Știrile săptămânii: Centenarul Ingmar Bergman la TIFF; Ne încălzim pentru One World Romania 11; „Căutări misterioase”, lăudat de critici, așteptat de public, pe TNT Romania; AMC a lansat un concurs la nivel global, care invită fanii serialului „Fear the Walking Dead” să creeze un poster alternativ pentru sezonul 4 al poveștii; Fotbal infinit, comedia lui Corneliu Porumboiu despre fotbal și condiția umană, are astăzi premiera mondială la Berlin; Conexiuni umane dincolo de bariere, la Festivalul de Film Experimental BIEFF 2018; Lansare film România neîmblânzită, Transilvania Film; Documentare românești la One World Romania; Ada Solomon, noua președintă executivă a European Women’s Audiovisual Network.
Centenarul Ingmar Bergman la TIFF
La 100 de ani de la nașterea lui Ingmar Bergman (1918-2007), Festivalul Internațional de Film Transilvania organizează, cu sprijinul Ambasadei Suediei în România, o amplă retrospectivă dedicată legendarului regizor și scenarist suedez. O selecție de șapte filme din cariera sa, proaspăt restaurate digital, și o expoziție multimedia despre influența lui în modă și artă vor fi prezentate pentru prima dată în România, în cadrul unei ample retrospective, intitulată Closeup Ingmar Bergman, la cea de-a 17-a ediție TIFF, între 25 mai și 3 iunie, la Cluj-Napoca.
#Bergman100 reprezintă celebrarea la nivel mondial a Centenarului Ingmar Bergman. Evenimentul a început încă din toamna anului trecut, la inițiativa fundației care poartă numele autorului și care administrează arhiva Ingmar Bergman, inclusă în 2007 în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Personalitate marcantă a cinematografiei mondiale și unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XX, cineastul suedez a realizat de-a lungul carierei în teatru și cinema nu mai puțin de 60 de filme. Trei dintre acestea au fost premiate cu Oscarul pentru cel mai bun film străin de către Academia Americană de Film, Bergman însuși fiind distins cu un Oscar omagial în 1971. Sofisticata cronică de familie Fanny și Alexander (Fanny and Alexander, 1982) a primit patru Oscaruri (printre care și cel pentru film străin), un Glob de Aur, Premiul César și numeroase alte premii importante. Această dramă epică, a cărei acțiune se petrece la Uppsala, orașul în care a copilărit Bergman, este inspirată de biografia cineastului.
Vara mea cu Monika (Summer with Monika, 1953) a fost unul dintre primele filme care au atras atenția asupra lui Bergman și e bazat pe romanul cu același nume, scris de Per Anders Fogelström, figură emblematică a literaturii suedeze moderne. La vremea ei, această controversată poveste de dragoste a reprezentat un pion important în dezbaterea privind nuditatea în film.
Fragii sălbatici (Wild Strawberries, 1957) este considerat unul dintre titlurile de referință din filmografia lui Bergman, o explorare filozofică a existenței umane care combină într-o perfectă unitate de ton nu doar temele predilecte ale regizorului (incomunicabilitatea, teama de moarte, credința), ci și marile curente cinematografice (expresionismul, neorealismul, realismul poetic). Nominalizat la Oscar, filmul a primit un Glob de Aur și Ursul de Aur.
Lansat în același an, A șaptea pecete (The Seventh Seal, 1957) este o alegorie cu viziuni apocaliptice despre sensul vieții și conține una dintre cele mai iconice imagini de cinema: jocul de șah al cavalerului cu Moartea. Premiul Special al Juriului obținut de Bergman la Cannes a contribuit definitiv la consolidarea renumelui său internațional.
Înfruntarea pe muchie de cuțit dintre o actriță refugiată în muțenie (Liv Ullmann) și infirmiera sa (Bibi Andersson) face obiectul incontestabilei capodopere bergmaniene Persona (1966), care, deși nu a obținut multe premii, a fost numită de critici,pe bună dreptate, ,,Muntele Everest al analizei cinematografice’’. Filmul e unul dintre cele mai experimentale din cariera lui Bergman și atinge teme controversate precum lesbianismul, maternitatea și avortul, subiecte ce l-au constrâns pe cineast să-l remonteze imediat după lansare. La TIFF se va putea vedea însă versiunea originală, necenzurată.
Ultimul film de cinema realizat de Ingmar Bergman, Sonată de toamnă (Autumn Sonata, 1978) le reunește în distribuție pe Liv Ullmann, una dintre muzele ale cineastului, și pe Ingrid Bergman, aflată la prima colaborare cu cineastul suedez și la ultima ei apariție pe ecran. Filmul urmărește confruntarea tensionată dintre o pianistă de renume și fiica ei neglijată.
Saraband (2003), ultimul film regizat de Bergman înainte de retragerea lui din cinema, continuă povestea celor doi soți (Liv Ullmann și Erland Josephson) din mini-seria Scene dintr-o căsătorie (Scenes from a Marriage, 1973), la 30 de ani după divorț.
Surpriza retrospectivei Bergman de la TIFF o constituie proiecția cu Bergman Island (2004), documentarul în trei părți regizat de Marie Nyreröd. Filmat aproape în întregime în casa cineastului de pe mica insulă Fårö (Marea Baltică), documentarul îl surprinde pe Ingmar Bergman povestind despre copilăria sa și prezintă materiale din culisele unora dintre cele mai apreciate filme ale sale.
Pe lângă aceste opt filme, publicul TIFF va avea ocazia să descopere, la ediția cu numărul 17, influența deosebită pe care cineastul suedez a avut-o asupra curentelor artistice din secolul XX. O colecție impresionantă de fotografii, articole, interviuri și imagini video va fi prezentată în cadrul expoziției multimedia Ingmar Bergman and his Legacy in Fashion and Art, găzduită de Muzeul de Artă Cluj-Napoca și deschisă pe întreaga durată a festivalului.
Ne încălzim pentru One World Romania 11
Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania va începe vineri, 16 martie. Până atunci, timp de 3 săptămâni, între 22 februarie și 9 martie invităm publicul din București la Warm-up OWR11, o serie de proiecții și evenimente speciale, ce vor avea loc la Rezidența Scena9, ARCUB și Cinema Elvire Popesco. Prin filme documentare, dezbateri, materiale de arhivă și o instalație multimedia intrăm în atmosfera de festival și abordăm câteva dintre subiectele celei de-a 11-a ediții: istorii încă relevante, drepturile comunității LGBTQ, educația sau lupta cu sisteme politice opresive.
DESPRE MUNCĂ, EMOȚII ȘI LIMITE
Evenimentul care deschide seria Warm-up este vernisajul instalației „Poliecranul muncii emoționale” – un video-eseu spațial realizat de Pavel Sterec și Petra Dobruska, cu o coloană sonoră realizată live deMaria Balabaș. Vernisajul va avea loc joi, 22 februarie, 19:30 la Rezidența Scena9, iar spațiul va putea fi vizitat până la finalul festivalului, pe 25 martie. „Poliecranul muncii emoționale” surprinde diferite moduri de muncă și relații socio-economice din prezent și trecut, încercând să stimuleze reimaginarea politică a posibilelor valențe ale muncii. Formatul expoziției face referire la poliecran, un experiment audiovizual al artiștilor cehoslovaci Emil Radok și Josef Svoboda, de la cumpăna anilor ‘50 și ‘60 ai secolului 20.
Păstrând aceeași temă generală – munca – vineri, 23, respectiv sâmbătă, 24 februarie, începând cu ora 19:30 vă așteptăm tot la Rezidența Scena9 cu proiecții de film documentar. Vineri discutăm despre muncă în condiții-limită, după vizionarea documentarului „The Limits of Work” (regia: Apolena Rychlíková). La proiecție va fi prezentă chiar protagonista filmului, Saša Uhlová, jurnalista care – timp de șase luni – a practicat câteva dintre cele mai prost-plătite job-uri din Cehia. Filmul a fost inspirat de articolele scrise de Saša pe această temă.
Sâmbătă va fi proiectat un calup de scurtmetraje realizate la Studioul Alexandru Sahia – „fabrica de realitate” a României socialiste. Selecția reprezintă o invitație la reflecție pe tema muncii concrete și a rezultatelor ei – în industrie, agricultură, și, nu în ultimul rând, în producția de film documentar – dar și în jurul muncii abstracte, idealizate. Programul realizat de Adina Brădeanu pune problema confruntării documentaristului, ca profesionist al concretului și „lucrător de cinematografie” (cum era descris în documentele epocii), cu munca-personaj și cultul muncii în socialismul real.
La evenimentele din perioada 22-24 februarie, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
CROSS-TALK – „OUĂLE LUI TARZAN” & „ȚARA MOARTĂ”
În a doua parte din Warm-up ne concentrăm atenția pe o temă căreia îi este dedicată una dintre secțiunile ediției a 11-a a festivalului – „Trecutul prezent”. Duminică, 25 și marți, 27 februarie, de la ora 19:30, la ARCUB vor fi proiectate documentarele „Ouăle lui Tarzan” și „Țara moartă”, urmate de discuții, într-un format inedit, cu regizorii acestora – Alexandru Solomon și Radu Jude.
Ambele documentare, lansate în 2017 în cinematografele din România, explorează urmele lăsate de istorie în contexte diferite – Abhazia răvășită încă de războiul cu Georgia, pe de o parte, și România anilor 1930-40 văzută prin fotografiile din colecția Costică Acsinte, pe de altă parte. După proiecția „Ouăle lui Tarzan”, discuția va fi moderată de Alexandru Solomon și îl va avea ca invitat pe Radu Jude. După proiecția „Țara moartă”, discuția va fi moderată de Radu Jude, iar Alexandru Solomon va fi în rolul de invitat. Cele două dezbateri vor fi transmise live pe platforma CINEPUB.
Biletele pentru cele două proiecții sunt disponibile prin Eventbook: „Ouăle lui Tarzan” & „Țara moartă”.
„SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI” – LA GRANIȚA DINTRE FICȚIUNE ȘI DOCUMENTAR
Următorul eveniment este inspirat de o altă secțiune a OWR11 – „Politicile sexului (LGBTQ)”. Luni, 5 martie, de la ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco va fi proiectat filmului „Soldații. Poveste din Ferentari”, lungmetrajul de debut al Ivanei Mladenovic, inspirat de romanul autobiografic al lui Adrian Schiop. După proiecția filmului, co-directorul festivalului Andrei Rus va discuta cu Ivana Mladenovic și echipa filmului despre ce a însemnat dezvoltarea, realizarea și lansarea unui film cu un subiect controversat în această perioadă tensionată. În lumina ultimelor evenimente – proiecții întrerupte de organizații ultra-ortodoxe în repetate rânduri și locații din București – este momentul propice să lansăm un dialog pe această temă. Dezbaterea va fi transmisă live pe platforma CINEPUB.
Biletele pentru această proiecție sunt disponibile aici.
RETROSPECTIVA ONE WORLD ROMANIA 10
A patra serie de evenimente din Warm-up-ul cele de-a 11-a ediții a One World Romania este de fapt o mini-retrospectivă a ediției din 2017 – 3 filme din selecția festivalului și unul dintre documentarele prezentate în programul KineDok vor fi proiectate la Rezidența Scena9 pe datele de 1, 2, 8 și 9 martie 2018. Prima proiecție – joi, 1 martie ora 19:30 – va fi cea a documentarului „White Rage – Furia albă”, prezentat anul trecut în secțiunea „Jocurile fricii”. Vineri, 2 martie, ora 19:30 este programată proiecția filmului „A Young Patriot – Tânărul patriot”. Joia următoare, 8 martie, tot de la ora 19:30 va fi proiectat documentarul „A German Life”, iar ultima proiecție de „încălzire”, organizată vineri 9 martie va fi cea a documentarului românesc „Doar o răsuflare”, realizat de Monica Lăzurean Gorgan, film care a făcut în 2017 turul Europei Centrale și de Est în cadrul programului KineDok.
Intrarea la cele patru proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.
PROGRAM COMPLET WARM-UP OWR11
22 februarie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Vernisaj „Poliecranul muncii emoționale”
23 februarie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „Limits of Work”
24 februarie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „Sahia: munca”
25 februarie | 19:30 | ARCUB – Proiecție „Ouăle lui Tarzan” + discuție moderată de Alexandru Solomon, invitat Radu Jude
27 februarie | 19:30 | ARCUB – Proiecție „Țara moartă” + discuție moderată de Radu Jude, invitat Alexandru Solomon
1 martie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „White Rage”
2 martie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „ A Young Patriot”
5 martie | 19:30 | Cinema Elvire Popesco – Proiecție + dezbatere „Soldații. Poveste din Ferentari”
8 martie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „A German Life”
9 martie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „Doar o răsuflare”
Instalația „Poliecranul muncii emoționale” de la Rezidența Scena 9 va putea fi vizitată în perioada 23 februarie – 25 martie după următorul program: de luni până vineri între orele 16:00 și 20:00 și sâmbăta și duminica între orele 12:00 și 20:00.
Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 și 25 martie 2018 la București. Timp de 10 zile, proiectăm cele mai noi filme documentare din toată lumea în 8 locații din centrul capitalei. Abonamentele generale și cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook.
Alte secțiuni principale, evenimente speciale și surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.
„Căutări misterioase”, lăudat de critici, așteptat de public!
Cel de-al doilea sezon al serialului „Căutări misterioase/ Search Party” va debuta la TNT, pe 20 februarie, de la ora 22.00.
Considerat de publicația The New Yorker „plin de suspans și surprinzător”, serialul – „unul dintre cele mai bune ale anului 2016”, după cum l-a catalogat Entertainment Weekly – îi are în distribuție pe Alia Shawkat, Meredith Hagner, John Early, John Reynolds şi Brandon Micheal Hall.
Personajul principal este Dory, interpretat de Alia Shawkat. Alături de Portia (Meredith Hagner), Elliott (John Early) şi Drew (John Reynolds), trebuie să facă faţă urmărilor căutării încheiate cu succes a colegei Chantal (Clare McNulty). Pe măsură ce lucrurile evoluează, relaţia dintre ei se deteriorează şi devine greu să aibă încredere că nimeni nu va descoperi secretul grupului.
Alia Shawkat este cunoscută pentru rolurile din seriale ca „State of Grace” (2001) şi „Arrested Development” (2003). A jucat cu George Clooney, în „Three Kings” (1999), cu Martin Lawrence, în „Rebound” (2005), şi cu Ellen Page, în „Whip It” (2009). A fost şi producător al primului sezon al serialului „Search Party” şi a regizat un episod al producţiei „Sugar” (2015). În 2018, a încheiat filmările pentru „Blaze”, regizat de Ethan Hawke, şi semnează scenariul comediei „Duck Butter”, regizată de Miguel Arteta, în care deţine rolul principal.
John Early joacă rolul lui Elliot în „Căutări misterioase”. El este creatorul și protagonistul miniseriei „555” realizată pentru Vimeo. A scris, produs și regizat propriul episod din „The Characters” (Netflix), iar în lungmetrajul „The Disaster Artist” al lui James Franco i-a dat replica actriței Sharon Stone.
Meredith Hagner interpretează rolul Portia, desemnat de revista Rolling Stone ca unul dintre cele mai bune 20 de personaje de televiziune din 2016. Hagner joacă în serialul „Veep” (HBO) și a apărut în producții precum „Men at work” (TBS) și „Light Out” (FX). În plus, a jucat, între altele, în lungmetrajele „Folk Hero & Funny Guy”, de Jeff Grace, și „Hits”, de David Cross, prezentat la festivalul de la Sundance.
John Reynolds este partenerul Aliei Shawkat în „Căutări misterioase” și este cunoscut și pentru rolurile din serialele „Stranger Things” și „The Characters” (Netflix). În 2018, el va putea fi văzut și în comedia „Most Likely to Murder”, regizată de Dan Gregor.
Scenariul serialului „Căutări misterioase” este scris şi regizat de Sarah-Violet Bliss şi Charles Rogers. Cei doi au lucrat împreună și pentru lungmetrajul „Fort Tilden”, premiat de juriul SXSW Film Festival 2014.
Producători executivi sunt Sarah-Violet Bliss, Charles Rogers, Michael Showalter, Lilly Burns şi Tony Hernandez.
„Căutări misterioase” este produs în studioul Tony Hernandez’s Jax Media, premiat pentru realizarea unor producţii de succes, printre care „Broad City”, „Inside Amy Schumer”, „Younger”, „Difficult People” şi „Odd Mom Out”.
Serialul, o comedie neagră filmată în New York, a fost lansat în noiembrie 2016.
Primul sezon poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube TNT: http://bit.ly/2G45LXO
Cele zece episoade ale noului sezon vor fi difuzate de TNT, în fiecare marți, de la ora 22.00.
AMC Global a lansat un concurs la nivel global, care invită fanii serialului „Fear the Walking Dead” să creeze un poster alternativ pentru sezonul 4 al poveștii
AMC Global a lansat un concurs la nivel global, care invită fanii serialului „Fear the Walking Dead” să creeze un poster alternativ pentru sezonul 4 al poveștii. Fanii din România, Polonia, Marea Britanie, Spania, Portugalia, America Latină și Thailanda sunt invitați să realizeze imagini originale, pe care să le înscrie în concurs. Premiile, la nivel local, constau în 1.000 $ cash și expunerea outdoor a posterului creat de ei, în cadrul campaniei de promovare a serialului, în capitala țării lor. Câștigătorul global va primi o excursie de lux la Los Angeles, locul unde a început povestea din „Fear the Walking Dead” (pentru el și un prieten). Din juriul concursului vor face parte producătorii executivi Andrew Chambliss, Ian Goldberg (care sunt showrunneri) și Greg Nicotero.
„Suntem încântați de pasiunea și implicarea fanilor «Fear the Walking Dead». Ni se pare corect să îi invităm chiar pe ei să participe la lansarea noului sezon, prin crearea unei opere de artă originale, care să exprime ce înseamnă serialul pentru ei. Abia aștept să le văd creațiile și să lansăm parteneriatul cu afiliații locali ai AMC Global, prin acest concurs care promovează anticipatul sezon 4”, a transmis Geraud Alazard (Vice-președinte al Departamentului de Marketing, AMC Networks International).
Fanii își pot înscrie creațiile originale în concurs în perioada 12 februarie – 5 martie. Pentru detalii complete legate de Regulament, Termeni și condiții, intrați pe https://www.facebook.com/amctvro.
Al patrulea sezon din „Fear the Walking Dead” are premiera globală pe 16 aprilie, la ora 05:00. În noile episoade, lumea protagonistei Madison Clark (Kim Dickens) și a familiei acesteia este văzută cu alți ochi… cei ai lui Morgan Jones (Lennie James), care se alătură poveștii, direct din universul serialului original, „The Walking Dead”. Pe măsură ce personajele din povestea cu zombi se confruntă cu un prezent incert, plin de lupte, descoperiri, prieteni, dușmani și amenințări vechi și noi, acestea fac alianțe, se luptă între ele și dau piept cu o legiune a morților-vii. Scopul final este o viață cât de cât normală, în mijlocul presiunii care le încojoară. În lupta pentru o nouă realitate în „Fear the Walking Dead”, se vor înfrunta întunericul și lumina, teroarea și pacea, eroii și mercenarii.
Produs de către AMC Studios, serialul „Fear the Walking Dead” îi are drept producători executivi pe Scott M. Gimple, Andrew Chambliss și Ian Goldberg (care sunt showrunneri), dar și Robert Kirkman, David Alpert, Gale Anne Hurd și Greg Nicotero. Noul sezon are 16 episoade, a doua jumătate a acestora având premiera în a doua parte a anului 2018.
Fotbal infinit, comedia lui Corneliu Porumboiu despre fotbal și condiția umană, are astăzi premiera mondială la Berlin
Eveniment important pentru cinematografia românească. Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu va fi prezentat astăzi în cadrul Festivalului Internațional de la Berlin, în secțiunea Forum. Filmul pornește de la ideile unui funcționar local din Vaslui care are curajul să își pună întrebări despre regulile jocului de fotbal: de ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? Există vreun raport intim între fotbal și viață?
La evenimentul de la Berlinale a fost invitat și Marco van Basten, fosta vedetă a lui AC Milan, care, în calitate sa actuală de director tehnic la FIFA, militează și el pentru schimbarea regulilor din fotbal, cei doi împărtășind unele dintre idei.
Olandezul dorește, printre altele, renunțarea la cartonașele galbene, loviturile de departajare și la regula ofsaidului. Propunerile lui van Basten au fost testate într-un meci pilot, din liga a treia olandeză, între FC Lisse și Quick Boys.
În „Fotbal infinit” alături de personajul principal, Laurențiu, apare și Corneliu Porumboiu, care își joacă propriul rol.
„Tatăl meu a fost jucător de fotbal și mai apoi a devenit arbitru internațional, iar eu, la rândul meu, am făcut fotbal în adolescență, gândindu-mă că pot deveni profesionist. Pentru mine, să schimbi regulile jocului părea un soi de erezie. În același timp, m-a intrigat timpul îndelungat și tenacitatea pe care Laurențiu o investește încercând să schimbe fotbalul”, declară Corneliu Porumboiu.
Primul film despre fotbal al regizorului român, „Al doilea joc”, care rememorează un istoric Steaua – Dinamo din anii comunismului, a fost prezentat în 2014 tot în secțiunea Forum a festivalului de film de la Berlin.
„Mă cunosc cu Corneliu din copilărie. Dar în toamna anului 2016, când m-a întrebat dacă sunt de acord să fiu implicat într-un film despre modificarea jocului de fotbal, am crezut că este o glumă. Apoi mă așteptam ca proiectul să fie amânat sau anulat. Până la urmă a ieșit un film deopotrivă despre fotbal cât și despre libertate”, mărturisește Laurențiu Ginghină, protagonistul filmului.
În 2006, Corneliu Porumboiu obținea premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluția din 1989 la Vaslui. În 2009 era de asemenea premiat la Cannes, cu premiul FIPRESCI și premiul juriului secțiunii Un Certain Regard pentru filmul „Polițist adjectiv”.
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a ajuns la ediţia a 68-a. Evenimentul, la care participă cele mai importante nume ale cinematografiei europene are loc în capitala Germaniei, în perioada 15-25 februarie 2018. Echipa filmului va participa la Berlinală cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Filmul „Fotbal infinit” este distribuit de Voodoo Films și va putea fi văzut în cinematografe în România, începând cu 9 martie, în București, Cluj, Vaslui, Bârlad, Pitești, Târgu-Mureș și alte orașe din țară.
Conexiuni umane dincolo de bariere, la Festivalul de Film Experimental BIEFF 2018
Ajuns la cea de-a opta ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 26 martie și 1 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în sălile de cinema.
EMBRACING OTHERNESS este numele sub care ediția BIEFF de anul acesta invită la un nou exercițiu de empatie, prin care propunem publicului să îmbrățișeze atât multitudinea poveștilor reale din jurul nostru, cât și posibilitățile fără limită ale limbajului cinematografic de a le reprezenta și pune în discuție. Chestionând modalitățile prin care conștientizăm și internalizăm nevoile specifice și contextele particulare – identitare, culturale, sociale, politice – ale indivizilor și ale comunităților cu care interacționăm, ne întrebăm: Cum ne pot apropia de fapt diferențele dintre noi? În ce fel poate fi explorată, extinsă și depășită în societate propria zonă de confort?
Propunând cinema-ul însuși ca forum în care ne raportăm la diversitatea ideilor și la realitățile individuale ale semenilor noștri, selecția de anul acesta lansează o nouă invitație la dezbaterea granițelor care încă ne despart, fiecare film acționând ca o platformă de comunicare și ca o sursă constantă de noi perspective. Într-o eră digitală în care prezența celuilalt este din ce în ce mai tangibilă virtual, contactul uman continuând să ia noi forme, provocăm spectatorii să privească dincolo de ecran, direct în ochii aproapelui lor.
COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ – organizată discursiv în cinci teme relevante pentru societatea contemporană – revine așadar cu 26 de scurtmetraje care demontează cu îndrăzneală și fără compromisuri prejudecățile omniprezente în discursurile din mass-media, reflectând asupra alterității și propunând noi metode prin care ne putem identifica cu cei din jurul nostru:
INTIMACY IN THE DIGITAL AGE
HUMAN NATURE / MOTHER NATURE
(SELF)PORTRAIT OF THE ARTIST AS A YOUNG MAN
A LIE THAT TELLS THE TRUTH
EMBRACING THE FEMALE GAZE
Printre highlight-urile competiției se numără cele mai noi lucrări semnate de cineaști recunoscuți, cu universuri cinematografice aparte, ca João Pedro Rodrigues, Yann Gonzalez sau Yorgos Zois, și de câteva dintre cele mai puternice și actuale voci creative din lumea artelor vizuale, ca Lawrence Abu Hamdan, Ali Cherri, Laure Prouvost, Roee Rosen sau duo-ul Metahaven. Informațiile complete despre filme vor fi disponibile în curând, pe website-ul nostru, www.bieff.ro.
Parteneriatele BIEFF, unice în țară, cu câteva dintre cele mai importante festivaluri europene de film revin anul acesta, cu noutăți substanțiale și cu aceeași invitație adresată publicului de a demonta barierele din calea conexiunilor umane.
Una dintre cele mai importante premiere în cadrul BIEFF 2018 vine ca o dezvoltare a parteneriatului educațional demarat în 2014 cu prestigiosul Festival Internațional de Film de la Berlin. Acesta propune, pentru prima dată în România, un focus dedicat secțiunii sale speciale pentru lucrările la granița dintre cinema și artă vizuală – Forum Expanded. Programele din cadrul BERLINALE SPOTLIGHT: FORUM EXPANDED conștientizează impactul artiștilor în transformarea socială și conțin o selecție extinsă de filme-eseu și abordări documentare care ne reconfigurează percepțiile asupra realității contemporane, lucrări realizate de artiști vizuali renumiți și multi-premiați, dintre care îi amintim pe Yael Bartana, Eija-Liisa Ahtilasau Bernd Lützeler.
Berlinale Spotlight: Forum Expanded este un eveniment realizat în colaborare cu Goethe-Institut Bucureștiși Arsenal – Institute for Film and Video Art Berlin, curatoriat de Ulrich Ziemons.
Așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, parteneriatul BIEFF cu secțiunea Quinzaine des Réalisateurs(cunoscută internațional ca Directors’ Fortnight) a Festivalului de Film de la Cannes, aduce și de această dată în premieră bucureșteană un nou lungmetraj al unui maestru inovator al cinema-ului de autor îndrăgit deja de publicul BIEFF, pe care îl vom anunța în curând.
De asemenea, BIEFF 2018 continuă parteneriatul cu Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, care prezintă publicului român o mostră impresionantă de activism în cinema și arta vizuală, în cadrul programului tematic A DUTCH PERSPECTIVE. Cele șapte filme din acest program, deși tratează subiecte diverse, cum ar fi cenzura și colonialismul, sunt șapte piese ale aceluiași puzzle, fiind realizate de cineaști și artiști din diferite colțuri ale lumii (Argentina, Turcia, Italia etc.), care trăiesc și lucrează în Olanda.
Ca o altă noutate a acestei ediții, festivalurilor de la Cannes, Berlin sau Rotterdam li se alătură și reputatul Festival de Film de la Sarajevo, cel mai important festival de film din sud-estul Europei, care deschide o nouă colaborare și va prezenta astfel în cadrul BIEFF o selecție de scurtmetraje din secțiunea sa European Shorts. Filmele din acest program confruntă modalitățile prin care ne raportăm la multiplele fațete ale identității – de la cea personală la cea națională – ca membri activi ai societății în orașul european contemporan.
Înființat în 1995, Festivalul de Film de la Sarajevo are un renume deosebit în regiune, devenind în scurt timp un catalizator pentru dezvoltarea industriilor cinematografice ale țărilor din Europa de Sud-Est. Numai în ultimii ani, Corneliu Porumboiu, Bogdan Mirică, Emanuel Pârvu, Ilinca Călugăreanu, Alexander Nanau și multi alții și-au prezentat cele mai recente lungmetraje la Sarajevo, iar de la an la an din ce în ce mai mulți români participă în programele festivalului dedicate industriei.
Nu lipsesc nici anul acesta scurtmetrajele câștigătoare ale marilor premii din cele mai prestigioase festivaluri internaționale. În programul GOLDEN SHORTS: BEST FILMS IN MAJOR FESTIVALS, va fi proiectat printre altele You Will Be Fine, de Céline Devaux – cel mai recent câștigător al Premiului Orizzonti pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Veneția, nominalizat de asemenea la Premiile Academiei Europene de Film (European Film Awards 2017) și mai multe scurtmetraje premiate la Locarno, ca Les Intranquilles, de Magdalena Froger, și Genesis, de Lucien Monot.
Nu în ultimul rând, ne bucurăm să anunțăm că anul acesta, ca o recunoaștere a activității și demersurilor sale pe parcursul primelor șapte ediții, BIEFF a fost desemnat câștigătorul Premiului pentru promovarea culturii române în lume, acordat de Administrația Fondului Cultural Național „unei inițiative ce a activat colaborări și parteneriate internaționale în 2017 și a prilejuit întâlnirea publicului internațional cu artiști și producții artistice din România”. Cu această ocazie, BIEFF 2018 include în selecție un număr mai mare de producții și coproducții autohtone, care pot fi văzute în programul Romanian Cinematic Experiments.
Lansare film România neîmblânzită, Transilvania Film
Transilvania Film anunță lansarea în cinematografe a producției ROMÂNIA NEÎMBLÂNZITĂ, un proiect unic, de proporții uriașe, care dorește să dezvăluie frumusețea sălbatică a României, frumusețe nealterată, neprelucrată, magică, însă extrem de fragilă.
Cel care nareaza acest spectacol veritabil al naturii este unul dintre cei mai apreciați actori pe care îi are România: Victor Rebengiuc.
În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent.
Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Iar ROMÂNIA NEÎMBLÂNZITĂ va dezvălui toate aceste povești incredibile.
Vă invităm să ne însoțiți într-o călătorie care vă va dezvălui un an din viețile variatelor plante, insecte și animale de pe teritoriul României, trecerea lor prin toate cele 4 anotimpuri, încă prezente în țara noastră.
<< UNELE LUCRURI TREBUIE PĂSTRATE AȘA CUM SUNT este mesajul pe care dorim să-l transmitem. Este o invitație la cunoaștere, responsabilitate, și prețuire. Este, în acelasi timp, o poveste despre România, acea Românie ascunsă, pe care, în 2018, vă propunem să “o privim în ochi” >>, a declarat Ionuț Ardeleanu, Director General Auchan Retail România
Filmul este susținut de Auchan Retail România și de ONG-ul de mediu The European Nature Trust și realizat de casa de producție britanică Off the Fence. Distribuitorul filmului în România este Transilvania Film.
Premiera în cinematografele din întreaga țară va avea loc în data de 13 aprilie 2018.
Trailer: http://bit.ly/2HfgwXZ
https://www.facebook.com/romanianeimblanzita/
Documentare românești la One World Romania
La cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania au fost selectate 12 filme documentare produse sau co-produse în România. 5 dintre aceste filme vor fi prezentate în secțiunea deja consacrată ca „work-in-progress”, iar restul în secțiunile „Trecutul prezent”, „Caut țară”, „Cultura protestului”, „În fața legii” și „Delicatessen”.
CU ȘI DESPRE ROMÂNIA
Unul dintre cele mai așteptate documentare din selecție este „Licu, o poveste românească”, regizat de Ana Dumitrescu, câștigătorul Marelui Premiu la Festivalul Dok Leipzig 2017. Premiera națională va avea loc în martie la One World Romania, iar din august filmul va intra și în cinematografe. „Licu, o poveste românească” este inclus în secțiunea „Trecutul prezent” și prezintă povestea unui bărbat de 92 de ani, trecut prin toate evenimentele istorice majore ale ultimului secol. Cu siguranță filmul îi va face pe spectatori să reflecteze asupra propriei condiții și efemerități.
După premiera internațională care va avea loc curând la Berlinale, în secțiunea Forum, cel mai recent documentar al regizorului Corneliu Porumboiu, intitulat „Fotbal infinit” ajunge în martie și la București, la One World Romania. Și comic și trist și înduioșător, acest documentar minimalist ne ține captivi în lumea unui mic funcționar de provincie care încearcă cum poate să-și depășească propriile limite. Având în aparență același subiect – fotbalul – cu primul documentar al lui Corneliu Porumboiu care vorbea despre relația noastră cu trecutul, „Fotbal infinit” este despre potențialitatea viitorului, despre ce lăsăm lumii în urma noastră.
În secțiunea „Cultura protestului” ne bucurăm de un alt documentar românesc, proiectat în premieră mondială la One World Romania 2018 – „Portavoce”, realizat de Ruxandra Gubernat, Marcel Schreiterși Henry Rammelt. Cei trei autori urmăresc apariția unor tipuri alternative de interacțiune culturală în România, care au contribuit la dezvoltarea societății civile, responsabile pentru protestele de amploare din ultimii ani. Prin interviuri cu organizatorii unora dintre fenomenele de mobilizare civică recente – de la protestul bicicliștilor, Street Delivery, Roșia Montană, Colectiv până la protestele recente împotriva OUG13 – filmul aduce în prim-plan o țară în profundă schimbare, tot mai experimentată într-o cultură a protestului ce își are rădăcinile în scena culturală alternativă.
WORK-IN-PROGRESS
Ca de fiecare dată în ultimii ani, și la această ediție de One World Romania vom prezenta câteva proiecte de film documentar aflate în diverse stadii ale producției, dar încă neîncheiate. Cele 5 proiecte prezentate în această secțiune în 2018 sunt realizate de Radu Ciorniciuc, Cosmin Bumbuț și Elena Stancu, Mona Nicoară, Dragoș Turea și Nora Agapi.
Radu Ciorniciuc a documentat și publicat în 2017 volumul „Acasă”, punctul de plecare pentru documentarul omonim. Filmul va spune povestea unei familii pentru care multă vreme Delta Văcărești a fost acasă, o familia ca atâtea altele din România, izolată de restul lumii, fără acces la utilități, educație sau medici.
Mona Nicoară aduce la One World Romania proiectul său intitulat „Distanța dintre mine și tine”, un documentar despre „cea mai fascinantă femeie din literatura română”, cum i s-a spus Ninei Cassian. În ultimul an de viață, la New York, Nina Cassian se ceartă cu propriul trecut în acest film care explorează relațiile dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre artă și putere, dintre supraveghere, auto-cenzură și libertate creativă.
Cosmin Bumbuț și Elena Stancu sunt realizatorii proiectului „Rezidentele” – filmul care documentează viața celor 16 deținute de la Centrul Terapeutic Lotus din Penitenciarul Gherla – primul centru din România pentru deținutele cu depresie, anxietate și tulburări de personalitate.
În documentarul „Alpha Betta Gamma”, Dragoș Turea documentează cum acum jumătate de secol, Republica Moldova a devenit cel mai important câmp experimental de aplicare a energiei atomice în agricultura sovietică. Documentarul este construit pe istoriile și confesiunile oamenilor de știință care au fost implicați în implementarea acestor proiecte.
Nora Agapi este al 5-lea realizator din secțiunea „Work-in-progress” și va prezenta documentarul „Timebox”. Filmul îl are în centru pe Ioan Matei Agapi, tatăl regizoarei și fotograf și realizator de documentare. Prin discuțiile celor doi și secretele care ies la iveală, documentarul aduce în discuție vechea confruntare dintre artă și realitate.
Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 și 25 martie 2018 la București. Timp de 10 zile, proiectăm cele mai noi filme documentare din toată lumea în 8 locații din centrul capitalei. Abonamentele generale și cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook.
Alte secțiuni principale, evenimente speciale și surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.
Ada Solomon, noua președintă executivă a European Women’s Audiovisual Network
Producătoarea Ada Solomon preia luna aceasta președinția EWA – European Women’s Audiovisual Network de la regizoarea Isabel de Ocampo.
Misiunea rețelei este de a încuraja egalitatea de gen pentru femeile care lucrează în domeniul audio-vizual, privind accesul și oportunitățile de angajare și finanțare pe plan european.
Între obiectivele EWA se numără crearea unei comunități puternice a profesionistelor din domeniu, care împărtășesc experiențe și se susțin reciproc, precum și promovarea vizibilității conținutului audio-vizual realizat de femei, în general, și de membrele rețelei, în mod particular.
European Women’s Audiovisual Network acordă anual premii la festivalurile DOK Leipzig, WEMW-Trieste și La Coruña.
Ada Solomon s-a implicat, de-a lungul anilor, în multe dintre activitățile EWA, precum moderarea dezbaterii „Gender Representation in European Films”, în 2014, la Berlin, susținerea unui masterclass la adunarea anuală a membrilor EWA din 2017, iar anul acesta, la Trieste, a participat la schema de mentorat pentru producătoarele de film aflate la început de drum.
Născută în București, Ada Solomon și-a început cariera în publicitate, iar în 1993 a devenit producător de film. În 2004, a pus bazele Hi Film Productions împreună cu Avi Karpick.
A produs și coprodus peste 50 de filme, care însumat au primit peste 180 de premii la festivaluri din întreaga lume. Ada Solomon a coprodus filme în mai mult de 15 țări din Europa, iar peliculele la care a lucrat au fost vândute în peste 50 de teritorii.
De numele Adei se leagă scurtmetraje multi-premiate realizate de Cristian Nemescu („Marilena de la P7”) şi Radu Jude („Lampa cu căciulă”), lungmetrajele de debut ale lui Radu Jude („Cea mai fericită fată din lume”), Răzvan Rădulescu („Felicia, înainte de toate”) şi Paul Negoescu („O lună în Thailanda”), şi documentare realizate de Alexandru Solomon („Kapitalism, reţeta noastră secretă”, „Cold Waves – Război pe calea undelor” și „Ouăle lui Tarzan”).
Ada Solomon este producătorul lungmetrajului „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, semnat de Adrian Sitaru, dublu premiat la Festivalul Internaţional de la Locarno 2011, precum şi al filmelor lui Radu Jude „Toată lumea din familia noastră”, câştigătorul premiului Heart of Sarajevo 2012, al marelui premiu Bayard d’Or şi al premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, al marelui premiu CinEast IFF, „Aferim!” – selectat în peste 30 de festivaluri şi premiat la Berlin 2015 cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, cu marele trofeu la IndieLisboa, cu premiul FIPRESCI la Jameson CineFest Miskolci, cu premiul publicului la Let’s CEE Film Festival şi Bayard d’Or la Festivalul de Film Francofon de la Namur, şi „Inimi cicatrizate”, recompensat între altele cu premiul special al juriului la Locarno şi Silver Astor – cel mai bun regizor la Mar del Plata Film Festival.
Ea este producătorul lungmetrajului „Poziţia copilului” (2013), în regia lui Călin Peter Netzer, primul lungmetraj românesc recompensat cu Ursul de Aur la Berlin.
A produs filmele de debut ale unor regizor precum Cristi Iftime, Ivana Mladenovic, Ștefan Constantinescu, Adriano Valerio, Federico Bondi și Martha Berman.
În 2013, Ada Solomon a fost laureata premiului Eurimages pentru coproducţie, o distincţie oferită de Academia Europeană de Film care recunoaşte rolul decisiv al coproducţiilor în industria cinematografică din Europa.
Un an mai târziu, a lucrat la coproducţia „Toni Erdmann”, regizată de Maren Ade, filmată România şi nominalizată la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017.
In ianuarie 2018 a fost distinsă cu Premiul organizației Central European Initiative pentru contribuție la dialogul intercultural in cadrul Festivalului Alpe Adria Trieste.
Ada Solomon este director de distribuţie la microFILM şi inițiatoarea Festivalului Internaţional de Film NexT. Este membră în board-ul Academiei Europene de Film şi coordonator pentru Romania al European Audiovisual Entrepreneurs (EAVE).