Știrile săptămânii: Noutate Editura Herald: Copiii nostri, frumosi si sanatosi, de Aletha Solter; 365 de zile de viata prin usi si ferestre – 2018 – un nou proiect fotografic; Despre romanul Cei opt munți, de Paolo Cognetti, Editura Polirom, la Serile Italiene; Lansare de carte: Arme matematice de distrugere, de Cathy O’Neil, Editura Nemira; Termenul limită de înscriere la Masterclass-ul de Traducere Literară – 30 ianuarie 2018; Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România.
Noutate editoriala: Copiii nostri, frumosi si sanatosi de Aletha Solter
Copiii nostri frumosi si sanatosi este una dintre cele mai importante carti de parentaj pe care le poti gasi, bazata pe cercetari recente si o noua intelegere a dezvoltarii copilului. Se refera la minunata, si totodata complicata, varsta a copilariei, de la doi ani la opt ani, si ne invata sa devenim parinti atenti si plini de compasiune, care cauta sa inteleaga nevoia si emotia in spatele comportamentului copiilor nostri, oferindu-le astfel ceea ce au nevoie pentru a fi fericiti si a creste sanatos. Din paginile acestei carti veti afla cum sa gasiti alternative eficiente si sanatoase le pedeapsa si violenta, cum sa raspundeti unui acces de furie sau cum sa va ajutati copilul sa depaseasca frica si anxietatea si sa faca fata durerii si pierderii, sa coopereze si sa se inteleaga cu fratii si ceilalti copii. Si un lucru foarte important, veti afla cum sa aveti grija de voi!
„Inainte sa va dati seama, copiii au crescut. Va veni un moment in care se vor spala pe dinti fara sa le amintiti, vor manca fara sa dea pe ei si vor citi singuri. Pe masura ce cresc, vor dori in mod natural sa petreaca mai mult timp cu prietenii lor si mai putin cu voi. Copiii vostri depind de voi acum in moduri care se vor schimba in curand. Pretuiti momentele de comuniune si amintiti-va sa va bucurati de voiosia, spontaneitatea, intensitatea, mirarea, curiozitatea si nerabdarea lor.” (Aletha Solter)
Dr. Aletha Solter, psiholog american de origine elvetiana, este fondatoarea Institutului Aware Parenting (www.awareparenting.com) si se bucura de recunoastere internationala ca expert in parentaj, teoria atasamentului, psihologia traumei si disciplina nonpunitiva. A studiat cu dr. Jean Piaget la Geneva, in Elvetia, unde si-a obtinut masteratul in biologie umana, si, ulterior, si-a sustinut doctoratul in psihologie la Universitatea din California. Cartile sale au fost traduse in numeroase limbi. Titluri de acelasi autor: Attachment Play (Jocul atasamentului, aparut la Editura Herald, 2017), Helping Young Children Flourish (Copiii nostri, frumosi si sanatosi, in curs de aparitie), Tears and Tantrums (Lacrimi si crize de furie), Raising Drug-Free Kids (O viata fara droguri, Editura Herald, 2015).
365 de zile de viata prin usi si ferestre – 2018
Un interesant proiect fotografic romanesc se coace la foc lent in acest an. Este albumul de debut al fotografului Victor Razvan Olaru. Un album ce ilustreaza viata prin 365 de fotografii realizate pe parcursul unui an, cu o frecventa de o fotografie pe zi.
Inceput la 1 ianuarie 2018, este un produs ce se distribuie printr-o campanie de crowdfunding pe cunoscutul site Indiegogo https://igg.me/at/3652018.
Albumele sunt in editie limitata, tirajul si pretul acestora fiind o joaca de numere, numerele reprezentand zilele, saptamanile sau lunile dintr-un an (de exemplu, o carte postala are pretul de 12 dolari, iar albumele de colectie vor fi in numar de 365, numerotate si semnate).
Suplimentar, fotografiile prezente in album vor face parte si dintr-o colectie de carti postale, editata in tiraj limitat de 12 carti postale, numerotate si certificate. Cartile postale corespund fiecareia dintre cele 365 de fotografii din albumul foto si, spre deosebire de albumul foto, vor fi disponibile publicului spre achizitie anterior finalului anului 2018 (publicul putand, prin platforma Indiegogo, sa aleaga cartea postala corespunzatoare unei zile anume din 2018, de exemplu).
In email se regasesc o serie de fotografii cu o tematica identica, fotografii realizate in procesul de cercetare a temei. Imaginile sunt proprietatea autorului Victor Razvan Olaru, insa acestea nu fac parte din albumul anului 2018. Gasiti aici o selectie de 12 fotografii.
Precizam ca toate fotografiile realizate pe parcursul celor 365 de zile vor fi surprinse pe teritoriul Romaniei, avand indicate data, ora si locatia.
O noua seara italiana
Luni, 15 ianuarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38, București), va avea loc o dezbatere pornind de la romanul Cei opt munți, de Paolo Cognetti, volum apărut în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), în anul 2017, în traducerea Ceraselei Barbone. Evenimentul are loc în cadrul proiectului „Serile Italiene”, inițiat și coordonat de italienista Smaranda Bratu Elian.
Vor vorbi: Oana Boșca-Mălin, Cerasela Barbone, Bogdan-Alexandru Stănescu, Cristian Flueraru
Evenimentul este organizat de Editura Polirom, Cercul de studii culturale al studenților italieniști și Colectivul de limba și literatura italiană, Universitatea din București.
Parteneri: Librăriile Humanitas
Un adevărat fenomen editorial, Cei opt munți este laureat al Premiului Strega, ediția 2017, și a apărut sau este în curs de traducere în peste 30 de țări. Ediția franceză a romanului a obținut Premiul Médicis étranger 2017.
Pietro e un băieţel de la oraş, solitar şi cam morocănos. Mama munceşte într-un centru de consultanţă familială de la periferie şi talentul ei este să le poarte de grijă celorlalţi. Tatăl este chimist, un bărbat irascibil şi fascinant, care se întoarce acasă în fiecare seară de la serviciu plin de furie. Pe părinţii lui Pietro îi uneşte o pasiune comună: muntele. Cînd descoperă sătucul Grana, la poalele masivului Monte Rosa, simt că au găsit locul potrivit: Pietro va petrece toate verile în locul acela „închis în sus de creste gris-fer şi în jos de o stîncă abruptă care împiedică accesul”, dar traversat de un torent care îl ademeneşte din prima clipă. Şi acolo, aşteptîndu-l, se află Bruno, cu părul lui blond cînepiu şi gîtul ars de soare: de aceeaşi vîrstă cu el, dar, în loc să fie în vacanţă, duce vacile la păscut. Încep astfel veri de explorări şi descoperiri, printre casele abandonate, moară şi cărările mai aspre. Sînt şi anii în care Pietro începe să facă drumeţii cu tatăl lui. Pentru că muntele înseamnă cunoaştere, un adevărat mod de a respira, şi va fi legatul lui testamentar cel mai autentic. O moştenire care, după mulţi ani, îl va reapropia de Bruno.
„Un roman cu suflul puternic al unei cărţi clasice, care apare în universul nostru literar ca un meteorit dintr-o epocă demult apusă, într-o vreme cînd întrebările majore se pun prea rar.” (La Repubblica)
„O poveste extraordinară despre prietenie şi despre ce înseamnă să devii bărbat. În tradiţia lui Jack London, Mark Twain, Ernest Hemingway şi a felului în care zugrăvesc ei natura.” (Vanity Fair)
„Recurgînd la un limbaj esenţializat, dar extraordinar de evocator şi de puternic, Cognetti construieşte un roman pe care mulţi îl consideră deja un clasic şi în care răsună ecoul maeştrilor ce l-au format, al lecturilor considerabile, al experienţei montane.” (CriticaLetteraria)
„Cognetti şi-a pus în valoare pasiunea pentru scriitorii pe care îi evocă nemijlocit –Stevenson, Twain, London, Hemingway – şi îşi găseşte vocea autentică pentru a spune povestea formării unui caracter.” (La Stampa)
Paolo Cognetti s-a născut la Milano în 1978. A urmat studii de matematică, abandonate în favoarea celor de film. Cititor avid de literatură americană, a debutat cu volumul de povestiri Manuale per ragazze di successo (2004, nominalizat la Premiul Bergamo), urmat de Una cosa piccola che sta per esplodere (2007, distins cu Premiul Settembrini şi Premiul Renato Fucini). Primul său roman, Sofia si veste sempre di nero (2012), a fost nominalizat la Premiul Strega. În 2016 apare romanul Cei opt munţi, care a fost vîndut în peste 20 de ţări încă înainte de publicare, creînd senzaţie în lumea editorială. A mai scris volumele de călătorii New York è una finestra senza tende (2010), Tutte le mie preghiere guardano verso ovest (2014), un jurnal montan (Il ragazzo selvatico, 2014) şi volumul de eseuri A pesca nelle pozze più profonde (2014). Romanul Cei opt munţi a apărut sau este în curs de traducere în peste 30 de ţări şi a fost distins cu Premiul Strega şi Premiul Strega Giovani.
Proiectul „Serile Italiene” a fost inițiat de Catedra de Limbă si Literatura Italiană și Cercul de Studii Interdisciplinare al Studenților Italieniști de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, în parteneriat cu editura și librăriile Humanitas. Coordonatorul proiectului este prof.dr. Smaranda Bratu Elian. Fiecare dintre întîlnirile lunare propuse de „Serile Italiene” pleacă de la un volum 100% italian, iar pentru fiecare eveniment sînt aleși invitați de marcă din cele mai diferite domenii culturale, care discută pe marginea volumului ales și dau naștere unei dezbateri care angrenează și publicul.
Lansare de carte: Arme matematice de distrugere, de Cathy O’Neil
Editura Nemira lansează marți, 16 ianuarie, de la ora 19.00, cartea „Arme matematice de distrugere”, de Cathy O’Neil – Bestseller New York Times și nominalizată la National Book Award – apărută în colecția Anticipația de popularizare a științei. Evenimentul are loc la Seneca AntiCafe (strada Arhitect Ion Mincu, nr.1).
Vorbesc despre big data, algoritmi și alte teme din carte: Cristina Bazavan, jurnalist cultural, Alexandru Negrea, specialist marketing și comunicare în Social Media și Bogdan Manolea, din partea Asociației pentru Tehnologie și Internet.
Cathy O Neil, fostă jurnalistă la Wall Street Journal, avertizează că modelele matematice care ne organizează viețile (școlile la care mergem, împrumuturile la bancă, asigurările) sunt opace, nereglementate și incontestabile, chiar dacă greșesc. Și, ce e mai rău, ele hrănesc discriminarea, într-un „cocktail toxic pentru democrație”. Autoarea folosește câteva exemple de algoritmi și anecdote din viața de zi cu zi, adresându-se cititorilor fără formație în științe exacte și ilustrând alunecările etice și morale ale unui sistem automatizat.
Într-o epocă în care cele mai multe aspecte ale vieților noastre cad sub incidența datelor analizate automat, e necesar să le înțelegem mecanismele și să chestionăm modelele. Descoperiți latura întunecată a Big Data!
„Autoarea cunoaște puterea și riscurile modelelor matematice, dar are și darul analogiei, ceea ce o face una dintre cele mai competente comentatoare a folosirii datelor ca arme.“ New York Times Book Review
„Este un manual pentru cetățeanul secolului al XXI-lea și reușește exact acolo unde Big Data eșuează – este accesibil, critic, relevant și cu un aer de urgență și necesitate.” Financial Times
Parteneri: RockFm și Scena9.
Termenul limită de înscriere la Masterclass-ul de Traducere Literară – 30 ianuarie 2018
Institutul Cultural Român și Universitatea din Bucureşti organizează cea de-a treia ediție a masterclass-ului de traducere literară coordonat de Prof. Lidia Vianu, Director al Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan şi al Editurii online Contemporary Literature Press.
Programul se adresează studenților din ciclul licenţă, masteranzilor și doctoranzilor de la Universitatea București. În perioada februarie-aprilie 2018, participanții vor lucra individual, sub coordonarea Prof. Lidia Vianu, pe texte selectate de organizatori. În cadrul celor 5 zile de masterclass din luna aprilie (16-20 aprilie 2018), traducerile vor fi stilizate sub îndrumarea invitaților— scriitori de limbăengleză din Marea Britanie.
Se va lucra pe texte de proză contemporană românească, iar antologia rezultată în urma programului va fi publicată online la editura Contemporary Literature Press. Pentru ediția 2018, sunt disponibile în echipa de traducători 17 locuri, iar participarea este gratuită. Aceste locuri se vor ocupa prin concurs. Selecția participanților va fi realizată de coordonatorul programului, Prof. Lidia Vianu, pe baza unei traduceri literare din limba română în limba engleză.
Textul care urmează să fie tradus va fi postat la 15 decembrie 2017, pe pagina concursului: https://www.societateamuzicala.ro/lidiavianu/category/masterclass-de-traducere-literara/editia-a-iii-a-2018/
Cei interesați sunt rugați să trimită la adresa masterclass@lidiavianu.org următoarele:
- textul tradus în limba engleză.Textele care trebuie traduse se găsesc în documentul atașat prezentului anunț.
- un curriculum vitae care să reflecte experiența în activitatea de traducere literară
- o scrisoare de intenție.
Termenul până la care se primesc aplicaţii este 30 ianuarie 2018.
Informații despre edițiile anterioare ale programului sunt disponibile la http://icr.ro/pagini/ateliere-de-traducere-literara-lidia-vianus-students-translate – ediția 2017
și http://icr.ro/pagini/sase-poeti-britanici-stilizeaza-traduceri-din-poezie-romana-contemporana-la-bucuresti – ediția 2016
Regulamentul concursului
Programul se adresează studenților din ciclul licenţă, masteranzilor și doctoranzilor de la Universitatea București. Numărul locurilor disponibile este de 17. Selecția se realizează pe baza traducerii și a scrisorii de intenție. CV-ul și experiența anterioară nu reprezintă criterii de selecție. Numărul de puncte acordate este 100. Scrisoarea de intenţie reprezintă 10 puncte, iar textul tradus se va nota cu 90 de puncte, astfel:
—40 puncte: fidelitatea traducerii şi corectitudinea gramaticală a textului în limba engleză (morfologie, sintaxă, lexic, ortografie).
—30 puncte: stilizarea traducerii aşa încât ea să poată transmite cursiv sensul cititorului contemporan de limbă engleză.
—20 puncte: rezolvarea corectă a problemelor de comunicare culturală [traducerea situaţiilor specifice limbii române, de la gramatică la particularităţi și conotaţii lexicale, locale, culturale etc. în aşa fel încât lectura să fie cursivă în limba engleză].
Textul care urmează să fie tradus va fi postat în data de 15 decembrie 2017, pe pagina concursului:https://www.societateamuzicala.ro/lidiavianu/category/masterclass-de-traducere-literara/editia-a-iii-a-2018/ și pe www.icr.ro
Rezultatele concursului vor fi anunțate aici: https://www.societateamuzicala.ro/lidiavianu/category/masterclass-de-traducere-literara/editia-a-iii-a-2018/ și www.icr.ro
Nu se acceptă contestaţii.
Informații suplimentare se pot obține la adresa masterclass@lidiavianu.org
Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România
-proiect compus din cercetare de antropologie artistică, istorie și istoria artei, micro-expoziție și dezbatere
Conferință și micro-expoziție: 15 ianuarie 2018, ora 19.00: Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Bd. Ion C. Brătianu nr. 2 și online pe Facebook https://www.facebook.com/PostModernismMuseum
Din 20 ianuarie 2018, înregistrarea conferinței pe http://www.postmodernism.ro
Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România”, produs de PostModernism Museum, urmărește să pună în context reprezentările artistice ale zilelor naționale sărbătorite în România, prin aducerea de informații istorice, sociologice, antropologice și turistice în cadrul prezentărilor de studii din partea experților, alături de lucrări de artă și artefacte, în cadrul micro-expoziției care însoțește conferința din ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale.
Diferitele epoci istorice și politice au marcat modul în care zilele și sărbători naționale au fost celebrate, aniversate. De-a lungul ultimului secol zilele și sărbătorile naționale au cunoscut toate tipurile de schimbări: de la schimbarea datelor calendaristice, firește în corelare cu diferite momente istorice, la dispariția și apariția unor sărbători naționale, corelate cu evenimente sau personalități istorice sau doar schimbări ale coregrafiei aniversărilor.
Este importantă chestionarea fenomenului de ideologizare a zilelor și sărbătorilor naționale prin intermediul culturii vizuale.
Panelul de lectori propus pentru conferință este unul puternic, cu experți din domeniile istoriei, antropologiei și istoriei artei. Aceștia vor prezenta studii dedicate subiectului proiectului, pe o perioadă istorică aleasă. Conferința are și o componentă de dezbatere la final.
Următorii experți sunt invitați ca vorbitori: Dr. Alin Ciupală – profesor, secretar științific la Institutul de Istorie al Artei „G. Oprescu”, evaluator proiecte culturale, Cosmin Nasui – curator, istoric de artă, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale, Răzvan Pârâianu, lector universitar la Universitatea Petru Maior Târgu Mureș și Cristian Vasile – cercetător științific la Institutul de Istorie „N. Iorga“, secretar general de redacţie al publicaţiei academice Studii şi Materiale de Istorie Contemporană.
Alin Ciupală, Ziua națională, de la Vechiul Regat la România Mare
Cosmin Nasui, 23 August în artele vizuale
Răzvan Pârâianu, Ziua Victoriei, ziua eroilor poporului celebrată prin monumente de regimul comunist
Cristian Vasile, Reflectări istoriografice și reprezentări vizuale ale zilei de 1 decembrie sub regimul comunist
Micro-expoziția prezentă în spațiul conferinței va cuprinde o selecție de lucrări de artă și imagini de epocă care ilustrează modul în care artiștii și media au surprins aniversările naționale, cu focus pe zilele naționale istorice de 10 Mai, 23 August și 1 Decembrie, pe sărbători oficiale precum 15 Ianuarie, 24 Ianuarie, 1 Mai, 22 Decembrie și pe sărbători și festivaluri tradiționale. La selecție vor contribui și experții invitați ca lectori. Imagini ale lucrărilor și artefactelor sunt disponibile și in mediul online.
Ziua națională a României a fost: 10 mai între 1866-1947, 23 august între 1948-1989 și 1 decembrie din 1990.
///
Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” este produs de PostModernism Museum, beneficiind de parteneriat cu Muzeul Municipiului București și de co-finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în urma unui apel public de proiecte.
Înregistrarea conferinței va putea fi urmărită, după 20 ianuarie 2018, pe www.postmodernism.ro și pe rețelele partenerilor (Muzeul Municipiului București, Modernism.ro, Radio România Internațional, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Cineastului Amator).
Link direct proiect: http://www.postmodernism.ro/zile-si-sarbatori-nationale-in-cultura-vizuala-din-romania/