Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (16 – 22 aprilie 2018)

Știrile săptămânii: Kent Jones – curator la American Independent Film Festival; Record de spectatori pentru un film documentar – România neîmblânzită; Cu drag, Van Gogh, în 27 aprilie, la Teatrul Merlin din Timișoara; Revoluția storytelling-ului și dezvoltarea noilor tehnologii în domeniu, experimentate la infiniTIFF; „Singură la nunta mea”, coprodus de Ada Solomon, în selecția programului ACID Cannes; „The Florida Project” – în selecția 2018 a American Independent Film Festival; Weekend la Castel: Grădina plăcerilor, primul film al lui Hitchcock și Tokyo Vampire Hotel, fantasy-ul filmat la Cluj, proiectate în premieră la Bonțida; American Independent Film Festival în premieră la Arad 27 – 29 aprilie; Lemonade, filmul Ioanei Uricaru, are premiera internațională astăzi, 19 aprilie, la Tribeca Film Festival New York; Corneliu Porumboiu filmează pentru „Gomera” în Spania! Agustí Villaronga, între actorii care se alătură distribuției; Începe sezonul KineDok powered by One World Romania în țară; Andreea Esca – în discuție cu Sebastian Stan în deschiderea American Independent Film Festival.

Kent Jones – curator la American Independent Film Festival

Kent Jones, cineast, curator și directorul Festivalului de Film de la New York a acceptat să realizeze pentru ediția din acest an a American Independent Film Festival o selecție de filme  reprezentative pentru curentul „indie” – filme pe care le va și introduce în persoană spectatorilor bucureșteni.

 „American Independent Cinema Curated by Kent Jones” are în vedere o selecție de filme din ultimii 50 de ani, printre care „The Shooting” (1967) în regia lui Monte Hellman, unul dintre western-urile americane iconice, cu Jack Nicholson și Millie Perkins în distribuție, o selecție de scurtmetraje semnate de Bruce Conner, regizor non-conformist și atipic – cunoscut pentru stilul său de lucru cu found-footage sau „A Woman under the Influence”, de John Cassavetes. Kent Jones va prefața proiecțiile iar publicul va avea acces gratuit în limita locurilor disponibile. Rezervări la aceste proiecții vor putea fi făcute prin Eventbook odată cu anunțarea programului complet al festivalului.

Alte două titluri, care vor fi anunțate în curând, vor completa selecția „American Independent Cinema Curated by Kent Jones”.

Kent Jones este critic de film, curator, selecționer de festival și regizor iar din 2013 este directorul Festivalului de Film de la New York. A lucrat ca arhivist pentru Cappa Productions a lui Martin Scorsese și ca selecționer al Societății de Film de la Lincoln Center din New York și scrie frecvent la Film Comment și Cahiers du Cinema. A regizat mai multe documentare, printre care „Hitchcock / Truffaut” care a avut premiera la Cannes în 2015 și a mers ulterior în festivaluri ca Telluride, Toronto sau Londra BFI.

Cel mai recent film al său, „Diane”, este selecționat în acest an la Festivalul de Film de la Tribeca și va fi prezentat chiar înainte de sosirea lui Kent Jones la București.

 „The Shooting„, prezentat la Cannes în 1967, a fost realizat cu un buget de 75.000 de dolari și produs de regizorul Roger Corman și de Jack Nicholson care face parte și din cast. Bijuteria lui Monte Hellman este un western situat în deșertul american, în care un fost vânător de recompense, Willet Gashade, întors de curând acasă, află că fratele său a fugit după ce a ucis doi oameni din neglijență. Filmul extinde arhitectura spațiului geografic și a naturii umane pentru a oferi unul dintre cele mai memorabile western-uri americane. „The Shootingva fi proiectat pe 1 mai, de la ora 18:00 la Cinema Muzeul Țăranului.

Regizor legendar al avangardei americane, Bruce Conner este cunoscut pentru filmele sale „de asamblaj” care au fost una din principalele influențe și surse de ispirație pentru videoclipurile muzicale pop. O mostră a filmografiei sale va fi prezentată la American Independent Film Festival în București în cadrul unei sesiuni formate din trei scurtmetraje „Crossroads” (1976), „Report” (1967) și „Looking for Mushrooms” (1996). „Crossroads” este o dublă prezentare a testului atomic subacvatic Operation of Crossroads, din 1946. Explozia monumentală este văzută de două ori din unghiuri diferite și cu o coloană sonoră diferită de fiecare dată, oferind un contrapunct meditativ puterii destructive a testului nuclear. În „Report” (1967), Conner folosește înregistrări ale asasinatului președintelui John F. Kennedy și alte imagini din mass-media pentru a construi un comentariu incisiv despre creația, obsesia și comercializarea celebrității și a morții de către cultura pop în timp ce „Looking for Mushrooms”, primul său film color, este un jurnal de călătorie psihedelic realizat în urma scurtei sale șederi în Mexic între 1961 și 1962. Este filmat între 1959 și 1967 iar versiunea prezentată în România  este cea modificată de Bruce Conner în 1996. Sesiunea Bruce Conner va fi prezentată la Cinema Muzeul Țăranului, pe data de 3 mai, la 18:30.

„A Woman under the Influence”, de John Cassavetes va fi proiectat miercuri, 2 mai, ora 17:00.


Record de spectatori pentru un film documentar

14.451 spectatori au ales să vadă la cinema în acest weekend (13-15 aprilie 2018) filmul documentar România neîmblânzită, un proiect unic despre țara noastră, cu imagini spectaculoase din locuri surprinzătoare, narat în limba română de Victor Rebengiuc, unul dintre cei mai iubiți actori ai României.

Filmul România neîmblânzită a reușit să aducă un număr record de spectatori în primul weekend al lansării sale în cinematografe. Cu o campanie fără precedent în țara noastră pentru un film documentar românesc, producția a fost programată în peste 70 de săli de cinema din 37 de orașe și a trezit interesul unui numar copleșitor de români, indiferent de vârstă.

Filmul a avut alături personalități marcante din țara noastră, care si-au manifestat susținerea și entuziasmul față de acest proiect.

Iată doar cîteva dintre declarațiile lor după vizionarea filmului.

“Emoționant, tulburător. Iar muzica se contopește armonios cu momentele de crescendo. Formidabil. “ – Margareta Pâslaru, cântăreață

“Un cadou minunat pentru noi și pentru țara noastră la împlinirea celor 100 de ani.“ – Andreea Răducan, campioană mondială și olimpică la gimnastică

“Un film așa cum nu ați mai văzut niciodată despre țara aceasta și o radiografie a ceea ce încă mai este acum, o capsulă a timpului ce va funcționa ca o probă pe baza căreia vom fi judecați în viitor.” – Alex Găvan, alpinist   


Cu drag, Van Gogh, în 27 aprilie, la Teatrul Merlin din Timișoara

“Poţi avea un adevărat foc în suflet, şi totuşi nimeni să nu vină să se încălzească la el, iar trecătorii văd doar o urmă de fum.” (Vincent van Gogh)

Vincent van Gogh a murit la vârsta de 37 de ani, lăsând în urmă peste 2000 de tablouri. Regizoarea poloneză Dorota Kobiela, împreună cu câștigătorul premiului Oscar, britanicul Hugh Welchman, au co-regizat un film cum nu s-a mai făcut sau văzut până acum, fiind primul film de lung metraj care folosește pictura ca tehnică de animație.

125 de pictori din întreaga lume, printre care și artistele plastice de origine română Carmen Belean și Cătălina Codreanu, au realizat 62.450 de fotograme pictate în ulei. Filmul prezintă viața și moartea controversată a geniului care a fost Vincent van Gogh. Publicul larg și-a arătat interesul încă de la primele comunicate de presă, teaser-trailerul a fost vizionat de peste 130 de milioane de ori înainte de premieră și distribuit pe rețelele de socializare de peste 3 milioane de ori.

“Cu drag, Vincent” era modul în care artistul își încheia cele peste 800 de scrisori trimise către fratele său, Theo. Filmul pornește de la ultima scrisoare neterminată și pune pe ecran existența pictorului printr-o tehnică modernă de animare a operelor sale.   

Tânăra actriță Saoirse Ronan, nominalizată anul acesta la Premiile Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea din Lady Bird îi dă viață personajului Marguerite Gachet. Douglas Booth, cunoscut din filmele Romeo și Julieta, Noe sau Ascensiunea lui Jupiter își împrumută vocea personajului Armand Roulin. Printre actorii care interpretează personaje în film se numără și Jerome Flynn, devenit celebru pentru rolul Bronn din serialul HBO Urzeala Tronurilor, Chris O’Dowd (Thor: Întunericul, Jocuri secrete, Copii domnișoarei Peregrine), Helen McCrory (Harry Potter și Talismanele Morții, Sherlock Holmes și cazul ciorapului de mătase, Casanova) și actorul polonez Robert Gulaczyk în rolul lui Vincent van Gogh.

Filmul este produs de BreakThru Films și Trademark Films.

La Timișoara filmul va fi proiectat în data de 27 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul Merlin, cu sprijinul distribuitorilor Asociația Follow Art, Argo Art Consulting și a partenerilor Teatrul Merlin și Consiliul Județean Timiș.

Prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi achiziționat înainte de film sau la Librăria Cărturești, str. Mercy, nr. 6.

Trailer: www.youtube.com/watch?v=CGzKnyhYDQI 

Website: www.lovingvincent.com

Facebook România: www.facebook.com/lovingvincentromania/

Instagram: www.instagram.com/lovingvincentmovie/


Revoluția storytelling-ului și dezvoltarea noilor tehnologii în domeniu, experimentate la infiniTIFF

După succesul primei ediții, infiniTIFF – secțiunea dedicată realității virtuale (VR), noilor forme de storytelling și cinematografiei interactive, revine la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Între 25 mai și 2 iunie, într-un cadru special amenajat la Cluj Hub, cinefilii precum și toți cei pasionați de noile forme de storytelling audiovizual, vor avea ocazia să descopere un program incitant de experiențe VR, Live Cinema și Loop Cinema.

Printre noutățile ediției se numără infiniTIFF Summit – conferința în cadrul căreia vor fi analizate noile tendințe la intersecția dintre film, storytelling și tehnologie, și #Stories on Instagram – un workshop dedicat explorării formatelor narative produse și distribuite prin intermediul acestui tip de social media.

infiniTIFF este susținut și la a doua ediție de Samsung România prin ecosistemul de produse care schimbă viața utilizatorilor – tehnologia Gear VR și noile Samsung Galaxy S9 și S9+, smartphone-urile care reinventează modul în care comunicăm, împărtășim și experimentăm lumea.  „Tehnologia a devenit parte din viața noastră, astfel că în prezent putem crea, ne putem bucura și împărtăși cele mai bune cadre prin simpla utilizare a unui smartphone, a unei camere Gear 360 sau a unor ochelari virtuali. Prin realitatea virtuală putem explora lumi și călători unde dorim; putem experimenta cel mai nou conținut cinematografic sau diverse jocuri și aplicații, iar poveștile celorlalți pot fi trăite și de noi, direct de pe primul rând”, a declarat Simona Panait, Head of Corporate Marketing & Communications South-East Europe.

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, infiniTIFF își propune să creeze o comunitate interdisciplinară, formată din cinefili, creativi, experți în tehnologie și influenceri din domeniu dispuși să depășească granițele convenționale ale storytelling-ului. Construind un grup atât de divers și complex de profesioniști, platforma creează un mediu propice creației și colaborării între domenii.

Cu a doua ediție infiniTIFF continuăm să explorăm noile forme ale storytellingului audiovizual și intersecția dintre film, storytelling și tehnologie, dincolo de forme cinematografice tradiționale prezentate la TIFF. Celor interesați le oferim un triptic de posibilități de a ni se alătura în acest spațiu interdisciplinar al inovației și experimentelor: ca spectator al programelor VR, Youtube și cinema  live, ca participant la un workshop de #Storytelling pe Instagram și ca public la o conferință internațională pe aceste teme.“, subliniază curatorul programului, Erwin M. Schmidt (Berlin), fondatorul studioului de inovație Cinemathon axat pe noile technologii în industria filmului (www.cinemathon.international) și co-fondatorul unui co-working space pentru antreprenori si creativi in film si technologie, The FilmTech Office (www.filmtechoffice.com).      

infiniTIFF Summit – profesioniștii din industria filmului întâlnesc experții din domeniul tehnologiei

Cum arată evoluția comună a storytelling-ului și a tehnologiei și care este potențialul acestei fuziuni? infiniTIFF Summit (miercuri, 30 mai) este un eveniment care își propune să exploreze acest topic, în cadrul căruia experții internaționali vor oferi răspunsuri profesioniștilor din lumea filmului, dar și celor din alte domenii creative și tehnologice.

Cele mai noi forme de storytelling, inovațiile tehnologice care vor revoluționa producția de film și modelele financiare aplicate pe nevoile industriei se numără printre punctele principale abordate în cadrul conferinței de către specialiștii invitați din Europa. Ricardo J. Mendez (Berlin), Directorul Tehnic Samsung NEXT, Sten Saluveer (Tallinn), fondatorul și CEO-ul Acceleratorului Creativ Storytek, Prof. Thomas Langhanki (Berlin), Fondatorul Experimental Game, regizorii Katarzyna Kifert și Dawid Marcinkowski – duo-ul Kissinger Twins și Irina Albita  (Londra), co-fondatoarea Big Couch sunt invitații speciali ai evenimentului și speakerii care vor inspira publicul la prima ediție infiniTIFF Summit. Descoperind noi forme de colaborare între domenii, participanții vor fi provocați să regândească modul în care sunt realizate, distribuite și prezentate produsele audio-vizuale în contextul tehnologic aflat într-o continuă dezvoltare.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook la prețul de 100 RON.

Workshop infiniTIFF: #Stories on Instagram

Una dintre cele mai populare rețele sociale din lume, Instagram, pune la dispoziția utilizatorilor o gamă tot mai mare de caracteristici care au atras în ultimii ani atenția brandurilor și a influencerilor. Pentru prima oară în cadrul unui festival de film prestigios, atelierul infiniTIFF va pune accentul pe potențialul narativ al acestei platforme, cu accentul îndreptat asupra Story-urilor.

Timp de patru zile, între 26 și 29 mai, participanții vor explora caracteristicile narative și vizuale ale interfeței Instagram, descoperind și aplicând secretele folosite de profesioniștii din social media, sub îndrumarea Kissinger Twins (Polonia), un duo creativ multi-premiat, specializat în storytelling-ul vizual interactiv.

#Story-urile create în cadrul atelierului cu Samsung Galaxy S9  vor fi prezentate în cadrul Summit-ului infiniTIFF și vor fi publicate pe toate rețelele TIFF.

Workshopul se adresează profesioniștilor din lumea cinematografică, designerilor, creativilor din domeniul tehnologiei, scenariștilor, programatorilor, artiștilor vizuali, pasionaților de animație si jocuri, tuturor celor interesați să dezvolte un limbaj propriu de narațiune audio-vizuală pe Instagram. Cei interesați pot aplica aici

Pentru a te înscrie la workshop trebuie doar să completezi formularul disponibil online până la data limită de 11 mai 2018. 15 participanți vor fi ulterior selectați în baza scrisorii de motivație și a experienței în domeniul vizual / audio-vizual și în social media, informații trimise prin intermediul formularului de înscriere.


„Singură la nunta mea”, coprodus de Ada Solomon, în selecția programului ACID Cannes

Pelicula „Singură la nunta mea / Seule a mon mariage”, coproducție Belgia-România, regizată de Marta Bergman, a fost selectată în programul ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion) al Festivalului de Film de la Cannes 2018.

Evenimentul va avea loc în perioada 9-18 mai 2018, iar filmul va fi proiectat în premieră mondială.

Produsă de compania belgiană Frakas, pelicula filmată în România și Belgia, îi are în rolurile principale pe românca Alina Șerban și belgianul Tom Vermeir.

„Singură la nunta mea / Seule a mon mariage” este lungmetrajul de debut al Martei Bergman, născută la București, autoarea unor documentare despre comunitatea romă și problematica femeii în societatea contemporană. Producțiile sale au fost prezentate în festivaluri ca Visions du Réel și Leipzig Film Festival.

„Singură la nunta mea / Seule a mon mariage” este povestea Pamelei, o tânără din comunitatea romă, o femeie spontană și amuzantă. Trăiește cu copilul ei în vârstă de doi ani și cu bunica într-o casă dărăpănată unde împart același pat. Ea visează la libertate și se îmbarcă spre necunoscut, renunțând la tradițiile care o sufocă. Speră să se căsătorească pentru a-și schimba destinul, dar și pe al fiicei ei. O poveste despre curajul și determinarea de a-ți depăși condiția.

Alina Șerban, născută într-o familie de romi din România, joacă rolul Pamelei. Actriță și regizoare, studiile ei de artă dramatică au dus-o de la București la Royal Academy of Dramatic Art din Londra și la Tisch School of the Arts din New York. Angajată în a sprijini comunitatea romă, ea a devenit cunoscută prin one woman show-ul „I Declare at My Own Risk”, fiind atât autoare cât și interpretă.

Pamela din „Singură la nunta mea” este primul ei rol principal într-un lungmetraj.

Tom Vermeir este actor de teatru și televiziune și muzician. În film este cunoscut din producția „Belgica” (2016), de Félix van Groeningen, prezentată la festivalul Sundance.

Din distribuție mai fac parte Rebeca Anghel, Marie Denarnaud, Marian Șamu, Viorica Tudor, Johan Leysen, Karin Tanghe și Jonas Bloquet.

Scenariul filmului este semnat de Marta Bergman, Laurent Brandenbourger, în colaborare cu Boris Lojkine și Katell Quillévéré, scriptul, de Andra Bărbuică, iar decorurile, de Marina Obradovic și Igor Gabriel. Muzica a fost compusă de Vlaicu Golcea.

Programul ACID a fost înființat în urmă cu 25 de ani și reprezintă o secțiune paralelă a festivalului de la Cannes care prezintă zece filme pe care Asociația le susține după lansare. Selecția făcută de cineaștii membri ai ACID cuprinde lungmetraje franceze și străine, de ficțiune și documentare, alese din sute de filme înscrise din întreaga lume.

Printre cei care au participat în secțiunea ACID se numără Kaouther Ben Hania („Le Challat de Tunis”), Olivier Babinet („Swagger”), Serge Bozon („L’Amitié”), Alain Gomis („L’Afrance”), Ursula Meier („Des épaules solides”), Yolande Moreau și Gilles Porte („Quand la mer monte”) și Justine Triet („La Bataille de Solférino”).

În 2009, în selecția ACID a fost inclus și filmul „Cea mai fericită fată din lume”, lungmetrajul de debut semnat de Radu Jude.

„Singură la nunta mea” este o producție a companiei belgiene Frakas Productions, în asociere cu Hi Film (Ada Solomon) din România, în coproducție cu Avenue B Productions și Zélila Films (Caroline Bonmarchand și  Sophie Leclercq), cu susținerea Rouge International (Julie Gayet și Nadia Turincev) din Franța.

Filmul este susținut de Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie Bruxelles, RTBF (Televiziunea Belgiană), Proximus, Wallimage (Wallonie), Screen.Brussels, Casa Kafka Pictures, Provinci Liège și Centre National du Cinéma et de l’Image Animée.

„Singură la nunta mea / Seule a mon mariage” este cea de-a treia colaborare dintre Frakas Productions și Hi Film Productions, după lungmetrajele „Felicia, înainte de toate” și „Soldații. Poveste din Ferentari”.


„The Florida Project” – în selecția 2018 a American Independent Film Festival

Prezentat în 2017 la Festivalul de la Cannes în Directors’ Fortnight și aclamat de critica americană, „The Florida Project” în regia lui Sean Baker va fi prezentat în premieră în România la American Independent Film Festival. Filmul i-a adus lui Willem Dafoe o nominalizare la Oscarul de anul acesta – într-o distribuție din care face parte și starul Instagram, Bria Vinaite.

Programul complet al proiecțiilor care vor avea loc la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului este disponibil de astăzi pe filmedefestival.ro – iar biletele pot fi achiziționate de pe Eventbook.ro.

Totodată, în cadrul festivalului vor avea loc și proiecții surpriză, în spații neconvenționale.

După succesul mondial al lui „Tangerine”, filmul anterior realizat de Sean Baker cu un simplu iPhone 5S, regizorul își continuă ascensiunea cunstruind în „The Florida Project” o fabulă realistă despre nevinovăție, fericire și iubire familială în comunitățile de la marginea parcului de distracții Disney World. Tânăra mamă Halley (Bria Vinaite) și fiica ei în vârstă de șase ani Moonee (Brooklynn Prince) își petrec zilele în lumea colorată în nuanțe pastelate a motelurilor sărace din Orlando, bucurându-se de viață din plin. Protectorul lor iubitor este și managerul de motel Bobby (Willem Dafoe). Când norul întunecat al sărăciei amenință să le destrame viața de basm, soluția lui Halley le pune familia în pericol cu grave consecințe.

Filmul delicat și cald al lui Baker este îmbogățit de interpretările extraordinare ale unor actori neprofesioniști, subliniind empatia și refuzând să lase realitatea crudă sa umbrească minunea magică a vieții. În cadrul American Independent Film Festival proiecțiile au loc pe 2 și 3 mai, la Cinema PRO iar filmul face parte și din selecția „American Independent Cinema Curated by Kent Jones” și va beneficia de introducerea acestuia.

American Independent Film Festival la Arad

Anul acesta va avea loc o primă ediție a American Independent Film Festival la Arad, cu 3 zile de film independent american în perioada 27-29 aprilie, la Cinema Arta. Selecția include câte o proiecție cu filmele „The Florida Project”, r. Sean Baker;  „You Were Never Really Here”, r. Lynne Ramsay; „Menashe”, r. Joshua Z Weinstein, „Paterson”, r. Jim Jarmusch; „The Rider”, r. Chloe Zhao și „Wonderstruck”, r. Todd Haynes. American Independent Film Festival la Arad este organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad și al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. Colaboratori locali: Asociația CitiZenit. Parteneri media locali: Magic FM, Radio Arad. Mai multe informații și programul evenimentului vor fi disponibile în curând pe filmedefestival.ro.


Weekend la Castel: Grădina plăcerilor, primul film al lui Hitchcock și Tokyo Vampire Hotel, fantasy-ul filmat la Cluj, proiectate în premieră la Bonțida

Pe 26 și 27 mai, Weekend la Castel revine la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Un program amplu și distractiv de jocuri interactive, ateliere creative și spectacole pentru copii va face deliciul celor mici pe timp de zi, urmând ca după lăsarea serii, împrejurimile Castelului Bánffy de la Bonțida să se transforme în decorul celor mai așteptate proiecții și cine-concerte ale anului. În 26 mai publicul TIFF va putea urmări un show-surpriză de acrobație aeriană, urmat de Grădina plăcerilor (1925), primul film oficial al regizorului Alfred Hitchcock, acompaniat live de ansamblul de cameră Notes & Ties. Weekend-ul se va încheia cu premiera Tokyo Vampire Hotel, filmul regizorului japonez Sion Sono, inspirat de miturile autohtone și turnat parțial în Cluj și în salina din Turda.

Biletele au fost puse în vânzare și sunt disponibile pe Eventbook.ro: https://tiff.eventbook.ro/

Cine-concert: Grădina plăcerilor (1925, r. Alfred Hitchcock), acompaniat live de Ansamblul Notes & Ties

Sâmbătă, 26 mai, ora 21:45

Primul film semnat de faimosul regizor Alfred Hitchcock și una dintre cele mai curajoase producții britanice ale timpului, Grădina plăcerilor (The Pleasure Garden, 1925) va putea fi urmărit în premieră în România, într-o variantă recent descoperită, recuperată și restaurată de British Film Institute (BFI).

Thrillerul mut urmărește povestea amoroasă cu final neașteptat a unei tinere, membră a unui cor londonez renumit, și include imagini caracteristice stilului regizoral care l-a transformat pe Hitchcock într-unul dintre cei mai influenți cineaști din istoria mondială a filmului. Debutul său regizoral – cel mai puțin cunoscut film pe care îl semnează, va fi proiectat în decorul fascinant al misteriosului Castel Bánffy, acompaniat live de ansamblul Notes & Ties, care a încântat publicul TIFF în deschiderea festivalului din 2012, într-un scurt concert, pe coloana sonoră din Star Wars şi Indiana Jones. Ansamblul de cameră format din 13 muzicieni tineri, proveniți din Asociația Notes & Ties, concertează sub bagheta dirijorului Christopher Austin, profesor la Academia Regală de Muzică și consultantul muzical al BFI în cadrul proiectului de restaurare a filmelor regizate de Hitchcock în anii ’20.

Compoziția hipnotizantă interpretată de ansamblul clujean a fost creată special în 2012, la cererea BFI, la scurtă vreme după restaurarea digitală a peliculei alb-negru, de către Daniel Patrick Cohen, muzicianul britanic stabilit acum în Cluj-Napoca. Probabil că nu întâmplător, prima coloană sonoră pe care a compus-o acesta a fost creată special pentru primul film al marelui regizor.

Premiera Tokyo Vampire Hotel (2017, r. Sion Sono)

Duminică, 27 mai, ora 21:45

Invitat la TIFF în 2016, în cadrul unei ample retrospective dedicate, renumitul Sion Sono s-a îndrăgostit de legendele Transilvaniei și de arhitectura deosebită descoperită în România. După prima vizită care l-a inspirat să scrie scenariul fantasy-ului cu vampiri, regizorul japonez a revenit la Cluj, unde s-au turnat scene importante din Tokyo Vampire Hotel – o confruntare apocaliptică dintre două clanuri rivale însetate de sânge. Beciurile Muzeului de Artă, fostul Hotel Continental, Piața Unirii și Piața Muzeului, interioarele spectaculoase ale Salinei Turda și Castelul Corvinilor s-au transformat pentru câteva zile într-un imens platou de filmare, devenind decorul fabulos al seriei co-produse de Amazon.

În rolurile principale apar renumitele actrițe japoneze Kaho, Ami Tomite și Lorena Koto, iar multe dintre personajele misterioase din Tokyo Vampire Hotel sunt interpretate de actori români, parte din echipa de producție fiind formată din profesioniști din București și Cluj-Napoca. Alături de Cristian Rigman, tânărul actor pe care Sion Sono l-a remarcat în programul 10 pentru Film, Elisa Pârvan şi Sandra Ducuță, precum și absolvenţi sau studenţi ai Facultății de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai vor putea fi urmăriți pe marele ecran, pe 27 mai, la Bonțida.

,,Dacă nu filmam în România, seria nu ar mai avut nicio putere’’, subliniază regizorul Sion Sono. Cu o carieră care se întinde pe parcursul a trei decenii și zeci de filme curajoase și controversate în care abordează cu lejeritate genuri foarte diferite, copilul-teribil al cinema-ului independent japonez semnează titluri sonore proiectate în sute de festivaluri și premiate la Berlin, Karlovy Vary sau Sundance.

***

Weekend la Castel este un eveniment în cadrul Festivalului de Film Internațional Transilvania, organizat cu sprijinul Banca Transilvania, Staropramen, MOL România, McDonalds și Electroglobal.


American Independent Film Festival în premieră la Arad 27 – 29 aprilie

American Independent Film Festival debutează anul acesta cu o primă ediție locală la Arad, în perioada 27-29 aprilie, la Cinema Arta. Pe parcursul celor 3 zile de film independent american festivalul a pregătit o selecție ce include filmele „The Florida Project”, r. Sean Baker;  „You Were Never Really Here”, r. Lynne Ramsay; „Menashe”, r. Joshua Z Weinstein, „Paterson”, r. Jim Jarmusch; „The Rider”, r. Chloe Zhao și „Wonderstruck”, r. Todd Haynes. Toate filmele vor avea câte o proiecție pe parcursul ediției de la Arad. Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

După succesul mondial al lui „Tangerine”, filmul anterior realizat de Sean Baker cu un simplu iPhone 5S, regizorul își continuă ascensiunea construind în „The Florida Project” o fabulă realistă despre nevinovăție, fericire și iubire familială în comunitățile de la marginea parcului de distracții Disney World. Tânăra mamă Halley (Bria Vinaite) și fiica ei în vârstă de șase ani Moonee (Brooklynn Prince) își petrec zilele în lumea colorată în nuanțe pastelate a motelurilor sărace din Orlando, bucurându-se din plin de viață. Protectorul lor iubitor este și managerul de motel Bobby (Willem Dafoe). Când norul întunecat al sărăciei amenință să le destrame viața de basm, soluția lui Halley le pune familia în pericol cu grave consecințe.

Filmul delicat și cald al lui Baker este îmbogățit de interpretările extraordinare ale unor actori neprofesioniști, subliniind empatia și refuzând să lase realitatea crudă sa umbrească minunea magică a vieții. În cadrul American Independent Film Festival la Arad, proiecția are loc duminică 29 aprilie, la Cinema Arta, de la 20:00.

Tot pe 29 aprilie, la ora 17:30, are loc și proiecția filmului „The Rider”. Apreciat de critici şi Premiat la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, anul trecut, este portretul atent şi emoţionant al unui tânăr, Brady, fost călăreț de rodeo și, acum, îmblânzitor de cai, care se reface după un accident. Folosind actori non-profesioniști și inspirându-se din povestea vieţii protagonistului Brady Jandreau, Zhao construieşte, cu autenticitate delicată, un portret liric al omului și al naturii. Doar cel de-al doilea film al regizoarei americane, „The Rider” a câștigat premiul C.I.C.A.E. la Cannes și a fost prezentat la peste 40 de festivaluri internaționale de film, printre care Telluride, Toronto, Sundance şi Sarajevo – fiind considerat unul dintre cele mai originale şi puternice filme americane ale anului trecut.

După nominalizările la Oscar pentru „Carol” cu Cate Blanchett și Rooney Mara, Todd Haynes continuă succesul de critică cu „Wonderstruck” cel mai recent film al său prezentat în premieră în 2017 la Festivalul de la Cannes. Cu Julianne Moore în distribuție, filmul este o călătorie înduioșătoare prin istoriile paralele ale unui oraș și ale oamenilor care îl definesc. Proiecția va avea loc în data de 28 aprilie, de la ora 20:00.  

Lista premierelor de la American Independent Film Festival la Arad include și unul dintre cele mai apreciate filme ale anului 2017, „Menashe”, debutul în ficțiune al regizorului de film documentar Joshua Z Weinstein. Vorbit în yiddish și plasat în comunitatea hassidică din Brooklyn, filmul îl urmărește pe Menashe, adorabil și neîndemânatic, în încercarea de a-și organiza viața după moartea soției. Filmat cu neprofesioniști din comunitatea evreilor din New York, Menashe este o comoară a filmului indie cu o viziune revelatoare asupra legăturii universale dintre tată și fiu. Proiecția are loc tot sâmbătă 28 aprilie, ora 16:30.

American Independent Film Festival la Arad debutează pe 27 aprilie cu un titlu de neratat, „You Were Never Really Here/N-ai fost niciodată aici, regizat de Lynne Ramsay, câștigătoarea Premiului pentru scenariu la Cannes 2017. Filmul i-a adus și Premiul pentru pentru interpretare masculină lui Joaquin Phoenix, pentru rolul unui fost agent FBI, taciturn și brutal care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită. Producția a fost comparată de The Times cu „Taxi Driver” al lui Martin Scorsese („This is the Taxi Driver for a new century”). Tot în prima zi a festivalului de la Arad, cinefilii au ocazia să vadă cel mai recent lung metraj al lui Jim Jarmusch. Caracterizat de critici ca fiind „…unul dintre cele mai luminoase filme ale lui Jim Jarmusch”, „Paterson” redă atmosfera aparte din „orașul poeților”, Paterson, New Jersey. Este locul de unde provin scriitori precum William Carlos Williams, reprezentant al modernismului și imagismului în literatură, respectiv Allen Ginsberg, figură centrală a mișcării Beat Generation.

American Independent Film Festival la Arad este organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad și al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. Colaboratori locali: Asociația CitiZenit. Parteneri media locali: Magic FM, Radio Arad. Mai multe informații și programul evenimentului vor fi disponibile în curând pe filmedefestival.ro.


Lemonade, filmul Ioanei Uricaru, are premiera internațională astăzi, 19 aprilie, la Tribeca Film Festival New York

Lemonade, primul lung metraj regizat de Ioana Uricaru, care a avut premiera mondială la Berlinală în luna februarie a acestui an, își continuă cariera festivalieră având în această seară premiera nord americană în prestigiosul festival internațional de film Tribeca, desfășurat la New York.

Cea de-a 17 ediție a festivalului new yorkez va proiecta Lemonade, debutul în lungmetraj al regizoarei Ioana Uricaru. Filmul va fi prezentat în competiția internațională, în perioada 18 – 29 aprilie 2018. Lemonade candidează la următoarele premii oferite în cadrul competiției: Best International Film, Best First Film, Best Debut Film, Best Film Directed by a woman, Best actor /actress, Best Screenplay for International Film, Best Cinematography for International Film, Best Film Audience Award.

Filmul a fost inclus pe lista de filme “must-see” la Tribeca IFF a cotidianului The New York Times, care prezintă filmul drept o dramă a emigrării care nu își relevă întreaga complexitate pe masură ce filmul avansează către final. Regizoarea Ioana Uricaru cartografiază suișurile și coborâșurile pe care Mara (Mălina Manovici), o soră medicală din România, le traversează în așteptarea green card-ului.

Lemonade candidează alături de alte 9 filme, printre care Amateurs de Gabriela Pichler, Dry Martina de Che Sandoval, The Night Eats the World de Dominique Rocher, sau Virgins de Keren Ben Rafael, pentru cele 9 premii, printre care cel mai bun film, cel mai bun debut, cel mai bun film regizat de o femeie, cea mai buna actriță, sau premiul publicului. Filmul va avea cu totul 4 proiecții în festival în datele de 19, 20 21 și 27 aprilie.

Fondat în 2001 de Robert De Niro, Jane Rosenthal și Craig Hatkoff în urma atacurilor din 11 septembrie la New York, Festivalul de Film Tribeca a evoluat într-un eveniment anual, dedicat evoluției culturale și economice a zonei, prin strângerea la un singur loc a artiștilor și a regizorilor internaționali. De-a lungul timpului, festivalul s-a remarcat prin selecția ambițioasă care a promovat cineaști radicali aflați la începutul carierei și pe care i-a lansat apoi în circuitul internațional.

Tribeca este al doilea festival la care participă Lemonade, din cele peste 20 la care filmul a fost invitat imediat după Berlinală.

Lemonade a fost cumpărat spre distribuție după proiecția de la Berlin în mai mult de 10 țări, printre care Franța, China ori Canada – performanță absolut remarcabilă pentru un film de debut.

Lemonade este produs de Mobra Film cu sprijinul CNC, coprodus de Peripheria (Canada), 42film (Germania) – Filmgate Films, Film i Väst (Suedia), realizat cu contribuția Eurimages precum și a Mitteldeutsche Medienförderung, Société de développement des entreprises culturelles – Québec, Telefilm Canada și Programul Europa Creativă – MEDIA a Uniunii Europene.

Pagină Facebook : https://www.facebook.com/lemonade2018/


Corneliu Porumboiu filmează pentru „Gomera” în Spania! Agustí Villaronga, între actorii care se alătură distribuției

Regizorul Corneliu Porumboiu filmează pentru cel de-al cincilea lungmetraj de ficțiune al său, „Gomera”, în Spania, iar distribuției peliculei se alătură actorii Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto, Antonio Buíl și Kiko Correa.

Agustí Villaronga, premiat cu Ursul de Argint pentru regia filmului „El Mar” la Berlinala din 2000 și cu trei trofee Goya de-a lungul anilor, s-a arătat suprins de faptul că un regizor român l-a invitat să joace în filmul său. „Am decis să o fac pentru că, pentru mine, era o aventură, iar Corneliu este un cineast singular dintr-o cinematografie emergentă și foarte interesantă”.                                                                                                    

Despre Porumboiu, el a mai spus: „Mă suprinde capacitatea lui de a improviza și de a ieși victorios din situații. Din perspectiva cineastului, admir mult această capacítate, specifică anumitor regizori, de a se lansa fără o plasă de siguranță și de a-și duce la capăt intuițiile, fără frica de a da greș. Se poate învăța din felul în care filmează, iar mie mi-ar plăcea să am această ușurință și libertate de a aborda o poveste”.

„Corneliu este amabil, inteligent și știe să imprime actorilor o interpretare naturală, dându-le libertate și punându-i în situații confortabile. Pentru mine a fost o descoperire”, a adăugat Villaronga.

Lungmetrajul „Gomera” spune povestea lui Cristi, un ofițer de poliție care ajunge în insula spaniolă pentru a învăța limbajul „El Silbo”, o formă de comunicare prin fluierat, specifică zonei. Misiunea lui este de a-l elibera pe Zsolt, un afacerist controversat aflat în arest în București.

„Gomera”, primul film al lui Corneliu Porumboiu care este realizat și în afara țării, îi are în distribuție pe Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr și Sabin Tambrea.

Filmările au debutat pe 18 februarie, la București, și se vor încheia la începutul lunii viitoare.

Limbajul fluierat ancestral “El Silbo”, înscris în patrimoniul UNESCO, a atras susținerea proiectului de către autoritățile locale din insula, El Cabildo de La Gomera și compania Fred Olsen S.A., a căror valori au la bază principiul sustenabilității și protecției identității locale.

Filmul, scris și regizat de Corneliu Porumboiu, are imaginea semnată de Tudor Mircea, scenografia este realizată de Simona Pădurețu, designer de costume Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu este responsabilă de direcția artistică.

„Gomera” este o producție 42 KM FILM în coproducție cu Les Films du Worso (Franța), Komplizen Film (Germania) și Arte Grand Accord. Producător este Marcela Ursu, iar producător executiv, Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach și Maren Ade. Agentul internațional de vânzări este MK2 Films.

Lungmetrajul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages și va fi lansat în cinematografele din România în 2019.


Începe sezonul KineDok powered by One World Romania în țară

Unde se face deja simțită încălzirea globală? Ce capitol al istoriei românilor a fost șters din cărțile de istorie? și cum s-a sfârșit cu adevărat războiul din Irak? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care filmele KineDok vă pot răspunde anul acesta. Sărbătorim cea de a patra ediție cu 16 din cele mai interesante și mai discutate documentare produse în ultimii ani.

În fiecare an KineDok powered by One World Romania vă aduce ultimele noutăți în materie de film documentar din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, și vă oferă șansa de a viziona filme care nu sunt disponibile în distribuția clasică sau chiar în afara țării de origine a acestora. Cu nu mai puțin de 6 premiere naționale3 producții autohtone și multiple nominalizări și premii la festivaluri internaționale asociate fiecărui titlu, selecția de anul acesta va circula în numeroase orașe din întreaga țară. Filmele vor fi proiectate în spații alternative precum muzee, galerii, pub-uri și chiar fabrici abandonate – oriunde se găsește loc pentru cultură și bună dispoziție. După proiecții, publicul va avea șansa să discute liber cu regizori, protagoniști sau specialiști din diferite domenii într-un mediu intim și informal, luând parte astfel la o experiență comunitară și interactivă.

Programul de proiecții din țară începe în forță cu un film despre atletism, curaj și nemurire. „ULTRA” este un documentar creativ despre oameni care își dedică viața alergării. Filmul, care a călătorit la diferite festivaluri internaționale precum cele de la Sarajevo, Sofia, Trieste și One World Praga, urmărește patru protagoniști, printre care și regizorul Balázs Simonyi,  care se confruntă cu dificultăți extreme și întrec limitele rezistenței, atât fizice, cât și psihice. Proiecția va fi urmată de o discuție cu Silvia Pop și Cătălin Sânpetrean – două legende locale ale maratonului , așa că dacă sunteți pasionați de sport, de film sau măcar curioși cum ne putem depăși pe noi înșine, vă invităm miercuri, 25 aprilie de la ora 19:00 la Fabrica de Pensule din Cluj Napoca. În mai, continuăm cu Alba Iulia,  Miercurea Ciuc, Reșița, Timișoara, Galați și Odorheiu Secuiesc cu și mai multe filme și invitați speciali. Vă așteptăm cu drag!  


Andreea Esca – în discuție cu Sebastian Stan în deschiderea American Independent Film Festival

A doua ediție a American Independent Film Festival începe vineri 27 aprilie cu o discuție pe scenă între Andreea Esca și Sebastian Stan, după proiecția cu I, Tonya, în care actorul american de origine română are rolul principal masculin.

Andreea Esca a acceptat propunerea de ‘ambasador onorific’ al festivalului, calitate în care va face oficiile de deschidere a celei de a doua ediții.

Cealaltă ambasadoare a festivalului este irina Margareta Nistor, cea care la prima ediție a intrat în dialog cu oaspetele de onoare al festivalului Joaquin Phoenix.

Andreea Esca: „Este o onoare pentru mine sa fiu parte în acest Festival cu filme bune și important de descoperit, cu actori minunați și cu organizatori entuziaști. Filmul american nu este doar despre împușcături, mașini răsturnate și happy endings, și cred că e bine să se explice acest lucru, din când în când. Iar I, Tonya”, pelicula din deschiderea Festivalului vine să mă susțină. Este un film emoționant, care mi-a reamintit povestea patinatoarei Tonya Harding, pe care o urmăream la televizor pe vremea lui Ceaușescu, și m-a făcut să descopăr cât de talentat poate fi actorul de origine română, Sebastian Stan. Felicitări, Cristian Mungiu, pentru alegerea filmelor și ne vedem cu toții în sala!”

Sebastian Stan va fi totodată și invitatul Andreei Esca, live, într-o discuție mai amplă despre biografia sa și alte subiecte în emisiunea acesteia „La Radio”, de la Europa FM, din data de 28 aprilie, începând cu ora 12:00.

VineriI, Tonya, va beneficia de o scurtă introducere în prezența lui Sebastian Stan și a Andreei Esca, de la ora 20:30 iar după proiecție, de la ora 22:30, cei doi vor reveni pe scenă pentru o discuție de circa 30 de minute despre film și cariera americană a lui Sebastian. Publicul va avea ocazia să adreseze întrebări.

I, Tonyava mai beneficia de două proiecții în cadrul festivalului, sâmbătă, pe 28 aprilie, de la ora 18:00, proiecție care va fi și ea urmată de o conversație cu protagonistul filmului, începând cu ora 20:30 – și luni 30 aprilie de la 20:30 o proiecție introdusă de o scurtă discuție despre cinematograful independent VS cel Hollywoodian între criticul de film Ionuț Mareș și Sebastian Stan.

Ionuț Mareș va introduce totodată și filmele Lady Bird și Golden Exits în vreme ce Irina Margareta Nistor a ales anul acesta să introducă filmele Wonderstruck (pe 1 și 3 mai) și Wonder Wheel(pe 1 mai).

Irina Margareta Nistor: „Cu cea mai mare diplomație mă bucur să vă anunț că americanii (re)vin la București (și Arad) cu filme independente de neuitat și care precis ar fi fost interzise pana in ‘89! Sau măcar parțial cenzurate!”.

Celelate proiecții în premieră din festival vor fi introduse de către Andrei Tănăsescu și Kent Jones care au realizat selecția pentru această ediție a American Independent Film Festival.

Faces, din retrospectiva John Cassavetes va fi introdus de către jurnalistul și criticul de film Cristian Tudor Popescu (27 aprilie la ora 17:30).

American Independent Film Festival va avea loc în perioada 27 aprilie – 3 mai la Cinema Pro din București și la sala Studio Horia Bernea a Muzeului Țăranului Român. Anul acesta va avea loc și o primă ediție regională la Arad, între 27 și 29 aprilie.

Programul proiecțiilor și noutăți despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe siteul filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival și Instagram (@AmericanIndependentFilmFest). Bilete și revzervări la proiecțiile gratuite sunt disponibile pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

Articole similare

Netflix lanseaza trailerul oficial pentru La Casa de Papel

Jovi Ene

Lansare de carte: “Strămoşi pe alese. Călătorie în imaginarul genealogic al boierimii române”

Jovi Ene

Concurs: Câștigă un pachet de 3 cărți pentru copii despre corpul uman, oferite de Editura NICULESCU! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult