Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 decembrie 2014)

afis anaȘtirile săptămânii: “Ana”, noul film al regizorului Alexa Visarion, va rula în cinematografe din 12 decembrie; „Brâncuși din eternitate” de Adrian Popovici, în cursa pentru Globurile de Aur; Documentarul “Chuck Norris versus comunism”, respins de două ori de CNC, selecționat la Sundance 2015; Fundatia Speranta, Intercom Film si The Light Cinema va invita la PADDINGTON, la un eveniment caritabil.

“Ana”, noul film al regizorului Alexa Visarion, va rula în cinematografe din 12 decembrie

Cel mai noul film al regizorului Alexa Visarion, “Ana”, se inspiră din traseul prin care regizorul a încercat obsesiv să ecranizeze mitul Meșterului Manole. ”Ana” va intra în cinematografe din 12 decembrie.

Din distribuția filmului fac parte nume sonore ale cinematografiei și teatrului românești, ca Răzvan Vasilescu, Mircea Albulescu, Dorina Lazăr, Dorel Vișan, dar și actori aflați la debut, precum tanăra actriță Cristina Drăghici. Imagineaeste semnată de Patru Păunescu, muzica Mircea Florian, montaj Niță Chivulescu și sunetul Mihai Orășanu. Scenariul și regia Alexa Visarion.

Sinopsis

Povestea unui bărbat în pragul batrâneții, a unei tinere ajunsă printr-o întâmplare o nefericită prostituată în Italia și a unui adolescent, încercati de viață și care reușesc să comunice, susținuți în dialogul lor de legenda “Meșterului Manole“.

Realitatea și ficțiunea construiesc o stare specială în care trecutul, prezentul și viitorul le invadează simultan existența. Într-un loc al așteptării, pe malul unui lacul încă nepângărit de oameni, cei trei își intersectează amintirile în tensiunea grotescă a prezentului.

Erotismul și poetica acestui film sugerează stresant și periculos lipsa de șansă a trei generații. Singura lumina poate fi inițierea și înălțarea bisericii în sufletul lor.

Bio Alexa Visarion

Alexa Visarion este regizor și scenarist de teatru şi film. A regizat filmele, „Înainte de tăcere”, “Inghititorul de sabii”, „Năpasta”, „Punct şi de la capăt”, „Vinovatul” şi „Luna verde”. A primit numeroase premii, printre care Premiul Academiei Române, acordat de pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, şi al Premiul UNITER pentru întreaga activitate artistica.

„Brâncuși din eternitate” de Adrian Popovici, în cursa pentru Globurile de Aur

Filmul românesc Brâncuși din eternitate, în regia lui Adrian Popovici, se numără printre cele 53 de producții cinematografice din întreaga lume care au fost acceptate în cursa pentru Globul de Aur rezervat Celui mai bun film într-o limbă străină (Best Foreign Language Film), după cum anunță un comunicat recent al Asociației Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association / HFPA), care acordă, în fiecare ianuarie, prestigioasele premii.

„După o examinare atentă”, afirmă comunicatul, doar 53 de filme au fost admise pentru a fi luate în considerare de către membrii HFPA atunci când vor vota câștigătorul Globului de Aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină. Condițiile impuse producțiilor și coproducțiilor intrate în concurs sunt ca un procent de cel puțin 51% din dialogurile lor să fie vorbit într-o altă limbă decât engleza, ca ele să fi fost lansate în țara sau țările de origine între 1 noiembrie 2013 și 31 decembrie 2014, precum și să fi avut parte de o proiecție oficială pentru membrii votanți HFPA. Pot intra în competiție chiar și producții americane vorbite în limbi străine, iar participare fiecărei țări în această categorie nu este limitată la un singur titlu pe an.

Dacă în 2014 Academia de Arte și Științe Cinematografice a anunțat un număr record de 83 de filme, reprezentând tot atâtea țări ale lumii, intrate în cursa pentru Oscarul categoriei Cel mai bun film într-o limbă străină (unde reprezentantul României a fost desemnat Câinele japonez, lungmetrajul de debut al lui Tudor Cristian Jurgiu), la Globurile de Aur acordate în ianuarie 2015 sunt eligibile, pentru categoria similară, doar 53 de filme, iar țara noastră este reprezentată doar de Brâncuși din eternitate, o producție Artis Film România în regia lui Adrian Popovici. Filmul intră în competiție cu 52 de filme importante, dintre care multe sunt semnate de regizori renumiți, precum Zhang Yimou (Coming Home, China), Paolo Virzì (Human Capital, Italia), Pawel Pawlikowski (Ida, Polonia-Danemarca), Andrei Zviaghințev (Leviathan, Rusia), Jean-Pierre și Luc Dardenne (Two Days, One Night, Belgia), Roman Polanksi (Venus in Fur, Franța), Claude Lelouch (We Love You, You Bastard, Franța), Kornél Mundruczó (White God, Ungaria) sau Nuri Bilge Ceylan (Winter Sleep, Turcia).

Lista completă a filmelor poate fi consultată pe site-ul Globurilor de Aur.

20130331114354-THE_SOCIALIST_MOTHERDocumentarul “Chuck Norris versus comunism”, respins de două ori de CNC, selecționat la Sundance 2015

Filmul regizat de Ilinca Călugăreanu va avea premiera mondială în cadrul secțiunii competiționale a prestigiosului Festival Internațional de Film Sundance

‘’Chuck Norris vs Communism’’ prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Ascunsă de ochii vigilenți ai Securității, Irina Nistor a tradus peste 3,000 de filme străine în România comunistă a anilor ‘80. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme şi Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România.  Lungmetrajul include şi declaraţii ale unor persoane din mass-media sau industria de divertisment, precum Mihai Dobrovolschi, Vlad Craioveanu, Ioan Gyuri Pascu și Adrian Sitaru iar filmările au avut loc în București și Cluj.

Într-un articol publicat în The New York Times, în luna februarie a acestui an, regizoarea Ilinca Călugăreanu declara: „Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam şase ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie – ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă”.

4 Proof Film este singura casă de producție ce reprezintă România în acest an la Sundance, în cadrul secțiunii competiționale de lung metraj ficțiune și documentar. Proiectul “Chuck Norris versus comunism”a fost respins în cadrul sesiunii de finanțare a Centrului Național al Cinematografiei în 2012 iar în 2013 a fost descalificat din același concurs, însă s-a bucurat de sprijin financiar din partea HBO România.

20130401160225-irina_gogoFundatia Speranta, Intercom Film si The Light Cinema va invita la PADDINGTON

Prezenta numeroasa, suportul neconditionat, sustinerea pozitiva si ajutorul vostru la ultimul eveniment dedicat animalelor, care a avut loc in octombrie 2013 la The Light Cinema, ne-au determinat sa organizam si in acest an, in preajma sarbatorilor de iarna, un eveniment similar care are acelasi obiectiv: ajutorarea animalelor.

EvPaddingtonFinalPosterPrin urmare, va invitam vineri, 12 decembrie, ora 20.00, la The Light Cinema la o vizionare speciala pentru toti iubitorii de animale, cu scopul de a strange fonduri pentru ajutorarea animalelor aflate in adapostul Fundatiei Speranta.

Donatia este in valoare de 55 lei/persoana si include bilet la filmul Paddington, bautura racoritoare si popcorn. Toate fondurile colectate in cadrul acestui eveniment vor fi donate integral catre Fundatia Speranta si astfel veti ajuta la adapostirea, ocrotirea si ingrijirea animalelor fara familii: www.caini-fundatiasperanta.ro .

Astfel incepand cu ora 20.00 veti putea viziona un minunat film de comedie pentru intreaga familie: Paddington

Biletele pentru acest eveniment se pot achizitiona de la casele de bilete din incinta The Light Cinema sau online pe: www.lightcinemas.ro

 

Evenimentul  va avea loc la The Light Cinema in incinta Liberty Center,

Soseaua Progresului 151-171   LA 10 MINUTE DE PIATA UNIRII

Articole similare

Joi la NexT: seminarii, programe de competiție, secțiuni în premieră și proiecții speciale

Jovi Ene

Conferințele EBS Radio

Jovi Ene

Teatrul Arte dell’Anima – Program aprilie 2017

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult