Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 februarie 2016)

cp1-site-bieffȘtirile săptămânii: BIEFF 2016 sparge tiparele proiecției de cinema cu artă vizuală transpusă pe marile ecrane; Cum să fii singur și fericit/ How to be single în avanpremieră specială la Love Story Festival; Peste 130 de filme în competiție pentru Premiile Gopo 2016; Ce au în comun Berlinale Talent Lab și Festival International du Cinéma d’Auteur de Rabat? Pe Cristina Flutur; Comedia ardelenească “Usturoi” vine la Hollywood Multiplex, București, în intervalul 5-11 februarie.

BIEFF 2016 sparge tiparele proiecției de cinema cu artă vizuală transpusă pe marile ecrane

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF își schimbă locul în calendarul evenimentelor culturale, odată cu cea de-a șasea ediție, care va avea loc între 14 – 20 martie 2016.

Noua ediție BIEFF invită publicul la o negociere a granițelor cinema-ului, printr-o selecție bogată în creații ce provin din zona de intersecție între cinema și artele vizuale și prin expunerea a numerosi artişti vizuali proeminenţi, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

Punctul central al acestei abordări îl constituie parteneriatele unice în Romania cu Berlinale Forum Expanded și cu Oberhausen International Short Film Festival, care oferă cinefililor români ocazia rară de a vedea o selecție de titluri din progamele acestor festivaluri, inclusiv cele mai recente creații ale lui Anton Vidokle, fondatorul platformei editoriale și arhivei e-flux (una dintre cele mai mari comunități pentru arta contemporană), Pierre Huyghe și ale lui Bjorn Melhus.

Competiţia internaţională BIEFF revine sub forma a șase programe construite în jurul a șase teme menite să intrige și să aprindă imaginația publicului: Digital Dystopias, Journeys Into the Subconscious, Transgressive Bodies, Urban Rituals, The Artist Is Present, Danger Is My Business.

Cele mai bune scurtmetraje ale anului 2015, premiate cu aur în festivalurile de prim rang ale lumii (Cannes, Veneția, Berlin, Clermont-Ferrand) vor putea fi urmărite în cadrul proiecției-eveniment Golden Shorts, iar filmele create exclusiv de artiști vizuali vor fi aduse în fața publicului din București în sălile de cinema în cadrul programului Films by Visual Artists, susținut de celebrul Oberhausen International Short Film Festival.

În 2016 BIEFF continuă o colaborare unică în ţară, cu Festivalul Internaţional de Film Rotterdam, care aduce în capitală un program tematic inedit: You Run Through My Veins – o proiecție dedicată familiei și puterii memoriei. Programele de tradiție cu care BIEFF și-a obișnuit spectatorii nu vor lipsi nici ele. Astfel, în cadrul Programului Special Quinzaine des Réalisateurs, cinefilii se vor întâlni cu un film de excepție din cadrul acestei secțiuni a festivalului de la Cannes.

Popularul program de film-dans va fi prezentat pentru al doilea an consecutiv în colaborare cu festivalul Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, având tematica Intimacy and Technology, iar Experimentat in Romania va prezenta cele mai noi provocări ale regizorilor și artiștilor vizuali români de a testa limitele limbajului cinematografic. Publicul tânar se va putea familiariza cu creația experimentală în cadrul proiecțiilor de matineu, reunite sub tema Rebel Without a Cause.

Love-Story-2016Cum să fii singur și fericit/ How to be single în avanpremieră specială la Love Story Festival

În cadrul celei de-a doua ediții a Love Story Festival (Brașov, 8 -14 februarie) va rula în avanpremieră specială, miercuri, 10 februarie, ora 19.00, la Cinema One, comedia romantică Cum să fii singur și fericit/ How to Be Single, inspirată de o poveste scrisă de Liz Tuccillo, mult mai cunoscută pentru aportul ei la scenariul serialului Sex and The City.

New York-ul este plin de singuratici care tânjesc după sufletul pereche. În Cum să fii singur și fericit/ How to Be Single (R. Christian Ditter) toţi aceşti oameni necăsătoriţi trebuie să înveţe cum să fie singuri şi fericiţi într-o lume în care definiţia iubirii se schimbă în permanenţă. Oraşul care nu doarme niciodată poate fi o sursă inepuizabilă de distracţie pentru cei care vor şti să se bucure de moment.

Din distribuție fac parte: Dakota Johnson (Fifty Shades of Grey), Rebel Wilson, Alison Brie, Damon Wayans Jr. şi Leslie Mann.

Trailerul poate fi vizionat aici: http://bit.ly/1PirImc

Filmul este distribuit de Freeman Entertainment și va rula în cinematografe din 12 februarie.

În cadrul secțiunii Cele mai frumoase povești de dragoste, la Love Story Festival vor putea fi vizionate o serie de producții clasice: Pe aripile vântului / Gone with The Wind (1939, r. Victor Fleming, cu Vivien Leigh și Clark Gable), Casablanca (1942, r. Michael Curtiz, cu Humphrey Bogart și Ingrid Bergman), Romeo și Julieta/ Romeo and Juliet (1968, r. Franco Zefirelli, cu Leonard Whiting și Olivia Hussey), Fantoma mea iubită/ Ghost (1990, r. Jerry Zucker, cu Patrick Swayze, Demi Moore, Whoopi Goldberg) și Frumușica/ Pretty Woman (1990, r. Garry Marshall, cu Julia Roberts și Richar Gere).

Programul îl puteți consulta aici: http://bit.ly/1PjGhWG

Cea de-a doua ediție a Love Story Festival se va desfășura în perioada 8 – 14 februarie, la Cinema One și Cinemateca Patria din Brașov. La Cinema One vor rula filme noi, iar la Cinemateca Patria cinefilii vor avea parte de filme clasice, filme de artă și filme interzise minorilor. De asemenea, Love Story Festival va avea și o secțiune dedicată copiilor.

Programul complet al festivalului va fi anunțat și pe pagina oficială de facebook (http://on.fb.me/1TvbnML), dar și pe site-ul www.lovestoryfestival.ro.

Foto Premiile GopoPeste 130 de filme în competiție pentru Premiile Gopo 2016

84 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2015 intră în cursa pentru nominalizările celei de-a zecea ediții a Premiilor Gopo: 17 lungmetraje de ficţiune, 12 lungmetraje documentar şi 55 de scurtmetraje. Alte peste 50 de producții europene care au rulat pe marile ecrane din România în 2015 concurează la nominalizările categoriei Cel mai bun film european

Printre filmele eligibile la categoria lungmetraj ficţiune se regăsesc: Aferim! (r. Radu Jude) și De ce eu? (r. Tudor Giurgiu), producțiile românești aflate în fruntea clasametului în ceea ce privește succesul la box-office, Poveste de dragoste (r. Cristina Iacob), Lumea e a mea, debutul în lungmetraj al regizorului Nicolae Constantin Tănase, Comoara (r. Corneliu Porumboiu), București NonStop (r. Dan Chișu).

Rețeaua (r. Claudiu Mitcu), un film bazat pe o investigație jurnalistică despre traficul citostaticelor care ajung în țara noastră, YouTube Bazaar (r. Dan Chișu), un documentar despre povestea spectaculoasă a primului vlogger autohton, Bahoi, Aliyah DaDa, debutul în regie al producătoarei Oana Giurgiu, un documentar despre istoria evreilor din România, Muntele magic, cel de-al doilea film de animație al regizoarei Anca Damian, sunt doar patru dintre titlurile eligibile la categoria documentar.

Lista filmelor ce concurează pentru Cel mai bun scurtmetraj cuprinde titluri de ficţiune, documentar și animaţie, prezentate în premieră în circuitul festivalier competitiv naţional sau internaţional al anului trecut. Dintre cele 55 de titluri înscrise, menționăm câteva: Ramona (r. Andrei Crețulescu), Black Friday (r. Roxana Stroe), Dispozitiv 0068 (r. Radu Bărbulescu), Dopul scuză mijloacele (r. Mihai Ionescu), Scor Alb (r. Marius Olteanu), Verigheta (r. Gabriel Achim), Vacanță la țară (r. Andrei Tănase), Blue Spring (r. Andreea Borțun), Înapoi la rădăcini (r. Andrei Răuțu), Omulan! (r. Matei Branea).

Nominalizările pentru toate cele 20 de categorii vor fi anunțate la finalul lunii februarie. Vă reamintim că juriul din acest an este compus din următorii 11 profesioniști din domeniu: Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producător), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoșeneanu (operator/ profesor universitar – UNATC), Miruna Berescu (directorul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL) și criticii de film: Cristina Corciovescu, Ștefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurențiu Brătan, Ionuț Mareș.

După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Cea de-a 10-a ediție a Galei Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Ce au în comun Berlinale Talent Lab și Festival International du Cinéma d’Auteur de Rabat? Pe Cristina Flutur

Cristina Flutur este invitată ca președinte al juriului la Festivalul Internațional de Cinema de autor din Rabat, Maroc (FICAR) și ca speaker la Berlinale Talent Lab.

Cristina este  actriţă de film și teatru, câștigatoare a Premiului Palme d’Or la Cannes în 2012. Pe lângă activitățile artistice, Cristina Flutur se implică și în alte proiecte: e trainer, membru în jurii de festivaluri de cinema din toată lumea și susținătoare a proiectului „Fiecare copil în grădiniță”. 

Festivalul Internațional de Cinema de autor din Rabat, Maroc (29.01 – 05.02. 2016) este un festival care selectează filme curajoase, exigente, inteligente, dar și radicale, din toată lumea. FICAR încurajează diversitatea și promovează o atmosferă destinsă și deschisă, care facilitează rețelele profesionale. În selecția oficială se regăsesc filme artistice, documentare si filme-omagiu, împărțite pe secțiuni, cum ar fi Cinema internațional, Cinema marocan, Retrospective și Competiție.

Mă bucur foarte mult de invitaţia de a fi preşedintele juriului unui festival de cinema de autor. E prima dată când merg în Maroc şi prima dată când particip la un astfel de festival. Filmele propuse de selecţioneri sunt foarte diferite ca gen, problematică şi abordare, ceea ce face experienţa cu atât mai interesantă, şi sunt foarte curioasă de fiecare film în parte, de fiecare univers propus. Un astfel de festival e şi un loc al întâlnirilor între culturi foarte diferite, o ocazie minunată de a intra în contact direct cu alte tradiţii şi viziuni asupra lumii şi a descoperi, a vedea, a simţi şi a înţelege ceea ce ne apropie ca oameni, dincolo de toate tensiunile la nivel global.” (Cristina Flutur)

Festival-de-Rabat-2016_presedinte juriu Cristina Flutur

În februarie, Cristina merge și la Berlinale Talents (13.02 – 18.02.2016), un summit anual dedicat unui număr de peste 300 de creativi excepționali din film. Cristina este invitată pentru o întâlnire în cadrul Berlinale Talents Lab, unde va vorbi despre natura relațiilor în demersul artistic – tema din acest an a discuțiilor la Berlinale – cu aplicanții selectați, doritori să-și implementeze ideile revoluționare în cinematografia contemporană internațională.

Berlinale Talents este o platformă de networking din cadrul Berlin International Film Festival inițiată în 2003, care oferă o serie de Project Labs, unde aplicanții își pot dezvolta propriile proiecte cinematografice. Și pentru că se poziționează ca o rețea profesională, Berlinale Talents este conectat cu programele secțiunilor din Festival, dar și cu European Film Market, unde se adună anul acesta nu mai puțin de 8.400 de producători, distribuitori și finanțatori.

/////

Cristina Flutur este actriţă de film și teatru. Pe lângă proiectele artistice, Cristina e și trainer, membru în jurii la festivaluri de cinema din toată lumea și susținătoare a proiectului „Fiecare copil în grădiniță”.

Timp de 9 ani a jucat pe scena Teatrului Naţional din Sibiu în numeroase piese din repertoriul clasic şi modern, montate de regizori precum Andrei Şerban, Alexandru Dabija, Silviu Purcărete, Vlad Massaci, Andrij Zholdak.

În 2012 a câștigat Premiul Palme d’Or pentru Interpretare Feminină la Festivalul de Film de la Cannes pentru rolul Alina din filmul „După dealuri” de Cristian Mungiu, acesta fiind primul ei film. Îşi continuă cariera cinematografică, jucând atât în română, cât şi în franceză şi engleză, în coproducţii internaţionale, fiind între timp invitată ca membru al juriului la festivaluri internaţionale de film.

În octombrie 2015 a avut loc premiera filmului „Raisa”, un scurtmetraj de Pavel Cuzuioc, unde Cristina Flutur intepretează personajul principal, film care a primit Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul International de Film Sleepwalkers ISFF de la Tallinn, Estonia.

Anul acesta se va lansa „Grain”, un film de lung metraj în engleză de Semih Kaplanoglu, în care joacă și Cristina Flutur, o coproducție turco-germană.

Comedia ardelenească “Usturoi” vine la Hollywood Multiplex, București, în intervalul 5-11 februarie

După ce a depășit încasările block-buster-ului american The Revenant la Cluj-Napoca cu peste 300 de bilete vândute în plus la cinema Florin Piersic (cel mai mare din țară), filmul independent de lung metraj ”Usturoi” va putea fi văzut în săptămâna cinematografică 05-11 februarie la Hollywood Multiplex din București vineri și de luni până joi, 11 februarie, de la ora 18:15, și sâmbătă și duminică de la ora 11:00.

”Usturoi” (”cel mai neromânesc film românesc”) este primul film independent produs exclusiv în Transilvania și primul film românesc care s-a lansat simultan în cinema și pe Internet, pe Vimeo on Demand, pentru românii din diaspora, în luna decembrie a anului 2015 (acesta va redeveni disponibil pe Vimeo din luna aprilie a acestui an). De asemenea, din coloana sa sonoră face parte și prima piesă Gypsy Rap din lume, cântată de ViLLy (detalii – mai jos).

Trailer cinema, 2016:

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=hWZb4y5h6hk’]

”Usturoi” a fost scris și produs de bloggerul clujean Radu Băzăvan (www.groparu.ro) și regizat de sibianul Lucian Alexandrescu, stabilit în Miami, SUA. Filmul descrie prietenia dintre doi copii (unul de etnie romă) și călătoria acestora dintr-un sat din Sălaj către Cluj-Napoca, unde visează, cu inocența copilăriei, să-și îndeplinească visul de a deveni actori. Filmul este o comedie care se adresează spectatorilor foarte tineri, adulților și seniorilor deopotrivă (clasificarea Centrului Național al Cinematografiei este de AG – Audiență Generală). Filmul, probabil cel mai ardelenesc film produs până acum, este construit în jurul unui concept nou pentru România și prezintă o perspectivă inedită asupra relațiilor inter-etnice din Transilvania.

Filmat în numai 16 zile în Sălaj și Cluj-Napoca, cu un microbuget acoperit în exclusivitate din fonduri proprii, filmul Usturoi a umplut sălile la festivalurile de film, proiecțiile sale reprezentînd cele mai disputate momente de la
– TIFF Cluj, 2014
– Comedy Cluj , 2014 (2 proiecții cu casa plină, cea de la cinema Florin Piersic reprezentînd record absolut de audiență în ultimii 25 de ani – peste 1000 de oameni)
– TIFF Sibiu, 2014
– Tenaris CineLatino Zalău, 2014 (două proiecții, record absolut de audiență)
– KINOdiseea București, 2014 (casa închisă de două ori)
– cinema Mărăști și cinema Victoria (3 proiecții cu casa plină la lansarea în cinematografe, pe 17 decembrie 2015)

În străinătate, filmul a fost difuzat și la
– New York Independent Film Festival
– Boston Kids International Film Festival (SUA),
– Nomad Norvegia
– Chemnitz Germania + mai multe cinematografe private din Germania, Austria și Elveția.

Coloana sonoră (peste 30 de piese) a fost asigurată de formația olandeză de muzică est-europeană Trio C Tot De Derde (http://www.trioctotdederde.nl/), de ViLLy (premieră mondială – Gypsy Rap: https://www.youtube.com/watch?v=xb4dYcyzt14&feature=youtu.be), Fero Cont (Cluj), Stan Kolev (USA).

Despre ”Usturoi”:

– Synopsis: Eremia (un copil rom) și Nicușor doresc să-și depășească condiţia lor limitată de copii săraci și fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj, unde vor descoperi ceva care le va schimba viața.

Echipa: tehnic – regizor Lucian Alexandrescu, E-motion Films; Regizor secund: Ionut Turda; Producția: Radu Băzăvan, Mircea Groza; Director de imagine: Ionuţ Turda, Lumini: Cristian Nemeş, Derrick Doty; Camera: Ionuţ Turda, Derrick Doty, Cristian Nemeş, Lucian Alexandrescu; Scenariu: Radu Băzăvan; Sunet: Mihai Pripon, Victor Sămpăleanu; Director de set: Mircea Groza, Radu Băzăvan; Montaj şi procesare: Lucian Alexandrescu, Ionuț Turda; Procesare sunet: Mark Riemersma; Director de logistică: Mircea Groza.

Distribuția: Sebastian Topan, Darius Stoica, Elena Ivanca (Teatrul Național Cluj-Napoca), Ileana Negru (Teatrul Național Cluj-Napoca), Nicu Varga, Jon Selesi , Tibi Covaci Senior, Daniela Stoica, Mircea Groza, Gheorghe Tamba, Istvan Robert Kanalas, Gabriel Oană, Răzvan Dragoș, Adrian Hădean, Alina Dragoș, Mishu Călian, Vlad Cucu.

Articole similare

Câștigă un pachet de 3 cărți pentru învățarea limbilor străine, oferite de Editura NICULESCU! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Concurs: Câștigă 3 cărți ”Povestea poveştii în filmul românesc”, de Marilena Ilieşiu – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Dracula Film Festival și-a desemnat câștigătorii

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult