Știrile săptămânii: Filme românești în premieră mondială la TIFF 2015; ”Un etaj mai jos”, filmul lui Radu Muntean-afiș și trailer; Cineaștii selectați la Transilvania Talent Lab și Transilvania Pitch Stop; Avanpremieră Les Films de Cannes à Bucarest, între 29 mai și 4 iunie; Campania de imagine TIFF 2015; CineȘoc la Sala ARCUB-Starred Up, o dramă intensă despre viața din penitenciare.
Filme românești în premieră mondială la TIFF 2015
Comedii, drame, thrillere, filme de epocă și, pentru prima dată în istoria TIFF, un horror found footage 100% independent: 31 de producții, unele aduse în premieră mondială la Cluj, vor fi proiectate în secțiunea Zilele Filmului Românesc, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Opt lungmetraje și 18 scurtmetraje vor rula în competiție, în timp ce alte cinci filme vor fi prezentate în afara competiției, între 4 și 6 iunie. Zeci de profesioniști străini din industria filmului, distribuitori, selecționeri și critici interesați de filmul românesc vor lua parte la proiecții.
Zilele Filmului Românesc la TIFF sunt prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Trei lungmetraje din competiție vor avea premiera mondială la TIFF. București NonStop, al șaselea film al lui Dan Chișu, este un portret amuzant al lumii pestriţe care populează orașul noaptea și în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim. Lumea e a mea, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, este un demers curajos, cu actori non-profesioniști, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu consecințe dezastruoase. Tănase a câştigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2012, cu Blu.
De prima vizionare cu public va avea parte și Bondoc, un documentar observațional semnat de Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea. Tragicomic și populat de personaje memorabile, filmul e povestea lui Dan Bondoc, un bătrân care, la 78 de ani, se agață de pasiunea lui de-o viață: șahul. Alte două documentare au fost incluse în secțiune, ambele produse de HBO: multi-premiatul Toto și surorile lui (r. Alexander Nanău), și Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu).
O apariție surprinzătoare în cinema-ul autohton, Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Țofei), un horror found footage independent, filmat în Rădăuți și inclus în competiția unuia dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume – Fantasporto, va rula în premieră în România la Cluj. Obsedat să facă un film cu Anne Hathaway, un tânăr din România recurge la gesturi extreme folosind trei actriţe pentru a înregistra scene și a i le trimite lui Anne ca dovezi ale abilităţilor sale regizorale.
Mult-așteptatul Comoara, noul film al lui Corneliu Porumboiu, aventura amuzantă a unor căutători de comori inspirată de o poveste reală, cu actorul Cuzin Toma în rolul principal, vine la TIFF imediat după premiera de la Cannes. Al optulea titlu din competiție, Autoportretul unei fete cuminți (r. Ana Lungu) este o dramă extrem de nuanțată despre încercările unei tinere de 30 de ani de a deveni independentă material și emoțional. A câștigat, printre altele, Marele Premiu la Crossing Europe, Linz.
Va ajunge în premieră la TIFF, în afara competiției, la scurtă vreme după proiecția din Un Certain Regard, și noul film al lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, despre dilemele morale ale martorului unei crime. O altă premieră românească este Stația Iezer 15 033, de Iulia Matei, un documentar despre cum locul de muncă devine o a doua casă, centrat pe un meteorolog din Munții Rodnei, care lucrează la 1,785 m altitudine. Documentarul a primit un grant în cadrul programului Transilvania Pitch Stop 2014 și este primul proiect dezvoltat și sprijinit financiar de TIFF proiectat în festival.
Clujenii vor avea ocazia să vadă și cele două filme românești prezentate la Berlinala din acest an, Aferim! (r. Radu Jude), câștigătorul Ursului de Argint pentru regie, și De ce eu?, filmul lui Tudor Giurgiu inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, alături de documentarul Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu), o istorie a evreilor din România, tratată vizual în cheie dadaistă. Ambițioase și surprinzătoare, cele 18 scurtmetraje din competiția Zilele Filmului Românesc sunt deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, realizate de nume ca Adrian Sitaru, Gabriel Achim, Dorian Boguță, Matei Branea, Radu Potcoavă, Andrei Crețulescu, Lucian Dan Teodorovici, Andreea Vălean, Mihai Ionescu, Anton Groves, dar și de tineri aflați la începutul carierei, ca Marius Olteanu, Tudor Botezatu, Radu Bărbulescu, Conrad Mericoffer, Roxana Stroe, Ana-Maria Comănescu, Alexandru Ranta și Andrei Tănase. Competiția se află într-o creștere substanțială, având cu 10 filme mai mult față de anul trecut – fapt datorat și numărului dublu de înscrieri. Ramona, regizat de Andrei Crețulescu și selecționat în Semaine de la Critique la Cannes, va avea premiera românească la TIFF, în timp ce Vera, Profesioniștii sau Verigheta vor avea prima proiecție cu public.
Juriul Zilelor Filmului Românesc este format din Roberto Cueto, membru al comitetului de selecție al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastián, Mimi Plauche, director de programe al Chicago IFF, și Miroslav Mogorovic, producător și fost director executiv al Festivalul Internațional de Film de la Belgrad.
”Un etaj mai jos”, filmul lui Radu Muntean-afiș și trailer
“Un etaj mai jos”, cel mai nou film al lui Radu Muntean, urmeaza sa aiba premiera mondiala in cadrul Cannes Film Festival, joi, 14 mai 2015.
Afișul și trailerul filmului:
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=-TcUDCiApNQ’]
Cineaștii selectați la Transilvania Talent Lab și Transilvania Pitch Stop
13 realizatori de film din România și Republica Moldova au fost selectați anul acesta în cadrul celor două platforme educaționale de training și networking organizate sub umbrela TIFF Industry la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania: Transilvania Talent Lab (TTL) și Transilvania Pitch Stop (TPS).
Cei 8 cineaști care vor participa la Transilvania Talent Lab 2015 sunt: Alex Mironescu, Diana Voinea, Norbert Fodor și Simona Constantin – în echipa de regizori / scenariști; Alexandra-Maria Colța, Andrada Popan-Dorca, Cristina Ungurean și Marta Bănescu – în cea de producători de film.
Ediția cu numărul 4 a Transilvania Talent Lab le oferă celor 8 participanți – 4 scenariști/ regizori și 4 producători de film – un training de specialitate alături de două profesioniste extrem de active în domeniul consultanței și training-ului pe proiecte cinematografice – Sirkka Möller și Martina Bleis. Între 31 mai și 6 iunie, aceștia vor forma 4 grupe de lucru (1 scenarist/regizor + 1 producător) și vor parcurge etapele unui training intensiv, cu scopul de a crea un mod de lucru care să permită interacțiunea directă scenariști/ regizori și producători, precum și de a oferi șansa unei experiențe de lucru aplicate, care pornește de la teorie și se finalizează printr-o serie de exerciții și abordări practice.
Cele 5 proiecte de lungmetraj selecționate la cea de-a doua ediție Transilvania Pitch Stop 2015 sunt: Cai la rege (Raluca Maria Rusu), Căutatorul de vânt (Mihai Sofronea), Charlton Heston (Andrei Crețulescu), Soldații (Ivana Mladenovic) și 1985 (Bogdan Mureșanu).
Regizorii și producătorii celor 5 proiecte vor participa la ateliere special concepute pentru ei, formând grupuri de lucru – echipa proiectului și trainerii. Accentul activității în grup va fi pus pe modalitatea de prezentare a proiectului în cadrul evenimentului public, pitch-ul organizat în data de 6 iunie, dar și pe consultanța la nivel de scenariu și structură dramaturgică din partea trainerilor și experților implicați – Konstantinos Kontovrakis (producător de film) și Christian Routh (script consultant).
TPS 2015 va avea loc în perioada 31 mai – 6 iunie, iar finalul training-ului va fi sesiunea de pitch propriu-zisă, urmată de întâlniri individuale între participanți și posibilii producători interesați de proiectele lor. Anul acesta, cele 5 proiecte și pitch-urile finale vor fi analizate de un juriu format din Matthieu Darras (Head of Programmes – TorinoFilmLab), Elin Erichsen (Head of Development – Norwegian Film Institute) și Roberto Olla (Executive Director – Eurimages). Juriul TPS va acorda două premii: TPS Development Award – în valoare de 2000 de euro, oferit de TIFF, și CoCo Award – constând în includerea proiectului în cadrul Connecting Cottbus East West Co-production Market, din luna noiembrie. În urma parteneriatului semnat de la prima ediție cu Festivalul de la Locarno, cele două proiecte câștigătoare vor fi invitate în cadrul Locarno Industry Days pentru un matchmaking personalizat cu profesioniștii din industrie.
Anul acesta, pe lângă masterclass-urile deschise publicului larg, TIFF organizează unul dedicat participanților Transilvania Pitch Stop și Transilvania Talent Lab: Handling Ideas, susținut de Paul Tyler. Începând din 2006, Paul Tyler s-a mutat la Copenhaga pentru a-și transforma cei 12 ani de experiență în TV și film la BBC într-un sistem aplicat prin care ajută industria audiovizual să dezvolte concepte și idei noi. Un concept original de a aborda proiectele cinematografice, Handling Ideas a ghidat până acum peste 370 de proiecte din peste 15 țări. A sprijinit organizații, companii și instituții precum Danish Film Institute, Swedish Film Institute, Eyeworks TV (Danemarca), The Royal Academy of Arts (Marea Britanie) și trei dintre televiziunile de top din China – Hunan, Zhejiang & Anhui TV.
Transilvania Talent Lab este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, în parteneriat cu Asociația Culturală Control N.
Avanpremieră Les Films de Cannes à Bucarest, între 29 mai și 4 iunie
Cea de-a 68-a ediție a Festivalului de la Cannes a început ieri, pe Coasta de Azur, cu filmul La Tête haute, în regia lui Emmanuelle Bercot. Timp de 12 zile, o selecție a celor mai bune producții noi, majoritatea în premieră mondială, rulează pe ecranele festivalului. Peste 30 dintre ele vor fi aduse pentru prima dată publicului din România, între 23 și 29 octombrie, la cea de-a șasea ediție Les Films de Cannes à Bucarest.
Ca o avanpremieră la ediția din toamnă, Les Films de Cannes à Bucarest aduce în premieră, între 29 mai și 4 iunie, la Cinema Studio, cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, Comoara, alături de câteva dintre cele mai apreciate titluri la Cannes 2014. Comedia Comoara, inspirată de povestea adevărată a unor căutători de comori împătimiți, va fi proiectată zilele acestea în secțiunea Un Certain Regard, la Cannes. Tot de la această ediție a Festivalului de la Cannes va veni între 29 mai și 4 iunie și o serie de scurtmetraje românești din programul Short Film Corner.
Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă, printre altele, Winter Sleep (r. Nuri Bilge Ceylan, Palme d’Or 2014), Mommy (r. Xavier Dolan, Premiul Special al Juriului), Leviathan (r. Andrei Zviaghințev, Premiul pentru scenariu), Les Combattants/ Love at First Fight (r. Thomas Cailley, Premiul Quinzaine de Réalisateurs), White God (r. Kornel Mundruczo, Premiul Un Certain Regard).
Anul acesta, organizatorii Les Films de Cannes à Bucarest își propun să pregătească festivalul din toamnă împreună cu spectatorii săi. Aceștia pot vota, pe site-ul oficial www.filmedefestival.ro, afişul pe care-l consideră cel mai potrivit, precum și a treia sală de proiecție, pe lângă cele stabilite deja, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. Ei vor avea de ales între Cinema Patria, Cinema PRO și Cinematograful Țăranului Român.
Totodată, până pe 24 mai, pe pagina de Facebook a Les Films de Cannes à Bucarest, mini-corespondențe de la Cannes vor da detalii despre atmosfera din festival. Printre cei care vor transmite live impresii de pe Coasta de Azur va fi criticul de film Magda Mihăilescu, alături de un grup de liceeni și studenți la actorie.
Campania de imagine TIFF 2015
Campania de imagine de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) este semnată, pentru al doilea an, de artiștii româno-britanici Anton Groves și Damian Groves. Ei au creat afișul și spotul oficial TIFF 2015, al căror protagonist este Cristian Iorga, actor la Teatrul de Nord din Satu Mare. Aceștia se află la a doua colaborare cu TIFF, după ce au realizat spotul din 2014.
„Campania de imagine din acest an își propune să tragă un ghiont generației tinere din ce în ce mai obsedate de tehnologie și care nu mai are timpul sau atenția necesară pentru a se concentra la filmul din sala de cinema. Spiritul TIFF – reprezentat atât în poster, cât și în spotul festivalului de acele mâini cu mănuși negre – încearcă să intervină intempestiv și să deschidă larg ochii protagonistului, reinterpretând comic imaginea iconică din Portocala mecanică. «Agresiunea» continuă în spotul festivalului, în care mănușile negre îi smulg telefonul mobil din mână și-l supun pe tânărul interpretat de talentatul actor Cristian Iorga unui flux copleșitor de emoții cinematografice”, explică Anton Groves.
Spotul este produs de Libra Film și Studioset. Imaginea este semnată de David Lee.
Anton și Damian Groves, regizori pe jumătate britanici, pe jumătate români, realizează scurtmetraje, videoclipuri și spoturi publicitare pentru clienți de pe piața românească și internațională. Anul acesta, Anton Groves, absolvent al London Westminster University, își va prezenta în secțiunea Zilele Filmului Românesc scurtmetrajul Lag după ce, în 2011, a fost selecționat cu Waste. În același an, a câștigat Best Music Video Stone Film Festival, cu Speaker’s Death.
Spot oficial TIFF 2015: http://youtu.be/X0OVEgu7G3I
CineȘoc la Sala ARCUB – Starred Up, o dramă intensă despre viața din penitenciare
Descoperă lumea de dincolo de gratii într-o nouă ediție CineȘoc: miercuri, 20 mai, începând cu ora 19.00, iubitorii de cinematografie de calitate sunt așteptați la Sala ARCUB din strada Batiște nr. 14. Filmul lunii mai este tulburătorul Starred Up (2013), o dramă intensă și convingătoare despre viața din penitenciare.
Regizat de David Mackenzie, Starred Up prezintă situația nefericită a lui Eric (Jack O’Connell), un adolescent furios și exploziv, care este mutat într-o închisoare pentru adulți din cauza comportamentului său agresiv și violent. Odată ajuns în interiorul penitenciarului, Eric își găsește nașul în persoana tatălui său înstrăinat, Neville (Ben Mendelsohn). Considerat a fi printre cele mai provocatoare filme independente despre viața din închisoare, Starred Up este brutal într-un mod poetic, bucurând-se de apreciere din partea marilor festivaluri de film (Toronto International Film Festival, Tribeca Film Festival, BAFTA Awards).
Proiecția din luna mai va fi completată de prezența Iuliei Rugină, regizorul filmului Love Building. Momentan implicată în producția unui documentar despre cea de-a doua ediție a proiectului Filme după gratii – proiecții în penitenciare, care are ca scop promovarea filmului românesc în rândul persoanelor private de libertate, regizorul va vorbi despre impactul acestui proiect în închisorile românești.
CineȘoc este un eveniment marca ARCUB, care transformă lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.
Selecția nu ține cont de vârsta filmelor propuse, ci mai ales de calitatea lor, iar toate vor avea în comun caracterul provocator al subiectelor abordate.
Filmele sunt proiectate în versiune originală, cu subtitrare în română.
Biletele pot fi achiziționate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batiște nr. 14). Prețul unui bilet este de 10 lei.