Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (15 – 21 iunie 2015)

olimpia melinte_credit foto - adi bulboacaȘtirile săptămânii: Olimpia Melinte, în juriul Festivalului Internațional de Film de la Valencia; „De ce eu?”, premiat în Rusia, la festivalul dedicat lui Andrei Tarkovski; Au început înscrierile pentru competiția Dracula Film Festival; TIFF Sibiu 2015, peste 40 filme în 8 locuri de proiecție.

Olimpia Melinte, în juriul Festivalului Internațional de Film de la Valencia

Actrița Olimpia Melinte va face parte din juriul Valencia International Film Festival „Cinema Jove”, care va avea loc în perioada 19-26 iunie în Spania.

Iubită de publicul și de critica spaniolă deopotrivă pentru rolul din filmul „Canibal” (care i-a adus o nominalizare la premiile Goya și premiul Revelaţia Anului 2014 la Gala Uniunii Actorilor din Spania), Olimpia Melinte a fost invitată, alături de actorul, scenaristul și regizorul spaniol Jorge Roelas și actrița Lolita Chammah să jurizeze competiția oficială a festivalului ajuns la ediția cu numărul 29.

Pentru mine, o nouă aventură începe weekendul acesta în Valencia în cadrul Festivalului Internațional de Film Cinema Jove. Și pentru că o bucurie nu vine niciodată singură, pe lângă faptul că aștept cu nerăbdare filmele bune pe care urmează să le văd împreună cu Lolita Chammah (fiica celebrei Isabelle Huppert) și Jorge Roelas, membrii juriul din care fac parte, gândul la întâlnirea cu publicul spaniol și a lui energie minunată mă face să număr zilele până ce o să ajung acolo. Mai ales că o să fiu pentru prima dată în Valencia”, spune actrița.

Pentru Olimpia Melinte, una dintre cele mai cunoscute actrițe românce la nivel internațional, aceasta este a doua participare într-un juriu al unui festival important de film. Anul acesta a făcut parte din juriul TIFF, alături de Dennis Lim, Violeta Bava, George Ovashvili și Juliette Lepoutre.

„TIFF 2015 mi-a adus un cadou minunat – întâlnirea cu o serie de filme surprinzătoare – și mi-a dat șansa să întâlnesc oameni frumoși alături de care am trăit într-o săptămână cât alții în 7. Urmează Valencia Film Festival tot în calitate de jurată și mă întreb dacă emoțiile și bucuria vor fi la fel de mari ca acasă.”, adaugă Olimpia.

Absolventă a Facultății de Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași și a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București, Olimpia Melinte este una dintre cele mai talentate și cunoscute actrițe ale generației sale. A debutat în film direct în rolul principal din lung metrajul „Cele ce plutesc” (r. Mircea Daneliuc), obținând o dublă nominalizare la Premiile Gopo 2010, apoi a impresionat cu prestația din filmul italian „Șapte fapte de milostenie” (r. Gianluca și Massimiliano di Serio, 2011), pentru care-a fost aleasă din 250 de actrițe și care i-a adus un premiu pentru actorie la Bobbio Film Festival în Italia. Olimpia a jucat în 2013 alături de Antonio de la Torre în filmul “Canibal”, regizat de Manuel Martín Cuenca. Pentru dublul rol (interpretează două surori – Alexandra și Nina) a primit premiul Revelația anului la Gala Uniunii Actorilor din Spania (prima distincție acordată vreodată unui român) și a fost nominalizată la Premiile Goya în 2014 la categoria „Revelația anului”. Anul 2014 i-a adus popularitatea cu aventurile elevei ROXI din filmul Selfie și cu rolul studentei și sportivei Anda din lungmetrajul de debut “Planșa” pentru care a fost nominalizată la Premiile Gopo 2015 la categoria „Cea mai bună actriță într-un rol principal dintr-un lungmetraj de ficțiune”.

În 2015 a revenit pe marile ecrane în filmul „Cel ales” (r. Cristian Comeagă), iar în toamnă va apărea în „București NonStop” (Dan Chișu) și „Proiecte de trecut” (Andrei Zincă). Olimpia Melinte a terminat recent filmările pentru SELFIE2 și are în lucru alte două proiecte de lungmetraj.

Poster_De_ce_eu„De ce eu?”, premiat în Rusia, la festivalul dedicat lui Andrei Tarkovski

Regizorul Tudor Giurgiu a câștigat Mențiunea Specială pentru „înaltul profesionalism în lucrul cu actorii din filmul De ce eu?” duminică seara, la gala de închidere a Festivalului Internațional de Film Zerkalo (Oglinda), dedicat marelui cineast Andrei Tarkovski și organizat în orașul Ivanovo, Rusia. Trofeul i-a fost înmânat de renumitul regizor rus Aleksandr Sokurov, membru al juriului competiției, alături de Emmanuel Carrère, Serghei Choban, Maria Mironova, Fridrik Thor Fridriksson, Ilia Kutik, Krzysztof Gierat, Pavel Kaplevici și Alina Rudnitskaia.

Președintele festivalului este Pavel Lungin, recunoscut pentru Taxi Blues, Luna Park sau Ostrov.

Următoarea oprire pentru De ce eu? este Festivalul Internațional Art Film Fest, cel mai important eveniment de gen din Slovacia, ajuns la a 23-a ediție. Festivalul are loc între 19 și 26 iunie, în Trenčianske Teplice și Trenčín. De ce eu? va fi proiectat în secțiunea European Corner, dedicată celor mai importante producții europene recente.

Din 14 iunie, De ce eu? poate fi vizionat online pe platforma HBO GO. Filmul este disponibil atât pentru publicul internaţional, cât și pentru cel din România şi Republica Moldova. Pentru a viziona filmul, este necesară crearea unui cont.

Pe marele ecran, De ce eu? a fost văzut până în prezent de peste 55.000 de spectatori. În Piața Unirii Open Air, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a strâns peste 2000 de spectatori. A avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și a câștigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la Festivalul de Film de la Sofia.

Dracula Film Festival 2015Au început înscrierile pentru competiția Dracula Film Festival

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film DRACULA FILM FESTIVAL se va desfășura la Brașov în perioada 7-11 octombrie 2015.  Proiecțiile vor avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinemateca Patria și Cinema One Brașov.

Astfel, regizori, producători și distribuitori din întreaga lume sunt așteptați să își înscrie cele mai noi producții în una dintre cele două secțiuni: competiția pentru lungmetraje horror & fantastic (Dracula Trophy) și competiția pentru scurtmetraje horror & fantastic (Little Dracula).

Filmele pot fi înscrise prin completarea formularului de înscriere de pe site-ul festivalului www.draculafilm.ro până la data de 31 august 2015.

Afis_TIFF Sibiu 2015TIFF Sibiu 2015, peste 40 filme în 8 locuri de proiecție

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 24 – 28 iunie 2015, pentru o a 9-a ediție. Piața Mare din Sibiu va fi, din nou, punctul central al festivalului, unde cinefilii vor putea urmări câteva dintre cele mai așteptate filme ale anului. Kurt Cobain: Montage of Heck, primul documentar despre legendarul solist al trupei Nirvana realizat cu cooperarea familiei sale, va deschide seria proiecțiilor din Piața Mare miercuri, 24 iunie, de la 22.00.

Câștigătorul premiului Zilelor Filmului Românesc din cadrul TIFF 2015, filmul Comoara, regizat de Corneliu Porumboiu, va rula pe ecranul gigant din piață în a doua zi de festival, iar vineri, 26 iunie, spectatorii vor putea urmări Trash, cel mai nou film al regizorului Stephen Daldry, nominalizat la Oscar pentru filme ca Billy Elliot, The Hours, The Reader. Unul dintre cele mai populare filme românești ale ultimului an, De ce eu?, va rula sâmbătă seară. La proiecție vor fi prezenți regizorul Tudor Giurgiu și o importantă parte a echipei, actorii Emilian Oprea și Mihai Constantin și producătorul filmului, Oana Giurgiu. Programul proiecțiilor din Piața Mare se va încheia duminică, 28 iunie, cu spumoasa comedie neagră Povești Trăsnite / Relatos Salvajes, film difuzat în premieră în Sibiu. Toate proiecțiile din Piața Mare încep la ora 22.00. Intrarea este liberă.

ComoaraÎn fiecare seară, sibienii vor avea parte de proiecții speciale în locuri neconvenționale. Un prim eveniment de acest fel va avea loc joi, 25 iunie, de la ora 22.00, pe pajiștea de la intrarea în Parcul Sub Arini, când împătimiții sportului rege vor avea ocazia să vadă un documentar despre cel mai bun jucător de fotbal al planetei, Messi. Viața argentinianului Lionel Messi este surprinsă de regizorul Alex de la Iglesia într-un documentar de 93 de minute în care apar mulți fotbaliști importanți în istoria clubului FC Barcelona.

Anul acesta, în premieră, va fi inaugurat un nou spațiu de proiecție, la poalele munților Cindrel, în apropierea barajului de la Gura Râului. Vineri, 26 iunie, în cea de-a treia zi de festival, la Gura Râului va rula comedia ce a deschis festivalul de la Cluj, Povești trăsnite, de la 21.45. Totodată, începând cu ora 18.00, producători locali din Mărginimea Sibiului vor veni cu bunătăți culinare specifice zonei pentru un picnic potrivit unei seri de vineri.

Tot pe 26 iunie, de la ora 22.00, scena de pe lacul Muzeului în Aer Liber Astra va fi gazda unei proiecții cu tematică acvatică. Marea Neagră / Black Sea, regizat de Kevin Macdonald, spune povestea unui fost căpitan de submarin, întruchipat de Jude Law, angrenat în căutarea unei comori aflate pe fundul Mării Negre. Filmul va fi proiectat în premieră în România.

Sâmbătă, de la ora 21.30, în fabuloasa Cetate Cisnădioara, DJ-ul francez Radiomentale va acompania live capodopera Aurora / Sunrise (1927), în regia lui F.W. Murnau.

TIFF Sibiu le propune spectatorilor alte trei spații de proiecție permanente, pe lângă Piața Mare: Teatrul Gong, Librăria Habitus și Faust Cafe und Disco. La Teatrul Gong vor rula filme precum Despre oameni și oi, câștigătorul Premiului Special al Juriului și Premiului Publicului la TIFF 2015 sau Carmen, regizat de Doru Nițescu, în timp ce pe ecranul Librăriei Habitus vor fi proiectate, printre altele, fermecătorul Beatles, despre beatlemania anilor ’60, filmul Wild, difuzat în premieră la Sibiu în prima zi de festival sau Youtube Bazaar, un documentar de Dan Chișu despre unul dintre primii vloggeri autohtoni, Bahoi. Tot la Teatrul Gong, sibienii vor putea vedea filmul Live și vor putea discuta împreună cu regizorul Vlad Păunescu, actorii Rodica Lazăr și Tudor Chirilă, pe marginea acestei pelicule. Faust Cafe und Disco, din Piața Mică, va fi locul în care tinerii împătimiți de muzică vor putea viziona producții despre nume legendare care au influențat istoria muzicii.

TIFF Sibiu 2015 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.

Articole similare

„Mama. Eseu despre iubire” – o nouă expoziție fotografică, semnată de Cătălina Flămînzeanu

Jovi Ene

Lansare de carte la Câmpina, 17 mai: Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)”, de Radu Paraschivescu

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (18 – 24 iunie 2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult