mai talentați actori de pe scenele din țară, care nu au avut până acum șansa afirmării pe marele ecran, vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul și profesioniștii din cinematografie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.
BILETE
Biletele sunt puse în vânzare pe www.biletmaster.ro și pe aplicația mobilă TIFF începând din 20 mai. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 23 mai, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cinema City Iulius și Casa TIFF (doar pentru invitați și persoanele acreditate), iar din 27 mai în Piaţa Unirii și în restul locațiilor, printre care și noua Dacia Mănăștur.
TEHNOLOGIE
Aplicația TIFF 2016, care conține toate filmele și evenimentele TIFF și va include în curând programul, este disponibilă în App Store și Google Play. De anul acesta, se pot cumpăra bilete online direct din aplicație. De asemenea, tot ca o noutate, toate biletele și cardurile vor fi scanate la intrare cu ajutorul a 20 de cititoare de coduri de bare performante. Cei care și-au achiziționat bilet online pot intra pe baza acestuia printat sau în format electronic, el putând fi scanat de pe dispozitivele mobile.
Totodată, device-urile Beacons vor permite promovarea în timp real a anumitor evenimente direct în locațiile în care au loc. Utilizatorii care și-au instalat TIFF App (pe iOS, Android sau dacă au activată opțiunea Bluetooth) vor primi notificări în timp real, dacă se află în raza beacon-ului. Notificarea va afișa o imagine și îi va permite utilizatorului să cumpere bilet direct selectând butonul Buy Tickets.
La ediția aniversară de 15 ani, TIFF derulează o campanie pe Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments, momentan live pe moments.tiff.ro. În timpul festivalului, pozele făcute în cadrul TIFF și urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piața Unirii și alte locații din Cluj.
„4:15 PM Sfârșitul lumii” – prima proiecție la Cannes
„4:15 PM Sfârșitul lumii”, primul scurtmetraj românesc independent aflat în cursa pentru Palme d’Or, a fost proiectat miercuri în premieră pentru presa prezentă la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Ministrul Culturii, doamna Corina Șuteu, a venit înainte de proiecție pentru a ura succes echipei.
„4:15 PM Sfârșitul lumii” este filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, autorii scenariului, și al producătorilor Adina Sădeanu și Alexandru Crăciun. „Am vrut să spunem povestea unei întâlniri, în contextul unei situații-limită: iminentul sfârșit al lumii. Ceea ce ni s-a părut provocator în acest film a fost să arătăm nevăzutul, să-l facem să devină vizibil”, povestesc Gabi Șarga și Cătălin Rotaru.
„Acest film a fost o căutare cu mijloace cinematografice a unui răspuns la intrebări care ne obsedau,” spun regizorii. În viziunea lor, spectatorul este un participant activ la orice operă cinematografică, completează filmul, intră în dialog și își face propria poveste. „Am încercat să-i lăsăm spectatorului libertatea de a-si găsi propriul răspuns…”
Filmat timp de patru zile, pe o vreme ploaiasă, în afara Bucureștiului, „4:15 PM Sfârșitul lumii” spune povestea unei întâlniri neobișnuite dintre un curier și un autostopist, care se prezintă ca fiind Iisus. Când autostopistul îl avertizează că sfârșitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să știe că această întâlnire îi va schimba total viața. Cele două roluri sunt interpretate de actorii Alexandru Suciu (curierul) și Elias Ferkin (Iisus).
În privința alegerii actorilor, regizorii spun că pe Elias Ferkin l-au recomandat „inocența și capacitatea de a fi îndurerat de suferința celuilalt, o calitate rară printre actori”. Toate acestea au fost, însă, potențate de Alexandru Suciu, partenerul lui Ferkin în film. „Alexandru este un actor extraordinar. Am mai lucrat cu el, și am scris rolul special pentru el. A fost o plăcere să lucram cu Elias și cu Alexandru. Ne-au înțeles viziunea iar apoi și-au asumat-o”, spun cei doi regizori.
Elias Ferkin mărturisește că cel mai provocator element din punct de vedere actoricesc a fost ambiguitatea personajului, iar asumarea acestuia a venit după repetițiile cu regizorii. „Costumul personajului […] mă ajută în timp ce filmez să uit tot ce ține de viața mea de acasă. La personajul din acest film, acel hanorac vișiniu face diferența. Gluga îmi dădea senzația că port un veșmânt de profet”, mărturisește Ferkin.
Pentru Alexandru Suciu, cel mai greu a fost sa încerce să-și asume problema personajului aflat într-o situație destul de cruntă. „Nu e prea plăcut să-ți imaginezi cum ar fi dacă ți s-ar întampla așa ceva. Dar când lucrezi la un rol în care crezi, faci tot posibilul sa depășești orice… să fii cât de bun poți să fii”, mărturisește Suciu.
În privința elementelor stilistice, directorul de imagine al filmului, Tudor Platon, student în ultimul an de Master la UNATC, spune că acestea derivă din atmosfera ploioasă aleasa împreună cu Gabi Șarga și cu Cătălin Rotaru. „Culorile reci și desaturate, decupajul auster crează un mediu apăsător care lasă loc jocului dintre caracterul realist și cel mistic regăsit în textul scris”, spune Platon.
Produs de Axis Media Production și Flama Booking, „4:15 PM Sfârșitul lumii” a fost proiectat miercuri, 18 mai, pentru presă. Proiecția oficială va avea loc pe 21 mai, de la ora 11 am iar filmul se va relua în aceeași zi, de la ora 16:00, în Palatul Festivalului de la Cannes. În România, scurtmetrajul va putea fi văzut cel mai devreme în cadrul Festivalului de Film Transilvania.
„Am produs acest film pentru că am crezut în poveste, în viziunea regizorilor. Este un film care te provoacă, te scoate din cotidian. Într-o lume în care aproape toate răspunsurile sunt la un click distanță, cred că avem nevoie de filme care să ne pună pe gânduri”, spune producătorul Adina Sădeanu. Fondator al Axis Media Production, Adina Sădeanu are 10 ani de experiență ca jurnalist, iar în prezent este scenarist și producător de film și de teatru. Primul ei scenariu de lungmetraj („Golden Ashes”) a fost selectat de ScripTeast, unul dintre cele mai prestigioase programe destinate scenaristilor din Europa de Est.
Alex Tudor Crăciun, producător al filmului și unul dintre fondatorii Fundației „Ileana” și al Casei de producție Flama Booking, spune: „4:15 PM Sfârșitul lumii este un proiect inedit, realizat între prieteni care au pus suflet în fiecare amănunt. A fost o experiență frumoasă care sperăm să continue”.
Filmul este distribuit de Ultraviolet Media, prima casă de Film World Sales din România. „Ne-a atras în primul rând pentru măiestria cu care este conturată relaționarea dintre doi străini, bazându-se pe niște ideologii religioase comune unei societăți est-europene. Pornind de la o simplă discuție între două personaje obligate să își petreacă o bucată de drum împreună, regizorii reușesc să aducă privitorul la limita dintre normalitate și nebunie, cu un deznodământ neașteptat. Considerăm ca filmul are capacitatea de a emoționa și de a mișca un public variat,” spune Gabi Suciu, asociat al Ultraviolet Media.
Seri cu proiecţii de film românesc în parcurile din Bucureşti, oferite de Cinemateca festCo & Caravana filmului românesc
„Bucureştiul râde cu festCO” este tema celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2016, festival organizat de către Teatrul de Comedie, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, în perioada 21-29 mai.
În acest an, Festivalul Comediei Românești se implică și mai mult în viața orașului, organizând evenimente în aer liber, în zone diferite de cele cu care publicul s-a obișnuit deja. Aşadar, festCO se deplasează dinspre centrul istoric, către parcurile „Al. I. Cuza” sau Tineretului, oferind spectatorilor show-uri de improvizație, proiecții de filme, animaţii stradale, lansări de carte, concerte, conferințe și spectacole de teatru, care reînvie parfumul perioadei interbelice.
Secţiunea Cinemateca festCo este organizată, şi anul acest, în parteneriat cu Caravana filmului românesc, locaţiile în care comedii din portofoliul de filme româneşti ale ultimilor ani vor aduce zâmbetul pe buzele bucureştenilor fiind parcurile „Al. I. Cuza” şi Tineretului.
Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeţa, Mihai Gruia Sandu, Gheorghe Ifrim, Andi Vasluianu sunt nume notorii ale comediei româneşti actuale, fie ea prezentă pe scenă sau pe peliculă de film.
Pentru iubitorii de film, ei vor fi vedetele Cinematecii festCo din acest an, în filmele: Restul e tăcere, scenariul şi regia: Nae Caranfil; Minte-mă frumos, scenariul: Adrian Lustig; regia: Iura Luncaşu; București NonStop, scenariul şi regia: Dan Chişu.
Vă rugăm să nu rataţi, în această perioadă, să împletiţi vizionarea spectacolului de teatru cu filmul şi să fiţi alături de festCo, un eveniment care vă v-a conduce, pentru câteva zile, în lumea comediei.
Cinemateca festCo & Caravana filmului românesc
Program
Parcul „Al I. Cuza”
(intrarea de la intersecţia străzii Baba Novac cu Câmpia Libertăţii, la foişor)
Luni, 23 mai, ora 21.00: RESTUL E TĂCERE
Scenariul şi regia: Nae Caranfil;
Cu: Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeţa, Mihai Gruia Sandu, Florin Zamfirescu, Valentin Popescu, Silviu Biriş, Nicu Mihoc, Gavril Pătru, Vlad Zamfirescu, Alexandru Hasnaş, Ioana Bulcă, Radu Bânzaru, Gabriel Spahiu
Marţi, 24 mai, ora 21.00: BUCUREŞTI NONSTOP
Scenariul şi regia: Dan Chişu;
Cu: Gheorghe Ifrim, Olimpia Melinte, Cuzin Toma, Dorian Boguţă, Dorina Lazăr, Maria Obretin, Lia Bugnar, Adrian Titieni, Ion Besoiu, Alexandru Papadopol, Dan Bordeianu
Miercuri, 24 mai, ora 21.00: MINTE-MĂ FRUMOS
Scenariul: Adrian Lustig;
Regia: Iura Luncaşu;
Cu: Andi Vasluianu, Diana Dumitrescu, Antoaneta Zaharia, Gheorghe Ifirm, Marius Damian, Gabriela Popescu, Gloria Găitan, Nellz Năstase, Oana Ştefănescu, Dragoş Hulubă, Ilinca Hărnuţ
Parcul Tineretului
Vineri, 28 mai, ora 20.00: BUCUREŞTI NONSTOP
Scenariul şi regia: Dan Chişu;
Cu: Gheorghe Ifrim, Olimpia Melinte, Cuzin Toma, Dorian Boguţă, Dorina Lazăr, Maria Obretin, Lia Bugnar, Adrian Titieni, Ion Besoiu, Alexandru Papadopol, Dan Bordeianu
Accesul la toate proiecțiile este liber, în limita locurilor disponibile.
Lituania, în centrul atenției la cea de-a 15-a ediție TIFF
Printre evenimentele speciale la cea de-a 15-a ediție a TIFF-ului se numără un program generos dedicat Lituaniei. Cinefilii vor avea ocazia să vadă 10 titluri din cinematografia lituaniană: filme reprezentative din ultimii cinci ani, pelicule clasice restaurate, dar și trei dintre operele celui mai cunoscut cineast lituanian, Šarūnas Bartas, invitat la Cluj în secţiunea 3×3. O importantă delegație de cineaști, selecționeri, critici și reprezentanți ai instituției partnere, Lithuanian Film Centre, va fi prezentă la Cluj, în primul eveniment major de acest gen dedicat țării baltice în România.
Regizorul Šarūnas Bartas, împreună cu fiica sa, actrița Ina Marija Bartaité, și producătoarea Jurga Dikčiuvienė vor veni Cluj, unde vor discuta cu publicul despre filmul Peace to Us in our Dreams, selecționat anul trecut în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes și la TIFF în secțiunea 3×3. În film, personajul principal este jucat de Bartas însuși, rolul fetei este jucat de propria fiică, Ina Marija Bartaite, iar mama acesteia, actrița Katia Golubeva, decedată în 2011, apare într-o scurtă înregistrare video. Šarūnas Bartas (n. 1964) este unul dintre cei mai proeminenți cineaști lituanieni. Cunoscut pentru faptul că refuză dramaturgia convențională în favoarea minimalismului și a trimiterilor filosofice, Bartas a atras atenția criticii internaționale încă de la primele filme. Celelalte două filme din miniretrospectiva lui de la TIFF sunt Freedom (la care Jurga Dikčiuvienė a fost asistentă de regie) și One of Us (în care rolul principal e interpretat de fosta soție a lui Bartas, Katia Golubeva).
În cadrul Focusului lituanian, cinefilii vor putea viziona multipremiatul Vanishing Waves (r. Kristina Buozyte), un sci-fi cu note întunecate despre psihicul uman și dragostea imposibilă dintre un om de știință și pacienta aflată în comă. Actrița Jurga Jutaitė va sta de vorbă cu publicul după vizionare. Co-regizorii Maxì Dejoie și Virginija Vareikytė vor prezenta controversatul documentar When We Talk about KGB, iar la proiecția The Gambler (r. Ignas Jonynas), propunerea Lituaniei la Oscar 2014, va participa Vytautas Kaniušonis, care joacă rolul unui șofer de ambulanță a cărui slăbiciune pentru jocurile de noroc îl fac să pună viețile pacienților în pericol. Igrushki e un documentar despre localnicii unui orășel din Belarus care vând ilegal ursuleți de pluș călătorilor din tren, iar Master and Tatyana este un documentar despre excentricul fotograf Vitus Luckus, considerat unul dintre cei mai influenți artiști lituanieni. Regizoarele celor două filme, Lina Lužytė și Giedrė Žickytė, vor fi prezente la Cluj.
Două dintre filmele clasice lituaniene vor beneficia de proiecții unice în copii restaurate digital, Beauty (1969) și Feelings (1968), acesta din urmă votat în 1995 drept cel bun film lituanian realizat vreodată. Din program nu putea lipsi părintele filmului de avangardă, cineastul american de origine lituaniană Jonas Mekas, omagiat printr-o proiecție specială cu The Brig, filmul său de-o viscerală autenticitate premiat la Veneția în 1964. Nu în ultimul rând, 2 Nights Till Morning e o co-producție minoritar lituaniană, filmată în Vilnius, care completează Focusul, despre un one night stand între doi oameni care nu vorbesc aceeași limbă (un finlandez și o franțuzoaică) și sunt blocați într-o țară străină. Regizorul finlandez Mikko Kuparinen va fi prezent la proiecție.
Focus Lituania este organizat în parteneriat cu Lithuanian Film Centre, iar programul cuprinde, totodată, evenimente speciale și un concert al Garbanotas Bostistas, o trupă de rock neo-psihedelic din Vilnius care a cucerit deja publicul britanic, baltic și balcanic, pe 28 mai, de la ora 22.00, la Casa TIFF. Printre reprezentanții Lithuanian Film Centre la Cluj se numără Rolandas Kvietkauskas, director al instituției, și Liana Ruokytė-Jonsson, director al departamentului de promovare.
Pe lângă Šarūnas Bartas, secțiunea 3×3 dedică alte două mini-retrospective regizoarei Chantal Akerman, o ocazie rară de a viziona pe marele ecran filmele Jeanne Dielman, 3 Commerce Quay, 1080 Bruxelles (1975), Je, tu, il, elle (1974) și News from Home (1977), și regizorului turc Zeki Demirkubuz, invitat la Cluj cu recentul Nausea (2015) și extrem de apreciatele Masumiyet / Innocence (1997) și Kader / Destiny (2008).
Liban și Croația – țări invitate la TIFF 2016
Pe lângă Lituania, Festivalul Internațional de Film Transilvania dedică programe speciale altor două țări invitate: Liban și Croația. Cinefilii vor avea ocazia să vadă o selecție de titluri importante din cele două cinematografii, iar cineaști libanezi și croați se vor număra printre invitații festivalului și se vor întâlni cu publicul la Q&A-urile de după proiecții.
Focus Liban este organizat în parteneriat cu Fondation Liban Cinema, cu sprijinul Ambasadei Republicii Libaneze în România și a Sensiblu, și cuprinde nouă filme, atent selecționate de un bun și fin cunoscător al cinematografiei orientale, criticul Jay Weissberg (Variety). Din Egipt, ajunge la TIFF regizorul libanez Assad Fouladkar, cu Halal Love (and Sex), o satiră socială selecționată la Sundance, în care personajele încearcă să împace viața personală cu restricțiile impuse de legile islamice. Realizat cu afecțiune vizibilă față de personaje și fostul oraș natal, regizorul reușește să surprindă o fațetă necunoscută a Beirutului, dincolo de imaginea războiului. Regizorul libanez Mir-Jean Bou Chaaya, invitat și el la TIFF, vine cu filmul de debut Very Big Shot, o comedie neagră în vâna lui Argo, care dezvăluie corupția politică și circuitul media din lumea libaneză.
Go Home (r. Jihane Chouaib) este un studiu asupra vieții moderne în Liban, din perspectiva unei emigrante interpretate de cunoscuta actriță iraniană Golshifteh Farahani. Documentarul The Lebanese Rocket Society (r. Joana Hadjithomas, Khalil Joreige) cercetează o perioadă a anilor ’60, ștearsă din istoria libaneză, când un grup de profesori și studenți au pus bazele cercetării în spațiu și au lansat primele rachete din țară. Regizoarea Eliane Raheb este invitată la TIFF cu filmul Sleepless Nights, o experiență emoțională epuizantă, care surprinde daunele sufletești cauzate de război.
OK, Enough, Goodbye (2010), debutul tandemului Rania Attieh și Daniel Garcia, prezentat la Karlovy Vary, în care cei doi regizori sunt și singurii protagoniști, este o odă adusă orașului natal al lui Attieh, Tripoli. Din seria filmelor despre Libanul după război face parte și Falafel (r. Michel Kammoun). În Waves ’98 (Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes 2015), Ely Dagher deconstruiește relația de iubire-ură cu orașul său natal. Georges Hachem își va prezenta debutul din 2010 cu Stray Bullet, povestea unei femei care încearcă să preia controlul asupra propriei vieți în timpul războiului civil.
Focus Croația e organizat în parteneriat cu The Croation Audiovisual Centre (HAVC) și cuprinde o selecție de șapte filme noi. Regizorul croat Ognjen Sviličić își va prezenta la TIFF filmul These are the Rules, premiat la Veneția 2014 pentru interpretarea intensă a lui Emir Hadžihafizbegović. The High Sun (r. Dalibor Matanic), câștigătorul Premiului Special al Juriului pentru secțiunea Un Certain Regard de la Cannes și candidatul Croației la Oscar, în care joacă Tihana Lazović – revelația anului în Croația – urmărește trei generații influențate de conflictele sârbo-croate. You Carry Me, debutul în lungmetraj al Ivonei Juka, prezentat în competiția East of the West la Karlovy Vary, este o poveste non-lineară extrem de ambițioasă și înrudită cu Magnolia lui Paul Thomas Anderson. Prezentat la Berlinala din acest an, On The Other Side (r. Zrinko Ogresta) face referire, încă din titlu, la urmările războiului cu Iugoslavia – și tot despre urmările războiului și răni încă deschise este vorba și în întunecatul triptic narativ din The Reaper (r. Zvonimir Juric), a cărui acțiune se desfășoară într-o singură noapte.
Într-o notă binevenit de lejeră se situează Life is a Trumpet (2015, r. Antonio Nuić), care surprinde ciocnirea comic-dramatică dintre două familii la o nuntă, și Shooting Stars (2016, Ivan-Goran Vitez), o comedie savuroasă care parodiază moda actuală a show-urilor cu talente, despre o formație muzicală care vrea să-l asasineze pe Hitler și să pună capăt celui de-al doilea Război Mondial.
Campania de imagine TIFF 2016
Campania de imagine de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania este semnată, pentru al treilea an la rând, de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves. Ei au creat afișele și cele 5 spoturi oficiale TIFF 2016, după un concept marca Bloom Branding & Design Studio. Protagoniștii sunt actori neprofesioniști, selectați în urma unui casting organizat la Cluj-Napoca.
„Ideea campaniei vizuale din acest an a plecat de la o propunere făcută anul trecut de graficianul nostru Andrei Pastuhov și de Domnița Georgescu de la Bloom Studio, aceea de a reface întocmai cadre celebre din filme folosind oameni obișnuiți. TIFF s-a mai jucat cu acest concept și în trecut, dar de fiecare dată a reinterpretat cadrul original, condimentându-l cu un twist ardelenesc”, explică directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.
„Noutatea acestei ediții aniversare, veritabil vârf de lance al strategiei orașului în obținerea titlului de Capitala Culturală Europeană în 2021, o constituie reproducerea cât mai fidelă a unor ipostaze iconice folosind clujeni și decoruri reale din Cluj – unele fin sugerate, altele instant recognoscibile. Fiecare dintre cele cinci postere e însoțit de un clip în care orașul devine brusc un platou de filmare, iar un clujean obișnuit se transformă în personaj de film în câteva secunde. Tocmai de aceea am păstrat în posterele finale elemente din bucătăria filmului, care trădează această transfigurare: microfoane, reflectoare, clachete, megafoane, șine de traveling etc. Este, cred, cea mai potrivită reprezentare a felului în care TIFF-ul transformă Clujul prin film timp de zece zile”, adaugă Mihai Chirilov.
Fiecare dintre cele cinci personaje alese au primit un twist ardelenesc, astfel încât Forrest Gump devine Pădurea Ghimpe (în interpretarea lui Rareș Brănescu și Dolores Bădulescu), Amélie se transformă în Amalia (jucată de Andrea Cadar), Terminator ajunge Terminatul (Gheorghe Iftime) pe străzile din Cluj, Marilyn Monroe din The Seven Year Itch devine Mariska (Andra Buicu, studentă la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, alături de actorul Levente Molnar), iar Radu Bereș seamănă izbitor cu Robert de Niro în Taxi Driver aka Taxidermistul.
Spoturile sunt produse de Libra Film și Studioset. Imaginea e semnată de Marius Mihai Apopei, iar fotografiile sunt realizate de Manole Sava (Greenmind Studio). Filmările au avut loc în Piața Unirii din Cluj, Bd-ul 21 decembrie 1989, Podul Calvaria, Parcul Central și Bd-ul Eroilor.
Spot Terminator / Terminatul https://youtu.be/MsRfna4RbHo
Spot Marylin Monroe / Mariska https://youtu.be/fH2oV3Bgv9I
Spot Taxi Driver / Taxidermistul https://www.youtube.com/watch?v=VT0ECoUqQZE
Spot Amélie / Amalia https://youtu.be/c6st8svFBCQ
Spot Forrest Gump / Pădurea Ghimpe https://youtu.be/pXTejMcRKM4