Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (3 – 9 aprilie 2017)

Știrile săptămânii: Mica Enciclopedie Hygge, inspirație pentru creație, la Editura Litera; O nouă carte semnată de Tomas Sedlacek: Lilith și demonii capitalului, la Editura Publica; “Astăzi este despre astăzi”: Mirela Retegan, despre arta de a trăi prezentul, la Curtea Veche Publishing; Revista Euphorion nr.1/2017: Disapora literară românească din Germania; „O noapte furtunoasă” la Teatrul Arte dell’Anima în cadrul campaniei UNITER „Artiștii pentru Artiști”; Tărâmul poveștilor. Vraja dorințelor, de Chris Colfer, apare la editura Nemi; Editura Cartea Copiilor prezintă a treia carte din seria „Autobuzul magic”: „Autobuzul magic. În adâncul oceanului”; Un palpitant thriller psihologic de Sophie Hannah – Greșeala fatală, la Editura Nemira; Program spectacole UNATC – aprilie; Autori Polirom, laureaţi ai Premiilor Observator cultural 2017; Enescu şi hora razelor de soare continuă proiectul Poveşti din Pădurea Muzicală la editura Nemi; Un nou volum de Nicolae Breban, la Polirom: Viaţa mea; Scriitoarea fantasy Robin Hobb este invitată prin skype la Serile Nautilus, luni, 24 aprilie; Aurora Liiceanu povestește despre o minunată prietenie în volumul Madlena; Maciej Kisilowski a ținut conferința Innovative Government: Is everyone afraid of it? la București.

Mica Enciclopedie Hygge, inspirație pentru creație

MICA ENCICLOPEDIE HYGGE, cartea fenomen despre trendul momentului în lifestyle, a inspirat, în premieră, lansarea unei colecții de accesorii din porțelan!

Colecția de porțelan a fost lansată vineri, 31 martie, la Ceainăria Cărturești Verona într-o atmosferă foarte hyggelige în care am vorbit despre ce ne face fericiți. Au participat Cristina Ciobanu, creatoarea colecției, Valentina Georgescu – traducătoarea cărții, realizatoarea și prezentatoarea emisiunii “Arta fericirii”, Mirela Vașadi și co-fondatorul Institutului pentru Fericire în România, Mălina Chirea.

Colecția conține piese unicat cu forme și desene inspirate din Mica Enciclopedie Hygge, fiecare accesoriu reprezentând un element important din viața și lumea care ne înconjoară, un moment, o stare, un obiect sau o activitate care ne aduce mai aproape de hygge: prietenia, confortul, focul, cerul, armonia, atmosfera, recunoștința.

“Am petrecut 7 zile cu cele mai hyggelige broșe din porțelan realizate pentru Editura Litera, special pentru minunata Enciclopedie HYGGE. Am simțit cum sufletul meu se “gudură” de bucurie, citind și mai ales lucrând cu materialul ceramic.  Și cum oamenii au variante preferate pentru hygge, si eu am găsit-o pe a mea: miros de porțelan cald, proaspăt scos din cuptor.” Cristina Ciobanu, artist ceramist

Colecția a putut fi admirată la evenimentul oficial de lansare a cărții, iar câteva dintre obiecte au ajuns deja să fie purtate de participanți.

În perioada imediat următoare Editura Litera va organiza în social media concursuri inedite pentru ca restul de obiecte unicat să intre în posesia cititorilor.

Imagini de la lansare, credit foto Florian Gândilă

Imagini cu obiectele de porțelan, credit foto Cristina Ciobanu

Despre Mica Enciclopedie Hygge ați mai citit aici.

O nouă carte semnată de Tomas Sedlacek: Lilith și demonii capitalului

Mulți cred că economia funcționează după legile logicii și rațiunii. Crizele economice moderne sunt explicate prin matematică complexă. Dar defectele sistemului nostru economic nu au mai nimic de-a face cu cifrele și modelele. Economia noastră suferă de o serie întreagă de boli și este mereu zguduită de noi crize, iar actorii ei – bancheri centrali, directori, politicieni – acționează adesea în baza unor iluzii, psihoze și tulburări de personalitate.
Cine vrea să înțeleagă cu adevărat economia și vrea să aibă o nouă percepție a contextelor sociale, trebuie să privească economia prin lentila terapeutică.
Lilith și demonii capitalului este o carte care disecă sistemul nostru economic, conține un diagnostic al tulburărilor și oferă propuneri de tratament. Tomáš Sedláček, autorul succesului de librărie Economia binelui și a răului, și Oliver Tanzer, senior editor la Die Furche, pun economia să se întindă pe canapea și descoperă lucruri alarmante.
Lilith și demonii capitalului face parte din Co-lecția de economie și a apărut cu sprijinul Marfin Bank: „Lilith și demonii capitalului” este o analiză a manifestărilor parapsihologice ale sistemului nostru economic, care explică „lucruri neobișnuite, într-o vreme neobișnuită” și care arată nivelul profund de tulburare la care a ajuns acesta. În locul unei abordări clasice, Tomáš Sedláček și Oliver Tanzer preferă să pună sub semnul întrebării sistemele și mecanismele economice, îndemnând către o schimbare sistemică a proceselor din societate, dar și a viziunii indivizilor, una fără cealaltă fiind de neînchipuit.
Despre autori:
Tomáš Sedláček predă la Universitatea Carol din Praga, este macroeconomist-șef al celei mai mari bănci cehe și membru al Consiliului Etic al Forumului Economic Mondial. Pentru succesul cărții Economia binelui și a răului (tradusă în unsprezece limbi), i-a fost decernat Premiul pentru Carte Economică din Germania în 2012.
Oliver Tanzer este senior editor al săptămânalului Die Furche. A fost mai mulți ani corespondent al agenției de presă Österreichische Rundfunk la Uniunea Europeană, Bruxelles, și a lucrat ca redactor la Der Standard și profil.

Astăzi este despre astăzi”: Mirela Retegan, despre arta de a trăi prezentul

“Pentru ieri e prea târziu, pentru mâine e prea devreme. Astăzi se întâmplă doar astăzi”, scrie Mirela Retegan în noua sa carte, ce urmează să apară pe 12 aprilie la Curtea Veche Publishing. „Astăzi este despre astăzi” este un continuu îndemn la fericire, fiecare pagină a sa îmbiindu-ne să rămânem în prezent. Fie că e vorba de viaţa de zi cu zi, de carieră, de libertate, de iubire sau de visurile noastre, trebuie să căutăm mereu partea frumoasă a lucrurilor şi să înlocuim aşteptarea printr-un pas făcut înainte. În perioada 4 -11 aprilie, cartea va fi disponibilă pentru precomandă cu autograful autoarei exclusiv pe www.curteaveche.ro.

Scrise într-un stil viu, direct și lipsit de false menajamente, reflecţiile Mirelei Retegan sunt izvorul unei nepreţuite înţelepciuni de viaţă. Fascinante şi surprinzătoare, mărturisirile sale ne pun în faţă o adevărată oglindă, în care sufletele noastre se reflectă perfect. Dacă citim cu atenţie, dacă alegem să urmăm în profunzime firul neprevăzut al gândurilor sale, ne vom regăsi mereu pe noi înşine, cu propriile noastre ezitări şi incertitudini, cu dorinţele şi cu aşteptările noastre, cu toate surprizele plăcute şi neplăcute pe care ni le rezervă viaţa. Prietenoase și amuzante, dar atât de sincere, confesiunile sale despre copii, iubire şi credinţă, ca şi cele despre fericire, prieteni şi cotidian sunt semnul unui respect profund pentru viaţă şi pentru oameni. Învăţătura supremă pe care aceste confesiuni o transmit este: viaţa noastră e despre noi înşine şi nu trebuie să o lăsăm să ne scape printre degete.

Mirela Retegan. Autor, blogger, mamă, antreprenor, influencer, antrenorul părinților, prieten, luptător pentru libertate, om de televiziune, om. De o complexitate umană și profesională rar întâlnită, de o sensibilitate uneori prea puternică, puternică și vulnerabilă în același timp, iubită și invidiată câteodată, formator de oameni, opinii și caractere, Mirela Retegan este un personaj, o personalitate, un magnet. Atrage succesul, evenimentele și oamenii de calitate. Ne place să îi fim în jur, să ne lăudăm cu prezența ei și să vedem cum mișcă lumea. Întotdeauna mai sus, întotdeauna într-un fel pozitiv, orice fel de energie, bună sau rea, devine combustibil pentru naveta pe care o îndreaptă, ca un autentic căpitan, spre stele. “Astăzi este despre astăzi”, un volum de gânduri și provocări, o carte despre prezent și priorități. A se citi cu mintea și cu inima deschise.

Cartea „Astăzi este despre astăzi” este disponibilă pentru precomandă la prețul de 29 de lei pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing: http://bit.ly/2oQJHGu.

Revista Euphorion nr.1/2017: Disapora literară românească din Germania

Diaspora literară românească din Germania este al treilea număr al revistei Euphorion, după numerele despre Franţa (2015) şi SUA (2016), din seria pe tema diasporei literare româneşti. Diaspora din Germania are o istorie care începe cu instalarea comunismului, perioadă cînd nu numai scriitori etnici germani ci şi etnici români au emigrat în cel puţin trei valuri, din motive politice sau personale.

Au răspuns invitaţiei noastre de a colabora la realizarea acestui număr 11 scriitori ai diasporei româneşti din Germania: Dagmar Dusil, Walter Johrend, Mircea M. Pop, Eugen Popin, Hellmut Seiler, Andrei Zanca, Dan Dănilă, Carmen Francesca Banciu, Franz Hodjak, Dieter Schlesak şi Olivia Spiridon, oferindu-ne spre publicare texte (poezie, mai ales) reprezentative pentru creaţia lor actuală, scrise în română sau germană ori traduse din germană în română. Lor li se adaugă contribuţiile unor scriitori din România: Nora Iuga, Joachim Wittstock (al cărui sprijin a contat în contactarea unora dintre colaboratori) şi Paul Aretzu, la completarea temei abordate prin evocări în proză ori comentarii critice.

Acest număr al revistei Euphorion încearcă să fie o punte de legătură şi dialog între scriitorii din ţară şi cei ai diasporei din Germania.

Revista poate fi citită în format digital accesând acest link.

Vă reamintim că de la începutul acestui an puteţi accesa site-ului revistei Euphorion:www.revista-euphorion, unde găsiţi toate materialele publicate în numerele 3 şi 4/2016 al revistei.

Concepţia grafică şi coperta acestui număr sunt realizate de Dan Păun.

Revista poate fi descărcată la acest link

„O noapte furtunoasă” la Teatrul Arte dellAnima în cadrul campaniei UNITER „Artiștii pentru Artiști”

Spectacolul de sâmbătă seară ce a avut loc la sediul Teatrului Arte dell’Anima din strada Făinari, nr. 17D, a fost unul caritabil, mai precis în cadrul campaniei UNITER „Artiștii pentru Artiști”. Evenimentul a fost sponsorizat în totalitate de fondatorii Asociației Arte dell’Anima, Crina și Gabriel Lință, atât pentru actori, cât și către fondul campaniei.

Conform tradiției UNITER, evenimentul a fost deschis prin rostirea unui fragment de către președinta Asociației, doamna Crina Lință, din Mesajul pentru ziua mondială a teatrului, citat din Isabelle Huppert anul acesta. La eveniment au fost prezenți oameni de cultură, atât din rândul oamenilor de mass-media precum Costin Tuchilă din partea Revista Teatrală Radio, Iulian Badea din partea Cronica Română, Lizeta Oprea din partea Adevărul.ro, Andreea Andrușca din partea Filme-Cărți, Raluca Miron din partea Radio3Net, precum și Pusa Roth din partea Societății Române de Radiodifuziune, actori cu experiență precum Cristina Deleanu, Eugen Cristea și Dumitru Dumitru, dar și prezența unică a doamnei Sanda Țăranu, cea mai iubită crainică TVR. Teatrul Arte dell’Anima este singurul teatru independent ce s-a alăturat acestei campanii de sprijinire a artiștilor aflați acum în dificultate.

Seara s-a terminat într-o notă călduroasă, cu discuții între actorii cu experiență și actorii tineri, pe care Teatrul Arte dell’Anima îi promovează încă de la deschidere, creând astfel o punte de legătură între generații. Le mulțumim pe această cale pentru cuvintele de laudă la adresa spectacolului tuturor celor prezenți în sală la eveniment.

„Sperăm la o colaborare pe plan îndelungat cu această campanie a UNITER. Considerăm că artiștii cu experiență ai României, ce și-au pus amprenta pe latura artistică a acestei țări, trebuie tratați cu respect și ajutați în aceste momente dificile. Suntem un teatru independent, dar extrem de primitor, care dorește să sprijine demersurile artistice de calitate. Precum spune și motto-ul nostru: Din suflet pentru artă, întreprindem orice acțiune cu mult drag și dăruire” spune Crina Lință, fondatoarea Asociației Arte dell’Anima.

Tărâmul poveștilor. Vraja dorințelor, de Chris Colfer, apare la editura Nemi

Editura de carte pentru copii Nemi publică o nouă serie pasionantă și plină de învățăminte: Tărâmul poveștilor. Vraja dorințelor, de Chris Colfer, o carte ce revalorifică și reinterpretează basmele clasice ale copilăriei, toată bogăția fantastică din cărțile lui Charles Perrault și ale Fraților Grimm.

Este recomandată copiilor de peste 9 ani.

Când bunica lor le face cadou o minunată carte de povești, doi frați gemeni, Alex și Connor, nu au nici cea mai mică idee că sunt pe cale să intre într-o lume mai uluitoare decât tot ce și-au imaginat: Tărâmul Poveștilor, locul unde basmele sunt reale. Cartea este fermecată pentru că cei doi sunt atrași, la propriu, nu doar de carte, ci în carte, trezindu-se în mijlocul tărâmului poveștilor, un tărâm magic unde se întâlnesc cu Albă ca Zăpada, Scufița Roșie, Jack (și vrejul de fasole), Cenușăreasa, Bucle-Aurii, Frumoasa Adormită și toți Feții-Frumoși din toate poveștile.

Pe lângă toate aceste personaje, cei doi frați se mai întâlnesc și cu un broscoi vorbitor, cu troli și căpcăuni, cu zâne, dar și cu oameni obișnuiți care-și duc traiul în poveștile noastre.

„E mai multă magie în regatele lui Colfer decât și-a imaginat Disney.“ USA Today

CHRIS COLFER este actor, câștigător al Globului de Aur. A fost inclus în TIME 100, lista anuală a revistei Time a celor mai influenți oameni din lume. Tărâmul Poveștilor. Vraja Dorințelor este primul său roman.

Editura Cartea Copiilor prezintă a treia carte din seria „Autobuzul magic” (The Magic School Bus): „Autobuzul magic. În adâncul oceanului”

Editura Cartea Copiilor lansează „Autobuzul magic. În adâncul oceanului”, de Joanna Cole, cu ilustraţii de Bruce Degen. Aceasta este a treia carte tradusă de Cartea Copiilor din seria „Autobuzul magic” (The Magic School Bus), serie despre care New York Times scria că este „cea mai originală și amuzantă abordare a științei pentru copii”.

Elevii din clasa domnișoarei Frizzle, o învățătoare pasionată de știință și cu foarte mult entuziasm, au parte de fiecare dată de câte o aventură fantastică, datorită unui autobuz școlar neobișnuit: se poate mări sau micșora și se poate transforma în moduri neașteptate. Domnișoara Frizzle nu putea să ocolească un asemenea teritoriu fascinant cum este lumea adâncurilor, aşa îi invită pe norocoșii săi elevi într-o nouă expediţie.

Autobuzului magic se transformă în submarin, iar copiii se aventurează în ocean, pentru a-l studia de la suprafaţă şi până la fund, descoperindu-i flora şi fauna. Crabi, stele de mare, corali, caracatițe, delfini, rechini, balene – formele de viață sunt nenumărate și diversitatea lor întrece orice imaginație.

„Autobuzul magic. În adâncul oceanului” completează seria în limba română iniţiată în 2016 de Cartea Copiilor prin lansarea cărţii „Autobuzul magic. Să explorăm simțurile” şi continuată la începutul acestui an de „Autobuzul magic. În stupul de albine”. În cursul acestui an, va intra în lucru şi „Autobuzul magic. În interiorul corpului uman”.

Scriitoarea Joanna Cole s-a născut în New Jersey (SUA) și a îndrăgit știința încă de când era la școală, unde a avut o profesoară pasionată care i-a servit drept model pentru domnișoara Frizzle. A scris peste 250 de cărți pentru copii, însă cea mai populară s-a dovedit a fi seria „Autobuzul magic” (The Magic School Bus). Cărțile acestei serii au fost traduse în mai multe limbi și vândute în milioane de exemplare în toată lumea. Ilustratorul acestor titluri, Bruce Degen, s-a născut în Brooklyn și a îndrăgit arta încă din copilărie. A colaborat la crearea a peste 40 de cărți, mărturisind că a ales ilustrația pentru copii pentru că aceasta poate aduce zâmbetul pe chipul privitorului.

Cartea „Autobuzul magic. În adâncul oceanului” este recomandată copiilor între 6 și 12 ani și este disponibilă pe site-ul editurii (www.carteacopiilor.ro) la prețul de 29 lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este „De ce fac copiii crize de furie”, de Catherine Dolto.

Un palpitant thriller psihologic de Sophie Hannah – Greșeala fatală

Thrillerul Greșeala fatală, de Sophie Hannah, apare în colecția Suspans a editurii Nemira.

Prolifica scriitoare și poetă britanică Sophie Hannah, supranumită și ”regina thrillerului psihologic”, revine la editura Nemira cu un nou puzzle pe care cititorii sunt invitați să-l descifreze în paginile cărții.

Editorialistul Damon Blundy a fost ucis. La interogatoriu este adusă Nicki Clements, o femeie pe care n-a cunoscut-o în viața lui. Evident, nu poate răspunde la întrebările cu care o asaltează investigatorii. N-are idee de ce ar folosi un criminal cuțitul astfel încât să nu curgă nicio picătură de sânge, nici de ce asasinul a mâzgălit anumite cuvinte pe pereți și nici de ce ea însăși a fost atât de aproape de scena crimei.

„Puțini scriitori o pot egala pe Sophie Hannah la intrigi ingenioase și răsturnări ca într-un montagne-russe.“ Daily Express

„Un fel de Agatha Christie în cea mai reușită formă a ei, dar actualizată pentru epoca Twitterului și a întâlnirilor online, cu toată frumusețea și ticăloșia lor.“ The Independent

Sophie Hannah s-a născut în 1971 la Manchester. Între 1997 și 1999 a studiat la Trinity College, Cambridge, iar în perioada 1999–2000, la Wolfson College, Oxford. Este autoarea mai multor thrillere psihologice – Little Face (O păpușă sau alta)Hurting Distance, The Point of Rescue, The Other Half Lives și A Room Swept White – devenite aproape imediat dupa publicare bestselleruri internaționale. Little Face si Hurting Distance au fost nominalizate pentru Theakston’s Old Peculier Crime Novel of the Year Award. O păpușă sau alta (Nemira, 2011) a fost, de asemenea, nominalizat pentru IMPAC Award. În anul 2004, i-a fost decernat marele premiu în cadrul festivalului de proză scurtă Daphne du Maurier, pentru povestirea „The Octopus Nest“. Sophie Hannah a publicat și cinci volume de poezie, studiate în prezent în învățământul superior din Marea Britanie. În 1997, volumul de poeme Pessimism for Beginners a fost nominalizat pe lista scurtă a prestigiosului T.S. Eliot Award.

Program spectacole UNATC – aprilie

În luna aprilie, vă invităm la spectacolele de teatru, producții UNATC „I.L.Caragiale” (Licență și Master), care se vor juca după următorul program:

21, 23 aprilie – spectacol „Lia” după V. Alecsandri, ora 19:00, Sala Ileana Berlogea – UNATC

21, 28 aprilie – spectacol „Anișoara și ispita” de Alexandru Kirițescu, ora 20:00, Platoul Ion Sava – UNATC

9, 13, 24 aprilie – spectacol „Prințesa Turandot”, ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala I. Cojar

9 aprilie – spectacol „Ivanov” de A.P. Cehov, ora 19:00, UNATC – Sala Atelier

11, 25 aprilie – spectacol „Idiotul” după F.M. Dostoievski, ora 19:00, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu

18, 21, 22, 26, 29 aprilie – spectacol „Adunarea femeilor” de Aristofan, ora 19:00, Sala I. Cojar – Palatul Național al Copiilor

19, 20 aprilie – spectacol „Și caii se împușcă, nu-i asa ?” de Horace McCoy, ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu

30 aprilie – spectacol „Ei, și?” adaptare după “Improvizație la Alma” – Eugène Ionesco, ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu

​​Notă: În programul spectacolelor pot interveni modificări. Pentru actualizare, urmăriți http://unatc.ro/ evenimente/​​​​​​. 

Intrarea la toate spectacolele este gratuită.

Autori Polirom, laureaţi ai Premiilor Observator cultural 2017

Marţi, 4 aprilie, la Teatrul Odeon, s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Premiilor Observator cultural. În cadrul Galei, s-au decernat opt premii pentru şase categorii, Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia, Premiul Observator Lyceum şi Premiul de Excelenţă pentru Traducere.

Veronica D. Niculescu, Radu Cosaşu, Liviu Maliţa, Radu Pavel Gheo, Vasile Ernu, Radu Niciporuc şi Tudor Ganea se află printre laureaţii celei de-a XI-a ediţii a Premiilor Observator cultural 2017.

Veronica D. Niculescu a primit Premiul de Excelenţă pentru traducere în limba română. La Editura Polirom a tradus peste douăzeci de volume din limba engleză, din opera lui Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Don DeLillo, Siri Hustvedt, Eowyn Ivey, Lydia Davis, Tracy Chevalier. A mai publicat la Polirom: Basmul Prinţesei Repede-Repede (o poveste pentru adulţi) şi Cad castane din castani. Amintiri de ieri şi azi – împreună cu Emil Brumaru. În 2016 i-a apărut în colecţia „Ego. Proză” romanul Spre văi de jad şi sălbăţie.

Radu Cosaşu, pentru Viaţa ficţiunii după o revoluţie, şi Radu Pavel Gheo, pentru Disco Titanic (Polirom, colecţia „Ego. Proză”), au primit Premiul pentru Proză.

Recent, Radu Cosaşu a primit Premiul pentru proză al Radio România Cultural, ediţia 2017, pentru acelaşi roman, apărut la Polirom, în colecţia „Fiction Ltd.”.

Premiul pentru Critică literară/ Istorie literară/ Teorie literară a fost obţinut de Liviu Maliţa pentru volumul Literatura eretică. Texte cenzurate politic între 1949 şi 1977 (Editura Cartea Românească 2005-2016).

Premiul pentru Eseistică/ Publicistică a fost obţinut de Vasile Ernu pentru Bandiţii, cel de-al doilea volum din Mica trilogie a marginalilor, publicat la Editura Polirom. În 2015 a apărut primul volum al trilogiei, Sectanţii, şi urmează să fie publicat Izgoi-Jidi.

Premiul pentru Debut i-a revenit lui Radu Niciporuc, pentru volumul de povestiri Pascal desenează corăbii (Editura Cartea Românească 2005-2016), şi lui Tudor Ganea, pentru romanul Cazemata (Polirom, colecţia „Ego. Proză”).

Tudor Ganea a obţinut pentru romanul Cazemata Premiul „Tînărul prozator al anului 2016”, acordat în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediţia 2017.

Din juriul celei de-a XI-a ediţii au făcut parte: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Bianca Burţa-Cernat, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici şi Bogdan-Alexandru Stănescu.

În cadrul Galei din acest an, Observator cultural a oferit Premii de traducere nu doar pentru traduceri dintr-o limbă străină în limba română, ci şi pentru un traducător care a transpus opere literare româneşti într-o limbă străină. Laureată a fost traducătoarea Joanna Kornaś-Warwas din Polonia.

Ceilalţi laureaţi ai premiilor Observator cultural:

• Memorialistică: Riri Sylvia Manor, Bucuria de a nu fi perfectă. București-Tel Aviv 1941-2015 (Humanitas)

  • Poezie: Radu Andriescu,Cînd nu mai e aer (Casa de editură „Max Blecher”)
  • Premiul Observator Lyceum: Vlad Zografi,Efectele secundare ale vieții (Humanitas)
  • Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia: Ana Blandiana

Enescu şi hora razelor de soare continuă proiectul Poveşti din Pădurea Muzicală la editura Nemi

La editura Nemi pentru copii apare Enescu şi hora razelor de soare, un volum nou ce completează colecţia binecunoscută a Cristinei Andone, Poveşti din Pădurea Muzicală.

Cartea este însoţită de un CD cadou cu o oră de muzică enesciană: cele două Rapsodii Române şi Simfonia a II-a în La major.

Enescu şi hora razelor de soare va fi disponibilă în librării la sfârşitul lunii aprilie, cu sprijinul Ameropa, Cutaden Bebe, Napolact şi Samsung.

În avanpremiera lansării acestei cărţi, sâmbătă (8 aprilie) şi duminică (9 aprilie), în intervalul orar 11.00-12.00,  vă invităm la un atelier de poveste, la Palatul Cantacuzino, cu prinţesa Maruca, iedul Gheorghiță şi maestrul Enescu. Plus o experienţă de neratat de realitate virtuală, Acasă la Enescu  #Enescu360.

Colecţia  Poveşti din Pădurea Muzicală  reprezintă o serie de poveşti pentru copii scrise de Cristina Andone, ale căror personaje principale sunt cei mai mari compozitori ai lumii. Cărţile, original illustrate de Adriana şi Sebastian Opriţa şi Thea Olteanu, îi vor „împrieteni” pe copii cu muzica clasică, oferindu-le, într-un mod accesibil, informatii esentiale pentru cultura lor generala.

Un nou volum de Nicolae Breban, la Polirom: Viaţa mea

Viaţa mea, cel mai nou volum semnat de Nicolae Breban, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani, a apărut în această săptămână la Editura Polirom, în ediţie cartonată, şi în format digital.

Viaţa mea este o carte de o mare densitate epică, evocînd şi totodată analizînd evenimente-cheie din existenţa marelui romancier. Prezenta autobiografie este organizată tematic, criteriul cronologic nefiind încăpător: copilăria, adolescenţa, descoperirea primelor pulsiuni creative, prietenia, viaţa literară, cariera, aventura politică, femeia, exilul, tatăl fac materia unor capitole separate. Totul este însă subjugat de exorbitanta voinţă de a crea – care dă coerenţă şi sens existenţei lui Nicolae Breban. De aceea, Viaţa mea nu este doar reconstituirea unei biografii excepţionale, ci şi verificarea unei structuri, a unei «trăiri-tip care revine mereu», formulă prin care Nietzsche, invocat adesea de scriitor, definea caracterul. Mai mult ca niciodată, Nicolae Breban este dispus să meargă pînă la capăt, scormonind în trecut cu luciditate şi spirit critic, dar şi cu nostalgie şi patetism; martor al epocii pe care a traversat-o şi al propriei existenţe, el este însă şi un personaj viu, fabulos, extravagant, imprevizibil, capabil de uluitoare contradicţii, din seria memorabilelor personaje proiectate ficţional în atîtea romane. Viaţa lui Nicolae Breban se confundă, în mai mare măsură decît a oricărui alt scriitor român, cu monumentala sa operă.” (Bogdan Creţu)

Nicolae Breban (n. 1934), romancier şi eseist, este unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani. Debutează literar în revista Viaţa studenţească, în 1957. Opt ani mai tîrziu publică primul său roman, Francisca (tradus în bulgară şi rusă), distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. A fost redactor-şef al României literare. A semnat scenariul filmului Răutăciosul adolescent, precum şi scenariul şi regia filmului Printre colinele verzi (inclus în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Cannes). Este membru titular al Academiei Române şi director al revistei Contemporanul. Ideea europeană. La Editura Polirom au apărut: Riscul în cultură (1997), Sensul vieţii (Memorii) (4 vol., 2003-2007), Animale bolnave (2004), Îngerul de gips (2008), Orfeu în infern (2008), Profeţii despre prezent. Elogiul morţii (2009).

Scriitoarea fantasy Robin Hobb este invitată prin skype la Serile Nautilus, luni, 24 aprilie

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitoarea Robin Hobb, invitată prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, luni, 24 aprilie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Următoarea ediție are loc luni, 15 mai, cu scriitorul John Scalzi.

Robin Hobb este al doilea pseudonim al romancierei americane Margaret Astrid Lindholm Ogden. Robin Hobb s-a născut în 1952, în California, a crescut în Alaska și a urmat cursurile Universității Denver timp de un an. Între 1983 și 1992, a semnat exclusiv cu pseudonimul Megan Lindholm, în majoritate lucrari de fantasy contemporan. Din 1995 a adoptat pseudonimul Robin Hobb pentru cărți de fantasy european medieval tradițional. Ucenicul asasinului, romanul de debut sub pseudonimul Robin Hobb, a fost nominalizat pentru British Fantasy Award. Până în 2003 cărțile ei se vânduseră în peste un milion de exemplare. 

Cărţile lui Robin Hobb au fost foarte apreciate de celebrul scriitor Orson Scott Card. Acesta a mărturisit că Robin Hobb “a ridicat standardele romanelor fantasy moderne”, iar George R.R. Martin a spus că ”Pe piața romanelor fantasy, atât de aglomerată astăzi, cărțile lui Robin Hobb sunt ca niște diamante într-o mare de zircon.”

La editura Nemira au apărut Trilogia Farseer (Ucenicul asasinAsasinul regal și Răzbunarea asasinului, ediții noi, 2017) și trilogia Omul Arămiu (Misiunea bufonului, Bufonul de aur, Destinul bufonului).

Trilogia Farseer urmăreşte viaţa unui bastard înzestrat cu Har care reuşeşte să devină asasin al regelui, ajutându-l să păstreze unite cele Şase Ducate în faţa ameninţărilor externe ale piraţilor şi interne ale uzurpatorului prinţ Regal, toate acestea cu preţul sacrificării lucrurilor la care ţine cel mai mult.

Intrarea este liberă, iar rezervarea se face pe eventbook.

Aurora Liiceanu povestește despre o minunată prietenie în volumul Madlena

Pentru unii dintre noi, trecutul este un ţinut străin. Pentru alţii, e mereu aproape – un cuvînt, un gest, o imagine pot reînvia, asemenea madlenei lui Proust, întîmplări sau senzaţii de demult.

O carte o face pe Aurora Liiceanu să-şi amintească minunatele veri petrecute la Vama Veche împreună cu prietena ei Pusi Cocea. Ele sînt complet diferite: una provine dintr-o familie aristocratică, cu o istorie tumultuoasă, din care fac parte personalităţi ca Petru Comarnescu sau N.D. Cocea, cealaltă este fiica unui apreciat profesor de matematică; una are ochi albaştri şi o siluetă voluptuoasă, cealaltă e micuţă şi delicată; una îşi creşte cu detaşare cei trei copii mulatri, cealaltă e mereu îngrijorată pentru băieţelul ei blond. Le leagă însă o profundă afecţiune, care îi va uni peste ani şi pe copiii lor.

Despre verile fericite, despre un tablou care schimbă vieţi, despre destine zbuciumate, dar şi despre o minunată prietenie povesteşte Aurora Liiceanu – completată de Nayla, fiica lui Pusi – în noul său volum, Madlena, apărut la Editura Polirom, în seria de autor dedicată.

Fragment din volum: Tatăl meu, aflînd că sunt prietenă cu Pusi, cum am spus, m-a întrebat ce apropieri există între mine şi ea, fiindcă nu vedea potriviri între noi, ea era din lumea artistică. Nu mi-au plăcut vorbele lui. I-am răspuns sec cam aşa : „Ea este o versiune imposibilă a mea, eu nu aş putea fi niciodată ca ea, nici să fac şi să gîndesc ca ea, şi pentru asta, pentru că este atît de diferită de mine, o admir, îmi place de ea, îmi place compania ei“.

Editura Polirom

Seria de autor Aurora Liiceanu 

Madlena

Prefaţă de Nayla Elamin

Carte publicată şi în ediţie digitală

Din cuprins: Mărgele şi madlene La piaza rea, Stoiana În altă lume sînt alte reguli Şase într-o cameră Vorbe răzleţe din amintirile mele şi ale altora

Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au mai apărut: Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru poveşti (2010, 2011), La taifas (2010, 2012, 2016), Viaţa nu-i croită după calapod (2011), Cuvinte încrucişate (2012), Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii (2013), Legături de sînge. Povestea Ioanei (2013), Soacre şi nurori. La cine este cheia? (2014), Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor (2015), Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc (1948-1998) (2015), Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri (2015, 2016) şi Ea şi El. Biografia unei relaţii (2016).

Maciej Kisilowski a ținut conferința Innovative Government: Is everyone afraid of it? la București

Miercuri, 5 aprilie 2017, a avut loc la Facultatea de Administrație Publică din cadrul SNSPA conferinţa cu titlul Innovative Government: Is everyone afraid of it?, susţinută de Maciej Kisilowski, profesor de drept și de management public la Central European University din Budapesta, specializat în educația executivă a managerilor din afaceri și din administrația publică. Gazda conferinței a fost prof. Diana Iancu, decan al Facultății de Administrație Publică din cadrul SNSPA.

 

Conferința a marcat apariția în România a cărții „Administrategie. Obținerea succesului personal în managementul administrației publice”, scrisă în colaborare cu Codrina Rusu și publicată la Curtea Veche Publishing, un ghid util dedicat managerilor publici care încurajează gândirea strategică, crearea și dezvoltarea de strategii eficiente pentru o administrație publică sănătoasă. Evenimentul din București are loc în cadrul unei serii naționale de conferințe.

„Administrategie” este scrisă în colaborare cu Codrina Rusu, fiind o carte unică prin obiectivul său, acela de a provoca discuții deschise la nivel regional despre managementul public strategic. Publicată deja în Ungaria, Polonia și Ucraina, volumul prezintă într-un mod accesibil setul de instrumente de bază al managementului strategic modern, adaptat la condițiile administrației române. Cartea urmărește crearea unui forum în Europa Centrală și de Est pentru discuții și schimburi de practici manageriale în domeniul public.

“Inovatoarea <<Administrategie>> este o mină de aur de idei, nu numai pentru a face agențiile noastre mai eficiente, dar, de asemenea, pentru o dezvoltare viitoare atentă a orașelor noastre.“

(Zygmunt Frankiewicz, Președintele Asociației orașelor poloneze )

Maciej Kisilowski este profesor de drept și de management public la Central European University din Budapesta. Maciej conduce centrul de cercetare Initiative for Regulatory Innovation care a realizat un studiu cuprinzător al proceselor manageriale în agențiile guvernamentale din Europa Centrală și de Est. El deține un doctorat și un master de la Yale Law School, un MPA în economie și politici publice de la Universitatea Princeton, Facultatea de relații publice și internaționale Woodrow Wilson și de asemenea un MBA cu distincție la INSEAD.

Codrina Rusu este research associate la centrul de cercetare Initiative for Regulatory Innovation. Ea a fost responsabilă de partea română a cercetării utilizate în “Administrategie”. Codrina deține un MBA de la Central European University și a urmat cursurile de licență și de master în management la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. În timpul studiilor, ea a obținut mai multe premii și burse pentru rezultatele obținute: bursa Robert Oldham Memorial, grantul CEU Business School, premiul special Adrian Petelean în management. Codrina are o experiență profesională de peste 10 ani în organizații din mai multe domenii. În prezent este analist financiar la o companie multinațională.

Cartea “Administrategie” este disponibilă pe www.curteaveche.ro și în librăriile din toată țara la prețul de 33 lei.

Articole similare

PSIHOatelier: „Mami nu mi-a spus!”, cu psihologul Anca Ganciu

Jovi Ene

7 pași care te vor face să te simți parte din gașca La Casa de Papel!

Jovi Ene

Concurs: Câștigă cartea ”Ura”, de Anne Holt! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult